Ruský prezident Medveděv přislíbil novou éru ruské demokracie

13. 11. 2009

Ve svém nejvýznamnějším projevu od převzetí ruského prezidentského úřadu Dmitrij Medveděv včera ostře kritizoval stav Ruska a zveřejnil své plány na reformu..

Rusko se musí podle Medveděva vydat cestou modernizace, vysoké technologie a inovativnosti, řekl ruský prezident ve svém projevu o stavu národa. Přislíbil, že zkorumpovaní státní činitelé budou odsuzováni do vězení a že bude podporovat inovativní podnikání, které se musí stát katalyzátorem modernizace. Rusko zaostalo, zdůraznil Medvědev, protože příliš spoléhá na vývoz svých přírodních zdrojů.

Medveděv přiznal, že Rusko bylo zasaženo tvrději než většina států globální finanční krizí, a dodal, že to částečně byla vina samotného Ruska.

Medveděv nepřímo kritizoval dědictví vlády Vladimíra Putina. Zdůraznil, že obrovské státní korporace, které Putin vytvořil, jsou zastaralé a neefektivní. Dodal, že se budou muset v nadcházejících letech proměnit v komerční společnosti. "Musíme zahájit modernizaci a renovaci celé ruské průmyslové základny. Bude na tom záviset naše přežití v moderním světě," zdůraznil Medveděv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.11. 2009