V Česku budou etnické sociální nepokoje

24. 2. 2010 / Štěpán Steiger

Pozor, to není poplašná zpráva - také proto, že o tom ví dosud jen velmi málo lidí. Konkrétně, dvě poslankyně a čtyři poslanci, jakož i členové organizačního výboru sněmovny, kteří schválili cestu této šestice. Kam? No do Peru, protože tam, na této služební cestě, bude tato delegace zjišťovat, jak předcházet tomuto druhu nepokojů.

V Evropě (patrně ani v Asii) by se o tom nedověděli, neboť peruánští Indiáni jsou považováni za schopné takových nepokojů - a v České republice přece máme také etnické skupiny (připomenu aspoň Romy, Vietnamce a možná i Slováky), kteří by se na takové rebelii mohli podílet.  A poslankyně a poslanci jako správné političky a politici přece myslí na budoucnost lidu, který je zvolil - na budoucnost vzdálenější než je jedno volební období, kdy ony a oni už ani ve sněmovně být nemusí, ale nepokoje vypuknout mohou a ony a oni pak budou poruce, aby poradili. 

Buďme ovšem spravedliví. Nejde pouze o předcházení nepokojům, o čem se poslanecká skupina - vedená JUDr. Zuzkou Bebarovou-Rujbrovou, předsedkyní petičního výboru - hodlá informovat. Vzhledem k postavení této poslankyně se chce delegace zajímat rovněž o "práva původních obyvatel v konfliktu ekonomických a ekologických zájmů", jak to formuluje zpráva. V Česku sice - pokud vím - "původní" obyvatele už nemáme (Češi jsou tu sice přes tisíc let, ale ani historikové nejsou zcela jednotni v názoru, kdo vlastně původní obyvatelé těchto krajin byli), zato ovšem i současní obyvatelé si leckdy stěžují, že v konfliktu ekonomických a ekologických zájmů jsou jejich vlastní zájmy pomíjeny.

A jak říká sám místopředseda sněmovny JUDr. Vojtěch Filip, Peru je "stát, kde bychom měli prosazovat naše ekonomické zájmy". Usvědčuje tím z omylu ministerstvo zahraničních věcí, které nepovažuje Peru za "prioritní zemi". Filip to musí vědět lépe, jelikož v obchodních statistikách ČR figuruje Peru na 104. místě ve vývozu, 84.  v dovozu a 99. v celkovém obratu, takže je zřejmě na čase, aby se to změnilo.

Cesta je pochopitelně - takové jsou zahraniční cesty poslanců i senátorů vždycky - zcela pracovní. Výlet na Machu Picchu není v plánu zahrnut, ujišťuje poslankyně Bebarová-Rujbrová (asi nevěděla, že až do 1. dubna je oblast tohoto andského vrcholu pro turisty vzhledem k nedávným povodním nepřístupná, když cestu plánovala už na příští týden). 

Občany coby daňové poplatníky, kteří poslankyně, poslance, senátorky a senátory poměrně štědře odměňují i na cestách,  nebude asi příliš zajímat, že cesta poslanecké šestice přijde na 1,2 milionu Kč. Vzhledem k deficitu, odhadovanému bratru na 160 miliard jsou plánované cestovní výlohy přece naprosto zanedbatelné. Možná se delegace ješště před volbami pochlubí svými zkušenostmi na internetu. Svoje zkušenosti a poznatky by možná mohly (mohli) vylíčit zejména ty členky a členové skupiny, kteří ve volbách nekandidují nebo neuspějí - voliči by totiž mohli odhadnout, kde uplatní tyto zkušenosti po 29. květnu.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.2. 2010