Konec okupace Iráku - Svátek státní svrchovanosti -- AP Photo/ Khalid Mohammed

Americká armáda se začíná stahovat z iráckých měst

DNES: Začíná konec okupace, Iráčané slaví ohňostrojem a lidovou veselicí

30. 6. 2009

ŠOK│ 30. 6. 2009 se začíná stahovat více než 130.000 vojáků americké armády z iráckých měst a obcí. Výjimkou je město Mosul. Harmonogram stažení, na kterém se dohodly obě země v prosinci 2008, nutí všechny americké vojáky, aby odešli z Iráku do konce roku 2011. Irácká vláda prohlásila úterý jako svátek - "Den národní suverenity". Irácké televizní stanice vysílají odpočítávání. Irácká vojenská vozidla zdobená květinami a iráckými vlajkami projíždějí městy. Tak vítají občané odchod okupantů.

Irácká vláda hodlá uspořádat v úterý velkou party v Bagdádu, v jednom z hlavních parků na západní straně řeky Tigris, která bude zahrnovat vystoupení populárních zpěváků a ohňostroje. Oslava se bude vysílat na druhé straně řeky na obří obrazovce.

Irácký premiér Nouri al-Maliki řekl francouzskému deníku Le Monde: "Jsme na prahu nové fáze, která bude posilovat iráckou svrchovanost. Je to zpráva pro celý svět, že jsme nyní schopni chránit naši bezpečnost a spravovat si své vlastní věci. Prezident Obama znovu zopakoval svůj záměr dokončit stažení amerických jednotek v termínu, stanoveném v americko-irácké smlouvě.

AP: Iraq steps up security ahead of US city withdrawal ZDE

REUTERS: Iraq PM says forces can handle security without US ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.6. 2009