Hejno rituálních obětí

30. 6. 2009 / Vojtěch Žítek

Pan Kotrba se snad domnívá že když časopisy přijdou o dotace, tak dostaneme slevu na daních, nebo bude s ušetřenými prostředky stát úspěšně bojovat proti krizi. :) píše Vojtěch Žítek.

Před nedávnem začali lidé dbát na spotřebu elektřiny, následkem čehož státem řízená dodavatelská společnost zvedla cenu proudu tak, aby měla opět rekordní zisky. Nevím tedy, proč by měl stát někomu krizi ulehčovat. Zpět k tématu.

Svět je rozmanitý, ani 100 časopisů by nestačilo popsat vše zajímavé, což mně hodně baví. Moc úřední v ČR živá kultura poslední dobou trochu nebaví, protože kritizuje a okřikuje.

V tom se, pane Kotrbo, s magistrátními přidělovači peněz z Vámi neoblíbené strany shodnete. Tvrzení že jsou všichni (o podporu žádající literáti) hloupí, jak v nadpisu píšete, nevypovídá nic o nich, ale o Vás.

Sjednocovací lék na přežití se dá použít téměř na cokoliv, výsledky v podobě pivní směsi č.1. a kávové směsi č.2 určitě naleznou své spotřebitele, drogy se prodávají snadno. V případě "jednoho či maximálně dvou multitýdeníků" si nejsem odbytem jistý. Co je to vlastně multitýdeník ...něco jako multivitamínový džus? Ten mi nechutná, bývá doslazený, já kupuji džus buď jablečný, mangový nebo granátový, a ze solidarity fértrejdový.

Jak známo, zaběhnutá lidská společenství mají ve zvyku účelové vytváření pracovních míst, kultura v tomto ohledu asi není výjimkou. Jde jen o to které odvětví činnosti bude více či upřednostňováno. Pokles podpory kultuře se děje v dobách temných, krize je jen záminka pro nesmyslné oběti.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.6. 2009