Trestejte činy, ne slova

30. 6. 2009 / Jan Čulík

Ano, trestejte soudně činy, popřípadě to, co vede k činům, nikoliv slova. Tato debata o demokracii a hranici svobody slova se v současnosti vede i v některých zavedených demokraciích. Koontroverzně se pod tlakem "války proti terorismu" v minulých dnech pokusil britský ministr David Blunkett zavést v Británii nový trestný čin "podněcování k náboženské nenávisti". Vyvolal tím protest komika Rowana Atkinsona, (v ČR známého jako Mr. Bean). Ten napsal v dopise do deníku Times, jemuž se dostalo v Británii obrovské publicity a vyvolal tam intenzivní veřejnou diskusi:

Z článku Jana Čulíka "Znovu připomínáme: Pozor na ztrátu svobody projevu", Britské listy, 12. 12. 2001 ZDE

Doufám, že nejsem jedinou osobou z kultury, která je velmi znepokojena návrhy, které přednesl v parlamentě [britský] ministr vnitra. Plánuje nový zákon, jímž bude možno trestně stíhat "podněcování k náboženské nenávisti". Vzhledem k tomu, že jsem strávil značnou část své kariéry tím, že paroduji náboženské činitele z vlastního, křesťanského zázemí, jsem skutečně šokován představou, že by mohlo být zákonem zakázáno zesměšňování náboženství, případně parodování náboženských činitelů. Vždycky jsem byl přesvědčen, že nesmí existovat žádné téma, o němž by bylo zakázáno dělat vtipy, a to se přirozeně týká i náboženství. Je jasné, že je člověk vždycky omezován současnou morálkou i současnými zvyklostmi, protože, konec konců, vždycky hledá diváckou obec, která ho bude schopna ocenit. Avšak jak by byl podle tohoto nového zákona posuzován film jako Monty Python's Life of Brian (Monty Pythonův Život Briana), který byl v době svého vzniku kritizován jako protikřesťanský? Anebo onen vynikající vtip v [slavném, často dodnes v britské televizi opakovaném, pozn. JČ] televizním komediálním seriálu ze začátku osmdesátých let] Not the Nine O'Clock News (Ne, to nejsou zprávy v devět hodin), kdy se v záběru objeví zástup modlících se mužů v mešitě, kteří se najednou všichni koordinovaně začnou uklánět k zemi a k tomu běží reportérův komentář: "A hledání kontaktní čočky ajatolláha Chomejního pokračuje." Respekt vůči náboženství to neprojevuje, jenže komedie neposílá lidi do vězení. Představa, že byste mohl být trestně stíhán za to, že jste řekl ten či onen vtip, je zcela fantastická.

Rowanu Atkinsonovi se v Británii dostalo značné podpory. "Zakažte zákonem vyvolávání nepokojů, ale nikoliv výsměch či pohrdání náboženstvím, to by bylo ohrožením svobody projevu. Naše občanské svobody nejsou darem od politiků ani od soudců. Jsou naším ústavním právem jako britských občanů, argumentoval například v deníku Times soudce a liberálnědemokratický člen Horní sněmovny Anthony Lester. Umožní Blunkettův nový návrh zákona, aby konečně, dvanáct let poté, co poprvé na veřejnosti pálili fanatikové výtisky Rushdieho knihy Satanské verše, docílili toho, aby byla tato kniha v Británii navždy zakázána, protože "zesměšňuje islámské náboženství". Možná skončí Rushdie, jeho vydavatelé a distributoři jeho knihy na sedm let ve vězení, varovala jedna komentátorka listu Guardian a pokračovala:

'"Britským ministrem vnitra nyní vynucovaná autocenzura nakonec nepřinese ani příliš velký prospěch muslimům, které má ochraňovat. Ti se dosud také v Británii těšili svobodě projevu. Až do nedávna využívali barvitější muslimští nadšenci, například Omar Bakri Mohammed, původem ze Saúdské Arábie, radostně tohoto svého práva a požadovali, mimo jiné, aby byla zahájena proti Británii svatá válka. Nebude i jim chybět Blunkettem zlikvidovaná svoboda projevu?"

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.6. 2009