Romští studenti. Foto: Kateřina Švidrnochová.

Mladí Romové se připravují na vysokou školu, na diskotéku v Praze ale jít nemohli

8. 3. 2010 / Kateřina Švidrnochová

Druhý únorový víkend pořádalo Slovo 21 každoroční setkání romských studentů, kteří chtějí studovat na vysoké škole. Přijelo 22 studentů či absolventů středních škol, především z Brna, Pardubic a Prahy.

An English version of this article is in CLICK HERE

V průběhu víkendu prošli sérií testů určujících jejich studijní a osobnostní předpoklady. Víkend nabitý zážitky jen krátkodobě narušil fakt, že skupinu mladých Romů nechtěli v sobotu večer pustit do pražských tanečních klubů s výmluvou na VIP vstup, nevhodný oděv či nutnost vlastnit klubovou kartu. Podobné argumenty majitelů diskoték a klubů Romové slýchají i v Brně, kde jsou ve finále odkázáni jen na pár "otevřených" podniků.

Fakt, že se i v oblasti zábavy a kultury v 21. století hledí na rasovou příslušnost, zavání oddělenými kiny pro černé a bílé v USA 50. let a další rasově poznamenané etapy lidských dějin. Je pochopitelné, že majitel podniku si může beztrestně vybírat svou klientelu, tak jako si vybíráme lidi, které si zveme domů na návštěvu. Trhá ale srdce dívat se do smutných očí mladých lidí, kteří se o víkendu touží bavit jako ostatní. Vymydlení, navonění a krásní část večera strávili obcházením podniků a modlením se za tolerantního vyhazovače. A to jen kvůli barvě pleti a těm, kteří snad možná někdy v daném podniku udělali ostudu. Naštěstí jsme to po prvotním zklamání nevzdali, toho "správného" vyhazovače objevili a zasloužený tanec si pořádně užili.

Text vychází v Romano hangos 1-2010 ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.3. 2010