V Americe se aktivizují pravicoví extremisté a ozbrojenci

5. 3. 2010

Ve Spojených státech rychle roste v důsledku prohlubujícího se nepřátelství pravice vůči Baracku Obamovi, hněvu nad stavem ekonomiky a šíření konspiračních teorií sdělovacími prostředky, jako je Fox TV, počet protivládních extremistických organizací a ozbrojených bojůvek.

Southern Poverty Law Center, Jižanské právní středisko pro chudobu, nejznámější americká občanská organizace, která se zaměřuje na organizace šířící nenávist, uvádí ve své zprávě, že extremistické "vlastenecké" organizace v loňském roce ožily. Jejich počet stoupl o 250 procent na téměř 500. Pěstují těsné styky s konzervativní mainstreamovou politikou.

Analýza SPLC s názvem Zuřivost na pravici považuje vznik velkého počtu extremistických organizací za znepokojující vzhledem k tomu, že v devadesátých letech v době svého vrcholu neváhaly používat násilí, jak tomu bylo například v Oklahoma City, kde bombový atentát usmrtil 168 lidí. SPLC dodává, že problémy, na jejichž základě extremistické organizace vznikají, jsou stále častěji populistické. Známky rostoucí radikalizace jsou prý všude.

"Vlastenecké organizace žijí z hněvu nad měnící se demografií USA, nad obrovskou státní zadlužeností, nad ekonomikou v krizi a nad celou řadou iniciativ Baracka Obamy, kterého označují za 'socialistu' nebo dokonce i za 'fašistu'."

"Už se objevují na extremní pravici známky násilí. Od příchodu Baracka Obamy do úřadu zavraždili pravicoví extremisté šest policistů. Policie zatkla řadu skinheadů a jiných osob, které údajně plánovaly zavraždit prvního amerického černošského prezidenta. Jeden muž z Brocktonu v Massachusetts, který se dověděl na rasistických internetových serverech, že v Americe probíhá genocida proti bělochům, je stíhán za vraždu dvou černochů a za plány usmrtit v den Obamovy inaugurace co nejvíce židů. Bombové atentáty v poslední době připravovala celá řada osob s protivládními či rasistickými názory."

Podle analýzy SPLC proniká americké extremistické "vlastenecké" hnutí silně na konzervativní politickou scénu "částečně v důsledku rostoucího názoru, že americká vláda se stala součástí spiknutí vnutit svobodymilovným Američanům 'jednotnou světovou vládu'".

"'Čajové dýchánky' (Tea Parties; to je název vzniklý podle tzv. "Boston Tea Party", "Bostonského čajového dýchánku" z prosince 1773, kdy američtí povstalci zničili náklad čaje v třech lodích v bostonském přístavu, protože už nechtěli platit vzdálené Británii daně. Bylo to začátkem americké revoluce za nezávislost; nynější pravicové Tea Parties mají být prý také počátkem revoluce, proti Obamově "fašismu" a "komunismu", pozn. JČ ) a další organizace, které vznikly v minulých měsících, nejsou otevřeně extremistickými organizacemi, ale jsou silně ovlivněny radikální ideologií, konspiračními teoriemi a rasismem," uvádí se ve zprávě.

K aktivizaci extremně pravicových organizací dochází v důsledku prohlubující se deziluze s vládou. Jen čtvrtina Američanů zastává v současnosti názor, že se dá vládě důvěřovat.

"Známky rostoucí radikalizace jsou všude. Ozbrojení muži se dostavují na shromáždění, k nimž hovoří prezident Obama, s transparenty, na nichž se píše, že "Strom svobody bude nutno zalít krví tyranů". Konference konzervativní politické akce, která se konala letos v únoru, byla spolusponzorována Společností Johna Birche, která je přesvědčena, že prezident Eisenhower byl komunistickým agentem, a organizací jménem Oath Keepers, Držitelé přísahy, jejíž členové jsou přesvědčeni, že má americká vláda tajné plány na vyhlášení mimořádného stavu a na internaci vlasteneckých Američanů v koncentračních táborech.

Ve zprávě se uvádí, že na rozdíl od devadesátých let šíří dnes ideologii "vlasteneckého" hnutí daleko intenzivněji prominentní politikové a někteří pracovníci sdělovacích prostředků, jako například moderátor Fox News Glenn Beck.

"Takové myšlenky šíří pronikají za pomoci politiků a komentátorů do mainstreamu," píše zpráva. "Beck například oživil v televizi Fox News klíčovou konspirační teorii, že americká federální vláda tajně provozuje koncentrační tábory - než ji nakonec 'odmítl jako nepravdivou'."

Vlastenecké organizace plánují příští měsíc demonstrovat ve Washingtonu na podporu práva nosit zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.3. 2010