POZNÁMKA NA OKRAJ:

O odstoupení německé biskupky Käßmannové, neboli Opravdová veličina se pozná podle činů

25. 2. 2010 / Uwe Ladwig

Dr. Margot Käßmannová byla jako mimořádná osobnost, jako biskupka a první předsedkyně Rady evangelické církve v Německu nejen členy své církve velice uznávána. To se asi také u většiny z nich nebude měnit po jejím odstoupení z funkce, jež bylo přímým následkem řízení auta pod vlivem 1,54 promile alkoholu. Dnes napíšu několiv slov o tom, že se opravdová veličina pozná nejen z neobvyklých a někdy i politováníhodných činů...

Margot Käßmannová nebyla jen první předsedkyní rady evangelické církve v Německu, ale také jako člověk zdatnou ženou i něčím jako v Německu uznanou 'moralní instancí'. Do svého úřadu se dostala, ačkoliv byla rozvedená, z úřadu odstoupila, když byla přistižena s 1,54% alkoholu za volantem svého vozu po průjezdu křižovatkou navzdory červeně svítícímu semaforu.

Kvůli své cestě autem se Käßmannová ovšem stala tématem německým médií. Se svým jednáním ovšem vyjádřila lítost a otázka byla, co by mohlo být důsledkem, bez ohledu na předsednictví v její církvi. Reakce byla jasná. Po nočním krizovém zasedání rada evangelické církve v Německu prý jednohlasně potvrdila trvající důvěru a přenechala na ní, aby se rozhodla ohledně další formy spolupráce. A Käßmannová se rozhodla pro odstoupení nejen z funkce předsedkyně, ale také z funkce biskupky, protože nechce zpochybňovat autoritu úřadů, jež v minulosti zastávala. Jako prostá pastorka se bude napříště starat o lidi ve své farnosti.

Odstoupení z úřadů je ovšem pochopitelné, nebylo ale nevyhnutelné a samozřejmé. Mnoho lidí toho asi lituje, ale Käßmannová právě svou reakcí potvrdila, že většinu lidí lze poznat také na základě neobvyklých a někdy i politováníhodných činů -- nebo myslíte, že ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.2. 2010