Nechceme být součástí falešných oslav

13. 11. 2009

tisková zpráva

Iniciativa Ne základnám se rozhodla nepořádat 17. listopadu žádnou akci, přestože se jedná o výročí dvou pro naši společnost podstatných momentů. Uzavření vysokých škol, popravy a deportace studentů do koncentračních táborů z roku 1939 budou připomínat pietní akty, které nechceme tématem raketového systému USA narušovat.

Oslavy připravované u příležitosti výročí událostí roku 1989 považujeme za nekritickou adoraci polistopadového vývoje a politický nástroj v rukou těch, kteří svým jednáním v minulých letech dokázali, jak moc je jim význam slova demokracie cizí. Záštitu nad projektem sdružení Opona, organizující akci na Národní třídě, převzali čelní propagátoři radaru Mirek Topolánek, Karel Schwarzenberg, Alexandr Vondra a Vlasta Parkanová, připojilo se i Velvyslanectví USA v Praze.

Iniciativa Ne základnám v minulých letech v den výročí svolávala demonstrace proti radaru a navazovala tak na jedny z požadavků tehdejší změny vyjádřené v hesle "už žádná cizí vojska". Nyní však, díky masivní mediální kampani, nepovažujeme 17. listopad za den vhodný k normální diskuzi a předání jakéhokoli sdělení. Nechceme se stát součástí panoptika kýčovitých oslav a pečlivě organizovaných front na banány.

Ve chvíli, kdy Fischerova úřednická vláda bez jakéhokoli mandátu slibuje vyjednavačům Spojených států podporu nového projektu raketového systému USA, je třeba v odporu proti cizím základnám a vojskům, nesmyslným zbrojním systémům a militarizaci Evropy pokračovat. Zájem a postoj české veřejnosti v souvislosti s radarovou základnou již v minulosti ukázaly, že nepotřebujeme silná data, protože máme silné téma. Naopak pečlivě organizované oslavy bez zrnka spontaneity ukazují vratkost mediálního obrazu 17. listopadu, který je dokola zneužíván jako den obnovy "euroatlantické vazby".

Iniciativa Ne základnám navazuje na 17. listopad 1989 nejen v den jeho výročí, ale celou svou činností jako na odkaz dne, kdy naše společnost začala požadovat možnost rozhodovat o svých záležitostech a zemi bez cizích vojáků a základen. Na tom oficiální jásot na Národní třídě nic nezmění.

Iniciativa Ne základnám bude i nadále rozhodně vystupovat proti všem plánům na umístění částí systémů protiraketové obrany USA a zřízení velitelství těchto systémů v ČR.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.11. 2009