Apartheid v centru Prahy - solidární akce s palestinskými obyvateli Hebronu

25. 2. 2010

  • Protest
  • Datum: 25. únor 2010
  • Čas: 16:00 - 19:00
  • Lokalita: Ulice 28. října, Praha

Popis

Apartheid v centru Prahy

Kontrolní stanoviště a ozbrojení vojáci, kteří určují, kdo smí pokračovat v cestě do zaměstnání nebo za nákupy... Několikahodinová zdržení při cestě do školy a prohledávání tašek malých školáků... Každodenní realita života v Palestině přichází do Prahy. Ulice 28. října se 25. února přemění v zónu pod kontrolou izraelské armády a nelegálních osadníků, kam je Palestincům vstup zakázán.

Solidární happening v rámci Mezinárodního dne akcí za znovuotevření Palestinské ulice v Hebronu a ukončení okupace Palestiny

25. únor byl vyhlášen dnem solidarity s palestinskými obyvateli Hebronu (arabsky al-Khaleel). Aktivisté, aktivistky a organizace po celém světě budou společně pořádat protestní akce, kde budou vyžadovat otevření ulice Šuhada (Shuhada Street) Palestincům a ukončení nelegální okupace na palestinských územích.

Shuhada Street v palestinském Hebronu bývala hlavní ulicí pro palestinské obyvatele a obchodníky, nacházelo se na ní i populární tržiště. Tato ulice, která prochází nelegální izraelskou osadou, byla poprvé pro Palestince uzavřena před 16 lety a dnes připomíná město duchů. Přístup je povolen jen občanům Izraele a turistům. Zdi a dveře zavřených obchodů jsou posety nenávistnými proti-arabskými graffiti, Palestinci, kteří na této ulici vlastní domy, do nich musejí vstupovat okny nebo zadními vchody, což často obnáší přelézání zdí a okolních střech.

Tato kampaň se zaměřuje na Shuhada Street jako na symbol nelegálních židovských osad a jejich rozšiřování, jako na symbol politiky apartheidu nejen v Hebronu ale i na celém Západním břehu, symbol porušování základních lidských práv a svobody pohybu pod nelegální vojenskou okupací.

Naším cílem je nejen zvýšení povědomí a snaha přiblížit veřejnosti jaký dopad má uzavření takového důležitého obchodního a společenského centra na místní komunitu, ale i projev solidarity a demonstrace síly mezinárodního hnutí za lidská práva.

Požadavky kampaně:

  • umožnění volného pohybu Palestinců po ulici Šuhada, oživení místní palestinské ekonomiky, znovuotevření obchodů a tržiště
  • plné dodržování lidských práv pro všechny Palestince a občany Izraele
  • ukončení nelegální okupace palestinských území

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.2. 2010