Čína nezavedla plánovaný cenzorní filtr - uživatelé internetu doufají ve vítězství

1. 7. 2009

Na poslední chvíli, čínská vláda, nejsystematičtější cenzor internetu na celém světě, zrušila rozhodnutí zavést nový internetový filtr, známý pod názvem Zelená přehrada. Tisková kancelář Xinhua vydala stručné prohlášení: "Čína odloží povinnou instalaci filtrovacího softwaru Green Dam na nových počítačích."

Není jasné, zda jde o administrativní selhání, anebo ústupek od čínské vlády.

Plán instalovat tento software do všech nových počítačů v Číně vyvolal na internetu bezprecedentní vlnu odporu, protesty od zahraničních vlád a apely od prominentních čínských bloggerů, aby lidé proti "Zelené přehradě" protestovali. Čína trvá na tom, že je softwaru zapotřebí, aby ochránilo čínský internet před "škodlivým obsahem". Avšak kritikové si stěžují, že je to jen pokus čínské komunistické strany cenzurovat web.

Jde ovšem jen o malé vítězství v rozsáhlé válce. Čína zavedení filtrovacího softwaru pouze odložila, nezrušila ho.

Toto minivítězství stoupenců internetové svobody má však širší rezonanci ve světě, kde začíná být cenzura internetu až příliš běžná. Desítky zemí světa používají filtrovací taktiky a zabraňují svým občanům v přístupu na nejrůznější servery.

Minulý týden zavedl Kazachstán nový zákon, který reguluje fóra, chaty, blogy a dokonce internetové obchody.

Minulý měsíc schválil německý parlament strukturu umožňující cenzuru internetu. Má jí sice být používáno proti dětské pornografii, zákon však vyvolal znepokojení, že se schválenými technickými prostředky bude moci cenzurovat i jiný obsah.

Turecko blokuje přístup na YouTube už déle než rok. Celá řada zemí na Blízkém Východě a ve střední Asii tvrdě omezují přístup k mezinárodnímu internetu. Internet je cenzurován i v Guatemale a v Íránu se cenzura internetu zpřísnila za posledních čtrnáct dní. Někteří uživatelé svědčí o tom, že se jim přístup k internetu zpomalil až desetkrát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.7. 2009