Úřední šiml:

Britská prokuratura vydala 600 000 Kč na stíhání zloděje banánu za 7 Kč. Zloděj byl propuštěn

8. 8. 2009

Britská prokuratura Crown Prosecution Service vydala ze státních peněz 20 000 liber (cca 600 000 Kč) na stíhání mladého muže, obviněného že v jedné restauraci v Birminghamu ukradl banán za 7 Kč. Jamese Gallaghera, 23, tento týden soud propustil na svobodu.

Soud, který trval dva dny, se konal před porotou. Obžalovaný to požadoval, protože měl obavu, že pokud by v jeho případě rozhodovali jen soudci, byl by odsouzen.

Britská prokuratura své rozhodnutí hájila. Martin Lidop, okresní prokurátor pro Birmingham, vydal prohlášení, v němž se praví: "Nejde jen o cenu ukradené věci, která rozhoduje, zda případ posíláme k soudu. Jde o to, zda existují dostatečné důkazy pro realistickou pravděpodobnost, že obviněný bude odsouzen, a o to, zda je případ ve veřejném zájmu."

James Gallagher se ve zmíněné restauraci při oslavě svých třiadvacátých narozenin poněkud podnapil a zmocnil se příslušného banánu. Nedostal šanci za něj zaplatit, protože se ho hned zmocnily bezpečnostní stráže. Restaurace ještě nebyla otevřena. Porota Gallaghera propustila - dostal podmíněný trest se zkušební lhůtou 12 měsíců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.8. 2009