24. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 2. 2004

Podrobnosti podnebných změn

Jak se podle potlačené zprávy Pentagonu v nadcházejících 20 letech změní svět

  • Budoucí války se budou vést o přežití, nikoliv o náboženství, ideologii či národní čest.
  • Kolem roku 2007 zničí silné bouře pobřežní hráze v Holandsku, takže většina holandského území bude neobyvatelná. Města jako Haag budou opuštěna.
  • V letech 2010 - 2020 bude Evropa nejsilněji postižena podnebnými změnami. Průměrná teplota každoročně poklesne o 6 stupňů F (3,3 stupně Celsia). Podnebí v Evropě se stane chladnějším a sušším a bude se podobat podnebí na Sibiři.
  • Počet úmrtí způsobených válkou a hladomorem bude dosahovat milionů, dokud nedojde k poklesu obyvatel planety natolik, aby to Země dokázala zvládnout.
  • Přístup k vodě bude hlavním cílem válek. Dunaj, Nil a Amazonku zpráva považuje za rizikové oblasti.
  • Bohaté oblasti jako USA a Evropa se stanou v podstatě pevnostmi a budou se snažit zabránit příchodu milionů přistěhovalců ze zatopených částí světa a z těch částí světa, kde se lidé už nebudou schopni uživit.
  • Bude nevyhnutelné šíření jaderných zbraní. Japonsko, Jižní Korea a Německo si vyvinou jaderné zbraně, stejně jako Írán, Egypt a Severní Korea. Izrael, Čína, Indie a Pákistán budou také ochotny užít jaderných zbraní.
  • Do roku 2010 budou Evropa a Spojené státy zažívat o třetinu více dní s teplotami nad 90 F (32 stupňů Celsia). Podnebí bude vytvářet obrovské potíže pro zemědělce v důsledku bouří, sucha a horka.
  • Evropa se bude potýkat s obrovskými počty přistěhovalců. Lidé ze Skandinávie budou hledat teplejší podnebí na jihu. Jižní Evropa bude obležena uprchlíky z těžce postižených zemí v Africe.

Přehled v angličtině ZDE
Kompletní zatajená zpráva Pentagonu o náhlých podnebných změnách je v angličtině ZDE
Jak jsme o této věci informovali ve včerejším vydání: ZDE

Zpráva argumentuje, že vylíčený scénář sice "není nejpravděpodobnější, ale je realistický". Vybíráme z ní hlavní argumentaci:

Autoři zprávy dělali pohovory s čelnými vědci, zabývajícími se podnebnými změnami, provedli dodatečný výzkum a prověřili několik verzí tohoto scénáře se zmíněnými experty. Vědci s touto argumentací souhlasí, avšak poukazují na to, že tento scénář je extremní ve dvou základních věcech. Zaprvé, argumentují, že ke změnám, které autoři líčí, pravděpodobně dojde jen v několika oblastech, nikoliv globálně po celém světě. Zadruhé, upozorňují, že rozsah změn může být podstatně menší.

Jde však o scénář, který i když není nejpravděpodobnější, je realistický a zpochybnil by bezpečnostní politiku USA takovým způsobem, že by měl být vzat v úvahu.

Dosud lidé předpokládali, že podnebné změny budou postupné. Nejnovější výzkum však ukazuje, že existuje možnost, že toto postupné globální oteplování by mohlo vést k relativně náhlému zpomalení teplých mořských proudů, jako je Golfský proud. To by vedlo k drsnějším zimám, k výrazně snížené vlhkosti půdy a silnějším větrům v určitých regionech, které v současnosti produkují podstatnou část zemědělské výroby světa. Pokud by se na to svět nepřipravil, mohlo by to vést k podstatnému poklesu schopnosti Země uživit nynější počet lidí.

Výzkum dokazuje, že jakmile teplota stoupne nad určitý práh, záporné podnebné podmínky vznikají relativně rychle. V některých regionech by mohlo dojít k poklesu teploty o 5 - 10 stupňů Fahrenheita (3 - 6 stupňů Celsia) už za pouhých deset let. Z paleoklimatických důkazů vyplývá, že takové změny mohou trvat až sto let, což se stalo, když přestal téci Golfský proud před 8200 lety, anebo, v extremním případě, až 1000 let, což se stalo před 12 700 lety.

Vzhledem k tomu, že dnes žije více než 400 milionů lidí v sušších, subtropických a často přelidněných a hospodářsky chudých oblastech, podnebné změny by znamenaly vážné riziko politické, hospodářské a sociální stabilitě. Pro některé země by byla nevyhnutelná masová migrace do bohatých zemí, jako jsou Spojené státy.

Podnebné změny sice nelze předpovídat přesně, ale konkrétní minulá historie podnebných změn může být užitečným vodítkem.

Scénář blízkých podnebných změn v této zprávě je modelován na podnebných změnách, které trvaly sto let a začaly před 8200 lety. Bezprostředně po delším období oteplování, což je fáze, v níž jsme, jak se zdá, dnes, došlo k rychlému ochlazení. Je zaznamenáno, že tehdy poklesla průměrná teplota v Grónsku přibližně o 5 stupňů Fahrenheita (asi o 3 stupně Celsia) a pravděpodobně i po celé oblasti severního Atlantiku. Došlo k velmi studeným zimám v Evropě, ledovce se rozšířily, řeky zamrzly a zemědělské oblasti bylo obtížnější obdělávat. Z vědeckých důkazů vyplývá, že ochlazení bylo zřejmě způsobeno kolapsem Golfského proudu po období postupného oteplování.

Za posledních 730 000 let došlo k takovému náhlému ochlazení až osmkrát a je pravděpodobné, že právě kolaps Golfského proudu by k tomu mohl vést i nyní.

Před 12 700 lety došlo - také v důsledku kolapsu teplých mořských proudů - k výraznějšímu ochlazení, o 27 stupňů Fahrenheita (15 stupňů Celsia) v Grónsku a k podstatným podnebným změnám po celém severoatlantickém regionu, které trvaly 1300 let. Došlo k tomu během ochlazování o cca 3 stupně Celsia každých deset let a pak studené, suché počasí trvalo 1000 let. Ledovce se vyskytovaly až u pobřeží Portugalska. Dnes, na hustě obydleném světě, by takové podnebné změny byly katastrofální.

Začátkem 14. století zažil severoatlantický region ochlazení, které trvalo do poloviny 19. století. Nazývá se "malou dobou ledovou". Mohlo ji způsobit oslabení teplých mořských proudů, ale také snížená sluneční činnost či sopečné erupce. Mělo to na Evropu hluboký zemědělský, ekonomický a politický dopad. Je moudré se na takovéto změny připravit.

Proběhlo právě století, během něhož došlo k nejrychlejšímu oteplování, jaké kdy zažila moderní civilizace.

Autoři předpovídají, že ke kolapsu Golfského proudu začne docházet od roku 2010. To způsobí v Evropě a v severní Americe rychlé podnebné změny. Severoatlantické oceány budou v důsledku dlouhodobého oteplování napájeny vodou ze severních ledovců v Grónsku. Dojde k podstatnému ochlazení Evropy a k podstatnému snížení deštových srážek. Počítačové modely nedokáží přesně předpovědět, zda bude důsledkem podnebných změn všeobecné ochlazení nebo sucho.

Dopad sucha by byl daleko vážnější než podnebné ochlazení. Jezera by vyschla, průtok řek by se snížil a vznikl by obrovský nedostatek pitné vody. Obrovská sucha by začala v severní Evropě od roku 2010 a trvala by po celé desetiletí. V Evropě by bylo sucho, zima a větrno. Podnebí by připomínalo dnešní podnebí na Sibiři.

Pro Evropu zpráva předpovídá toto:

2012: Vážné sucho a zima nutí, aby se obyvatelstvo Skandinávie vydalo směrem na jih, v tom jim zabrání Evropská unie.

2015: Konflikty v EU ohledně potravin a vodních zdrojů povedou k vojenským střetům a k zhoršení diplomatických vztahů.

2018: Rusko vstoupí do EU a poskytne jí energetické zdroje.

2020: Dojde k migraci ze severních zemí, jako je Holandsko a Německo, směrem ke Španělsku a k Itálii.

2020: Rostoucí potyčky o vodu a o přistěhovalectví.

2022: Konflikt mezi Francií a Německem ohledně komerčního přístupu k Rýnu.

2025: EU se blíží kolapsu.

2027: Zvýšená migrace do středozemských zemí, jako je Alžírsko, Maroko, Egypt a Izrael.

2030: Téměř 10 procent evropského obyvatelstva se přestěhuje do jiné země.

Spojené státy a Austrálie se nejpravděpodobněji promění v nedobytné pevnosti, protože mají zdroje k tomu, aby si zachovaly soběstačnost. Spojené státy asi přežijí tyto podnebné změny bez katastrofálních ztrát. Budou posíleny hranice, aby se do USA nedostali hladovějící imigranti z Karibské oblasti, z Mexika a z Jižní Ameriky. Užívání jaderných zbraní je velmi pravděpodobné.

Mohlo by se to skutečně stát?

Vědci z nejprestižnějších světových ústavů objevují za posledních deset let nové důkazy, z nichž vyplývá, že je pravděpodobnost vážných a rychlých podnebných změn vyšší, než na co je většina vědecké komunity a politiků připravena.

Spojené státy by měly zlepšit prognostické modely pro předpovídání podnebných změn. Je nutno získat větší znalosti ohledně vztahu mezi mořskými proudy a podnebnými změnami.

Je nutno připravit strategie pro přežití, aby se zajistily dostatečné zásoby potravin a vody a bezpečnost státu.

Je pravděpodobné, že do deseti let budou důkazy o rychlých podnebných změnách jasné a spolehlivé. Chaos a konflikt budou charakteristickými znaky života.

                 
Obsah vydání       24. 2. 2004
24. 2. 2004 Jak se podle potlačené zprávy Pentagonu v nadcházejících 20 letech změní svět
23. 2. 2004 Britská vláda odebrala Středoevropanům právo na sociální podporu - ale je to legální?
23. 2. 2004 Ministr práce a důchodového zabezpečení: "Je to tvrdé, ale spravedlivé"
23. 2. 2004 BBC TV News 24: O "vlně středoevropských přistěhovalců"
24. 2. 2004 O zneužívání propagandy Martin D. Brown
24. 2. 2004 The misuses of propaganda Martin D. Brown
24. 2. 2004 Jen ať si jde, kam ho srdce táhne. Jen ať táhne... Jakub  Leiter
24. 2. 2004 Nacionalismus je zločinný Boris  Cvek
23. 2. 2004 Kde to žijem !?! Tomáš  Koloc
22. 2. 2004 Pentagon: radikální podnebné změny zničí civilizaci už do 20 let
23. 2. 2004 Kde to žijem? K argumentům Tomáše Koloce Jan  Čulík
23. 2. 2004 Február 1948 - mýty a realita Andrej  Sablič
23. 2. 2004 Modlím se, aby je nechytili Radek  Mokrý
23. 2. 2004 Marxova filozofie dějin Milan  Valach
23. 2. 2004 Vyrobeno v Texasu Greg  Evans
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2004 Jen ať si jde, kam ho srdce táhne. Jen ať táhne... Jakub  Leiter
24. 2. 2004 O zneužívání propagandy Martin D. Brown
24. 2. 2004 Jak se podle potlačené zprávy Pentagonu v nadcházejících 20 letech změní svět   
23. 2. 2004 Kde to žijem !?! Tomáš  Koloc
23. 2. 2004 Britská vláda odebrala Středoevropanům právo na sociální podporu - ale je to legální?   
23. 2. 2004 Ministr práce a důchodového zabezpečení: "Je to tvrdé, ale spravedlivé"   
23. 2. 2004 Ceny elektřiny Jan  Čulík
23. 2. 2004 Február 1948 - mýty a realita Andrej  Sablič
23. 2. 2004 Modlím se, aby je nechytili Radek  Mokrý
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
20. 2. 2004 Brzo, Mičurine, brzo... Tomáš  Koloc
20. 2. 2004 Přistěhovalectví ze střední Evropy: Britská vláda ustoupila populismu Jan  Čulík
20. 2. 2004 Premiér zkolaboval při jednání parlamentu, Nova hledá náhradníka Štěpán  Kotrba
19. 2. 2004 O italských politických atentátnících v komunistickém Československu Jan  Čulík

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2004 Jak se podle potlačené zprávy Pentagonu v nadcházejících 20 letech změní svět   
22. 2. 2004 Pentagon: radikální podnebné změny zničí civilizaci už do 20 let   
14. 7. 2003 Krásný nový svět je konec civilizace Bushka  Bryndová
9. 6. 2003 Staré a nové pohledy na klimatickou změnu Darius  Nosreti
5. 6. 2003 Evropská unie -- o čem se raději také nemluví Pavel  Houdek
24. 9. 2002 Nadešel čas odpovědnosti Kofi A. Annan
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
5. 9. 2002 Colin Powell se stal terčem ostrých útoků na summitu v Johannesburgu   
14. 8. 2002 OSN: Více než 2 miliardy lidí trpí nedostatkem vody   
13. 8. 2002 Starobylé organismy, konzumující metan, možná pomohou zastavit globální oteplování   
13. 8. 2002 Greenpeace ukázala, jak v Arktidě skoro úplně roztál ledovec   
13. 8. 2002 Vědci: na chaos, způsobovaný záplavami, si budeme muset zvyknout   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   
21. 2. 2002 Václav Klaus a Země na prodej Radek  Batelka