Ztroskotání "amerického Gorbačova", aneb Bushistán 2.0

4. 11. 2010 / Karel Dolejší

Po letošních volbách jsou Spojené státy americké zřejmě nadále nereformovatelné - prokázaly, že jejich elity ani většina veřejnosti se už nedokáží konstruktivně vyrovnat s výzvami současnosti. Na politické scéně poslední přežívající supervelmoci vítězí směr, který používá metodu vyhledávání obětních beránků, aby odvedl pozornost od vlastních dlouhodobých strukturálních problémů. Za všechno špatné tedy mohou Číňani, muslimové, přistěhovalci, "socialisté" ve vládě, elitářští a neameričtí intelektuálové. Posun do prava znamená konec pokusům - skutečným či předstíraným - o vzájemné přizpůsobení s ČLR, Ruskem, Íránem a Severní Koreou, stejně jako bratření s EU. Reforma globálního finančního systému je nyní s konečnou platností neprůchodná, stejně jako účinný mezinárodní režim ochrany klimatu. Zbývá tedy hon na čarodějnice a zbrojení na pozadí "business as usual", o němž už nelze říci ani to, že by cestu do pekla dláždil dobrými úmysly. Po polovičatých pokusech o reformu prosazovaných v prvních dvou letech Obamovou administrativou přichází za poslední slokou opět starý známý refrén: Bratři a sestry, vítejte v Bushistánu!

Vítězové a poražení amerických voleb

4. 11. 2010

Prostoduší a rozzlobení ideologové spoléhající na imaginární neviditelnou ruku a příklady drsného individualismu z imaginární minulosti patrně povedou tento národ ke krachu.

KD│ Reaganovská revoluce posunula USA z levého středu do neutrálního středu. Clintonova éra byla pouze přestávkou na cestě ke konzervativismu. Tyto volby dokončují transformaci USA v zemi pravého středu započatou v dobách Bushe juniora, konstatují komentátoři blogu Fabius Maximus.

Nová třída...?!?

4. 11. 2010 / Ladislav Žák

Prostě mi to nedá, neodpustím si poznámku k příspěvku Víta Klímy Vznikla nová politická třída a svým způsobem i k příspěvku Michaela Kroha, který se zabývá Manifestem radikálního liberalismu. Oba příspěvky mají společné to, že se snaží pojmenovat současný stav společnosti a ukázat některá východiska. Mají společné i to, jak oba jasně ukazují, že problémy nelze řešit metodami, které je způsobily. Otázka, která je podle mne kardinální, však nezní ani tak co dělat, nebo dokonce jak to udělat. Kardinální otázka zní, kdo to bude dělat nebo spíše, chce to vůbec někdo dělat?!? Jsem přesvědčen, že otázkou praktického formování aktivní opozice vůči stávajícímu chování elit se zabýváme velice málo. Možná je to proto, že to zavání bojem proti kapitalismu -- a ten je u nás těsně propojen s demokracií a tudíž každý, kdo je proti, je komunista nebo islamista a terorista.

Zlatuška nad zlato?

4. 11. 2010 / Pavel Pečínka

Nehodí se pojmout miniúvahu o Jiřím Zlatuškovi končícím v Brně na radnici jako nekrolog. Zpátky na univerzitě "na plný úvazek" ho čekají jistě radostnější chvíle než při handrkování v zastupitelstvu. Zlatuška jako osobnost díky šíři svých aktivit nemá zapotřebí hledat seberealizaci nutně v politice. Přesto ale: šlo o úspěšného politika?

Visariben dživipen

4. 11. 2010 / Zdeněk Moravčík

Když jsem před časem psal článek o tradičním putování sochy Edwarda Babáka, brněnského lékaře zvířat i lidí, vědce, biologa a fyziologa, zakladatele a děkana lékařské fakulty, zakladatele vědeckých spolků, rektora Masarykovy univerzity, rektora pedagogické vysoké školy, rektora veterinární školy, zakladatele zednářské lóže a zakladatele, děkana a rektora kdoví čeho ještě (nejspíše všeho, co si Češi v německém Brně po roce 1918 založili), po ulicích Brna, tušil jsem, že se tento migrující symbol vědy v Brně, na který nedají Češi dopustit, po čase objeví zase někde úplně jinde.

Právní pozitivismus ve zlínské praxi

4. 11. 2010 / Miloslav Štěrba

Příklad poslance Miloše Melčáka s jeho zpochybněním platnosti vyhlášení parlamentních voleb nebyl ve Zlíně zapomenut. Dva týdny po uzavření volebních místností a jen hodinu před vypršením termínu jistý Pavel Sedlář předal Krajskému soudu v Brně protest proti průběhu komunálních voleb ve Zlíně.

Demokracie jako kurník

4. 11. 2010 / Milan Kohout

Po každých amerických volbách si vždy vzpomenu na zážitek s dětství, kdy jsem oblboval babiččiny slepice. Měla je zavřené v ohradě za chalupou a já jsem jim vždy hodil zrní z jedné strany plotu a celé hejno slepic se přihnalo a začalo zběsile zobat pšenici. Mezitím jsem přeběhl na opačnou stranu ohrady a znovu jsem hodil hrst zrní. Slepice se zase hnaly jak šílené k druhému plotu a zase zobaly a zobaly. Já opět zlomyslně přeběhl na původní stranu a celé oblbování "slepičích mas" proběhlo, jak naplánováno bylo. Strašně jsem se chechtal, jak se slepice řítí jak pitomé ode zdi ke zdi a přitom pořád zůstávají v jedné ohradě. V ohradě jedné strany s dvěma ploty.

Možná jednou slepice napadne zbavit se té jednojediné ohrady.

Jak řešit problémy satelitních sídel?

4. 11. 2010 / Jiří Kadeřávek

Reaguji na článek Jak se žije ve zbohatlickém ghettu, napsal čtenář Jiří Kadeřávek.

Patřím k těm, kdo se odstěhovali na venkov. Přistěhoval jsem se s rodinou do obce, ve které díky osvícené reprezentaci neprobíhá hromadná výstavba, ale individuální. I naše rodina stavěla individuálně bez účasti developera, počínaje výběrem pozemku. Mám mnoho přátel, kteří odešli z města. Jevy, které Petra Kovačíková popisuje jsme nedávno diskutovali na schůzi kandidátů do obecního zastupitelstva.

Zkouška ohněm

4. 11. 2010 / Petr Jánský

Vyjednávání v Praze se protahují. Schwarzenberg velmi slušně požádal Petra Nečase, aby se jednání účastnili i předsedové a místopředsedové stran. Na to se ODS zvedla od stolu a vzkázala, že TOP09 ji nebude úkolovat. Hezké divadlo pro TV kamery.

Rozumět nestabilitě: Mandelbrot, fraktály a finanční krize

3. 11. 2010

Základní myšlenka spojující fraktály s finančními trhy tvrdí, že pravděpodobnost, že narazíme na extrémní fluktuace (jako ty vyvolané stádním chováním) je větší, než by odpovídalo obecnému přesvědčení. To samozřejmě přináší přesnější pohled na riziko ve světě financí.

KD│ Blesk na obloze nesleduje přímou linii. Nepravidelné vzory květáku nebo nevypočitatelné tvary větve stromu jsou výzvou čistým geometrickým figurám, jimž se učíme ve škole. Ani přímé linie, ani jemné křivky této geometrie v přírodě neexistují. Avšak díky podivuhodné práci Benoita Mandelbrota je nyní možné přiblížit se teorii mnohonásobných záhybů a neotesaných povrchů, které naplňují náš vesmír. A také naše ekonomiky, napsal na serveru Triple Crisis Alejandro Nadal.

Kupčení s lékařskou péčí

3. 11. 2010 / Jiří Jírovec

V posledních říjnových otázkách Václava Moravce se na obrazovce objevili dva lékaři a jeden bakalář.

Bakalář Šnajdr mluví jako kniha, přesněji řečeno jako politická příručka, která uživatele ideologicky ukove do míry známé jako vymytí mozku, tedy do stavu, v němž se odvozená řešení jeví jako neoddiskutovatelně správná. Když mu dojdou argumenty, začne mávat koaliční dohodou, jako by to bylo písmo svaté. Koaliční dohoda není víc než trik, jímž si tři strany pojistily moc na další čtyři roky. Poslanec Šnajdr je navíc v jasném střetu zájmů, protože je současně předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Vražda ve jménu demokracie

3. 11. 2010 / Alan Cedrik

Dne 25. října 2010 bylo oznámeno, že bývalý ministr zahraničních věcí Iráku Tariq Aziz se odsuzuje k smrti. Spolu s ním byli odsouzeni dva bývalí státní úředníci -- Abd Hammud and ex-ministr vnitra Sadun Shakir.

Tato zpráva způsobila šok a pohoršení po celém světě a mnohé světové osobnosti nevahály okamžitě vyjádřit svou podporu těžce nemocnému Tariqu Azizimu.

Úplatek v přímém přenosu

1. 11. 2010 / Petr Jánský

Že se u nás uplácí a korupce kvete je všeobecně známo. Mezinárodně máme 53. korupční příčku. Ale jak se říká "co oči nevidí, to srdce nebolí". Tentokráte oči uviděly a srdce zabolelo. Kamera natočila místostarostku Brno-sever Zdeňku Tůmovou, jak ladně otevírá kabelku, někdo jí do ní vhodí sto tisíc a ona ladně kabelku zavře. Samozřejmost, s jakou to učinila, dává tušit, že úplatek nebrala poprvé.

An English version of this article is in CLICK HERE

Imisní zátěž z Prunéřova se v řadě míst zhorší

3. 11. 2010

Místní sdružení "Chomutov -- pod pokličkou ČEZ" spolu s Greenpeace upozornilo na fakt, že parametry elektrárny Prunéřov II, tak jak je navrhuje společnost ČEZ, by mohly znamenat nepřijatelné zatížení zdraví obyvatel žijících v jejím okolí. Podle vlastních podkladů poskytnutých společností ČEZ by samotná elektrárna mohla vystavovat desetitisíce lidí hodnotám znečištění oxidem siřičitým (SO2), které přesahují hodnoty doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Navíc imisní zátěž z Prunéřova bude v řadě míst oproti stávajícímu stavu dokonce horší.

Anketa Romano hangos:

Jak hodnotíte výsledky voleb ve vašem bydlišti a co se tím změní pro Romy?

3. 11. 2010 / Pavel Pečínka

Janko Horváth-Dóme
Básník, publicista, Brno.
Je všeobecně známo, že naši k volbám nechodí a přitom pak brečí, jak si špatně žijí. A jak dopadly volby v našem bydlišti? Co se týče praktických výsledků, dohod a jednání, žádný definitivní závěr ještě nepadl, nejsem prognostik ani Sibylla, ale s jistotou můžu už teď říct, že pro khul to dopadne jako vždy. Na kandidátce bylo celkově v komunálkách pár slušných Romů, ale ne zrovna na volitelných místech Kdy - kana chudaha godži? Kdy dostaneme konečně rozum? Myslím, že až tehdy, až nám labola e khulali bul - bude hořet koudel. Ta nám už hoří dvacet roků a stále se nepoučíme. Jsem všemi deseti pro romské poslance. Kdo jiný rozumí svým lidem? Gadžové? Nikdy, ti z toho jen těží a po romských zádech se šplhají ke korytům. Ono love nesmrděj, že ano? Čest vyjímkám. Přeji krásný jesos - podzim. Upre Roma!

Churchill byl "mužem minulosti" už v době Mnichova

3. 11. 2010 / Pavel Urban

Winston Churchill byl britským imperialistou non plus ultra. Proto jej také ve druhé polovině třicátých let nebral nikdo vážně. I ve vlastní straně byl pokládán za muže minulosti. Budoucnost měla patřit politice sázející pokud možno spíše na dohodu, než na sílu. Jako skalní imperialista ovšem Churchill docenil fakt, který většina jeho současníků přehlížela : že Hitlerova expanze ohrožuje rovnováhu sil na kontinentě, jejíž udržování bylo konstantou britské zahraniční politiky po několik staletí.

Run To The Ruins, aneb To jsme jim to nandali!

3. 11. 2010 / Karel Dolejší

Virtuální realitou se šíří zprávy, že skupina francouzských radikálů na 7. prosince chystá opožděný mikulášský dárek: Za to, že jsme my Evropané letos nezlobili, dostaneme údajně run na banky. Takový podnik je zajisté přímočarý a imponuje mužnou rázností, což mu možná získá nějaké příznivce dokonce i mimo okruh příjemců sociálních dávek, kteří v bankách žádné úspory nemají, a nemohou je tedy ani začít hromadně vybírat.

Nízké nájemné v obecních bytech?

3. 11. 2010 / Stanislav Křeček

Před komunálními volbami se v programech některých politických stran (včetně ČSSD) objevoval slib, že pokud bude mít tato strana vliv na uspořádání poměrů v obci, nebude v obecních bytech nájemné zvyšovat buď vůbec, nebo jen nepatrně. Pro nájemce takových bytů (a voliče) jistě pozitivní informace, z hlediska obecného a potřebného řešení bytové politiky státu však nic, co by bylo hodno oceňování, a to hned z několika důvodů.

Australský příklad

3. 11. 2010 / Štěpán Steiger

Od mého amerického přítele Simona Johnsona mi včera došel dopis, ve kterém sice píše hlavně o volbách v USA, ale uvádí dva příklady z jiného kontinentu, o něž bych se rád podělil - byť je bohužel prakticky vyloučeno, aby je napodobila moje země.

Oprava nepřesnosti

4. 11. 2010

Dobrý den, v článku "Australský příklad" (Štěpán Steiger) autor píše že po vypití jednoho piva ztrácí řidič v NSW řidičský průkaz na celý život. To není pravda.

Řidičský průkaz je odebrán okamžitě po zjištění alkoholu v krvi. Rozhoduje o tom až soud, který se může konat i až za půl roku (obvinění do té doby nesmí řídit vozidlo) a musí navštěvovat jednou týdne školení o nebezpečí alkoholu za volantem. Myslím že po dobu 6 týdnů. Nedávno jednomu řidiči sebrali řidičák na 72 let a na školení musel taky, kdyby jednou vynechal, tak jde okamžitě do vězení. Mimo zákazu řízení na 72 let dostal ještě podmínku. Byl to notorický alkoholik. Většinou se odebírá řidičák na rok. V poslední době v místním tisku volají aby byla stanovena minimální doba odebrání řidičáku podle obsahu alkoholu v krvi. Někdy se stane, že od stejného soudu ve stejný den jeden řidič za tři piva ztratí řidičák na půl roku a druhý za dvě piva na rok. V odkazu jsou tabulky trestů za řízení pod vlivem alkoholu ve státě NSW, Australia, píše ze Sydney Jiří Vaněk.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2010

2. 10. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 211 osob celkovou částkou 39 937.45 Kč. Příjem z reklamy byl 7000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.9 2010 částku 199 925.47 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.