O Mikešovi

21. 4. 2010

Jistý pan Miko si postěžoval, že Josef Lada byl rasista, protože v jeho Pohádkách o Mikšovi je místo, ve kterém Romové strkají nebohého kocourka do pytle a navíc se jim říká Cikáni. Z toho usoudil, že by se pohádka měla ve školách zakázat. Kdybychom žili v rozumné společnosti, někdo by panu Mikovi vysvětlil, že není důvod dělat si obavy, že dané místo se naopak pro výuku skvěle hodí, protože může sloužit k vysvětlení otázek typu, kdo to ti Cikáni vlastně jsou, jaký vedli způsob života, proč se dřív říkalo Cikáni a dneska se musí říkat Romové a podobně. Kdybychom žili v rozumné společnosti, pan Miko by řekl, no jo, vlastně máte pravdu, a třeba by si začal stěžovat na to, že se v českých školách málo diskutuje o národnostních otázkách, a stěžoval by si opravněně, píše Jan Kubíček.

Jak radar naučil starostu říkat nepravdy ...

21. 4. 2010

Naprosto fascinován jsem si přečetl článek starosty Trokavce Jana Neorala zveřejněný v Britských listech o premiéře filmu Český mír. Bohužel jen přesně dokresluje stav naší politické scény, jejíž součástí se pan starosta stal (přestože ve filmu několikrát říká, že není politikem, ale že jenom hájí zájmy lidí z Brd) poměrně nedávno. Nicméně za dva roky v politice se pan Neoral poměrně zdatně naučil zveřejňovat "informace", které si ani nepotřebuje ověřit. Jakožto řediteli festivalu a organizátorovi celé projekce mi nezbývá mi nic jiného než uvést věci na pravou míru, píše Ivan Jáchim, ředitel festivalu Finále.

Klepněte slídily přes prsty

21. 4. 2010

tisková zpráva ¨Iuridicum Remedium, o.s.

Máte pocit, že někdo příliš nakukuje do vašeho soukromí? Klepněte ho přes prsty a ukažte ostatním, kdo je tady největší slídil. Otevírají se nominace na Ceny velkého bratra 2010. Anticeny pro nejvlezlejší firmy, úřady či technologie.

Počínaje 20. dubnem startují nominace na 6. ročník soutěže Big Brother Awards o anticeny pro největší slídily v našem soukromí. Slídily může nominovat kdokoliv, stačí vložit nominaci do formuláře na stránkách www.slidilove.cz.

Vyhraje volby Brazílie ?

21. 4. 2010 / Josef Mikovec

"Jestli západní kulturní tradici zbývá poslední záloha, je jí už jen Latinská Amerika. Tam bychom měli vyvinout největší úsilí."
Egon Bondy

A už se zase v Brazílii blíží volby. Utíká to. V Brazílii se volí nejméně každé čtyři roky, jako i někde jinde, ale jinak. Volit se sice bude až 1. října, ale s předvolební agitací, nebo výzvami k nepoškozování budoucnosti, už někteří začali nyní, ke konci léta, kdy u vás je, tuším, na bedrech jaro. Aby nedocházelo k zažitým trapnostem jako v USA, musí prezident a guvernéři získat nejméně 50 % hlasů + jeden. Nestane-li se tak v prvním kole, koná se druhé mezi dvěma kandidáty, kteří v prvním kole získali nejvíce hlasů. Hlasování je přímé a účast ve volbách prakticky povinná, existují pochopitelně zákonné vyjímky. Také je možné na elektronickém volebním přístroji vyťukat kupříkladu dvě devítky - tedy vlastně nevolit nikoho. Zatím je ještě daleko k obvyklým předvolebním tancům a zpěvům, ale je blízko 50. výročí založení hlavního města Brasília - a to se oslavuje 21. dubna 2010.

Firma Google zveřejnila seznam vládních cenzurních zásahů

21. 4. 2010

Firma Google zaútočila na pokusy států cenzurovat internet zveřejněním vládních požadavků na cenzuru webu a YouTube a požadavků na informace o uživatelích.

V úterý večer Google publikoval internetové stránky s mapou, na níž je možno ověřit, která země žádala o kolik cenzurních zásahůl proti internetu. Jde o vládní požadavky, případně soudní příkazy na odstranění videí z YouTube či z jeho vyhledávání, anebo o požadavky na předání informací o totožnosti jednotlivých uživatelů svých serverů.

Obchod s "offsety uhlíkových emisí" je trhem pro dobrodruhy, přínos pro klima problematický

21. 4. 2010

Dobrovolný nákup tzv. karbonových offsetů možná jednotlivcům umońuje oslabit pocit viny, ale planetě příliš nepomáhá. Trh s offsety je prostředím plným podvodů, přehánění a špatně prováděných projektů, které patrně k ochraně klimatu přispívají jen málo nebo vůbec. Ekologicky uvědomělí cestující usilující o zmenšení své tzv. uhlíkové stopy (celkové velikosti vyprodukovaných uhlíkových emisí na osobu) mohou například na mezinárodním letišti v San Franciscu využít kiosku s kalkulačkou, kde spočtou velikost emisí vzniklých při letu a nakoupí pak v odpovídajícím množství certifikované offsety. Jenže výzkum deníku Christian Science Monitor a organizace New England Center for Investigative Reporting ukázal, že jednotlivci a podniky, kteří investují ne tomto 700 milionovém globálním trhu, často nakupují pouze vágní sliby.

Skutečný důvod, proč Švédi žijí déle. Možná je ale v krizi doženeme

21. 4. 2010

Během hospodářské krize v Americe ve třicátých letech dvacátého století klesla úmrtnost a prodloužila se průměrná délka života. Z dat vyplývá, že ekonomická krize je dobrá pro zdraví a dlouhověkost. Je to možné? ptá se list Independent.

V zemích, kde existují velké rozdíly mezi platy bohatých a chudých lidí, je délka života kratští a duševní choroby, obezita a zneužívání drog a alkoholu jsou častější.

Vědci a politici, seznamte se!

21. 4. 2010

Tisková zpráva Fóra Věda žije!

Věda ve společnosti -- přežije česká věda volby 2010?

Odpověď na tuto otázku můžete získat na stejnojmenném diskusním odpoledni o perspektivách české vědy, které organizuje občanské sdružení Fórum Věda žije! V unikátním formátu panelové diskuse a posléze "rychlých" schůzek mezi čtyřma očima zde budou, za účasti veřejnosti, debatovat zástupci politických stran s významnými českými vědci. Akce se uskuteční v sobotu 24. dubna od 15 hodin v pražském Divadle Archa.

Ute Scheub, novinářka a autorka několika knih:

Revoluce zezdola

21. 4. 2010

Černozem Terra preta má v sobě potenciál zvládnout hned více krizí najednou: klimatickou krizi, hladomor a hygienickou mizérii ve slumech. A to vše bez velkých nadnárodních koncernů, nýbrž formou agrární revoluce zezdola - grassroot-revoluce. Ute Scheub, německá novinářka, navštívila jednoho z jejích znovuobjevitelů, půdoznalce Haiko Pieplowa, na severu Berlína.

Monopolní poskytovatelé pravdy

20. 4. 2010 / Ilona Švihlíková

Šokující páteční výnos Ústavního soudu znamená mnohem více než "ránu to týla sociálnímu státu", jak v pondělním Právu trefně píše Jan Keller. Je neoddiskutovatelným předělem v pozici Ústavního soudu v občany nevolenou institucí, která si osobuje rozhodovat o otázkách, které by dle své obsahu měly být řešeny v rámci (demokratického) ale politického boje.

Postupná ztráta politické svéprávnosti

20. 4. 2010 / Bohumil Kartous

Teď před volbami, kdy dochází k snad největšímu zakrývání skutečných politických reálií tunami billboardů, je nejlepší doba rozhodnout se, jak vlastně s  volbami naložit. Je dobré uvědomit si, kdo jako občané jsme, jak nás definují zákony a co vlastně máme po státu, který tvoříme, chtít. Nabízím jednu možnost, jak svůj přístup zdůvodnit.

Čech který smrděl

20. 4. 2010 / Jiří Jírovec

Znal jsem jednoho takového, kterému mytím nebylo pomoci.  Teď to již mohu napsat, protože ten člověk je dávno na pravdě boží.  Pokud je mi známo, nebyl Žid ani příslušník jiné nevyslovitelné národnosti.

Íránský klerik: Hříšné ženy způsobují zemětřesení

20. 4. 2010

Vysoce postavený íránský klerik Kazem Sedighi během pátečního kázání v Teheránu údajně prohlásil, že ženy, které nosí neslušné šaty a chovají se promiskuitně, urážejí Boha a nesou tak zodpovědnost za vznik zemětřesení. Vyjádření klerika citovala íránská média.

Otevřený dopis spolku Šalamoun ve věci diskriminace obětí justičního bezpráví

20. 4. 2010

Šalamoun
Spolek na podporu nezávislé justice v ČR
P.O.Box 383, 111 21 Praha 1
IČ:63837714
Registrace Ministerstvem vnitra ČR: II./S-OS/1-25819/94-R
www.spoleksalamoun.com

Paní
JUDr.Daniela Kovářová
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Vyšehradská 16
128 00 Praha 2

V Praze 15.4.2010

Věc: Diskriminace chráněnců spolku Šalamoun

Vážená paní ministryně,

k napsání tohoto otevřeného dopisu nás přiměly tři události z tohoto týdne, které považujeme z hlediska spolku Šalamoun za významné.

Kubánský kardinál: Země je v krizi

20. 4. 2010

Kubánský kardinál Jaime Ortega v rozhovoru pro pondělní vydání církevního měsíčníku Palabra Nueva (Nové slovo) prohlásil, že země prochází jednou z nejhorších krizí za poslední dobu a že lidé požadují bezodkladné politické a ekonomické změny. Zároveň vyzval Kubu a USA, aby znova zahájily dialog o normalizaci vzájemných vztahů.

Nový výbuch sopečného popílku z Islandu znovu ohrožuje leteckou dopravu

20. 4. 2010

Přibližně milion lidí je podle zpráv nyní ztraceno v Evropě a po celém světě, bez možnosti vrátit se letecky domů. Např. v Británii jsou po velikonočních prázdninách, které skončily toto pondělí, v chaosu školy, protože se nepodařilo vrátit se domů ani učitelům, ani žákům. Lidé jsou nuceni vydávat velké, neplánované částky na prodlužování pobytů, případně na pronájem automobilů, jimiž se snaží dostat zpět domů. Britská vláda uvažuje, že použije k repatriaci statisíců ztracených Britů vojenské námořnictvo - nikdo netuší, jak by se to udělalo. Komentátor Simon Jenkins argumentuje v úterý v deníku Guardian, že krize leteckého průmyslu v důsledku sopečného popílku je "novou prasečí chřipkou" - letečtí dispečeři jsou podle Jenkinse příliš nervózní, vzhledem k tomu, že řídí "velké kusy železa na obloze" a možné riziko přehánějí. "Není možné přijmout sebemenší riziko, protože regulátoři leteckého provozu okamžitě zpanikaří. Jejich úkolem není zhodnotit riziko, ale odvrátit ho. Přitom samotným leteckým společnostem není dovoleno, aby samy rozumně zhodnotily, jaká je situace. Daleko více lidí zemře na silnicích a ve vzniklém chaosu, než kdyby spadlo letadlo. Ale regulátorům leteckého provozu to je jedno," píše Jenkins.

Rádi zveřejníme zkušenosti cestujících, kteří zůstali v současné situaci ztraceni po světě či v Evropě.

ODS vzkazuje střední třídě: jste lenoši!

19. 4. 2010 / Petr Gočev

ODS si v rámci předvolební kampaně opatřila databázi adres živnostníků (co na to Úřad pro ochranu osobních údajů?). Tak jsem se i já stal adresátem letáku "ODS pro živnostníky", ve kterém je popisováno, jaká pozitiva a životní jistoty již pro mne ODS zařídila a jaká ještě zařídí, pokud jí svým hlasem pomohu k volebnímu zisku. Jedním z výdobytků, kterým se ODS honosí, je "zavedení rovné daně, na které vydělali všichni aktivní občané a tedy i vy, živnostníci".

Pravicový populismus nabírá obrátky -- program strany TOP09

19. 4. 2010 / Petr Gočev

30. března představila strana TOP09 své hypotetické programové prohlášení občanům. Obsah tohoto prohlášení odpovídá tezím, které již předtím zaznívaly od představitelů této konzervativní strany, funkcionáři ODS označované za příliš -- nereálně -- pravicovou. Média již v mezidobí zapomněla, jak v době propukající ekonomické krize ministr financí a "mozek" TOP09 Miroslav Kalousek protlačil sněmovnou rozpočet na rok 2009 se zabudovaným předpokladem tempa růstu více než 4%. Takový "růst" posléze skutečně nastal, jenže se záporným znaménkem. Dnes je však Miroslav Kalousek opět veleben jako ekonomický guru za své návrhy, jak bojovat proti krizi seškrtáváním veřejných rozpočtů. Média Kalouska prezentují jako jediného politika, který hodlá účinně zabránit státnímu bankrotu s nedozírnými následky pro budoucí generace.

památník  Ploština na Valašsku

Trampoty s partyzány

19. 4. 2010 / Miloslav Štěrba

Je 18. duben 2010. V areálu památníku Ploština na Valašsku začíná mše, neboť zítra uplyne 65 let od tragického konce osady uvedeného jména. Jména zastřelených, umučených a upálených mužů a žen jsou spolu se stručným historickým přehledem na informačních tabulích. Jsou očíslované, podobně jako křížová cesta, od prvního zastavení k poslednímu, kdy už je Ježíš na kříži. Zastavení č. 1 nabízí jako první jméno: Anna Strušková. V závorce: zastřelena partyzány.

Člověk míní...

19. 4. 2010 / Ladislav Žák

... pánbůh mění, říkala moje babička, ač zavrženíhodná členka zavrženíhodné KSČ. Na svou babičku velmi rád a často vzpomínám. Kromě opravdu klasické babičkovské lásky se mi snažila předat také mnoho moudrosti a to především v tom smyslu, že vše má svůj čas, místo a míru a že člověk na všechno sám, ba ani v socialistickém kolektivu, prostě nestačí.

Výzva české grafologické komory

19. 4. 2010

Návrh Radany Lencové na nové školní písmo (jakkoli podle našeho názoru nevyhovující a problematický -- konkrétně viz Tvar č. 6/2010) chápeme jako signál, že konečně nadešel čas stávající školní písmovou předlohu upravit.

Ta, která se doposud ve školách používá, vznikla opakovaným deformováním kvalitní předlohy z roku 1932. K deformacím (zúžení) začalo docházet v padesátých letech a průběžně pokračovalo až do devadesátých let dvacátého století; výsledek v některých prvcích skutečně odráží spíše úzkostnou, přehnaně regulovanou emocionalitu, sebepotlačování a tužší, podvázané myšlení člověka totalitní mašinerie.

"Vy všichni Češi smrdíte a ještě k tomu jste rasisti"

19. 4. 2010 / Ivan Odilo Štampach

Novinářskou serióznost Fabiana Golga nezachrání poslední věta z jeho článku, již jsem samozřejmě nepřehlédl. Její vyznění je jasné: Vy Češi všichni smrdíte a ještě jste k tomu rasisti. Jestli, jak tvrdí pan Čulík, účelem článku Fabiana Golga bylo ukázat lidem, "jak se asi cítí Romové, když jsou uráženi na základě vlastností, které nesporně existují u části příslušníků jejich komunity, ale ne u všech," pak se to tedy autorovi nepodařilo. Jeden ze čtenářů, Ivan Štampach, a s ním další, kteří reagovali, nejsou takoví hlupáci, aby nepochopili poselství Golgova textu. Je však možné, že chtěl říct něco opačného, než, co svým článkem doopravdy řekl. Třeba zamýšlel rasistickým textem vyjádřit své antirasistické smýšlení. Nebudeme tu však asi řešit otázku, kde je hlavní potíž, zda v Golgově šovinismu nebo v jeho špatné stylistice.

Končím svou finanční podporu pro Britské listy

19. 4. 2010

Vážení redaktoři Britských listů,

Od počátku roku 2008 až dosud jsem patřil k těm (nyní) necelým třem stovkám čtenářů, kteří pravidelně přispívali na provoz Britských listů - v mém případě nevelkou částkou 100Kč měsíčně, což se mi ale zdálo jako celkem slušné měsíční předplatné. Nyní jsem se rozhodl již dále nepřispívat. Přivedl mne k tomu ani ne tak článek p. Golga "Češi smrdí" (celé je to poněkud "chucpe"), jako reakce p. Čulíka na odezvu od čtenářů, píše Václav Černý.

Příběh deníku " Euskaldunon Egunkaria"

19. 4. 2010 / Lubomír Molnár

Ve své biografické knize „Zaslepená generace“ popisuje Arnošt Kolman své věznění a mučení na Ljubljance. Uvězněn byl pro obvinění z trockismu, které bylo komplotem, na němž se podílelo i tehdejší pražské vedení KSČ. Když byl v roce 1952 z vězení po necelých čtyřech letech propouštěn vyšetřovatel mu řekl: „Máte štěstí, jste volný, nic jsme na vás nenašli!“ Kolman bezzubými ústy odvětil: „Tak vám za to štěstí pěkně děkuji.“ Tolik epizoda ze stalinské éry.

Nyní příběh ze současného Španělska. Monarchie, členské země EU a NATO, státu šmahem řazeného do množiny demokracií. „Baskický deník“ nebo také „ Deník pro baskicky hovořící“ by měl znít překlad do češtiny slov Euskaldunon Ekunkaria.

Předmět: "Smradlaví Češi"

19. 4. 2010 / Lukáš Zelenka

S radostí jsem si přečetl všechny články týkající se problému "smradlavých národů".

Myslím, že Golgův text je skvělý a míří přesně tam, kam měl.

Vždyť někteří reagující neudělali nic jiného, než že dokázali "funkčnost" těchto stereotypních úsloví.

Nejen že začali reagovat stylem: "ale my nesmrdíme, vy nás urážíte!", ale mělo to u nich i okamžitý efekt, který je právě nejhorší a který člověka psychicky deklasuje (tj. vnitřně devastuje) - přistoupili na to, že o smrdím/nesmrdím budou skutečně přemýšlet a dokonce se pokusí to vyvrátit.

Viz úvahy typu "myjeme se přeci tolikrát a tolikrát, více už je škodlivé"... jenže právě v tom "více u je škodlivé" se ukazuje, že "přemýšlející" skutečně přistoupil na hru a říká si: "ano, možná smrdím, ale více se koupat už by bylo škodlivé!" A v tom je přeci ten největší problém, že podobné rasistické stereotypy míří do myslí lidí, proti kterým jsou namířeny.

Golgův příspěvek byl podle mě dost průhledný a je škoda, že vysokoškolsky vzdělaní lidé ho nepochopili. Když se s tím ale nesrovná dospělý inteligent, co má dělat malé dítě, kterému někdo řekne "cikáne špinavej"?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2010

1. 4. 2010

V březnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 260 osob celkovou částkou 67 456.39 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2010 částku 44 615.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.