Američtí političtí teroristé

12. 8. 2009

Reforma zdravotnictví je zkouškou, zda tato země dokáže znovu fungovat jako občanská společnost -- zda si navzájem dokážeme důvěřovat natolik, abychom přijali tyto velké, důležité změny, které požadují, aby se každý něčeho vzdal, aby na tom všichni byli líp.

Jako komentátor, který pravidelně publikuje ostrou kritiku, se snažím nezpochybňovat motivy lidí, s nimiž nesouhlasím. Dnes toto pravidlo poruším, píše v deníku Washington Post Steven Pearlstein.

Nedávné útoky šéfů Republikánské strany a jejich ideologických souputníků proti reformě zdravotnictví byly tak zavádějící a tak falešné a pokrytecké, že mohly být jedině produktem cynického úsilí získat stranickopoliticky navrch. Otrávením politické studně se tito lidé vzdali jakéhokoliv předstírání, že jsou loajální opozicí. Stali se z nich političtí teroristé, ochotni říct či udělat cokoliv, aby zabránili zemi dosáhnout konsensu ohledně jednoho z jejích nejvážnějších domácích problémů.

Obamovu reformu zdravotnictví lze kritizovat a sám jsem to občas činil. Ale není naprosto důvěryhodné tvrdit, že Obamova reforma zdravotnictví povede k zestátnění amerického zdravotnictví. To je otevřená lež, jejímž jediným účelem je zastrašit veřejnost a zastavit politickou diskusi.

Podle plánu na reformu zdravotnictví si drtivá většina Američanů, kteří nejsou staří nebo chudí, bude i nadále kupovat zdravotní pojištění od soukromých firem, budou je léčit soukromí lékaři a soukromé nemocnice.

Jádrem celé reformy je systém, v jehož rámci si jednotlivci, malé podniky a nakonec i větší podniky budou moci kupovat zdravotní pojištění za menší peníze, než kolik v současnosti musejí platit za pojištění osob bez ohledu na jejich zdravotní stav. Zaměstnanci s malým příjmem budou mít nárok na vládní dotace zdravotnického pojištění. Vláda bude více regulovat trh pojišťoven a donutí je, aby vydávaly více peněz na zdravotní péči.

Republikánské lži o ekonomice zdravotnických reforem jsou také plné pokrytectví. Demokraté chtějí financovat výzkum, aby byly k dispozici lepší informace o tom, jaké léčebné metody fungují a jaké ne. Republikáni v tom vidí zlovolné spiknutí, že vláda bude rozhodovat o tom, na jaké léčení budete mít nárok.

Reforma zdravotnictví je zkouškou, zda tato země dokáže znovu fungovat jako občanská společnost -- zda si navzájem dokážeme důvěřovat natolik, abychom přijali tyto velké, důležité změny, které požadují, aby se každý něčeho vzdal, aby na tom všichni byli líp. Vedoucí politikové Republikánské strany chtějí, abychom v této zkoušce selhali. Musíme jim ukázat, že bez ohledu na to, kolik lží nám budou vyprávět, anebo kolik poplašných zpráv si vymyslí, Američané se dají dohromady a tuhle reformu uskuteční.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 12.8. 2009