7. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 7. 2005

Násilný útok na Londýn:

V Londýně zahynulo více než 50 osob

pátek 17.00: Při čtvrtečním bombovém atentátu na autobus na Tavistock Square v Londýně zahynulo třináct osob, konstatovala britská policie.

Oběti nepocházely jen z Londýna, ale i ze Sierra Leone, z Austrálie, z Portugalska, z Polska a z Číny, uvedl šéf metropolitní policie Sir Ian Blair. "Byl to naprosto náhodný útok, bez ohledu na rasu, barvu kůže, pohlaví či věk," dodal.

pátek 15.00: Konečný počet osob, které byly usmrceny při čtvrtečních londýnských atentátech, bude nejméně 50, uvedl šéf londýnské Metropolitní policie Sir Ian Blair. Řekl, že ve vlaku metra nedaleko Russell Square stále ještě zůstává určitý počet mrtvol, ale že konečný počet mrtvých asi nepřesáhne 100. Sir Ian uvedl, že policie projevuje "tvrdou rozhodnost" najít pachatele těchto atentátů.

Při třech čtvrtečních atentátech v londýnském metru a jednom v autobuse bylo dále 700 osob zraněno. 100 z nich si ponechali zdravotníci přes noc v nemocnici a 22 je ve vážném či kritickém zdravotním stavu.

Sir Ian konstatoval že je "naprosto zjevné", že v Británii operuje teroristická buňka. Přístavy a letiště jsou ve stavu mimořádné pohotovosti a police začala shromažďovat videozáznamy z průmyslové televize, která natáčí londýnské ulice.

Šéf protiteroristického odboru Andy Hayman konstatoval, že bomby vážily méně než 5 kg a mohly být tedy přineseny v ruksaku. Ve vlacích metra byly bomby umístěny na podlahu, v autobuse byla bomba buď na podlaze anebo na sedadle.

Britské sdělovací prostředky spekulují o tom, že atentát v autobuse nedaleko Woburn Square, při němž zahynuly dvě osoby, byl prý dílem sebevražedného atentátníka. Jeden svědek, který z autobusu vystoupil těsně před výbuchem, viděl rozrušeného muže kolem pětadvaceti let, jak něco upravuje na svém zavazadle.

Britský ministr vnitra Charles Clarke přiznal, že britská rozvědka selhala, když nezískala o atentátech předem informace.

čtvrtek 23.00: Počet osob, které zahynuly ve čtvrtečních bombových atentátech v Londýně, stoupl na 38, oznámila londýnská metropolitní policie. Poslední obětí byla osoba, která zemřela na svá zranění v londýnské nemocnici.

Britský ministr zahraničí Jack Straw se vyjádřil, že prý měly bombové atentáty "všechny charakteristické rysy útoku spojeného s al Kajdou".

čtvrtek 20.00: Počet osob, které zahynuly ve čtvrtek při atentátech na veřejnou dopravu v Londýně stoupl na 37, oznámila londýnská policie. Více než 700 lidí bylo zraněno.

V důsledku tří bombových atentátů v metru zahynulo 35 osob a dvě další zemřely při výbuchu v patrovém autobuse.

Rada bezpečnosti OSN vydala prohlášení, jímž odsoudila bombové atentáty v Londýně.

čtvrtek 16.30: Při atentátech v Londýně zahynulo ve čtvrtek 33 osob, asi 350 osob byla zraněno, oznámila londýnská policie.

V londýnském metru došlo podle policie k třem výbuchům, při nichž zahynulo podle policejních informací 33 osob. K dalšímu výbuchu došlo v patrovém autobuse. Během něho zahynul dosud nezjištěný počet lidí.

Premiér Blair přislíbil "co nejintenzivnější činnost policie i bezpečnostních složek, aby byly odpovědné osoby pohnány k spravedlnosti." Tony Blair dále pochválil to, co označil jako stoicismus a houževnatost londýnských obyvatel: "Snaží se nás zastrašit vražděním nevinných lidí, zastrašit nás, abychom nedělali to, co chceme udělat. Nesmějí být úspěšní a nebudou úspěšní," řekl v televizním projevu a dodal: "Víme, že tito lidé jednají jménem islámu, ale také víme, že drtivá většina muslimů zde i v zahraničí jsou slušní lidé, plně dodržující zákonnost, kteří se děsí osob, provádějících [tato zvěrstva] stejně jako my všichni."

Statisíce lidí se v Londýně nemohly ve čtvrtek večer dostat domů z práce. Někteří se rozhodli jít domů pěšky, jiní se ubytovali v hotelích. Ve čtvrtek pozdě odpoledne byly beznadějné zácpy na okružní dálnici kolem Londýna i na dálnici M4 vedoucí na severozápad. Londýnské metro bylo uzavřeno nejméně do pátku, avšak železnice v centrálním londýně je znovu uvedena v provoz.

Předchozí informace: Mnoho lidí bylo ve čtvrtek zraněno při nejméně sedmi násilných útocích na londýnskou veřejnou dopravu. Došlo k údajným teroristickým útokům na mnoha místech v metru a v autobusech, což vyvolalo chaos ve veřejné dopravě. Úřady na dobu neurčitou uzavřely celé londýnské metro a zrušily veškerou autobusovou dopravu v centrálním Londýně. Všechny londýnské nemocnice jsou ve stavu pohotovosti.

Premiér Tony Blair uvedl ve svém improvizovaném televizním vystoupení z Gleneagles ve 12 hodin britského času (13 hodin středoevropského času), že je "zjevně jasné", že šlo o dílo teroristů, a dodal, že je "zvlášť barbarské", že byly útoky načasovány na začátek summitu G8. Dodal, že neprodleně odcestuje z Gleneagles do Londýna.

"Jsme pevně rozhodnuti. Nikdy se jim nepodaří zničit to, čeho si v této zemi a v dalších civilizovaných národech po celém světě ceníme," uvedl Blair.

"Je však důležité, aby si ti, kdož páchají teroristické akce, uvědomili, že naše rozhodnost hájit své hodnoty a svůj způsob života je silnější než jejich rozhodnost způsobovat smrt a ničit ve snaze vnutit světu extremismus."

Internetové stránky BBC uvádějí, že jedna islámská internetová stránka zveřejnila prohlášení, které tvrdí, že útok "provedla al Kajdá".

Londýnská policie potvrdila, že dva lidé zahynuli ve stanici metra v Aldgate, a dodala, že i při explozi autobusu na Tavistock Square byli někteří lidé usmrceni. Záchranná služba hovoří o "celé řadě" mrtvých.

Paul Woodrow z londýnské záchranné služby konstatoval, že u nádraží King's Cross v tunelu probíhá záchranná operace."Je příliš brzo potvrdit počet raněných a mrtvých, ale je tam mnoho postižených osob."

Účastníci vrcholné schůzky G8 v Gleneagles vydali společné prohlášení, v němž násilné útoky v Londýně odsoudili. V prohlášení se praví, že násilí schůzku nezastaví - rozhovory "v zájmu lepšího světa budou pokračovat". Prohlášení přečetl premiér Tony Blair, který odcestoval vrtulníkem ve čtvrtek odpoledne do Londýna, kde má být informován policií o situaci, a večer se vrátí do Gleneagles.

Americký prezident George Bush se vyjádřil v Gleneagles, že londýnské útoky dokazují, že válka proti terorismu musí pokračovat.

Prohlášení zdůrazňuje, že atentáty v Londýně jsou "útokem na civilizované národy všude".

Společné prohlášení podepsaly všechny účastnické země včetně Číny, Indie a afrických zemí, a mezinárodní instituce, jako je Světová banka a Mezinárodní měnový fond.

Výbuch roztrhl patrový autobus na náměstí Tavistock Square nedaleko Russell Square. Mluvčí londýnského Dopravního podniku uvedla, že terčem útoku se stal autobus č. 30, který jezdí ze čtvrti Hackney k Marble Arch.

Prý došlo k dalším dvěma explozím v autobusech, ale podrobnosti o nich dosud nejsou k dispozici a policie tyto zprávy nepotvrdila. Scotland Yard přiznal, že nemá dosud situaci pod kontrolou, ale dodal, že to bude "velmi brzo." Šéf londýnské metropolitní policie Sir Ian Black konstatoval: "Jsme znepokojeni, že šlo o koordinovaný útok." Potvrdil, že k atentátům ve stanicích metra Edgware Road, King's Cross, Aldgate East, Liverpool Street, Russell Square a Moorgate a v autobusu u Tavistock Square. Sir Ian dodal, že byla usmrcena celá řada lidí, ale neposkytl odhady o počtech. Uvedl, že vážně zranění lidé se právě podrobují operacím. Naléhal na občany, aby zůstali doma a nevydávali se do centrálního Londýna. "Postupně zavádíme ve městě znovu pořádek. Zůstaňte tam, kde jste, dokud se situace nevyjasní," dodal.

V místě výbuchu autobusu ležely mrtvoly, některé s utrhanýma rukama a nohama, uvádějí náhodní svědci. Britská dopravní policie původně uvedla, že došlo k explozím ve stanicích metra Aldgate, Old Street, Kings Cross, Russell Square a Edgware Road. K výbuchům, došlo nedlouho před 9 hodinou ranní britského času během dopravní špičky.

Zdravotní služby pomáhaly zraněným cestujícím před stanicí v Aldgate a ze stanice King's Cross vycházeli cestující pokrytí sazemi. Zakrvácení cestující vycházeli z tunelů metra.

Cestující ve vlaku, který explodoval na Edgware Road, konstatoval, že viděl v troskách několik mrtvol.

Britský ministr vnitra Charles Clarke uvedl, že veřejnost bude průběžně informována. Potvrdil, že došlo po celém Londýně k "obrovským explozím". Policie převzala operační řízení nad městem.

Mluvčí britské dopravní policie uvedl, že dva vlaky metra zůstávají v tunelech u Edgware Road a že není známo, zda se srazily či zda jsou ve vozech stále ještě cestující.

Svědci hovoří o "množství raněných osob" na nádraží Liverpool Street Station. Mluvčí Airport Express Alliance, která provozuje rychlostní vlaky na londýnská letiště Heathrow Express, Gatwick Express a Stanstead Express, svědčil, že zdravotní služby přímo v prostoru nádraží v Liverpool Street operují zraněné osoby.

Více než 182 zraněných lidí a jedna usmrcená osoba byly odvezeny do nemocnice Royal London Hospital ve čtvrti Whitechapel, ale 123 osob bylo už propuštěno. Nemocnice St Mary's Hospital uvedla, že tam přivezli 26 zraněných lidí, z nichž mají 4 osoby kritická zranění a 8 osob je ve vážném zdravotním stavu.

Podrobnosti v angličtině ZDE a ZDE

                 
Obsah vydání       7. 7. 2005
7. 7. 2005 V Londýně zahynulo více než 50 osob
7. 7. 2005 Jak k tomu došlo - časová souslednost
7. 7. 2005 Americká novinářka odsouzena do vězení
7. 7. 2005 Mediaprint&Kapa Pressegrosso versus akcionáři PNS Petr  Vidomus
6. 7. 2005 Pavel z Tarsu, věrozvěstové Cyril s Metodějem a Jan Hus Boris  Cvek
7. 7. 2005 G8 a WTO: může summit ovlivnit mnohostranné obchodní vyjednávání? Ludmila  Štěrbová
7. 7. 2005 Jörg Haider - nejlépe placený rakouský politik Richard  Seemann
7. 7. 2005 Blahoslavený bezdomovce nesoudí Jindřich Jonáš Bláha
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
7. 7. 2005 The City of the Sun lies under some patchy cloud Ema  Čulík
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
5. 7. 2005 Hvězdy a festivaly Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenka's new film brings a tear to our laughing eye Ema  Čulík
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík
5. 7. 2005 Delicate relations painted intricately Ema  Čulík
5. 7. 2005 Jemné vztahy vylíčené složitě Ema  Čulík
4. 7. 2005 American Indie Films Deal with the War on Iraq, but Fail to Convince Ema  Čulík
4. 7. 2005 Americké nezávislé filmy o válce v Iráku nepřesvědčily Ema  Čulík
5. 7. 2005 Návrat domů jako deja vu zmrzačené genereace Štěpán  Kotrba
7. 7. 2005 Makroekonomové mezi vědou a politikou Jindřich  Kalous
7. 7. 2005 Ekonomie -- věda nebo náboženství? Josef  Vít
5. 7. 2005 Ozdoba Krnova Boris  Cvek
6. 7. 2005 Nelegální dodávky zbraní podporují násilí v Konžské demokratické republice
7. 7. 2005 Nesnesitelná lehkost zapomínání aneb Big Brother přichází Lubomír  Brožek
7. 7. 2005 Jaderná energetika: osobní urážky do věcné polemiky nepatří Ivan  Brezina
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
7. 7. 2005 Partnerstva verejného a súkromného sektoru nie sú problém
7. 7. 2005 Američtí vojáci a strategie ničení nemocnic: škody místo oprav
7. 7. 2005 Neúspěšné obležení Fallúdže Dahr  Džamail
7. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. -- 17. června 2005
4. 7. 2005 Psychosociální vývojové krize v životě Martina Luthera Stanislav  Heczko
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce