POZNÁMKA NA OKRAJ:

Politika rozdávání peněz, neboli Kauce padesáti milionů euro pro bavorský zásilkový obchod Quelle

1. 7. 2009 / Uwe Ladwig

Němečtí politikové se rozhodli dát firmě Quelle padesátimilionovou půjčku. O tom, jak lehce se rozdávají státní peníze v neprůhledné situaci, něco v téhle poznámce...

Vlastně to nemohlo před volbami být jinak. Politici z Bavorska, Saska a Berlína se rozhodli poskytnout firmě Quelle půjčku, ačkoliv situace té firmy není jasná a ani není jasné, zda přežije.

Některá fakta při tomto rozdávání státních peněz jsou zajímavá. Tak se například v době rozhodovacího procesu ohledně té půjčky pro Quelle, že její mateřská společnost Arcandor podle zvyklostí platných v koncernu převzala před insolvencí všechny peníze firmy Quelle, a proto Quelle už delší dobu nemůže platit účty svých subdodavatelů. Velice podivné ale je, že totéž neučinila firma Arcandor v případě druhé své dceřinné firmy, Karstadt. Quelle své peníze musela odevzdat, zatímco Karstadt si je mohl nechat.

Taky měla vláda před rozhodnutím poskytnout tu půjčku asi vědět, že problémem firmy Quelle bude nejen důvěra subdodavatelů, kteří nedostali zaplacenou, ale i zákazníků, kteří nevědí, jak to bude v budoucnosti s následným servisem. Viz k tomu můj článek: "Kauce padesáti milionů euro na natištění katalogu, neboli Naděje, že se zákazníci budou chovat iracionálně" a článek ze Süddeutsche Zeitung, ve kterém (kdo by se tomu divil!) šéf firmy Quelle- Konrad Hilbers vykládal, že jeho firma může být sanována, ačkoliv jiný mluvčí Quelle je citován s tím, že firma už ztratila důvěru zákazníků, že zakázky "nedocházejí" a že obrat se zřítí.

Zajímavé je podle mého taky, že v případě obchodních domů Karstadt, které mají v hodně malých městech prý také společenský význam, vláda finančně nepomáhá, v případě Quelle ale ano, přestože ta má jako zásilkový dům jen regionální význam. V této souvislosti jsem si ostatně vzpomněl na to, že Štěpán Kotrba si asi myslí, že by stačilo, aby existoval jediný český literární časopis. Já s tím jen tak nesouhlasím, protože rád mám možnost srovnávání, a ptám se, jestli by stačila jediná redakce. Avšak v případě zásilkových domů bych souhlasil s tím, že na všeobecné zboží by jediná firma stačila. Proto nechápu společenský význam firmy Quelle a nevím, když na okamžik zapomenu na nadcházející volby, proč do firmy Quelle investovaly tři německé vlády. Zejména když s takovým kreditem poškodí konkurenta filmy Quelle. Ovšem politikové si myslí, že tu půjčku dostanou zpátky, ale dá se tomu věřit? Asi se ty peníze neztratí v systému firmy Arcander, který shromažďuje hotovost, ale kdyby zákazníci ještě víc přestali objednávat zboží a začali víc nakupovat u konkurence Otto-Versand a kdyby v případě konkursu tu firmu nikdo nechtěl převzít, z čeho by měla vrátit vládám ty peníze? Já to nevím, máte vy nějaký přesvědčivý nápad?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.7. 2009