Firma Google zveřejnila seznam vládních cenzurních zásahů

21. 4. 2010

Firma Google zaútočila na pokusy států cenzurovat internet zveřejněním vládních požadavků na cenzuru webu a YouTube a požadavků na informace o uživatelích.

V úterý večer Google publikoval internetové stránky s mapou, na níž je možno ověřit, která země žádala o kolik cenzurních zásahůl proti internetu. Jde o vládní požadavky, případně soudní příkazy na odstranění videí z YouTube či z jeho vyhledávání, anebo o požadavky na předání informací o totožnosti jednotlivých uživatelů svých serverů.

Google zveřejnil tyto stránky v době, kdy čelí stížnostem od úřadu na ochranu osobních údajů v 10 zemích, že projekt Street View, který zpřístupnil fotografie veřejných ulic, a sociální síť "Buzz" byly zprovozněny bez řádného zhodnocení rizik ohrožujících osobní soukromí a zákonů na ochranu osobních dat.

Google se domnívá, že zveřejnění těchto informací povede "k menšímu množství cenzury". Nejvíce cenzuruje Brazílie, pak Německo, Indie, Spojené státy, Jižní Korea a Velká Británie. K cenzurním zásahům se počítají i soudní příkazy, kdy soud nařídil likvidaci nějakéjo serveru v soudním stíhání za pomluvu či při trestním soudním stíhání.

Nebyly zveřejněny žádné údaje o Číně, protože, jak Google vysvětluje, "Čína považuje cenzurní požadavky za státní tajemství, tak tyto informace nemůžeme zveřejnit." Kdyby byly údaje o Číně zveřejněny, bezpochyby by měla cenzurní prvensteví, protože čínská vláda umožnila Googlu operovat v Číně pouze poté, co Google odstranil z výsledků vyhledávání v Číně tisíce internetových serverů.

Google považuje zveřejnění těchto vládních údajů za součást svého pokračujícího úsil o otevřenost informací, které je součásí jeho poslání "zorganizovat informace světa a zpřístupnit je všem". Tento akt je také součástí pokračujícího boje firmy Google s čínskou vládou, jejíž cenzura vyhledaných informací i pravděpodobná podpora pro hackery, kteří se snaží proniknout do nejdůležitějších systémů Googlu nakonec přiměla vedení Googlu, aby přestalo své vyhledávání cenzurovat - avšak lidé v Číně necenzurované výsledky nevidí.

David Drummond, hlavní právník firmy Google, uvedl, že zatímco Google pravidelně dostává požadavky na odstranění dětské pornografie (a to dělá okamžitě), dostává také velký počet požadavků, aby odstranila z webu informace, které mohou být nápomocné policejnímu či jinému vyšetřování. "Drtivá většina těchto požadavků je oprávněných a požadované informace jsou nutné pro legitimní trestní vyšetřování," vyjádřil se Drummond.

Zveřejněná data neobsahují informace o cenzurních žádostech od nevládních uživatelů, jako jsou jednotlivci či firmy. Takových žádostí je zřejmě daleko více.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.4. 2010