Američan odsouzen za krádež sýra za 84 Kč na téměř osm let do vězení

4. 3. 2010

Kaliforňan Robert Ferguson byl odsouzen podle zákona o třetím trestném činu na téměř osm let do vězení za to, že ukradl sáček strouhaného sýra za 84 Kč. Odsouzení vyvolalo kritiku aktivistů požadujících reformu státního soudnictví.

Ferguson, který je už třicet let zlodějem-recidivistou, nebyl odsouzen za třetí krádež na doživotí, což je v Kalifornii nyní platný zákon, protože psychologové usoudili, že trpí chronickou depresí a nedokáže zvládnout své nutkání krást.

Prokurátor Clinton Parish konstatovalm že Ferguson strávil 22 z posledních 27 let ve vězení, ale nedokázal, že je schopen dodržovat zákon. Ferguson byl nyní odsouzen do vězení na sedm let a osm měsíců do vězení, ale je možné, že za tři roky bude předčasně propuštěn.

Rozsudek nad Fergusonem byl vynesen v době, kdy jsou kalifornské věznice silně přeplněny místními vězněnými občany. Přispěla k tomu dlouhá léta tvrdé soudní politiky, dále kalifornská "válka proti drogám" a vysoká míra recidivismu. V srpnu 2009 bylo v Kalifornii vězněno 166 569 osob, avšak věznice jsou natolik přeplněny, že téměř 8000 vězňů muselo být posláno do věznic mimo tento stát.

Zákon o drakonických vězeňských trestech pro recidivisty (osoby, které spáchají tři trestné činy), platný od r. 1994, podstatnou měrou zvýšil počet recidivistů v kalifornských věznicích. Podle tohoto zákona smí být každý občan, který se dopustil třetího trestného činu, odsouzen na 25 let až na doživotí do vězení. V březnu 2008 bylo v kalifornských věznicích více než 41 000 osob, odsouzených podle tohoto zákona. Zákon, který tvrdě postihuje i pachatele nenásilných trestných činů, způsobuje, že se náklady na vězeňství v Kalifornii zvýšily o půl miliardy dolarů ročně.

Vězni spějí ve věznicích na třípatrových palandách, v tělocvičnách, na chodbách a v učebnách. Celá řada soudců vydala rozsudky, podle nichž vězeňské podmínky v Kalifornii splňují skutkovou podstatu "krutého a neobvyklého" trestu, a porušují tak americkou ústavu. Minulý měsíc nařídil jeden americký federální soudce, aby Kalifornie snížila počet vězňů o 55 000, v tomtéž týdnu, kdy byl na doživotí odsouze n muž za vlastnictví 0.03 gramu metamfetaminu.

Kalifornie, nejlidnatější americký stát, je v současnosti obětí politického hašteření a není schopen odstranit rozpočtový deficit ve výši 20 miliard dolarů. GUvernér Arnold Schwarzenegger požaduje snížení rozpočtu na kalifornské věznice z 8,1 miliardy dolarů ročně o 12 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 4.3. 2010