Neblahé historické zkušenosti kontinentální Evropy

1. 7. 2009 / Karel Dolejší

"Golgo je zřejmě typický Brazilec; ale Brazilci Evropě nerozumějí; buď tedy bude myslet jako Evropan - pardon, tak jak si JÁ představuji, že má myslet - a tím teprve dokáže, že není typický Brazilec; nebo tak myslet nebude, a pak ho jako typického Brazilce označím za nepoučitelného a předem vyloučím z debaty. Každopádně jsem to já, kdo určí, které argumenty a závěry jsou v debatě vůbec přípustné a které jako 'brazilské' předem diskvalifikujeme."

Jak se vám to líbí? Za podobných okolností by Fabiano Golgo musel přirozeně debatu odmítnout, poněvadž by byla fakticky veřejným politickým procesem s předem daným výsledkem: Buď konvertuje, nebo bude odsouzen.

Převážná část kontinentální Evropy má velmi podobné zákony o politickém extrémismu jako ČR, na základě neblahých historických zkušeností, které se Brazílii na štěstí vyhnuly. Mnozí po podobných zákonech marně volali už před katastrofou 2. světové války. Podle Golgových výpovědí o "Češích vůbec" je tedy Evropa čecháčkovská. Pokud chce, ať si brazilský antropolog tento názor uchová - podle mě je příliš pohodlný, zjednodušující (nic nevyvrací, jen vynáší rozsudek) a zcela arbitrární (zaštiťuje se proti evropské historické zkušenosti Goglovým majestátem). Jenže "Kdo zapomene, je odsouzen k opakování" (G. Santayana). Víc k tomu jako čecháček nemám co dodat, protože bych každou řádkou, jíž se od kanonických Golgových názorů odliším, pouze potvrzoval své čecháčkovství.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.7. 2009