Jak radar naučil starostu říkat nepravdy ...

21. 4. 2010

Naprosto fascinován jsem si přečetl článek starosty Trokavce Jana Neorala zveřejněný v Britských listech o premiéře filmu Český mír. Bohužel jen přesně dokresluje stav naší politické scény, jejíž součástí se pan starosta stal (přestože ve filmu několikrát říká, že není politikem, ale že jenom hájí zájmy lidí z Brd) poměrně nedávno. Nicméně za dva roky v politice se pan Neoral poměrně zdatně naučil zveřejňovat "informace", které si ani nepotřebuje ověřit. Jakožto řediteli festivalu a organizátorovi celé projekce mi nezbývá mi nic jiného než uvést věci na pravou míru, píše Ivan Jáchim, ředitel festivalu Finále.

a) není pravda, že týden předem avizovala média, že po projekci filmu proběhne beseda autorů s diváky, jíž se zúčastní pan starosta a pan senátor Töpfer. Není to pravda protože filmový průmysl má v dnešní době svá pravidla a zákonitosti. Premiéra filmu na našem festivalu byla z naší strany trochu utajovaná, zejména proto, abychom uvedením filmu na festivalu v Plzni, neohrozili jeho ambice na mezinárodních festivalech a v zahraniční distribuci. Taková byla naše dohoda s producenty a autory filmu a proto se o uvedení filmu nepsalo předem.

b) Pan senátor Töpfer se mi po příjezdu na náš festival omluvil, že opravdu nutně potřebuje nejpozději ve 22 hodin odjet zpět do Prahy. Protože jsme věděli, že slavnostní ceremoniál zabere nějaký čas a film není také zrovna krátký, nebyl -z tohoto důvodu - ani představen s delegací filmu. Poměrně jednoduché vysvětlení faktu, jak se pan senátor plížil pod pláštíkem tmy ven ze sálu, že ...

Při konci svého vystoupení na zahajovacím ceremoniálu těsně před tím, než byl uveden Český mír, jsem řekl, že tento film nemůže nechat nikoho v klidu. Uvedení filmu má očekávání daleko předčila.

Pane starosto Neorale, Český mír není pohádka o tom jak starosta malé obce v Brdech porazil George Bushe, přestože Vy to tak vidíte. Na příběhu stavby radaru v Brdech především vidíme strhující diagnozu naší společnosti snažící se žít dvacet let v demokracii, poté co několik generací tohoto národa nepoznalo nic jiného než život v totalitním režimu (někdy s větší, jindy s menší mírou represe). A není to diagnoza vůbec lichotivá -- padni komu padni. Článkem uveřejněným v Britských listech jste úplně zbytečně napadl a urazil pana senátora Töpfera, čímž jste se -- doufám, že nejen v mých očích -- zařadil do fronty všech těch našich politických představitelů, kteří ke svému prospěchu neváhají žonglovat s informacemi a svá zbožná přání vydávají za fakta.

Ivan Jáchim

ředitel festivalu českých filmů Finále

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.4. 2010