"Tajná" zpráva Pentagonu o klimatických změnách po pěti letech

30. 6. 2009

ŠOK│ Ve dnech 22. - 24. 2. 2004 jsme publikovali informaci o "tajné" zprávě Pentagonu, kterou potlačili šéfové amerického ministerstva obrany a kterou získal týdeník Observer. Ta varovala, že se čelná evropská města octnou pod vodou v důsledku zvyšujících se hladin moří a Británie bude mít už do roku 2020 "sibiřské" klima. Po světě bude docházet k jaderným válkám, k obrovskému suchu, k hladomorům a k rozsáhlým nepokojům. "Čelní vědci", zabývající se podnebnými změnami, na zakázku Pentagonu "provedli výzkum" a sepsali zprávu, nabízející scénář, jak se bude díky klimatickým změnám v nadcházejících 20 letech měnit svět, Evropu nevyjímaje. Zpráva tehdy argumentovala, že vylíčený scénář sice "není nejpravděpodobnější, ale je realistický". Nu což. Kritériem pravdivosti každé teorie je praxe. Uplynulo pět let z dvaceti a můžeme tedy alespoň částečně posoudit, zda se scénář Pentagonu blíží 25% realizaci a nebo zda byl revidován "ne sice nejpravděpodobnějším, ale realistickým" scénářem novým. Napovědět může, že soubor se zprávou, na kterou jsem před pěti lety odkazovali, zmizel ze stránek Greenpeace, která ho zveřejnila. Ale protože s něčím takovým u důležitých a citlivých dokumentů počítáme, mirror 22 stránkového dokumentu naleznete v archivu Britských listů. Nicméně během dne Jan Rovenský našel odkaz u Greenpeace na jiné adrese a pod jiným názvem.

"Bezprostřední scénář katastrofálních podnebných změn je realistický a byl by takovou výzvou národní bezpečnosti Spojených států, že by se tím [USA] měly okamžitě začít zabývat," uzavírá zpráva. Už v roce 2005 mělo způsobit stoupnutí hladin moří vážné problémy pro miliony lidí. Maně si vybavuji techno-thriller Michaela Crichtona (1942 -- 2008) Říše strachu (State of Fear) který vyšel ve stejný rok, jako zpráva Pentagonu. Podivuhodná souhra náhod...

An Abrupt Climate Change Scenario and Its Implications for United States National Security - October 2003 ZDE

Scénář Pentagonu z roku 2004

  • Budoucí války se budou vést o přežití, nikoliv o náboženství, ideologii či národní čest.
  • Kolem roku 2007 zničí silné bouře pobřežní hráze v Holandsku, takže většina holandského území bude neobyvatelná. Města jako Haag budou opuštěna.
  • V letech 2010 - 2020 bude Evropa nejsilněji postižena podnebnými změnami. Průměrná teplota každoročně poklesne o 6 stupňů F (3,3 stupně Celsia). Podnebí v Evropě se stane chladnějším a sušším a bude se podobat podnebí na Sibiři.
  • Počet úmrtí způsobených válkou a hladomorem bude dosahovat milionů, dokud nedojde k poklesu obyvatel planety natolik, aby to Země dokázala zvládnout.
  • Přístup k vodě bude hlavním cílem válek. Dunaj, Nil a Amazonku zpráva považuje za rizikové oblasti.
  • Bohaté oblasti jako USA a Evropa se stanou v podstatě pevnostmi a budou se snažit zabránit příchodu milionů přistěhovalců ze zatopených částí světa a z těch částí světa, kde se lidé už nebudou schopni uživit.
  • Bude nevyhnutelné šíření jaderných zbraní. Japonsko, Jižní Korea a Německo si vyvinou jaderné zbraně, stejně jako Írán, Egypt a Severní Korea. Izrael, Čína, Indie a Pákistán budou také ochotny užít jaderných zbraní.
  • Do roku 2010 budou Evropa a Spojené státy zažívat o třetinu více dní s teplotami nad 90 F (32 stupňů Celsia). Podnebí bude vytvářet obrovské potíže pro zemědělce v důsledku bouří, sucha a horka.
  • Evropa se bude potýkat s obrovskými počty přistěhovalců. Lidé ze Skandinávie budou hledat teplejší podnebí na jihu. Jižní Evropa bude obležena uprchlíky z těžce postižených zemí v Africe.

Laskavý čtenář ať posoudí sám, zda a na kolik se scénář Pantagonu naplňuje.

22.2.2004, BL: Pentagon: radikální podnebné změny zničí civilizaci už do 20 let ZDE

24. 2. 2004, BL: Podrobnosti podnebných změn - Jak se podle potlačené zprávy Pentagonu v nadcházejících 20 letech změní svět ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.6. 2009