Kocáb přislíbil squaterům jiné místo

1. 7. 2009

tisková zpráva

Dne 30. 6. v podvečer ministr pro lidská práva Michael Kocáb přijel ke squatu Milada, kde probíhala akce vyklízení squatu bezpečnostní agenturou objednanou vlastníkem objektu - Ústavem pro informace ve vzdělávání - příspěvkovou organizací MŠMT. Ministr Kocáb na místo přijel v okamžiku, kdy bezpečnostní agentura přistoupila k brutálnímu zásahu proti třem squaterům přivázaným na střeše squatu a okamžitě se rozhodl zapojit do vyjednávání se squatery o jejich dobrovolném opuštění squatu. Zásadním zájmem ministra bylo bezprostřední ochrana zdraví a života squaterů přivázaných na střeše. Do vyjednávání se zapojil také ředitel pražské policie Martin Červíček a jeho tým.

Po bezmála tříhodinovém vyjednávání se podařilo dohodnout podmínky, na jejichž základě se squateři rozhodli opustit squat dobrovolně, a bez použití násilí. Nebyl tedy ohrožen život ani zdraví účastníků akce.

Ministr vyvolá jednání se svými kolegy z vlády o možnosti nalezení jiného místa, které není v současné době využíváno, a které by mohlo být squaterům poskytnuto. Zástupce vlastníka budovy přislíbil, že umožní squaterům, aby si vzali všechny věci, které vlastní, a které v důsledku vyklízení nechali v squatu Milada. Ministr zdůraznil, že navrhované řešení není systémové a negarantoval, že se mu požadavky squaterů podaří splnit, nicméně zdůraznil, že je nesmírně důležité, že se celý spor podařilo urovnat bez použití násilí a bez újmy na zdraví. Ocenil konstruktivní přístup squaterů a slíbil, že bude ve svých požadavcích velmi důrazný. Ministr rovněž ocenil velmi profesionální přístup Police ČR vedené ředitelem Červíčkem.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.7. 2009