8. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Kuba: Colon Cathedral ve staré Havaně - zdroj:Miami University Students for Peace and Justice
8. 12. 2006

Kubánské fórum pastorů: odmítáme nelidská opatření, jež jsou v rozporu s Evangeliem

Prohlášení Kubánského fóra pastorů z 23. října léta Páně 2006, které projednalo "překvapivé výroky" Jitky Klubalové, generální tajemnice Ekumenické rady církví České republiky z dopisu adresovaného 3. srpna 2006 generálnímu tajemníkovi Světové rady církví Dr. Samuelu Kobiovi

◄ Kuba: Colon Cathedral ve staré Havaně - zdroj: Miami University Students for Peace and Justice

V podobenství posledního soudu nám Ježíš říká, že na sklonku dějin budeme souzeni podle lásky, a láska je pro Ježíše vyjádřena konkrétními činy při řešení problémů, jako je hlad, žíze 8;, nahota, nemoc, přistěhovalci a věznění pro věc spravedlnosti. Ti, kdo takové úsilí vynakládají, jsou "požehnáni mým Otcem" (Mat. 25:34), avšak ty, kdo prosazují politiku odsouvání na okraj a vyřazování ze společnosti, útisku a vykořisťování, jež tato zla stále umocňuje, Ježíš varuje: "Odstupte ode mne, zlořečení, do věčného ohně připraveného ďáblem a jeho posly". (Mat. 25:31-46)

Související informace: Světová rada církví varuje před novými restrikcemi vlády USA vůči Kubě ZDE

Z iniciativy Rady církví Kuby, Evangelického teologického semináře v Matanzasu, Ústavu studií Rady církví Kuby a Pamětního centra Martina Luthera Kinga, jr., sešli jsme se v katedrálním chrámu Nejsvětější trojice Episkopální církve Kuby (Anglikánské diecéze) 23. října léta Páně 2006 v počtu sto sedmdesáti dvou (172) pastorů, předsedů  evangelických institucí různých názvů, představitelů ekumenických hnutí a ekumenických center křesťanského směru, jako II. Kubánské fórum pastorů zastupující naše jednotlivé instituce, s cílem posoudit a reagovat na výroky Ekumenické rady církví České republiky -- dále jen české Rady -- proti kubánskému ekumenickému hnutí, vyjádřené prostřednictvím její představitelky Jitky Klubalové a shodující se s rostoucí agresivitou současné administrativy Spojených států amerických.

Jak je u nás zvykem, vycházíme z naší pastorské činnosti, a naše stanovislo opíráme o biblicko-teologické základy, abychom tam a pouze tam nalezli cestu, kterou nám Bůh ukazuje v našem konání. Proto, jako lid Boží,

Prohlašujeme, že

1.    Nemůžeme přehlédnout, že  výroky české Rady zapadají do politiky Spojených států získávat podporu třetích stran k ospravedlnění zostřující se zločinné a genocidní ekonomické, obchodní a finanční blokády proti našemu lidu.

2.    My, kubánské náboženské a ekumenické církve a instituce jednohlasně odmítáme blokádu uvalenou  Spojenými státy na Kubu, která našemu lidu působí déle než čtyři desetiletí strádání a smrt, neboť ji považujeme za nekřešťanskou a eticky nepřijatelnou nejen vůči Kubě, nýbrž vůči jakémukoli národu.

3.    Americká blokáda Kuby útočí na samotné základy křesťanské etiky, založené na šíření, reprodukování a ochraně života daného od Boha, opírajícího so o Ducha svatého a potvrzeného Ježíšem Kristem. "Já jsem přišel, abyste měli život a měli ho hojnost". (Sv.J. 10:10b)

4.    V podobenství posledního soudu nám Ježíš říká, že na sklonku dějin budeme souzeni podle lásky, a láska je pro Ježíše vyjádřena konkrétními činy při řešení problémů, jako je hlad, žízeň, nahota, nemoc, přistěhovalci a věznění pro věc spravedlnosti. Ti, kdo takové úsilí vynakládají, jsou "požehnáni mým Otcem" (Sv.Mat. 25:34), avšak ty, kdo prosazují politiku odsouvání na okraj a vyřazování ze společnosti, útisku a vykořisťování, jež tato zla stále umocňuje, Ježíš varuje: "Odstupte ode mne, zlořečení, do věčného ohně připraveného ďáblem a jeho posly". (Sv.Mat. 25:31-46)

5.    Vycházejíce z tohoto biblického základu, o nějž opíráme své odmítnutí nelidských opatření, jež jsou v rozporu s Evangeliem a jež byla potvrzena prezidentem Georgem W. Bushem,  přikláníme se  k duchu bratrství, úcty a spolupráce, který  od jeho založení charakterizuje mezinárodní ekumenické hnutí.

6.     Dlouhá historie působení Rady církví Kuby spojená od jejího založení v roce 1941 s kubánským lidem a zahrnující kampaně proti negramotnosti, organizování rolníků do družstev a péči o zdraví lidu prostřednictvím sítě zdravotních středisek, to vše ještě před vítězstvím kubánské revoluce, jí dává historické a morální právo, aby se aktivně podílela na úsilí alespoň o něco zmírnit zločinné a genocidní dopady americké blokády přijetím štědré, nezištné a solidární pomoci od církví z řady regionů světa, zvláště bratrských církví ze Spojených států, které se službou těm nejpotřebnějším snaží být věrny Evangeliu a jimž adminsitrativa prezidenta George W. Bushe nyní také blokuje projevy lásky v Kristu vůči našemu lidu.

7.    Je překvapující, že jsme již dva roky objektem zájmu české Rady, a to současně s mezinárodní kampaní Spojených států -- na níž se aktivně podílí také česká vláda -- proti Kubě a jejím nezávislým institucím, jako je Rada církví Kuby. Dříve jsme, až na čestné výjimky, o nichž jsme přesvědčeni, že by se k postojům paní Klubalové nepřipojili, pro tyto české bratry neexistovali.

8.    Česká Rada nebere v úvahu rozhodnutí být s chudými a potřebnými, jež zvolily křesťanské církve a  organizace ve Spojených státech, Kanadě, Německu, Belgii, Velké Británii, Holandsku, Švédsku ad.,  i latinskoamerické a karibské církve a ekumenické organizace na mezinárodní úrovni, jako je Světová rada církví, Konference cíkví Karibiku, Rada latinskoamerických církví a Národní rada církví Kristových ve Spojených státech a její společnost Church World Service spolupracující solidárně s Radou církví Kuby,  jejichž právo stýkat se svobodně a jako součást jejich poslání s kubánskými církvemi je rovněž porušováno.

9.    Postoj české Rady je v rozporu s principy ekumenických vztahů mezi církvemi a organizacemi, neboť z naprosté neznalosti Latinské Ameriky obecně a Kuby zvláště, naše církve a ekumenické organizace neakceptuje.  Tato neznalost přerůstá zjevně do nezodpovědnosti a nadřazenosti, když se nás pokouší poučovat, jak máme jednat a jaké by mělo být naše chování. To se ostře liší od postoje jiných církví a organizací, které respektují naši práci a náš způsob chápání poslání v našich podmínkách a podporují nás bez imperiálního vměšování a paternalismu. Česká rada se nás najednou snaží naučit, jak máme být církví na Kubě, a odmítáme-li se "naučit" její lekce, rozhodne se nás obvinit z přisluhování "režimu", jak tomu skutečně je v jejím případě a režimu, který ekonomicky podporuje téměř všechny české církve TŘEMI MILIARDAMI KORUN ročně (3 000 000 000,00 Kč = 117 000 000,00 USD).

10.   Česká rada se snaží dát recept pro naší činnost na základě vlastních zkušeností, a tak prokazuje svou naprostou neznalost kubánské reality a její historie. Zpočátku návrhy dialogu a setkání a nyní podporou otevřeně nekřesťanských opatření těch, kdo již téměř půl století uplatňují zločinnou a genocidní blokádu, jež je hlavní -- nikoli jedinou -- příčinou našich ekonomických  problémů.

11.   Závěrem děkujeme za solidaritu Světové radě církví, Konferenci církví Karibiku, Latinskoamerické radě církví, Radě církví Kanady, Národní radě církví Kristových ve Spojených státech a její organizaci Church World Service a rovněž církvím a organizacím ze Spojených států, Kanady, Německa, Belgie, Velké Británie, Holandska a Švýcarska ad., jež  solidárně provázejí naše církve a lid jako projev jednoty těla Kristova a oprávněnosti našich nadějí (IPet.3:15)

Teologický evangelický seminář  (SET)

Pamětní centrum Martina Luthera Kinga  jr. (CMMLK)

Ústav studií Rady církví Kuby (CE- CIC)

Rada církví Kuby  (CIC)

podepsáni

Dr. Reinerio Arce (Rektor Teologického evangelického semináře - SET)

Rev. Raúl Suárez (ředitel Pamětního centra Martina Luthera Kinga jr. -CMMLK)

Ctihodný kan. Pablo Odén Marichal (ředitel Ústavu studií Rady církví Kuby CE- CIC)

Rev. Rhode Gonzálezová (předsedkyně Rady církví Kuby - CIC)

                 
Obsah vydání       8. 12. 2006
10. 12. 2006 Zemřel Augusto Pinochet
9. 12. 2006 Blair: Radikální muslimové se musejí integrovat do společnosti
8. 12. 2006 George Bush: naše vítězství v Iráku je důležité
8. 12. 2006 Proč jeden Bush věděl, co druhý nechtěl vědět, aneb Koho nechat bojovat kde Uwe  Ladwig
8. 12. 2006 Ransdorf podpořil usnesení Evropského parlamentu k 50. výročí maďarské revoluce v roce 1956 Štěpán  Kotrba
8. 12. 2006 Volba nového rektora VŠUP ve stínu nejasností aneb republiku si rozvracet nedáme! Nikdy! Jan  Paul
8. 12. 2006 Odmítám reagovat na snůšku polopravd a lží Jiří  David
9. 12. 2006 Jak to bylo opravdu na VŠUP Josef  Čančík
9. 12. 2006 Otřesné poměry v zatuchlém rybníce Štěpán  Kotrba
9. 12. 2006 Kauza Vadas a Hučín: My o koze a Hučínovi stoupenci o voze Jan  Čulík
8. 12. 2006 Pořád propastný rozdíl mezi Českou republikou a Západem Jan  Čulík
7. 12. 2006 Mohla by se "protiirácká" konference konat na půdě anglického parlamentu?
8. 12. 2006 Čtěte BL v souladu se sledováním ČT!
8. 12. 2006 Nemocenské pojištění - pokud bude legislativní proces dokončen... Jan  Mertl
8. 12. 2006 Komu slouží "Pražská výzva pro Irák"?
9. 12. 2006 Iráckému fóru: Dělejte sami, co umíte, a neberte totéž právo jiným Vladimíra Al-Maliki Levá
8. 12. 2006 Pro indické muže jsou kondomy "příliš velké"
8. 12. 2006 Monoklonální protilátky a kmenové buňky Petr  Wagner
8. 12. 2006 Roste zástup kandidátů na nástupce za Putina
8. 12. 2006 Společnost, ekonomika, média, politika
8. 12. 2006 Světová rada církví varuje před novými restrikcemi vlády USA vůči Kubě
8. 12. 2006 Kubánské fórum pastorů: odmítáme nelidská opatření, jež jsou v rozporu s Evangeliem
8. 12. 2006 Arabský kontext z anglického překladu do českých reálií Vladimíra Al-Maliki Levá
8. 12. 2006 Prozíravost politiků Wenzel  Lischka
8. 12. 2006 Determinovaná svoboda technologického člověka Jan  Motal
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
7. 12. 2006 Co Vojtěch Filip o komunismu řekl a říci nemusel Vojtěch  Filip
8. 12. 2006 Neotřesitelné základy Spojených států
7. 12. 2006 Pražská výzva: obrana proti Neffovým pomluvám cestou práva Vladimíra Al-Maliki Levá
7. 12. 2006 Nikoliv naším jménem
7. 12. 2006 Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu de iure neexistuje
7. 12. 2006 Vadasův film o Hučínovi: Chaos emocionálních, neartikulovaných útržků Jan  Čulík
7. 12. 2006 Pravdě podobný příběh České republiky
7. 12. 2006 Plný dům jako skutečné terno Meike  Snijder
7. 12. 2006 Full House Meike  Snijder
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 Hospodaření OSBL za říjen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce