Tendr státních lesů obchází zákaz pronájmů

15. 2. 2010

Tendry vyhlášené ředitelstvím Lesů ČR, které mají svěřit všechny lesní celky až na deset let do faktické správy soukromým firmám, obcházejí klauzuli lesního zákona, která výslovně zakazuje pronájem státních lesních pozemků. Poukázali na to profesoři a docenti českých univerzit a šéfové ekologických organizací v dopise, který dnes odeslali ministrovi zemědělství a předsedům politických stran.

Argumentují, že dřevařské firmy ve snaze o rychlý zisk během deseti let budou poškozovat zdraví českých lesů.

Ředitel Lesů ČR chce celá polesí svěřit dřevařským firmám s tím, že o výnos z prodeje dřeva se budou dělit. Dlouhodobé desetileté smlouvy proto nejsou ničím jiným než skrytým pronájmem, připomínají kritici.

Až desítky miliard korun, které se rozhodl několika velkým těžařským firmám věnovat generální ředitel Lesů ČR, potom budou chybět jinde -- zejména na činnosti ke zlepšení zdravotního stavu lesů, ochraně přírodního bohatství a posílení služeb pro turisty.

Veřejné pozemky ve správě Lesů ČR pokrývají více než šestinu české krajiny a domov zde má velká část české přírody. Slouží jako místo k výletům -- do českých lesů se každý víkend vydávají čtyři miliony lidí -- a zadržováním srážek chrání města i obce před povodněmi.

Dopis žádá ministra zemědělství, aby tendry okamžitě zastavil a také odvolal generálního ředitele státních lesů, který je za jejich vypsání zodpovědný.

Hnutí DUHA, Zelený kruh, Český svaz ochránců přírody a Česká společnost ornitologická už prostřednictvím Facebooku mobilizovaly přes tisíc lidí, kteří s plánem nesouhlasí. Další se mohou připojit.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"České lesní hospodaření je historicky založeno na zodpovědnosti lesníka za svůj revír. Akciovka, která má les svěřený na deset let, žádnou odpovědnost necítí. rychlý zisk je pro velké soukromé společnosti na prvním místě, takže dostane přednost před zdravým hospodařením. Každý se může připojit na facebookové stránce Proti tunelování našich lesů".

"Minulé roky ukázaly, že stát kvůli kolísání cen dřeva, neočekávaným přírodním kalamitám a podobně není schopen dodržet ani tříleté smlouvy, natož desetileté. Vystavuje se tak riziku soustavných soudních sporů a arbitráží."

Václav Izák, místopředseda Českého svazu ochránců přírody, řekl:
"Není to jen další historka v letitých sporech mezi dřevařským byznysem a státními lesy. Tentokrát už nejde jen o rozdělení zisku a dodržování zákona, nýbrž také o zdraví našich lesů, které každý víkend navštěvují miliony lidí. Dřevařské firmy budou ve snaze o rychlý zisk poškozovat naše lesy holosečným kácením a podobnými praktikami. Svěřit soukromé firmě velké lesní celky na deset let a dělit se o zisk z prodeje dřeva, to není nic jiného než skrytý pronájem. Ale lesní zákon pronájem státních lesů výslovně zakazuje. Jiří Paroubek a Mirek Topolánek musí okamžitě intervenovat a zabránit tunelování státních lesů, míní-li svá slova o boji s korupcí vážně."

Kateřina Ptáčková, ředitelka Zeleného kruhu, řekla:
"Je zcela nepřípustné, aby státní podnik při zadávání veřejných zakázek takto obcházel platné zákony. Zamýšlený postup Lesů české republiky je navíc pravým opakem toho, co české lesní hospodářství potřebuje. Nezbývá, než se ptát -- z jakého důvodu se Lesy České republiky rozhodly vyměnit konkurenceschopnost českého lesního hospodářství, zdravější lesy a stovky pracovních míst pro místní obyvatele za jednorázové zisky pro velké soukromé společnosti?"

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.2. 2010