POZNÁMKA NA OKRAJ

O každodenním vandalismu, neboli o záchraně švábů před rakovinou

26. 11. 2009 / Uwe Ladwig

Vandalové, kam se člověk jen podívá. Právě byl v Hamburku otevřen nový obchod Johanny Schulzové se zlatým nápisem "Wohnen 1700 -- 1980" a už byla jeho zářivě bílá fasáda o "ozdobena" černými čarami. I Německá železnice informovala, že za odstraňování vandalských škod musí letos zaplatit asi 50 milionů euro. O tom a o rakovině švábů něco v téhle poznámce...

Podnět k mé dnešní poznámce mi dala fotka, kterou jsem dostal po internetu z Ameriky, na níž je nápis, že by se neměly vyhazovat vajgly od cigaret, aby švábi nedostali rakovinu. Zpočátku jsem si myslel, že je to docela dobrý fór, ale když jsem si uvědomil, že letos už vandalové 39 000 krát pošpinili vlaky, rozpárali sedadla a poškrábali okna, ptal jsem se, jak by bylo možné v těchto případech i v případě obchodu paní Schulzové zabránit tomto poškozování cizího majetku. A asi se nebudete divit, že jsem na to nenašel žádnou odpověď.

Ani na přibývající případy v Hamburku a hlavně v Berlíně v noci zapalovaných aut se zatím nenašlo žádné řešení, které by dokázalo zastavit ničení cizího majetku. Prý to někteří lidé dělají z politického protestu, jiní prý jen proto, aby měli v životě aspoň nějakou radost. Ta fotka by mohla pomoci alespoň některým lidem, kteří chtějí uchránit svůj majetek a kteří do toho rozumnou měrou mohou zapojit nějaká zvířata. Víme přece, že se někteří lidé starají víc o to, aby se měli dobře, či o majetek svých sousedů, než aby se starali o své děti. Aspoň autor onoho nápisu na fotografii ví, že většina kuřáků vajgly zahazuje, kde jen může, aniž by myslela na to, že někdo jiný je bude muset zase sebrat. Argumentace o rakovině švábů by mohla jim mohla pomoci, aby pořád nemuseli uklízet vajgly cizí lidé.

Není to jen vtip, ale před někým by mohla zachránit auto před vypálením možná nějaká blecha. Pro vlaky a pro fasády mě ale žádné takové divně znějící řešení nenapadá. Proto asi s vandaly budeme muset žít dál. Nebo Vy byste věděli, jak jim objasnit, že by cizí majetek neměli takovýmto nesmyslným způsobem poškozovat?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 26.11. 2009