Testy Greenpeace prokázaly uvolňování bisfenolu A z kojeneckých lahví

4. 11. 2010

Greenpeace dnes zveřejnilo výsledky orientačních testů uvolňování bisfenolu A (BPA) z kojeneckých lahví a zároveň také výsledky analýzy přítomnosti BPA v českých řekách. Testy prokázaly, že bisfenol A se z kojeneckých lahví uvolňuje, i to, že se ve významných koncentracích nachází ve vodních tocích.

Provedené testy potvrdily již existující důkazy o všudypřítomnosti této nebezpečné látky, která útočí na lidský organismus z mnoha stran. Výsledky analýz dnes na tiskové konferenci prezentovali a komentovali i dva hosté, nezávislí odborníci v oblasti toxikologie, RNDr. Jiří Patočka, DrSc., profesor toxikologie z Jihočeské univerzity, a MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant pro oblast zdravotních rizik, kteří se shodli na nutnosti omezit působení bisfenolu A na lidský organismus.

Přestože o škodlivosti bisfenolu A již existují stovky studií, stále se vede debata, zda-li je jeho používání v nízkých koncentracích bezpečné. Již samotné stanovení "bezpečné" denní dávky BPA je skoro nemožné, protože působí na každý organismus jinak a navíc nikdy ne samostatně, nýbrž v mixu s dalšími chemikáliemi, které mohou škodlivé účinky posilovat.

"Důkazy o škodlivosti existují a navzdory určité míře nejistoty je zřejmé, že je nezbytné podniknout okamžité kroky v duchu principu předběžné opatrnosti, abychom minimalizovali působení této látky přinejmenším do doby, než se vyřeší nejasnosti o její nebezpečnosti ve výzkumech," říká Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR.

Profesor Patočka k tomu dodává: "Zkusme uplatnit princip předběžné opatrnosti i ve vlastní domácnosti. Nekupujme polykarbonátové výrobky, které přichází do styku s potravinami. Nekupujme svému dítěti polykarbonátovou kojeneckou láhev, a pokud ji již máme, odvezme ji na sběrný dvůr a kupme mu skleněnou nebo polypropylenovou."

Oba hosté se shodli, že je nezbytné výskyt bisfenolu A regulovat, a to především u výrobků pro kojence a novorozence, kteří jsou vůči této látce nejcitlivější. Nejsou totiž schopni odbourávat BPA tak rychle jako dospělí jedinci, a jsou proto nejvíce ohroženou skupinou. To, že jsou této látce skutečně vystaveni, prokázaly i testy Greenpeace, jejichž výsledky okomentoval MUDr. Miroslav Šuta: "Výsledky testů lahviček ukazují, že jde o jednu z významných cest, kterou jsou i české děti vystaveny působení bisfenolu A. Bohužel nejnovější výzkumy ukazují, že to není ani zdaleka cesta jediná, a stále více vědců na základě laboratorních pokusů varuje před možnými negativními vlivy BPA na lidské zdraví. Domnívám se, že rostoucí množství varovných studií přináší dostatečné důkazy o škodlivosti BPA, aby české úřady aplikovaly princip předběžné opatrnosti, zejména ve výrobcích určených dětem a těhotným ženám."

Greenpeace proto dlouhodobě vyzývá ministerstvo zdravotnictví, aby stejně jako například Kanada, řada států USA, Dánsko nebo Francie bisfenol A v předmětech pro kojence zakázalo.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 4.11. 2010