Je státní zdravotnictví v Británii tak špatné, jak tvrdí americká pravice?

12. 8. 2009

Reportéři deníku Guardian předložili kritická tvrzení amerických konzervativců, týkající se britského státního zdravotnictví, relevantním zdravotnickým odborníkům v Británii.

Tvrzení: Sedmasedmdesátiletému Edwardu Kennedymu by v Británii byla odepřena léčba mozkového nádoru, protože je příliš starý, tvrdí Charles Grassley, republikánský senátor z Iowy.

Reakce: Není to pravda, konstatuje britské ministerstvo zdravotnictví. Žádný věkový limit na léčbu neexistuje. Předepisování léků či doporučování operačního zákroku je právem založeno jen na klinickém rozhodování a řeší se případ od případu.

Tvrzení: Britští vládní zdravotníci v Anglii rozhodli, že $22,750 (£14,000) je částka, jakou má cenu půl roku života. Pokud by vás léčba v Anglii stála víc, máte smůlu, tvrdí Club for Growth.

Reakce: National Institute of Health and Clinical Excellence (NICE) rozhoduje, zda jsou nové léky pro zdravotnictví v Anglii a ve Walesu efektivní. Reakce NICE zní: "Toto je naprosté zkreslení praxe, v jejímž rámci NICE usiluje o rozdělování zdravotní péče racionálně a v kontextu omezených zdrojů. NICE hodnotí cenu léčby v rámci užitné analýzy, která zohledňuje počet roků života, v nichž léčba zlepší pacientovi kvalitu života. Současný strop je 30 000 liber ročně, ale jsou činěny výjimky."

Tvrzení: V Anglii nemá nikdo nad 59 let nárok na léčení srdečních chorob, tvrdí anonymní email, široce rozesílaný především starším Američanům.

Reakce: Naprosto to není pravda. Rostoucí počet pacientů nad 65 let se podrobuje srdečním operacím, včetně operací chlopní a srdečních bypassů, konstatuje professor Peter Weissberg, lékařský ředitel British Heart Foundation. Například průměrný věk lidí, kdy se podrobují operaci srdečního bypass, stoupl z věku 58 let v roce 1991 na 66 r. 2008.

Tvrzení: Na rakovinu prsu umírá v Británii 46 procent nemocných, v USA jen 25 procent nemocných. Na rakovinu prostaty umírá v Británii 57 procent nemocných, v Americe jen 25 procent nemocných. Počet úmrtí na infarkty byl v Británii r. 2005 o 19,5 procenta vyšší než v USA, tvrdí Pacific Research Institute.

Reakce: V Británii skutečně umírá na rakovinu prsu více pacientů. Podle database Globocan Světové zdravotnické organizace z r. 2002 umírá na rakovinu prsu 19,2 ze 100 000 Američanů, ale 24,3 ze 100 000 Britů. Co se týče rakoviny prostaty, ze studie Lancet Oncology vyplývá, že 91,9 procent Američanů s rakovinou prostaty bylo naživu ještě po pěti letech, v Británii to bylo jen 51,1 procent pacientů. V Británii umírá na infarkty 40 procent pacientů, ve Spojených státech 38 procent.

Tvrzení: Británii se 40 procent pacientů nemocných rakovinou nikdy nedostane před onkologa a dialýza ledvin, srdeční chirurgie a péče o smrtelně nemocné osoby jsou běžnému pacientovi víceméně nedostupné.

Reakce: Tvrzení, že 40 procent pacientů nemocných rakovinou, se nedostane před onkologa, pochází z 15 let staré studie, která je beznadějně zastaralá. Mezitím došlo k radikálnímu zvýšení počtu onkologů a vytvoření odborných multidisciplinárních týmů, vysvětluje Duleep Allirajah z Macmillan Cancer Support. Avšak některým lidem, kteří potřebují dialýzu ledvin, je nedostupná a tito lidé umírají," konstatuje Tim Statham, generální ředitel National Kidney Federation. "Některé součásti britského státního zdravotnictví jsou přetíženy, protože počet pacientů roste o 6 procent ročně, což je obrovský počet. V Británii existuje asi 100 jednotek pro dialýzu ledvin a asi 20 procent z nich funguje na 100 kapacitu nebo více. Tvrzení, že srdeční chirurgické zákroky nejsou normálním pacientům dostupné, není pravdivé, vysvětluje Weissberg z British Heart Foundation. "Žádné rozdělování omezených lékařských služeb jen některým pacientům neexistuje. Některým lidem je odepřena operace, ale tato rozhodnutí jsou činěna čistě na základě klinických kritérií a na riziku, zda zemřou. Operujeme jen ty pacienty, kteří z operace budou mít prospěch a nezemřou." Tři hlavní britské politické strany souhlasí, že Británie poskytuje dobrou péči pro smrtelně nemocné pacienty, ale že přístup k ní se může různit podle místa pobytu a pacientovy choroby. Vláda usiluje o zlepšení situace.

Tvrzení: V Británii přežívá o 11 procent méně pacientů s rakovinou prsu než v USA, tvrdí Sue Myrick, republikánská poslankyně ze Severní Karolíny.

Reakce: Ve skutečnosti je ten rozdíl větší. Z jedné studie v Lancet Oncology vyplývá, že 83,9 procent Američanek s rakovinou prsu diagnostikovanou v letech 1990-94 žilo ještě za pět let, kdežto v Británii jen 69,7 procent -- to je rozdíl 14,2 procent. Z druhé studie tamtéž vyplynulo, že z Američanek, jimž byla diagnostikována rakovina prsu v letech 2000-02, žilo za pět let ještě 90,1 procent, kdežto v Anglii 77,8 procent -- to je rozdíl 12,3 procent.

Tvrzení: O britském státním zdravotnické je všeobecně známo, že pacientům s rakovinou odmítá poskytovat nejnovější léky, tvrdí National Center for Policy Analysis.

Reakce: NICE nedávno změnila své procedury po sérii kontroverzí ohledně toho, že určité léky proti rakovině nebyly k dispozici.

Tvrzení: Britské státní zdravotnictví "nedovoluje" ženám pod 25 let testy na rakovinu děložního čípku, tvrdí Jim DeMint, republikánský senátor z Jižní Karolíny

Reakce: Státní britské zdravotnictví ve Walesu, ve Skotsku a v Severním Irsku zve ženy od věku 20 let na testy na rakovinu děložního čípku. V Anglii se tyto testy konají od věku 25 let. Tato politika byla nedávno přehodnocována a bylo rozhodnuto ji nezměnit.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 12.8. 2009