Za Zelayu se postavil Obama i OSN, Světová banka chce nicméně pozastavit Hondurasu poskytování úvěrů

1. 7. 2009

ŠOK│ Valné shromáždění OSN v hlasování aklamací 192 členských států jednomyslně odsoudilo nedělní převrat v Hondurasu a vyhoštění prezidenta Manuela Zelayi ze země, a vyzvalo k obnovení jeho moci. Zelaya pak kráčel na pódium, objal nikaragujského předsedu Valného shromáždění a vedl hodinu dlouhý monolog s podrobnostmi, proč byl převrat nedemokratický a protiprávní.

Hillary Clintonová prohlásila, že situace v Hondurasu se sice "vyvinula do převratu", ale řekla také, že americká vláda se "zdrží jakéhokoliv formálně právního hodnocení". Clintonová nicméně vyzvala Honduras k obnovení plné demokracie a ústavního pořádku. Obama je nyní v dvojím ohni. Tvrdí, že odstranění prezidenta Zelayi bylo protiprávní a dává špatný příklad celému regionu. Obama s tím vystoupil po setkání s kolumbijským prezidentem Alvaro Uribe v Bílém domě 29. června 2009. Světová banka nicméně prohlásila, když sesazený prezident Manuel Zelaya oznámil plán na návrat do země ve čtvrtek, čtyři dny poté, co byl zatčen a armádou vyhoštěn do Kostariky, že pozastaví poskytování úvěrů Hondurasu. Napsal to korespondent Financial Times Adam Thomson z Tegucigalpy. Zelaya prohlásil na setkání latinskoamerických vůdců pondělí v Nikaragui, že doufá, že se vrátí s generálním tajemníkem Organizace amerických států Jose Miguelem Insulzou. Po setkání v OSN už ví, že s ním pocestují zpět do země předseda Valného shromáždění Miguel D'Escoto Brockmann, stejně jako prezident Ekvádoru a prezidentka Argentiny. "Přiletím tak, jako vždy - jako občan i jako prezident," konstatoval Zelaya. Chávez prohlásil solidárně pro BBC: "Jedná se o státní převrat proti nám všem."

Celá OAS vyjádřila Zelayovi podporu. Americká Human Rights Foundation vyzvala OAS, aby na základě článku 9 Charty OAS a článků 3 a 19 Mezi-americké demokratické charty pozastavila Hondurasu členství do chvíle, než se Zelaya ujme znovu vlády. Charta OAS praví, že "neústavní přerušení demokratického pořádku nebo neústavní změna ústavního režimu, která vážně narušuje demokratický pořádek v členském státě, představuje zároveň přetrvávající, nepřekonatelnou překážku pro účast jeho vlády v OAS" .

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.7. 2009