Bod nula systémového kolapsu

8. 3. 2010

Demokracie, která je systémem ideálně uzpůsobeným k napadnutí statu quo, byla zkorumpována a ponížena tak, aby mu otrocky sloužila. Jak napsal John Ralston Saul, prodělali jsme státní převrat ve zpomaleném záběru. A tento převrat je nyní dovršen. Vyhráli. My jsme poraženi. Ubohé selhání aktivistů při snaze přimět korporátní průmyslové státy k vážně míněné environmentální reformě, k opuštění vojenského avanturismu nebo k humánní politice vůči masám světové chudiny vyrůstá z neschopnosti uznat nové skutečnosti v oblasti rozložení moci. Paradigma moci se nenávratně změnilo, a stejně tak se musí proměnit i paradigma odporu.

KD│ Když Alexandr Gercen před sto lety hovořil ke skupině anarchistů o tom, jak svrhnout cara, připomněl svým posluchačům, že není jejich věcí zachraňovat umírající systém, ale nahradit ho: "Myslíme si, že jsme lékaři. Jsme nemoc." Všichni, kdo se podílejí na odporu proti politickému a globálnímu kapitalismu, musejí uznat, že jeho tělo je mrtvo. Měli bychom přestat plýtvat energií na pokusy o reformu nebo výzvy k ní. To neznamená konec odporu, ale jeho velmi odlišnou formu. Znamená to zaměřit naši energii na vybudování udržitelných komunit schopných přestát nadcházející krizi, protože bez úsilí o spolupráci nebudeme s to přežít, napsal Chris Hedges pro časopis Adbusters.

Benefity by měli dostávat jen ti železničáři, kteří si to zaslouží

8. 3. 2010 / Boris Cvek

Nejprve jsem o tom nechtěl psát, ale když jsem si včera přečetl na nádraží v Krnově leták od železničních odborů, že budou stávkovat i za nás ostatní zaměstnance, změnil jsem názor. Proč mi někdo vnucuje svůj postoj k benefitům, a tím spíše železničáři? Co je jim do mne a mi do nich?

Se železničáři mám bohužel zkušenost jako zákazník Českých drah. Jako dlouholetý uživatel a znatel regionálních tratí kolem Olomouce (dojíždím 15 let Krnov-Olomouc, jezdíval jsem každý všední den Olomouc-Kojetín a Olomouc-Uničov), jsem se naučil České dráhy a jejich zaměstnance téměř nenávidět. Běžná zpoždění na trase Krnov-Olomouc byla kolem deseti patnácti minut (díky čemuž jsem celé měsíce nemohl stihnout svůj autobus domů a chodil jsem - cca 5 km - pěšky nebo jezdil za 130 Kč taxíkem), úroveň WC, sedadel atd. byla hrozná a vztah personálu vůči cestujícím ještě horší: absolutní lhostejnost, žádná potřeba něco vysvětlovat.

An English version of this article is in CLICK HERE

Zatímco v ČR E.ON plyn zdražuje, v Británii plyn zlevňuje

8. 3. 2010

Energetická firma E.ON oznámila v Británii, že s platností od 31. března 2010 sníží ceny zemního plynu pro domácnosti o 6 procent. Znamená to, že průměrné roční náklady na spotřebu plynu na jednu britskou domácnost poklesnou o 42 liber (cca 1300 Kč).

V ČR však firma E.ON naopak zemní plyn zdražuje.

V minulých dnech snížily cenu zemního plynu pro domácnosti v Británii o 7 procent také velké energetické podniky British Gas a Scottish and Southern.

Jak žijí vietnamští Češi. Co si myslí mladí Češi v zahraničí o Duškově útoku na homosexuály

8. 3. 2010

Nové vydání anglické přílohy Britských listů Focus on the Czech Republic přináší mj. rozsáhlou reportáž Fabiana Golga o českých Vietnamcích, názory mladých Čechů žijících po světě na Duškův útok na homosexuály v Českých drahách a názory pěti náhodně dotazovaných Čechů ohledně toho, zda by měli mít muslimové právo postavit si v Brně mešitu.

Filmová miniatura, která je pro české proromské organizace "příliš nepříjemně romská"

2. 3. 2010 / Jan Čulík



Tato filmová miniatura Dominiky Švecové vznikla před dvěma lety jako studentské cvičení na katedře dokumentárního filmu Edinburgh College of Art. Původně neměla být delší než tři minuty, ale vznikl z ní nakonec šestiminutový, hluboce empatický, mírně ironický, avšak sympatizující, skoro až hrdinský portrét romské "matky pluku", čtyřicetileté Ivety, dominující slovenské romské rodině, která dnes žije ve skotském Glasgow. Na filmu se mi líbí, jak dokáže v inteligentní zkratce vyhmátnout lidství osob, které zobrazuje, ukazuje s pochopením, jak mnoho máme všichni společného. Film byl vybrán pro prestižní program "Scottish shorts" na loňském Edinburském mezinárodním filmovém festivalu. Obecenstvo v přeplněném sále na některé sekvence živě reagovalo, občas smíchem. Zaujala mě poznámka Dominičiny učitelky na Edinburgh College of Art: "Na tom filmu je mj. pozoruhodné, jak jsou ti Romové na sebe hrdí, jak se jim zde ve Skotsku na rozdíl od rodného Slovenska vede dobře." (Ano, na Slovensku pravidelně celá rodina hladověla, když přijeli do Skotska, děti nemohly pořádně jíst, protože neustále zvracely, trvalo to pár týdnů, než se to opravilo.) "Přitom oni jsou neuvěřitelně chudí."

Nabídli jsme film českým proromským organizacím; odmítly ho, je prý příliš romský. Holt je pro české proromské organizace autentický portrét romské rodiny přijatelný zřejmě jen potud, pokud se chová jako bílí Češi... :)

Boj proti cizím základnám neskončil

8. 3. 2010 / Petr Pokorný

Dne 4.března proběhla v budově Parlamentu ČR ve Sněmovní 1 konference "Evropa jako cíl?", kterou pořádalo hnutí Ne základnám spolu s Masarykovou demokratickou akademií. V žádném z příspěvků, vyjma zmínky ve vystoupení mluvčího Jana Májíčka, nebylo zdůrazněno, že mimo otázku zdravotních poplatků, právě aktivity a boj hnutí Ne základnám a s nimi spojených odpůrců americké základny v ČR vedly k drtivé porážce pravice ve volbách do krajů a k rozhodnému vítězství ČSSD.

Píseň písní

8. 3. 2010 / Vítězslav Nezval

Tvé břicho je plavená křída
Hnětený chléb rozpálená vidlice
Klokan přezimování
Slepé zrcadlo a podmořský večer
Tvé břicho mrak před bouří
Rybník uprostřed měsíční noci
Tvé břicho z organtinu politého černým inkoustem
Tvé ženství je zázračný klam
Bahenní plamen nebo šalvěj

Tvé ženství je puklá vrbová píšťalka
Vlhké milující oko
Libelula
Citlivka
Tvé ženství je svatojánská muška v srdci stolistky
Jsi jako z bezové duše
Jak z bílých vláken asbestu rozpáleného v ohni
Jak ze směsi magnoliového těsta a tmavé žitné mouky
Jak z červotočiny růžového mahagonu

Tvé nohy jsou utkáním dvou blýskavic
Dvou zdlouhavých řek
Dvou spleenů
Tvé nohy jak vírníci
Jak výbuchy magnesia
Jak zimní noci
Jak dlouhé rovnice
Tvé nohy jak opilá vinobraní
Jak tanec přístavu

Tvé nohy jak válka
Tvůj klín je plamen pájky
Let motýla lodní šroub
Tvé boky jsou kavalkáda
Tvé boky jsou Geislerovy trubice
Tvé boky jsou sama lenost
Hluk vřetene stín violy
Tvé čelo je jiskra
Tvé zuby jsou lis

Tvé uši jsou zbloudilé otazníky
Tvůj krk je vodopád
Jsi jako den přecházející v noc
noc přecházející v den
den přecházející v přelud

ze sbírky Žena v množném čísle (1935)

Film "O kapitalismu s láskou" se hraje v Praze

8. 3. 2010

Zjistil jsem, že v nejbližších dnech proběhnou v Praze tři projekce tohoto filmu:

Kino Aero Biskupcova 31, Praha 3, tel. 271 771 349: středa 10. března 18:00

Kino Bio Oko Františka Křížka 460/15, Praha 7, tel. 608 330 088: pátek 12. března 18:30, sobota 13. března 20:30. Možná by to zajímalo i některé čtenáře Britských listů, píše Tomáš Fiala. S pozdravem a přáním hezkého týdne Tomáš Fiala

Majid Shamas Toma aka Majid Waled Majeed

Adam zná plán útoku aneb proč začala válka proti Iráku

8. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

Mladý irácký křesťan Majid Majed, vystudovaný v české představě o liberální kapitalistické demokracii devadesátých let, nenáviděl režim pan-arabského socialisty Saddáma Husseina, kterého vinil z první války i pronásledování nejen jinak věřících včetně některých křesťanů, ale i jinak sexuálně orientovaných. Těšil se, že Američané zaútočí a režim zničí. Stejně tak nenáviděl arogantní Saddámovy diplomaty v Praze, kteří žrali, nezaplatili, jeho rodině vyhrožovali a jeho matku dohnali málem k infarktu. Hrbit se není nikomu příjemné, zvlášť hrdému Iráčanovi. Jemu samému hrozila od české cizinecké policie deportace do Iráku, která mohla končit smrtí za nenastoupení vojenské služby. České straně byl jeho osud evidentně lhostejný stejně jako osud tisíců dalších ekonomických či sociálních migrantů. A tak se shrbil znovu...

Tak vznikla jednak mediálně vděčná historka o dluhy neplatícím konzulovi "Ahmadu Ibrahimovi", řečenému "Kanaanovi", a posléze méně mediální, a o to více zpravodajsky cenná historka o iráckém agentovi, který se sešel s teroristou Attou v hale pražského letiště Ruzyně. Tím agentem se v onom příběhu stal konzul al-Ani, který ve snaze ušetřit nějaký ten dolar navíc odmítl zaplatit dalších 1200 USD za hostinu, kterou pro tři sta hostů ambasády připravila rodina Majida Majeda a místo bankovek do restaurace poslal své gorily.

Příčiny vzniku válek jsou zjevně fiktivní, zjevné a skryté, někdy i fiktivní skryté. Válka proti Iráku začala jako pokračování americké agresivní diplomacie jako "pokračování politiky jinými prostředky". Přípravy na válku a její zdůvodnění občanům neprobíhaly jen v Pentagonu, ve Washingtonu či Londýně, ale některých se aktivně účastnila i zpravodajská a diplomatická komunita v Praze. Povím vám nyní příběh počátku této války, do kterého byly díky jednomu iráckému studentovi ČVUT náhodou a nechtěně zapojeny i Britské listy.

Monitor Jana Paula:

Proč byste měli jíst levnější ryby, když se můžete cpát dražšími pilulkami?

8. 3. 2010 / Jan Paul

Nebyl jsem asi jediný, na koho čekal ve schránce dopis od NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o  se zdánlivě důvěryhodným obsahem označeným jako Spotřebitelský průzkum 2010, aneb klinická studie blahodárného účinku Omega 3. Vědí ti vykutálení obchodníci, jak mají zboží zabalit do líbivého balíčku, a já se neustále podivuji nad tím, že obchod s lidskou blbostí, a co je nejhorší i s lidskou bolestí, u nás stále kvete. Čím to asi je?

Češství, česká státnost a Masaryk -- jako diskutabilní problémy? (6)

Achilleova pata ČSR ---především její Němci?

8. 3. 2010 / Miloš Dokulil

1. O tom, kdo "doma" rozbíjení společné monarchie státoprávně začal

Už 21. října 1918 se Němci z českých zemí nově ještě nevzniknuvší republiky dohodli s rakouskými Němci na ustavení "Deutschösterreich"; se čtyřmi regiony: Deutschböhmen, Sudetenland, Deutschmähren, Böhmerwaldgau. Mohlo by se přehlédnout to datum: Týden před spontánním vyhlášením české samostatnosti v Praze už -- ve spolupráci s "rakouskými" -- rozbíjeli tehdy ještě existující rakousko-uherské mocnářství čeští a moravští Němci! Následně pak 30. října ustavili němečtí poslanci zmíněných regionů spolu s rakouskými reprezentanty (bylo jich 208) svou vlastní vládu a o dva týdny později (12. 11.) vyhlásili republiku, kterou chtěli propojit s "říšskoněmeckou" (nazývanou pak "Výmarská republika"). Jen mimochodem budiž zde zmíněno, že 31. října se jako samostatné království odtrhly od společného soustátí Uhry. (K 29. 10. bylo vyhlášeno společné "království" Jihoslovanů.)

Jak dlouho si to Češi nechají líbit?

8. 3. 2010 / Daniel Strož

Inspirací k titulku je mi poslední věta v poznámce Jana Čulíka "Britské firmy plyn zlevňují, české zdražují", kde upozorňoval, že zatím co ceny zemního plynu v ČR stoupají, v Británii je tomu naopak. Spotřebitelé tam za plyn nejnověji zaplatí až o sedm procent nižší sazbu. "Jak dlouho si to Češi nechají líbit?", ptá se Čulík závěrem a mne přitom napadlo, že toho je ve skutečnosti mnohonásobně víc, kvůli čemu by si měli občané České republiky tuto otázku pokládat.

An English version of this article is in CLICK HERE

Rakousko se rozloučilo s Johannou Dohnalovou

8. 3. 2010 / Richard Seemann

V předvečer Mezinárodního dne žen a za zvuků Písně práce se rozloučilo v sobotu tisíce lidí ve vídeňském simmeringském krematoriu se 72letou Johannou Dohnalovou. Tuto první rakouskou ministryni pro ženy, která zemřela nečekaně 20. února, uvedl po prvé do vysoké vládní funkce státní tajemnice v roce 1979 tehdejší sociálně demokratický spolkový kancléř Bruno Kreisky. Její kariéra pak vyvrcholila v letech 1990 až 1995, kdy se Dohnalová stala ministryní pro ženy ve vládě Franze Vranitzkého.

Věc Falešná paměť literatury: Dobrý text je vlastně urážlivý

5. 3. 2010 / Jan Matonoha

Některé texty české literatury ještě nebyly vůbec čteny

Nedávno vydaný knižní soubor statí Jakuba Češky Falešná paměť literatury poukazuje k symptomatické tendenci české literární kritiky a historiografie stávat se "zachráncem" literárního textu, ať již je toto mesianistické gesto činěno ve jménu ohrožené, nerozpoznané, nedoceněné či naopak přeceněné atp. kvality, autenticity, etičnosti, původnosti, heroičnosti, velikosti osobnosti či naopak míry odosobnění, (tajemné) špatně zrealizované autorské intence atd. "Chráněn" je tak text a potažmo autor před kýčem, relativitou, předstíráním, manýrou, banálním či naopak nedostatečně kritickým výkladem, neinspirovanou akademickou literární teorií a podobnými instancemi, jež jsou vnímány jako ohrožující či škodlivé.

Tisíce lidí protestovaly proti vystěhování palestinských rodin

7. 3. 2010

KD│ Zhruba 5 000 levicových aktivistů a Palestinců se v sobotu shromáždilo k protestu proti vystěhování čtyř palestinských rodin ze čtvrti Šajch Džarrá ve Východním Jeruzalémě (na základě tvrzení, že jejich obydlí před rokem 1948 patřila Židům). Účastníci nesli rudé vlajky s nápisem "Šalom" (mír) a transparenty s nápisy jako "Ne etnickým čistkám". Šlo o největší protestní demonstraci v Jeruzalémě za několik posledních desetiletí. Navzdory přítomnosti policie a protidemonstraci při akci nedošlo k žádným projevům násilí.

Další trapný apel Britských listů o finanční příspěvek od čtenářů

23. 2. 2010

To, co považuje čtenář Petr Nachtmann za odpuzující na Britských listech, je, jak píše "žebrání o finanční příspěvky".

Jasně. V českém kontextu je nezvyklé, obracet se na veřejnost, aby si financovala vlastní nezávislý časopis. Je to vlastně trapas, požadovat od lidí, aby financovali, co čtou.

Avšak co nám zbývá. Časopis bohužel - už skoro patnáct let - vydáváme, většinou bez rozpočtu. Základní náklady však z něčeho uhradit musíme.

V současnosti nás čekají tyto jednorázové výdaje: účetnictví za rok 2009: 35 000 Kč. Nový redakční laptop: 20 000 Kč, nezbytné programovací úpravy: 20 000 Kč. Celkem: 75 000 Kč.

Naštěstí to není tak horentní částka jako na podzim, kdy bylo nutno obnovit naše servery, které nevyhovovaly intenzivnímu provozu, a čtenáři nám - překvapivě a zavazujícím způsobem - rychle potřebně finanční prostředky poskytli.

Nicméně jsme nyní nuceni se znovu obrátit na čtenáře s - krátkodobým -. apelem, aby mírně zvýšili finanční příspěvky na Britské listy, máme-li být schopni časopis provozovat i nadále - což znamená schopnost platit provozní poplatky..Potřebujeme je minimálně zvýšit aspoň o třetinu, tedy o cca 10-15 000 Kč měsíčně. Kdyby věnovalo pravidelnou stovku měsíčně dalších cca 100 - 150 lidí, pomohlo by to vydatně. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Jan Čulík, šéfredaktor

Ministr Kocáb se hrozivě mýlí

5. 3. 2010 / Daniel Strož

Na některých českých internetových zpravodajských serverech a také v mnoha tištěných médiích se objevily citáty, v nichž ministr pro lidská práva Michael Kocáb kritizuje Českou televizi za vysílání filmových týdeníků, pocházejících z dob socialismu před pětadvaceti lety. Kromě jiného měl také říci, že toto počínání "je tak absurdní, jako kdyby dvacet let po skončení války německá televize každodenně vysílala týdeníky z Třetí říše, přinášející projevy Hitlera, Goebbelse, Himmlera..." Tady se ovšem pan ministr hrozivě zmýlil! Jelikož jsem trávil nepřetržitě téměř celé čtvrtstoletí v někdejší NSR (a dodnes v dnešní SRN napůl žiji), nezbývá mi, než se proti takovému Kocábem vyřčenému nesmyslu důrazně ohradit. Cosi takto vyřčeného může být buď jenom důkazem naprosté neznalosti německých poměrů, anebo přímo zamýšlenou lží.

V Americe se aktivizují pravicoví extremisté a ozbrojenci

5. 3. 2010

Ve Spojených státech rychle roste v důsledku prohlubujícího se nepřátelství pravice vůči Baracku Obamovi, hněvu nad stavem ekonomiky a šíření konspiračních teorií sdělovacími prostředky, jako je Fox TV, počet protivládních extremistických organizací a ozbrojených bojůvek.

Southern Poverty Law Center, Jižanské právní středisko pro chudobu, nejznámější americká občanská organizace, která se zaměřuje na organizace šířící nenávist, uvádí ve své zprávě, že extremistické "vlastenecké" organizace v loňském roce ožily. Jejich počet stoupl o 250 procent na téměř 500. Pěstují těsné styky s konzervativní mainstreamovou politikou.

Co zákony a politikové nenapraví

5. 3. 2010

Ve středu tento týden vydala Katolická biskupská konference v Anglii a ve Walesu dokument, který má název "Jak si vybrat dobro pro společnost". A je to zajímavé, protože v době, kdy se soustřeďujeme na nadcházející volby, hovoří tento dokument o skutečnostech, o nichž se nerozhoduje ve volbách, které nemohou vlády určit zákonnými prostředky, avšak které přesto hluboce ovlivňují charakteristické rysy společnosti a kvalitu života lidí.

Při cestě do práce v pátek ráno mě zaujala v britském rozhlase tato Myšlenka pro dnešní den, náboženská poznámka, kterou pronesl hlavní britský rabín lord Sachs. Myslím, že zaujme i vás. (JČ)

Jde o věci jako je důvěra a soucit a velkomyslnost; solidarita a zdvořilost, kterou projevujeme jako občané, a síla našich rodin a komunit. O těchhle skutečnostech se ve volbách nikdy nerozhoduje. Přesto na nich závisí všechno - to, jak se cítíme, že nás společnost podporuje, anebo naopak to, do jaké míry se cítíme být zranitelní a opuštění.

Sexuální skandál ve Vatikánu

5. 3. 2010

Vatikánem ve čtvrtek otřásl sexuální skandál, který dosáhl až do domácnosti papeže Benedikta. Etiopský sborista byl propuštěn za to, že údajně obstarával po řadu let jednomu papežskému ceremoniáři homosexuální milence.

Češi proti potupným kontrolám, aneb když Schengen, tak pro všechny bez rozdílu!

5. 3. 2010 / Daniel Strož

Kolem potupných kontrol českých občanů cestujících do Německa se konečně začalo cosi dít. V úterý (2. března) vyzval premiér ČR Jan Fischer ministra vnitra Martina Pecinu, aby se tímto problémem začal zabývat a o výsledcích pak urychleně informoval jeho i vládu. Nečinným nezůstal ani předseda ODS Mirek Topolánek, který proti této neustále se stupňující šikaně téhož dne vystoupil přímo v Bruselu. Záležitost si za svou vzali i čeští europoslanci a zdá se, že tentokrát skutečně všichni, bez ohledu na svou politickou příslušnost. Tak, jak jsem je k tomu ve svém předešlém článku z 24. února "Problémy českých občanů na hranicích s Německem, aneb pro nás neplatí Schengen?" naléhavě vyzýval.

Ale ani pro mne se tato české občany ponižující záležitost neuzavřela pouhým sepsáním příspěvku. Jelikož v anglické mutaci Britských listů byl promptně zveřejněn jeho překlad, přivedlo mě to na myšlenku, abych tento materiál poskytl dalším významným činitelům Evropského parlamentu. Obdržel jej tedy ode mne jak Nikiforos Diamandouros, Evropský veřejný ochránce lidských práv (ombudsman), tak předsedové všech politických skupin v EP a zároveň i někteří europoslanci z nejrůznějších zemí, s nimiž jsem se během svého působení v Bruselu a ve Štrasburku nějak blíže poznal. Samozřejmě, že jsem již předtím – bezprostředně po zveřejnění v BL – s článkem seznámil všechny europoslance za ČR.

Češství, česká státnost a Masaryk -- jako diskutabilní problémy? (5)

Především o "čechoslovakismu" jako možném smrtelném hříchu

5. 3. 2010 / Miloš Dokulil

Před říjnem 1918 se přímo v Rakousko-Uhersku neuvažovalo o žádné ústavní změně, kterou by české země (tím méně tehdejší "horní Uhry") získaly nějaký -- proti předchozímu stavu výhodnější -- statut. Pokud byl během první světové války odboj českých a slovenských rodáků vnímán jako "československý" (bez spojovníku či rozdělovníku!), byly k tomu tehdy zřejmě mezi účastníky neproblematické důvody -- jinak by zůstalo uchováno nemálo známek nesouhlasu s tímto přívlastkem nebo s jeho unitářskými důsledky (jako tomu bylo nejednou později, až po vzájemný mimoústavní rozchod k 1. 1. 1993). V této tématice převládají nejednou jednostranné emoce nad objektivnějším vnímáním málem již sto let staré situace.

Ukrajina obrací list

5. 3. 2010 / Karel Klimša

Oranžová na Ukrajině doblikala a definitivně zhasla. Po Viktoru Juščenkovi, který v 1. kole prezidentských voleb získal výmluvných 5 % hlasů a skončil hluboko v poli poražených, odchází z postu premiérky i druhý symbol tzv. oranžové revoluce Julie Tymošenková. Poté, co předseda parlamentu V. Lytvyn v úterý oznámil rozpad dosavadní vládní koalice ("Koalice Bloku J.Tymošenkové, Naší Ukrajiny -- Lidové sebeobrany a Bloku V.Lytvyna dnešním dnem přestala existovat", řekl), ve středu 4. března Verchovna rada většinou 243 hlasů ze 450 odhlasovala nedůvěru vládě J. Tymošenkové.

Cenu plynu v Británii a v ČR nelze srovnávat jednorázově

5. 3. 2010 / Jan Hošek

Polemika s článkem "Britské firmy plyn zlevňují, české zdražují"

Faktem je, že co se týče ruského plynu (na hranicích s Německem), jeho velkoobchodní cena se odvíjí od cen ropy, přičemž vývoj je cca půl roku opožděn. V souladu s tím cena ruského plynu ve 2. a 3. čtvrtletí 2009 prudce klesala, ve 4. čtvrtletí minulého roku však již mírně rostla a v prvním čtvrtletí letošního roku již zaznamenala růst o více než 17 % (zdroj MMF).

Konference "Evropa jako cíl?", aneb Kritika versus politika

5. 3. 2010 / Karel Dolejší

Ve čtvrtek 4. března se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR konala konference "Evropa jako cíl" zaměřená na širší pojetí otázky evropské bezpečnosti. Akci uspořádala iniciativa Ne základnám ve spolupráci s Masarykovou demokratickou akademií a konala se v místnosti č. 205, neboli v poslaneckém klubu ČSSD, od 16:00 hodin. Konference se zúčastnil politolog Oskar Krejčí, analytik Bedřich Růžička, publicista Štěpán Kotrba a poslanec Lubomír Zaorálek.

Na úvod jménem pořádajících organizací účastníky přivítali Jan Májíček, který zdůraznil úspěch české občanské společnosti v podobě ukončení projektu výstavby brdského radaru, a předseda MDA Jan Černý, jenž upozornil na skutečnost, že jeho organizace podporuje občanskou společnost a participativní demokracii.

audiozáznamy všech vystoupení ZDE

Fotogalerie ZDE

Vzdělání není zboží, vysoké školy nejsou výcviková centra!

5. 3. 2010

Nově vzniklá studentská iniciativa Vzdělání není zboží! připravila na pátek 12. března 2010 protestní pochod proti komodifikaci vzdělávání a podřizování vysokých škol tržní logice. "Pochod produktů" začne ve 14 hodin na pražském Albertově před Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy, projde centrem města a bude zakončen na Palachově náměstí divadelním sketchem. Účastníci průvodu budou symbolicky označeni čárovými kódy, které mají symbolizovat přeměnu vzdělání ve zboží a absolventů v produkty škol. Na vysoké školy budou také připevněny čárové kódy jako znamení podřizování škol zájmům firem a trhu.

Kterak dokonale zdiskreditovat agendu, aneb Odborářský boss v univerzální hnědé omáčce

6. 3. 2010 / Karel Dolejší

Předák Svazu odborů služeb a dopravy Jaromír Dušek má pravděpodobně důležité informace o tom, co se v Českých drahách děje nekalého. Avšak skandální forma, jakou tyto informace vytáhl na světlo, je natolik nepřijatelná, že umožňuje potrefeným husám velmi snadno odvést pozornost od podstaty sdělení k tomu, co k ní Dušek o své újmě připojil - a to ve velice důležitém okamžiku odborářskou agendu mezi veřejností nenapravitelně diskredituje.

Domy v Detroitu se prodávají jeden za 18 Kč

4. 3. 2010

Dalo by se možná říci, že John Brumit zaplatil zbytečně mnoho, když za celý jeden dům v Detroitu zaplatil 180 Kč. V dnešní době jsou v americkém Detroitu, v někdejším městě automobilek, celé ulice domů za pouhý dolar. Počet obyvatel Detroitu klesá tak rychle, že se bourají celé bloky domů a mění se v městské farmy.

Američan odsouzen za krádež sýra za 84 Kč na téměř osm let do vězení

4. 3. 2010

Kaliforňan Robert Ferguson byl odsouzen podle zákona o třetím trestném činu na téměř osm let do vězení za to, že ukradl sáček strouhaného sýra za 84 Kč. Odsouzení vyvolalo kritiku aktivistů požadujících reformu státního soudnictví.

Ferguson, který je už třicet let zlodějem-recidivistou, nebyl odsouzen za třetí krádež na doživotí, což je v Kalifornii nyní platný zákon, protože psychologové usoudili, že trpí chronickou depresí a nedokáže zvládnout své nutkání krást.

Dokázat se zvepřit, aneb Jeden docela obyčejný den na vsi

4. 3. 2010 / Karel Dolejší

"Ústa poznání jsou pro každého uzavřena - vyjma uší porozumění."

V Rozčarovanicích se rozednilo. Sotvaže první paprsky ranního slunce pošimraly hřebeny střech, krysa přeběhla cestu, ropucha kvákla v remízku, pankejtem se proplazila zmije, chrastící smrtka prošla obecním jetelem - a strašidlo Tupolínek vyrazilo na obhlídku panství. Kráčelo dům od domu, všude se zastavilo, všude nakouklo, tu vyzkoušelo dveře, jinde okno. A běda bezstarostným obyvatelům, kteří by před spaním zapomněli řádně pozamykat. Tu skončil v nůši bochník, tam slepice, onde zas z kabátu v otevřené síni zmizela portmonka. Když byla prohlídka u konce, vyvěsilo to dopuštění na radnici pergamen s nápisem "Pomáhat a chránit", zasmradilo a zmizelo k západu.

Třináct čínských deníků požaduje, aby se Číňané mohli stěhovat, kam chtějí

4. 3. 2010

Třináct čínských denních listů vydalo společný redakční komentář požadující právo svobodného pohybu pro Číňany po celé zemi. Komentář vyšel před výročním zasedáním formálního čínského parlamentu.

V současnosti v Číně funguje přísný registrační systém, zvaný hukou. Ten zajišťuje, že každá čínská rodina má právo na sociální podporu, zdravotní péči a školství jen v místě bydliště.

Významný mecenáš britských konzervativců neplatí v Británii daně

4. 3. 2010

Pod tlak skandálu se v nynějším předvolebním období dostávají britští konzervativci. Vyšlo totiž najevo, že jejich významný mecenáš, a miliardář lord Ashcroft, náměstek předsedy Konzervativní strany, který britským konzervativcům věnoval miliony liber, nemá trvalý pobyt v Británii a neplatí tam tedy daně. Bývalý šéf britských konzervativců William Hague a blízký Ashcroftům přítel vyjednal pro tohoto kamaráda povýšení do šlechtického stavu pod podmínkou, že se oficiálně přestěhuje do Británie a bude tam mít trvalý pobyt, avšak Ashcroft tuto podmínku nesplnil. Tím ušetřil desítky milionů liber na daních.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2010

2. 2. 2010

V lednu 2010 přispělo finančně na Britské listy 174 osob celkovou částkou 34369.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2010 částku 83 466.48 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.