Zatímco v ČR E.ON plyn zdražuje, v Británii plyn zlevňuje

8. 3. 2010

Energetická firma E.ON oznámila v Británii, že s platností od 31. března 2010 sníží ceny zemního plynu pro domácnosti o 6 procent. Znamená to, že průměrné roční náklady na spotřebu plynu na jednu britskou domácnost poklesnou o 42 liber (cca 1300 Kč).

V ČR však firma E.ON naopak zemní plyn zdražuje.

V minulých dnech snížily cenu zemního plynu pro domácnosti v Británii o 7 procent také velké energetické podniky British Gas a Scottish and Southern.

I když velkoobchodní ceny plynu za poslední měsíce drasticky poklesly, což vedlo charitativní organizace a spotřebitelské asociace k tomu, že začaly veřejně požadovat, aby energetické firmy snížily ceny plynu, mluvčí společnosti E.ON v Británii konstatoval, že situace je "složitější". Podle něho zákazníci nyní kupují plyn z rozsáhlých zásob podniku E.ON, které byly zakoupeny za daleko vyšší ceny než jaké platí nyní.

Firma E.ON nyní v Británii snížila ceny energie za poslední rok už potřetí. Loni v březnu je snížila o 3,3 procenta a loni v červenci snížila ceny elektřiny o 9 procent.

Ann Robinson, ze spotřebitelské organizace uSwitch, však poukázala na to, že nynější snížení se ještě stále nevyrovná situaci před dvěma lety, protože tehdy energetické společnosti zvýšily ceny energií v průměru o 42 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.3. 2010