POZNÁMKA NA OKRAJ:

Klientelistická politika, neboli Dárky s nevítaným vedlejším účinkem

21. 1. 2010 / Uwe Ladwig

Vytýkat politiků základně jejich klientelistickou politiku by znamenalo nepochopit její profesionální cíl, totiž být zase zvolen od svých dosavadních voličů. Když ale politikové prodávají své návrhy a svá opatření všeobecně klamavým způsobem jako cíle, které prý pomohou lidem všeobecně, ačkoliv tím dostane výhody jen jedna jejich klientelistická skupina, takové označení má podle mého své oprávnění. O právě takovém případě něco v téhle poznámce...

Na základě požadavků liberálních politiků z FDP a tako křesťansko-sociálních politiků z CSU v Německu byla snížena daň z přidané hodnoty za nocležné v hotelích z 19% na 7%. Odůvodňuje se to nejen harmonizací s daněmi v sousedních zemích, ale také s tím spojeným snížení cen pro lidi, kteří cestují. Mnoho lidí to překvapilo, protože kdy by si skutečně myslel, že proto klesnou ceny hotelů a zvýší se chuť občanů cestovat? Jiným, z hlediska politiků ovšem nepřípadným důvodem ke změně daňového práva by mohly být milodary firmy Substantia AG, kterou vlastní obchodní impérium rodiny Finckovy, která je podle informací Spiegelu Online také spolumajitelem hotelového koncernu Mövenpick. Zatímco FDP dostala od těch Fincků nepřímo v roce 2008 a 2009 prý 1,1 miliony euro, CSU od nich r. 2008 dostala dar "jen" 820.000 euro.

No, kdybyste se německých politiků zeptali, tak by vám ovšem a možná docela věrohodně řekli, že by se nikdy ani takovým množstvím peněz nedali "koupit" a že každá myšlenka, že tento daňový zákon byl změněn v důsledku úplatků a korupce je nepodložená a neodůvodněná.

Dál ale o tom uvažovat nechci, protože jeden menší, ale pro voliče možná velice působivý vedlejší účinek je asi mnohem zajímavější.

Od té změny daňového zákona ohledně nocležného na fakturách se musí zvlášť vykázat, kolik bylo zaplaceno za snídaně, za něž se dál musí platit 19% daň z přidané hodnoty. Návštěvníci hotelů, kteří si dosud mohli paušálně odečíst od denních diet za snídani 4,80 euro, budou teď muset za snídaně platit v plné výši, anebo je zdaňovat jako příjem. Na tohle ale naši tak milí a nepodplatitelní politikové asi nemysleli, nebo věříte, že by věděli, že takhle důležitá změna zákona rozhněvá mnohé občany a připraví je o voliče?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.1. 2010