26. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 3. 2009

Fronty. Na set-top-box. V Americe !

Nikdy mne nenapadlo, že se ještě někdy dočkám pořadníku na cokoliv. Vzpomínám si, jak za mého dětství a mládí mívala paní trafikantka záznamy na Dorku, Burdu a všechny ty časopisy, co tu moc nebývaly, pokud ovšem zákaznice náhodou nebyla učitelka synka nebo neteře paní trafikantky.

Tahle doba, na kterou občas vzpomínám, se vrátila nebývalou razancí, když jsem si nedávno přečetla v amerických novinách, že ..... set-top-boxy nejsou. Prostě došly. Chápete? V kapitalismu něco dojde. A není to. (A není to demokracie...) Neuvěřitelné. V učebnicích o tom nic nepíšou.

Američané mají prostě s televizní digitalizací problém, jak se zdá.

Původně chtěli vypnout analog v únoru, pak nový prezident Obama rozhodl, že až v červnu. Nestíhají. A potom – ta krize.... A tak se původní nápad s kupony, po druhé světové válce na potraviny, čokoládu a silonky vymyšlený, posléze v dobách blahobytu zase zavržený, zase zjevil na světlo Boží. Jako součást vládního ekonomického balíčku. Amerického balíčku, aby se to nepletlo.

Problémem je také sleva. Americká vláda přispěje každému na tu „kouzelnou krabičku“ čtyřiceti dolary. Má to ovšem v sobě několik ouha.

První ouha: Zjistilo se, že úřad, který se zabývá distribucí slevových kuponů - Americký národní telekomunikační a informační úřad (NTIA) - nezvládá nápor žadatelů o slevu.

Druhé ouha: Pokud zvládá, má stejně smůlu. Protože zázračný slevový kuponek má platnost pouhých 90 dní. To je docela dost, ne? Ne? Není. Ony totiž nejsou set-top- boxy. Nevyrobili a nedovezli jich dost, přitom vědí, kolik mají domácností. Ale nevědí, kolik domácnosti mají antén. Takže lidé se musí přihlásit do pořadníků. Na kupony.

A pak si koupíte slevněný set-tob-box. Pokud ještě je.

Wall-Mart hlásí, že si spousta lidí koupila set-top-boxy bez státního příspěvku, pokud tedy na nějaký narazili. Ale lidé si prý kupují raději nové televizní přijímače, nechtějí další „krám“. Teď mají ale smůlu. Wall Mart má větší provizi z nové televize, než ze set-top-boxu. Snad ty krámy Wall Mart dostane. Asi šedesát. Na celý řetězec. Možná. Nerovné podmínky na trhu v praxi.

Třetí ouha: příspěvek zavání na evropské poměry nepřijatelnou podporou státu. Jedné platformě, jedné technologii. Evropská komise takovouto nepřijatelnou podporu státu zakazuje.

Američané nemají v USA Evropskou unii, zato mají Obamu. A to je čtvrté ouha zastáncům volného trhu za všech okolností.

Páté ouha: Digitalizace udělala čáru přes rozpočet i malý vysílatelům, kteří vypnout v únoru museli, protože se na to připravili a každá změna plánu je drahá.

Šesté ouha: U Searsů mají na set-top-boxy pořadníky, jak přiznala šéfka Jenny Schoenbrocková. Sherri Bauman z řetězce obchodů s elektronikou Radio Shack prohlásila, že bude dobré navýšit množství peněz na kupony na set-top-boxy.  ,,Vůbec jsem netušila, že existuje tolik lidí, kteří nemají kabelovku a chtějí pozemní digitální televizi," uvedla.

Jenže – lidé odhlašují kabelovky kvůli krizi. Nás to také čeká. Kabelový luxus buď zlevní, nebo se zmenší. Co všechno se dá oželet, americké noviny zveřejňují v poměrně masivním množství. Dlužno dodat, že podobné úsporné návody se objevují již v i v českých novinách. Neplatit mobilní telefon jde hůř. Také i v USA jsou oblasti, kde kabelovka prostě není, nebyla a ani nebude. Táhněte také kabel někam do středozápadní stepi na ranč, kam nevede ani elektřina a vodu čerpají ze studně, poháněné větrníkem...

Zprávy z USA vzbuzují nostalgické vzpomínky na dobu zavátou událostmi posledních dvaceti let, zejména při vkročení do kterékoliv prodejny s elektronikou, na jejichž policích leží set-top-boxy, co jich hrdlo ráčí. To je ten kapitalismus plných obchodních domů, o kterém jsme snili. Aby neležel, když mi mobilní operátor nabídne k novému tarifu za zlodějskou cenu navíc příjem digitální televize přes telefoní linku i se set-top-boxem. No neberete to... Ale dojde nejspíš i na mobilní operátory. Požadavky evropské komisařky Viviane Redingové na zlevnění roamingu v Evropě jim drsně pustí žilou. Unie se sjednocuje. Oligopolní chování sa tresce podľa zákona. Jako falšování stovek. Těch federálních. Zelených.

Jen by i v Česku ty prodejny možná měly mít někoho, kdo umí, zejména starým lidem, vysvětlit, co to je a čím se liší drahé zařízení od levného. Čím se liší lepší od horšího. Dostat se do stadia, kdy to zmateným staříkům vysvětluji já při nákupu baterií, není zrovna ideální. To je snad jediná skvrna na české digitalizaci. Jistě, jsme malá země, jako jedno větší město. Ale set-top-boxů máme plné obchody, slevy sice na ně nemáme, ale zato je občas dostaneme jako bonus.

Hmmm. S prodavači je obtíž, o inteligenci a kvalifikaci nemluvě. Prodejny elektro jsou dnes ale skoro samoobslužné. Prodavače neuvidíte a pokladní je z Ukrajiny. Počítat umí. Nebude to dlouho trvat, ani pokladní nebudou. RFID čtečka u východu přece přečte kód zboží, které si odnesete a odečte automaticky cenu z vaší "chytré" peněženky v mobilním telefonu. K čemu prodavače, k čemu pokladní, k čemu... lidi?

Vzpomínáte, jak jsme kdysi stávali na kubánské pomeranče a banány z Brazílie fronty? Když jste se na prodavačku usmáli, byly.

psáno pro server První zprávy

                 
Obsah vydání       26. 3. 2009
26. 3. 2009 V Gaze bez rozmyslu odpaloval fosforové granáty
26. 3. 2009 Topolánek po svém pádu zaútočil na Obamu, v zahraničí to vidí jako poněkud trapný folklór
26. 3. 2009 International Herald Tribune: Po Topolánkově výlevu se EU usilovně snaží o nápravu škod
26. 3. 2009 Washington Post: Prezident Evropské unie zuřivě zaútočil na Obamovu politiku
26. 3. 2009 Obamobijce štrasburský aneb Ztraceno v překladu Karel  Dolejší
26. 3. 2009 Vícepremiér lže jako malé dítě. Premiér trpí herostratizmem Bohumil  Kartous
26. 3. 2009 Češi jsou inteligentní národ, škoda, že mají smůlu na politiky Jan  Čulík
26. 3. 2009 Kvalitní lidi v ČR nechtějí jít do politiky Tomáš  Koloc
26. 3. 2009 Češi nejsou inteligentní národ
26. 3. 2009 Český politický kabaret aneb Čekání na kouzelníka Klause Josef  Brož
26. 3. 2009 Vzpomínka na budoucnost Jiří  Nezval
26. 3. 2009 Michael  Marčák
26. 3. 2009 Politika bez strategie Oskar  Krejčí
26. 3. 2009 Beznadějná finanční politika
26. 3. 2009 Světlo Pod kaštany Ladislav  Žák
26. 3. 2009 Fronty. Na set-top-box. V Americe ! Irena  Ryšánková
26. 3. 2009 Neuvěřitelná moc internetu
26. 3. 2009 Nevěřím převratným energetickým projektům
26. 3. 2009 Musíme se podívat, kolik to stojí Josef  Vít
26. 3. 2009 Ano, bude to drahé, ale nedá se nic dělat Jan  Čulík
26. 3. 2009 Energetické bludy
26. 3. 2009 Na každou složitou otázku existuje jednoduchá a nesprávná odpověď Štěpán  Kotrba
26. 3. 2009 Vládu potopil Bursík Milan  Daniel
26. 3. 2009 Prezident nás z krize vyvede
26. 3. 2009 Současnost a budoucnost ruských ponorek
25. 3. 2009 Fast money podle Jona Stewarta
25. 3. 2009 Ruský ministr financí předpovídá novou vlnu problémů finančního sektoru
25. 3. 2009 Chudé země jsou stále chudé, přestože jejich ekonomiky rychle rostly Martin  Janíčko
24. 3. 2009 Balkán -- hřiště čarodějnických učňů Bushka  Bryndová
25. 3. 2009 Osud Smyrny jako model rozpadu Jugoslávie Karel  Dolejší
25. 3. 2009 Dienstbier v ČT: Bombardování Jugoslávie bylo naprosto nesmyslné
25. 3. 2009 Proč nespoléhat na „zasvěcené“ komentátory
25. 3. 2009 Obrana proti marťanům Karel  Dolejší
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009