19. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 5. 2008

Zpochybňuji svědectví BBC o zabíjení Albánců v bývalé Jugoslávii

Pan magistr Švéda napadá můj dokument Uloupené Kosovo a jako hlavní argument proti filmu používá články z netových stránek BBC*) o "zvěrstvech Srbů" a vyjmenovává kosovské vesnice (Peć je sice město), kde se staly zločiny na Albáncích. Musím panu Švédovi připomenout, že můj film je o vyhánění Srbů a dalších národností z Kosova a nikoli kronikou konfliktu. Dále připomínám, že svědectví uvedené BBC jsou z druhé ruky a reportéři BBC je v té době nemohli ověřit*).

Navíc popsané události nemohly a nemohou sloužit k ospravedlnění "humanitárního bombardování" protože, jestli se staly, pak až v jeho průběhu a jako reakce na ně!

Uvedené články BBC byly vydány za vrcholící protisrbské kampaně, která měla ovlivnit tehdejší veřejné mínění v době, kdy padaly bomby na Bělehrad, Kosovo a další místa v Jugoslávii. Pokud by však v této vypjaté době došlo ke zločinům spáchaným na albánském civilním obyvatelstvu (a zde je zapotřebí něco podobného dokázat a ctít presumpci neviny), nelze je v žádném případě omluvit.

Zločin je zločinem bez ohledu na to, kdo jej spáchal a bez ohledu na to, v jaké době to bylo. Jednotlivé vyřizování účtů mezi sousedy v této době nelze vyloučit. O tom, že během "humanitárního bombardování" Jugoslávie může dojít k podobným situacím jako je vyřizování účtů a vyhánění Albánců z Kosova americké vedení vědělo a záměrně s ním kalkulovalo (viz. záznam telefonického rozhovoru generála Clarka s M. Albrightovou uvedený ve vzpomínkách generála).

Nejdůležitější však je zde princip příčiny a následku -- popisované události (pokud by se staly) nebyly příčinou ale důsledkem agrese NATO, kdy jugoslávská armáda v době napadení a ohrožení celistvosti své země likvidovala albánské bojůvky UĆK, které byly ve spojení s agresorem. Tyto střety jsou v mém filmu popsány jak v době před bombardováním, tak v jeho průběhu. O nějakém genocidním vyvražďování Albánců Srby však nemůže být řeč. Nemohu proto jako dokumentarista uvádět něco, co se nestalo, i když byste si to, pane Švéda přál

Ostatně je dostatečně známo, že padlí "vojáci" UČK byly často vydáváni za nevinné civilisty. Popis událostí v obci Velika Kruša je velmi podivný a ukazuje spíš na "cizí rukopis". Svědectví jednoho Albánce, který unikl údajnému masakru, není příliš věrohodné. Například těla popravených zbavená hlav. Hlavy ale i jiné části těl usekávají svým živým či mrtvým nepřátelům především muslimští bojovníci džihádu. To prý aby nepřítel v den posledního soudu stanul před bohem nekompletní, tedy zesměšněn a tak mu byla odepřena cesta do nebe. Proč by to ale dělali Srbové? Pokud sleduji zprávy od Mezinárodního soudního dvora, nevzpomínám si, že by některý Srb byl obžalován ze zločinu genocidy na Kosovu, se kterými operuje pan Švéda. Pokud vím, ani Miloševič z toho obžalován nebyl.

K věrohodnosti a objektivitě zpráv o konfliktu v Jugoslávii na tehdejší na BBC jsem nucen připomenout toto: na začátku roku 1999 George Robertson, tehdejší ministr obrany Spojeného království a tedy jistě velmi dobře informovaný muž, veřejně prohlašoval, že v Kosovu bylo zabito 100.000 (!) Albánců. Oficiální kosovskoalbánská čísla dnes uvádějí ztráty mezi 2.200 a 2.600. S odstupem času se tedy sir Robertson ukázal jako velký lhář ale BBC mu jeho lži tehdy ochotně odvysílala a dodnes se za dezinformace neomluvila. Co myslíte pane Švédo, že se s pane Robertsonem stalo? Myslíte, že má za své lhaní z ostudy kabát? Nikoli. Stal se po Javieru Solanovi už půl roku po bombardování Jugoslávie na pár let generálním tajemníkem NATO! Co si tedy máme myslet o věrohodnosti BBC a NATO?

Dál musím panu Švédovi připomenout, že například onen "masakr civilistů v Račaku", který se stal přímou záminkou k bombardování Jugoslávie, zdůrazňuji k bombardování bez svolení orgány OSN, tedy přímou záminkou k agresi proti Jugoslávii jako jednomu ze zakládajících členů OSN, byla provokace UČK. Navíc s největší pravděpodobností předem domluvná s administrativou USA. V Račaku ve strži neležela těla zmasakrovaných civilistů, ale členové UČK padlí v bojích a snesení do jedné rokle aby před kamerami posloužili k spektakulárnímu odsouzení Srbů. O to se promptně postaral vysoký americký diplomat, který se okamžitě dostavil na místo činu. Jeho nadřízená M. Albrightová, tehdejší šéfová americké diplomacie pak v soukromí mezi přáteli prohlásila, že Srbové prostě "potřebovali trochu zbombardovat". Finská patoložka, která v Račaku vedla vyšetřovací tým, před několika lety v pořadu německé veřejnoprávní televize ARD potvrdila, že na ni a celý její tým byl vyvíjen mimořádný tlak. Chtělo se po ní, aby ve svém nálezu ukázala prstem na Srby jako na viníky. Ona to neudělala, protože je ve svém řemesle poctivá a věří pouze faktům. Kvůli vyvíjenému tlaku z jejího týmu dva patologové na protest již před tím odešli. Přesto celou vyfabrikovanou pohádku o zlých Srbech a nebohých Albáncích ochotně odvysílala nejen Česká televize ale i BBC. Co si o jejich reportérech mám potom myslet, pane Švédo?

Uvádíte místa, kde se na Kosovu a Metochii bojovalo. Byly to opevněné vesnice pod vládou UČK. Z těchto vesnic se vedly bojové a diverzní akce proti armádě, policii a občanům Jugoslávie. Jak jistě víte, ve válce umírají lidé a často civilisté. Například proto, že si z nich albánští teroristé dělají živé štíty a nešetří ani svoje rodiny včetně dětí. Muslimové věří, že padlí v džihádu jdou rovnou do nebe. Takto mnozí muslimští bojovníci UČK zařídili "vstup do nebe" pro celé svoje rodiny. Podobně se zachoval při svém posledním boji kosovskoalbánský národní hrdina Jašari. Ten při potyčce s jugoslávskou policií také obětoval celou svou rodinu. V té době jej Albánci označovali jako nevinnou civilní oběť srbského nacionalizmu (tak jako Vámi uvádění Albánci ve Velike Kruše), která neměla nic společného s ozbrojeným odbojem. Tento incident také šikovně využili v mediální protisrbské propagandě. V dnešní době je Jašari uznáván Albánci jako národní hrdina a přední velitel ozbrojeného protisrbského odboje.

Jak má postupovat policie či armáda v případě, že je na ní otevřen oheň z opevněné vesnice, kde se teroristé skrývají v obydlených domech? Podívejte se, jak proti stejné taktice muslimských bojovníků postupuje armáda USA v Iráku a v Afgánistánu nebo izraelská armáda v Palestině či v Libanonu. Úplně stejně jako postupovala armáda jugoslávská. Bohužel, na jiný způsob boje s teroristy zatím žádná armáda na světě nepřišla. Má snad nějaký nápad pan Švéda?

Nakonec chci připomenout, že na Kosovu začali střílet Albánci a ne Srbové. Začali střílet civilisty jen proto, že nebyli Albánci, že to byli Srbové, Makedonci, Romové, Černohorci, Goranci a další a další etnika, která o té doby na Kosovu žila v míru. A kdo s UČK nesouhlasil z řad Albánců, toho zastřelili také. A ještě jeden detail. Na albánské straně hranic byly výcvikové tábory a v nich instruktoři z albánské armády, ale i z turecké, saudskoarabské a dalších muslimských zemí. Podle tehdejších jugoslávských pramenů, celou tuto oblast velmi pečlivě monitorovala CIA. Z Albánie podnikala UČK nájezdy na Jugoslávii. Albánská armáda bořila na jugoslávské straně hranic mosty. Co myslíte, že by v podobné situaci udělal Izrael nebo USA? Jugoslávie to neudělala, protože ač byla jakákoli a nemusela se někomu líbit, její obyvatelé i představitelé věřili v mezinárodní právo a v pomoc mezinárodních organizací. Té se jim ale nedostalo. To také něco říká o stavu našeho světa.

Omlouvám se, že jsem zašel do širších souvislostí. Ale chtěl jsem jen panu magistru Švédovi několika postřehy přiblížit, co se vlastně na Balkánu stalo. Jinak totiž nikdy nepochopí, proč celý srbský národ napříč všemi politickými stranami zleva napravo až po extrémní okraje je ve věci Kosova jednotný. Bez hlubších vědomostí a faktů okolo jugoslávské kampaně z let 1991-2000 pan Švéda také nepochopí, proč velké mnohonárodní země jako Rusko, Čína, Indie, ale i mnohonárodní Španělsko nikdy neuznají protiprávní "samostatné Kosovo". Proč Rusové a další usilovně zbrojí, modernizují svoje armády a ukazují svoje vojenské "svaly". Protože kdyby tak nečinily, mohlo by to vést k dalším válečným dobrodružstvím USA a NATO a là Jugoslávie nebo Irák. Po rozpadu sovětského bloku měly země NATO a především samotné USA mimořádnou šanci vytvořit bezpečný svět stojící na mezinárodním právu a spolupráci. Rusové i Číňané jim šli na ruku. Bohužel tuto příležitost administrativy USA promarnily a my s nimi.

A ještě jednu poznámku k panu Švédovi si nakonec nemohu odpustit. Blbé je, když člověk na věci nemá názor. Horší je, když si člověk na základě lživých a zmanipulovaných informací jakýsi názor udělá a pak ho sveřepě zastává i když nová a nová fakta mluví proti. Trochu lituji vašich žáků pana Švédo. Co je tak může naučit?

*) Pozn. JČ: Namátkou citované stránky BBC jsou založeny na informací z velmi autoritativního a mezinárodně uznávaného, nezávislého investigativního pořadu Panorama. Na stránkách BBC se výslovně uvádí, že zjištěné informace nejsou z "oficiálních zdrojů", ale že je zjistila na místě BBC sama:

Returning to the village with Mr Bellanica, Panorama's reporter Jane Corbin and cameraman Mike Spooner found consistent evidence of massacres. Other returning families have discovered about a dozen sites around the village where massacres or killings appear to have taken place.

One man who had returned to the village, Fadil Zeqiri, showed the BBC the remains of his 77-year-old father Ordil whose charred remains had been found in the armchair of his home. Villagers believe Mr Zeqiri was burnt alive when Serb forces torched his home.

But the most damning evidence was found in the remains of the farm outbuilding from which Selami Helshani escaped.

Scorch marks covered the walls of the building and charred remains covered the ground, mixed with the remains of roof timbers. Investigators have already found a number of "762 Short" bullet casings in the building, ammunition known to be used by the Yugoslav military.

[Velmi známá a autoritativní] reportérka pořadu BBC Panorama Jane Corbin a kameraman Mike Spooner se vrátili do vesnice s panem Bellanicou a našli systematické důkazy o masakrech. Další navracející se rodiny nalezly asi deset míst po celé vesnici, kde, jak se zdá, došlo k vraždění či masakrům.

Jeden muž, který se navrátil do vesnice, Fadil Zeqiri, ukázal BBC pozůstatky svého sedmasedmdesátiletého otce Ordila, jehož ohněm zohavené pozůstatky byly nalezeny v křesle v jeho domově. Vesničané jsou přesvědčeni, že pan Zeqiri byl upálen zaživa, když srbské jednotky podpálily jeho dům.

Avšak nejpřesvědčivější důkazy byly nalezeny v pozůstatcích budov u zemědělského statku, z něhož uprchl Selami Helšani. Zdi budov byly spáleny ohněm a zuhelnatělé pozůstatky osobo byly roztroušeny po zemi, mezi pozůstatky střešních trámů. Vyšetřovatelé už nalezli v této budově řadu nábojnic značky "762 Short", což je munice, o níž se ví, že ji používá jugoslávská armáda."

Povšimněte si odtažitého jazyka televize BBC: "zdá se, že". atd. - Že by upálený sedmasedmdesátiletý stařec byl aktivním teroristou v UČK? :)

Pořad televize BBC Panorama, který se mimochodem vysílá každý týden déle než padesát let, je známý tím, že vyšetřuje mezinárodní skandály metodou Padni, komu padni, před časem například odvysílal pořad o masakrech Palestinců v táborech Sabra a Šatila a dovozoval, že bývalý izraelský premiér Ariel Šaron je válečný zločinec. V době balkánských válek informovala televize BBC objektivně o masakrech obou stran. Existuje množství důkazů, že se vraždilo civilní obyvatelstvo krutě na obou stranách konflilktu. Televize BBC není neomylná, není však hlasem britské vlády ani "západní hegemonie" a svou objektivitu a kritičnost vůči mocným kdekoliv na světě prokázala mnohokrát. Tak, jak ji svým filmem bohužel neprokázal pan Dvořák. Někteří novináři a filmoví tvůrci v ČR si jaksi neuvědomují, že apriorní zaujatost pro nějakou kauzu jejich argumentaci ochromuje. Nejvíce přesvědčí objektivní dokument, nikoliv jednostranná propaganda.

Pro srovnání: BBC Panorama: Obviňujeme: Obviňujeme: Izraelský premiér Ariel Sharon by měl být postaven před soud ZDE

BBC Panorama: Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje ZDE

Skutečně si myslíte, že tyto dva výše uvedené pořady lezou kamsi mocným? A že BBC zaprodala během balkánských válek svou integritu? A že odvysíláním primitivně amatérsky jednostranné propagandy pana Dvořáka splní Česká televize roli veřejné služby? :)

                 
Obsah vydání       19. 5. 2008
21. 8. 2014 Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968
19. 5. 2008 Velbloudy nepožírám, to bych si vyprosil! Zdeněk  Bárta
19. 5. 2008 Milí Češi a Němci! František  Řezáč
17. 5. 2008 Zásadní pokrok ve vývoji nových prvků fázovaných řad radarů Milan  Hlobil
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
19. 5. 2008 Al Džazíra: Zpravodajství, které to myslí vážně Andrew  Stroehlein
19. 5. 2008 Ještě méně zpráv ze zahraničí Andrew  Stroehlein
19. 5. 2008 13 Pavol Orzságh Hviezdoslav
19. 5. 2008 Ptačí chřipka zdarma Bohumil  Kartous
19. 5. 2008 Vybráno ze slovníčku českých politiků Ivo  Šebestík
19. 5. 2008 Michael  Marčák
19. 5. 2008 Americký coming-out Miloše Čermáka Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Hladovkující během šestého dne oslovili premiéra, ministra zahraničí a velvyslance USA
19. 5. 2008 Michael  Marčák
19. 5. 2008 Jan Tamáš naplňuje odkaz Jana Palacha? Jan  Prokeš
19. 5. 2008 Hon na čarodějnice pokračuje Jan  Bednář
19. 5. 2008 Gay Cuba? Fabiano  Golgo
19. 5. 2008 O tom, co je ještě možno vstřebat (aneb co pohledával Erich Burkhardt u Stalingradu?) Michal  Petřík
19. 5. 2008 Dvojjazyčnost jako výzva rodičům a výhoda pro děti, aneb Mýtus nejen latinského jazyka Uwe  Ladwig
18. 5. 2008 Úředníkům pražského magistrátu doporučuju americký film Idiokracie
19. 5. 2008 Sudetští Němci: Kritika a skutečnost Jan  Makovička
19. 5. 2008 Profesor "necitlivý vůči základním souvislostem" Lukáš  Zádrapa
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
19. 5. 2008 Nepřesnosti v reportáži o "Půl miliardy na most pro medvědy"
17. 5. 2008 Lidovec v Brně: Muslimské země zakazují kostely, proč bychom my měli povolovat mešitu Lukáš  Lhoťan
17. 5. 2008 V Sevastopolu začal sběr podpisů za referendum o připojení města k Rusku
19. 5. 2008 Úvahy "starého muže"
19. 5. 2008 Uletěly nám včely Sandra  Wain
16. 5. 2008 Do ulic! Kultura hoří!
16. 5. 2008 Ohroženy lékařské fakulty, vědecký výzkum i kvalita zdravotnictví
16. 5. 2008 Voliči, budete mít koho volit? Milan  Sova
19. 5. 2008 Naučte se německy! Jan  Čulík
19. 5. 2008 O škodlivosti propagandy
18. 5. 2008 Landsmaschaft a jeho přátelé Egon T. Lánský
19. 5. 2008 Vzpomínky na sudetské Němce
18. 5. 2008 Vyhnání Čechů z Chebu v roce 1938: byli rádi, že je Sudeťáci nezavraždili
19. 5. 2008 Jsem pro spolupráci Čechů a Němců, nikoliv pro konfrontaci
17. 5. 2008 Uhl a jeho "Svatováclavská orlice" Jaroslav  Kuba
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
17. 5. 2008 UÇK a UHL
16. 5. 2008 Omluva se přijímá Josef  Švéda
18. 5. 2008 Zpochybňuji svědectví BBC o zabíjení Albánců v bývalé Jugoslávii Václav  Dvořák
19. 5. 2008 Uloupené Kosovo: Nesnesitelně špatný dokument pro koho?
19. 5. 2008 Čeští studenti míří na Kosovo
17. 5. 2008 Nový německý časopis věnovaný duchu Pražského jara
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008