Vědci a politici, seznamte se!

21. 4. 2010

Tisková zpráva Fóra Věda žije!

Věda ve společnosti -- přežije česká věda volby 2010?

Odpověď na tuto otázku můžete získat na stejnojmenném diskusním odpoledni o perspektivách české vědy, které organizuje občanské sdružení Fórum Věda žije! V unikátním formátu panelové diskuse a posléze "rychlých" schůzek mezi čtyřma očima zde budou, za účasti veřejnosti, debatovat zástupci politických stran s významnými českými vědci. Akce se uskuteční v sobotu 24. dubna od 15 hodin v pražském Divadle Archa.

Situace české vědy a výzkumu je nelichotivá. Diskusní odpoledne vědců s politiky a veřejností je jednou z cest, které mohou vést k jejímu zlepšení.

Pořadatelé mají dva cíle. Prvním je podpořit komunikaci mezi vědci, politiky a veřejností.

"Situace v oblastech vědy a vysokého školství je nyní velmi vyhrocená. Domníváme se, že jednou z hlavních příčin je nedostatečná komunikace. Zatím totiž postrádáme věcnou diskusi zainteresovaných stran, otevřenost a vůli k dialogu," říká Martin Krummholz, předseda Fóra Věda žije!

Druhým cílem je společně se zamyslet nad budoucí rolí české vědy, která bývá neprávem podceňována. "Vzdělanost a kulturnost by měly patřit mezi národní zájmy. Proto jim musí být věnována patřičná pozornost," zdůrazňuje Martin Krummholz.

Diskusní odpoledne je volně přístupné pro veřejnost a novináře. Bude rozděleno do tří částí. První část, nazvaná "Věda -- politika -- veřejnost", je koncipována jako debata šesti politiků a šesti vědců před publikem. Zúčastní se jí zástupci politických stran (ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS, SZ a TOP 09) a přední badatelé z Masarykovy univerzity, Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR. Moderátorkou bude Barbora Kroužková, redaktorka České televize. Část druhá, "Čaj a štrúdl o páté", umožní neformální setkání hostů a návštěvníků v kuloárech divadla. V závěrečné části "Vědci a politici, seznamte se!" bude mít dvanáct politiků a dvanáct vědců možnost navázat osobní kontakt během krátkých rozhovorů mezi čtyřma očima. Po celou dobu trvání akce bude v předsálí divadla probíhat výstava fotografií " Plody české vědy".

Kdo jsme

Fórum Věda žije! je občanské sdružení, jehož posláním je podpořit komunikaci mezi vědci, vládními a nevládními organizacemi a veřejností, podněcovat otevřenou diskusi o vědní politice a reformě vědy a výzkumu v ČR a popularizovat výsledky vědecké práce.

V posledních měsících se sdružení zaměřuje hlavně na jednání s politiky o současných problémech vědy v ČR a o budoucí koncepci jejího řízení. Doposud jednalo mimo jiné s premiérem J. Fischerem, ministryní školství M. Kopicovou nebo poslanci Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.4. 2010