Nové superbakterie jsou odolné vůči všem známým antibiotikům

13. 8. 2009

Britské nemocnice byly uvedeny do stavu pohotovosti v souvislosti se skupinou nových superbakterií, které do Británie přinesli pacienti, navracející se ze zahraničí poté, co se tam podrobili chirurgickým zákrokům, včetně kosmetických operací a transplantací orgánů.

Virulentní nové druhy bakterií, odolných všem známým antibiotikům, usmrtily za poslední rok 2 osoby a 18 dalších zůstává vážně nemocných.

Tyto případy zaznamenalo nejméně 17 nemocnicíc v Anglii a ve Skotsku. To přimělo vládní Úřad na ochranu zdraví (Health Protection Agency), aby vydal varování ohledně toho, co charakterizoval jako "vážné riziko veřejnému zdraví". Tyto bakterie způsobují infekce ran, septikémii, zápal plic a gastroenteritidu a jsou pro britské zdravotnictví vážným problémem, protože jsou odolné všem běžným antibiotikům.

Do Británie je přivezli pacienti z nemocnic v Indii a v Pákistánu, z Turecka a z Řecka. Lékaři jsou znepokojeni, protože nejnovější druhy těchto bakterií produkují enzymy, které útočí proti silným antibiotikům jménem carbapenemy, na něž zdravotnictví spoléhá jako na poslední linii obrany proti zvlášť nebezpečným infekcím.

Situace je tak vážná, že britský Úřad pro veřejné zdraví naléhá na farmaceutické společnosti, aby bezodkladně začaly vyrábět léky, které by byly efektivní proti tomuto typu bakterií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 13.8. 2009