OHLÉDNUTÍ:

Co znamenal projekt americké protiraketové obrany v české politice

17. 9. 2009 / Jan Čulík

Projekt americké protiraketové obrany pro střední Evropu se stal nesmírně kontroverzní otázkou v interní středoevropské politice od doby, kdy Britské listy v červenci 2004 prozradily, že česká vláda začala tajně vyjednávat s vládou americkou o protiraketové obraně (Britské listy v této věci citoval deník Guardian ZDE).

Česká vláda utajila informaci, že o protiraketové obraně vyjednává s americkou vládu, českým voličům před volbami v červnu 2006. Dokonce požádala americkou vládu, aby se o věci před českými volbami veřejně nezmiňovala. Žádná česká politická strana neměla americký protiraketový projekt ve svém volebním programu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Guardian: Češi a Poláci jsou "zklamáni" zrušením americké protiraketové obrany

17. 9. 2009

To píše v deníku Guardian jeho zahraničněpolitický editor Ian Traynor. Poukazuje na to, že Američané nutili Polsko a Českou republiku, aby se podílely na jejím kontroverzním protiraketovém projektu už od r. 2003. Středoevropané projevili loajalitu, protože považují Spojené státy za nutného ručitele bezpečnosti proti sílícímu Rusku.

Nyní mají pocit, že byli zrazeni. Pro dvě nejproameričtější země v Evropě může zrušení americké protiraketové obrany znamenat konec milostné aféry Čechů a Poláků s Amerikou.

"Jsme zklamáni," řekl Eugeniusz Smolar, bývalý šéf varšavského Střediska pro mezinárodní vztahy.

"Jsem překvapen," uvedl Alexander Vondra, bývalý český náměstek premiéra a velvyslanec ve Washingtonu, který prosazoval protiraketovou obranu.

Selhání iniciativy "Ne základnám"

18. 9. 2009 / Jan Čulík

Iniciativa Ne základnám vítá rozhodnutí prezidenta Obamy zrušit projekt vybudování radarové základny v České republice. Jsme přesvědčeni, že právě odpor občanů, který trval tři roky, k tomuto rozhodnutí významně přispěl (sic!) . Jak řekl mluvčí Iniciativy Ne základnám Jan Májíček: "Obamově administrativě by se jinak rozhodovalo, kdyby byly proradarové smlouvy ratifikovány. O tom, že je v České republice silný odpor proti tomuto plánu v USA dobře věděli,"praví se v tiskovém prohlášení Ne základnám.

Obávám se, že je to naprostý nesmysl. Májíček si fandí. Rozhodnutí americké vlády, zdá se, vůbec nebylo založené na nějakém "lidovém odporu z České republiky".

O tom se v zahraničí vůbec neví. Je obrovským selháním protiraradových iniciativ, že se jim vůbec nepodařilo komunikovat jejich postoj a postoj české veřejnosti do zahraničních médií. Až do této chvíle informují i levicová média, že "Češi a Poláci jsou zrušením raketové obrany zklamáni" ZDE. To je jako úspěch, pane Májíčku? To snad nemyslíte vážně.

"Americká krása" aneb Dnes jsme všichni Poláky

17. 9. 2009 / Karel Dolejší

Když jsem v noci objevil informaci amerického konzervativního analytika Garryho Schmitta o oficiálním ukončení středoevropské části amerického projektu protiraketové obrany, dost dlouho jsem váhal, zda ji na Britských listech v této podobě vůbec zveřejnit. Vypadala vlastně ze všeho nejvíc jako provokace americké pravicové opozice. Dnes je totiž 17. září - a právě ve stejný den před 70. lety vpadla vojska SSSR na základě tajných ustanovení paktu Molotov-Ribbentrop do zad Polákům ze všech sil se bránícím německé invazi ze západu a jihu. Nechtělo se mi tedy věřit, že k oznámení definitivního rozhodnutí o zrušení základny by si Washington vybral právě tento symbolický den, když je přece sdostatek známo, že si Varšava od počátku přála americká vojska na svém území právě kvůli historicky daným obavám z Ruska. Jak se ale ukázalo, Schmitt měl pravdu - a zase tedy jednou sledujeme ukázku beznadějné pachydermatičnosti supervelmoci...

Arogance, nezájem, nevědomost či záměr americké vlády?

17. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Americký prezident Barack Obama oznámil Polsku a České republice, že ruší projekt raketové obrany pro střední Evropu, 17. září 2009, v den sedmdesátého výročí napadení Polska Ruskem.

Měli bychom tedy hledat odpověď na tuto otázku:

1. Neví Obama, co se stalo 17. září 1939?

2. Ví to, ale je mu to jedno?

3. Oznámil ukončení projektu protiraketové obrany vědomě tohoto dne, ale bez nějakého cíle?

4. Udělal to záměrně, aby nejen Poláci, ale i Rusové konečně pochopili, že tento systém nebyl zaměřen proti Rusům, a proto datum 17. září nemá žádný význam?

Wall Street Journal: Spojené státy zruší americký projekt protiraketové obrany

17. 9. 2009

Obranné plány pro Polsko a Českou republiku zrušeny, raketová hrozba z Íránu není považována za vážnou, Moskva zřejmě rozhodnutí přivítá.

Podle informovaných kruhů zruší Bíláý dům plány na výstavbu protiraketového systému v Polsku a v České republice. Zřejmě to potěší Moskvu a rozjitří to bezpečnostní debatu v Evropě, píše v deníku Wall Street Journal Peter Spiegel.

Ve svém analytickém článku Spiegel pominul skutečnost, že se projekt americké protiraketové obrany stal v Polsku a v ČR ostře kontroverzním vnitropolitickým tématem, získal náboj politické mytologie z pravice i z levice a že projekt americké raketové obrany odmítá 60 - 70 procent českého a polského obyvatelstva. Tento přístup amerického listu se nám zdá neetický, píše šéfredaktor Britských listů Jan Čulík. Můžete mu napsat, jeho email je ZDE:

Spojené státy založí své rozhodnutí na zjištění, že íránský program vývoje dalekonosných střel nepokračuje tak rychle, jak se původně odhadovalo, takže hrozba kontinentálním Spojeným státům a velkým evropským městům je malá, konstatují současní i bývalí američtí činitelé, píše dále Spiegel.

Radar amerického systému raketové obrany v České republice nebude

17. 9. 2009 / Jakub Rolčík

Vláda prezidenta Baracka Obama ustoupila od záměru předchozí americké administrativy vybudovat v Polsku a v České republice prvky systému raketové obrany (BMD). Důvodem je údajně zjištění Spojených států, že íránský program vývoje raket dlouhého doletu probíhá pomaleji, než se dříve předpokládalo. O rozhodnutí americké strany informují všechny významné zpravodajské servery v České republice. Podle nich se prezident Obama v noci spojil telefonicky s českým premiérem Fischerem, který s nejnovějším stanoviskem americké administrativy seznámil prezidenta Klause.

aktualne.cz: Obama volal Fischerovi: Radar v Česku nebude ZDE

ČeskéNoviny.cz: USA ustoupí od projektu protiraketové obrany v ČR ZDE

ct24.cz: Američané ustoupí od projektu protiraketové obrany v ČR ZDE

iDNES.cz: Radar v Česku nebude, Spojené státy ohlásí konec plánů ZDE

iHNed.cz: Obama v noci volal Fischerovi: Radar v Česku nebude. Američané to v Praze vysvětlí ZDE

Novinky.cz: Radar v Česku nebude, rozhodly Spojené státy ZDE

K telefonickému rozhovoru Obamy s Tuskem "nedošlo"

17. 9. 2009

KD│ Ve středu pozdě večer prezident USA volal polskému premiérovi, nicméně k rozhovoru nedošlo. Jak je to možné?, ptá se v Gazetě Wyborczej Wojciech Czuchnowski.

Před dnešním příjezdem americké delegace do České republiky a Polska se s premiéry obou zemí snažil telefonicky spojit prezident USA Barrack Obama. S českým premiérem Janem Fischerem se Obamovi promluvit podařilo.

ČTK: Obama informoval Fischera, že USA ustupují od radaru

17. 9. 2009

Spojené státy podle neoficiálních informací opustily myšlenku na vybudování evropského pilíře protiraketové obrany v České republice a Polsku. O půlnoci o tom českého premiéra Jana Fischera telefonicky informoval americký prezident Barack Obama. Delegace zástupců amerického ministerstva zahraničí a obrany dopoledne jedná ve Varšavě, pak se přesouvá do Prahy. Česká strana se na jednání bude snažit o to, aby v platnosti zůstaly dohody o vědecké či vojenské spolupráci domluvené na okraj dvou hlavních radarových smluv, zjistila ČTK z diplomatických zdrojů.

Chystají se USA ukončit projekt protiraketové obrany ve Střední Evropě?

17. 9. 2009

KD│ Hádej, kdo přijde na večeři (ve Varšavě)? Čtyři vysocí Obamovi úředníci, včetně náměstkyně ministryně zahraničí pro kontrolu zbrojení Ellen Tauscherové a náměstka ministra obrany pro mezinárodní bezpečnost "Sandyho" Vershbowa, údajně právě letí do Polska. Proč? Pokud se washingtonské tamtamy nemýlí, tedy aby nejprve Polákům a pak Čechům doručili zprávu, že se administrativa rozhodla nepokračovat v projektu protiraketové obrany pro Evropu a Spojené státy, který měl chránit před vznikající raketovou hrozbou z Íránu, napsal včera večer na blogu The American bezpečnostní expert Garry Schmitt, spolupracovník konzervativního thinktanku American Enterprise Institute.

Celý článek v angličtině:ZDE

Bílej kůň, žlutej drak: Nečekejte zázraky, ale spisovatelské řemeslo autorka zvládla

17. 9. 2009 / Jan Čulík

Ve své recenzi Kohákovy nové knížky Národ a dálava jsem psal, že bude nezbytně nutné, aby Češi převzali "ústavní patriotismus", tedy začali považovat za Čechy kohokoliv, kdo žije na českém území, bez ohledu na to, z jaké kultury pochází a jakým jazykem mluví, podobně, jak je tomu víceméně jinde. Zmínil jsem se, že významnou roli budou v českém prostředí brzo hrát Čechovietnamci, mladí, schopní a energičtí (jako všichni imigranti) potomci vietnamských rodičů, kteří se v ČR narodili a vychodili tu školy -- jsou to tedy v první řadě Češi.

A už je to tady. Letošní Literární cenu Knižního klubu vyhrála Lan (Lenka) Pham Thi se svou novelou Bílej kůň, žlutej drak.

Studenou válku vyhráli... Francouzi, přirozeně

17. 9. 2009

Toto poněkud překvapující tvrzení je obsaženo v reklamních materiálech pro brilantní nový francouzský špionážní thriller, který právě přichází do kin. Nicméně, píše deník Independent, tvrzení, že francouzská výzvědná služba "změnila svět", je do určité míry založeno na faktech. Jde o tzv. "případ Farewell".

Na oficiálních stránkách CIA je dodnes napínavý text, napsaný nedlouho poté, co byl r. 1996 případ odtajněn. Autorem textu je Gus Weiss, americký činitel, který byl odpovědný za washingtonský podíl na případu. Text uzavírá: "Případ Farewell vedl k rozkladu klíčového špionážního programu KGB právě v době, kdy ho sovětská armáda potřebovala. Sovětská ekonomika se začala rozkládat a Spojené státy budovaly novou, moderní obrany. Sovětský svaz prohrál ten závod."

Světová banka varuje:

89 milionů lidí kvůli krizi upadne do extrémní chudoby

17. 9. 2009

KD│ Světová banka vyhlásila poplach: Očekává totiž, že v důsledku hospodářské krize v zemích s nízkými příjmy upadne do extrémní chudoby dalších 89 milionů lidí. To znamená, že budou nuceni vyžít s částkou nižší než 1,25 dolaru na den (podle aktuálního kursu necelých 22 korun). O tom hovoří dokument Světové banky, který bude zveřejněn koncem září na zasedání skupiny G20 v Pittsburgu - a banka tedy vyzve své podílníky, aby zvýšili svou pomoc nejchudším, informovaly Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Immanuel Wallerstein: Vnitřní politika USA a jejich vojenské intervence

18. 9. 2009 / Immanuel Wallerstein

V posledních několika týdnech je slyšet z řad liberálních demokratů i konzervativních republikánů stále častěji volání po nějakém druhu „strategie časného odchodu“ z Afghánistánu. Přichází právě v tom okamžiku, kdy se generál Stanley McChrystal, velitel sil USA v Afghánistánu, a ministr obrany Robert Gates chystají oficiálně doporučit prezidentu Obamovi zvýšení počtu vojsk USA nasazených v této zemi.

Ku Klux klauni

17. 9. 2009

KD│ Kolik bílých, našvaných, obtloustlých pravičáků středního věku potřebujete k výměně žárovky? Záleží na tom, na koho se obrátíte. Organizátoři antiobamovských protestů konaných minulý víkend ve Washingtonu hovořili o davu čítajícím kolem dvou milionů lidí, navzdory faktu, že čísla se ve skutečnosti pohybovala v řádu desetitisíců. Říkali, že přijeli do hlavního města protestovat proti příliš velké vládní kontrole nad životy Američanů a proti daním, aby vykřikovali cosi o rodném listu prezidenta, pranýřovali ho - a aby viděli dav tlustých bělochů, kteří vypadají úplně stejně jako oni, napsal William Rivers Pitt v komentáři pro server Truthout.

Můžete to nazvat "zjevně nepříčetní v objetí davu". Ale šlo tu o víc než jen o standardní antiobamovské sentimenty vysílané do ulic. Za scénou leželo tvrdé rasistické jádro, které se účastníci už ani nesnažili skrývat. "Skupiny pochodujících daňových poplatníků procházely Pennsylvania Avenue a hrdě nesly hesla," napsal politický analytik Earl Ofari Hutchinson. "'Dlouhonohý pasák' (přezdívka, kterou dal Obamovi James David Manning, pastor fundamentalistické ATLAH World Missionary Church se sídlem v New Yorku), 'Kde je rodný list', 'Hola hoši sundejte to' (Obrázek Obamy mávajícího černým a islámským militantům). Mnozí vyzývavě nesli vlajky bývalé jižní Konfederace a texaské vlajky považované za emblém separatistického hnutí.

Řešení krize krizí

17. 9. 2009 / Sandra Wain

Ze sledování jedné z nekonečných debat v televizi, kde se přestárlí kluci z různých politických stran vzájemně obviňovali, kdo může za krizi, jsem nabyla dojmu, že bychom se dostali z krize, musíme zvýšit příjmy do státní kasy z kouření tabáku, pití alkoholu, nepřímo z prodeje tvrdých drog, a také ze sázení, z hracích automatů a jiných forem zlatokopeckého průmyslu.

Takměř neznámé výročí

17. 9. 2009 / Jiří Jírovec

Čtrnáctého září 2009 se v Kulturním domě ve Strašnicích sešli pamětníci působení rock'n'rollové skupiny zvané Sputnici. Taky se tam prodávala a křtila kniha zvaná "Sputnici náš kamarádský rock'n'roll".

Na scéně se v improvizovaném vystoupení objevili jak zakladatelé Bandy, (Tomislav Vašíček, sestry Němcovy, Eduard Krečmar, Karel Kolvák Hlavatý, Ivan Jonáš a Jiří Klíma) tak i její o něco pozdější členové (Petr Janda nebo Jiří Stivín).

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Topolánek a služba lidem, neboli Co vlastně chtěl? Jít domů?

17. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Volby do českého parlamentu se zatím nekonají. Ústavní soud se rozhodl první pokus o předčasné volby zlikvidovat, druhý pokus dohodnout se na rozpuštění sněmovny se setjným cílem nedostal dost poslaneckých hlasů. Česká média ale, zdá se, se zatím ani neptala, ani se nepokusila vyložit, čeho chtěl docílit předseda ODS a bývalý předseda vlády Mirek Topolánek tím, že složit svůj poslanecký mandát. Z tohoto důvodu se pokusím v téhle poznámce aspoň o otázku...

Německo z Afghánistánu?

17. 9. 2009 / Štěpán Steiger

Co hledá Německo v Afghánistánu? Oficielně "brání svou svobodu na Hindukuši", říkají německá média. Ročně na tento účel vydává (i v době krize) 500 milionů eur. Přitom není na Hindukuši nic, co by mohlo být pro občany Spolkové republiky zajímavé: Afghánistán nemá suroviny, není obchodním partnerem, ba ani zemí, kam by Němci -- známí turisté a cestovatelé -- jezdili na dovolenou. Bundeswehr (armáda) tam "působí", protože německé vlády chtějí získat postavení vojenské mocnosti.

Kdo se chová jinak, je "nepřizpůsobivý", a tedy nebezpečný

17. 9. 2009

Zbytečně vzniká zmatek tím, že se míchají dohromady vzájemně nesouvisející věci. Jan Smolák to ve svém jinak sympatickém příspěvku poněkud přehnal, jak koneckonců správně kritizuje Vladimír Šedivý, zdůrazňuje Petr Vomáčka.

Pokud by policie skutečně na žádost majitele přiměřeným způsobem chránila soukromý majetek proti poškození, případně proti neoprávněnému vniknutí cizích lidí a proti neoprávněnému jeho užívání, nelze proti tomu nic namítat. Zdůrazňuji, přiměřeným způsobem.

Čím se liší squateři od poslanců či policie?

16. 9. 2009

Jan Smolák si ve svém článku stěžuje na to, jak je naše společnost povrchní a netolerantní vůči rozvíjení alternativních kultur. To si rozhodně nemyslím, Alternativní kultura se v našich podmínkách prezentuje běžně. A to, jestli někoho osloví či nikoliv, už není otázka netolerantnosti, ale vkusu. Hlavní problém je jinde a nelze ho směšovat s kulturou. Ta v tomto případě slouží pouze jako zástěnka porušování zákona. Nikdo totiž nemůže protiprávně obsazovat cizí majetek, ať je v jakémkoliv stavu, upozorňuje Vladimír Šedivý.

Squateři na Albertově

16. 9. 2009 / Petr Kužvart

V těchto dnech dochází k hromadné kriminalizaci squaterů. Všichni, kdo byli v neděli ráno uvnitř dlouhodobě chátrající a zjevně opuštěné budovy na Albertově, byli zadrženi a je proti nim vedeno zjednodušené trestní řízení. Smysl represe se zdá být zřejmý: státní moc si nepřeje nadále podobné nezávislé aktivity. Pro běžného občana vcelku jasná věc. Jenže...

Jiný pohled na squatery je možný

17. 9. 2009 / Milan Daniel

Se zájmem jsem si přečetl kultivovaný příspěvek Petra Kužvarta "Squateři na Albertově"

Nejsem právník, fenomén squatingu nazírám pod zorným úhlem své životní zkušenosti a s obsazováním cizího majetku -- ať je v jakémkoli stavu -- z principu nesouhlasím. Kužvartův článek však mnohé vysvětluje. Soudím, že by měl být východiskem veřejné diskuse přinejmenším v tom smyslu, že by společnost vlastníky budov měla mít možnost přimět k tomu, aby své objekty udržovali v přijatelném stavebně technickém stavu. Takovém, aby nehrozila jejich destrukce.

Sobotní squatterská akce byla uplatnění svobody slova v úpravě pro současnou společnost

17. 9. 2009 / Jan Šamánek

Předem ohlášené obsazení opuštěného domu na Albertově skupinou squatterů a squatterek následované jeho násilným vyklizením více než stovkou policistů vyvolalo silnou mediální odezvu. Velká část článků se shoduje v jednom. Totiž v odsouzení nelegálního jednání squatterské skupiny, a to z prostého důvodu: jsou zde nějaké zákony a je nutné je dodržovat.

Domnívám se, že právě zde je vidět zásadní nepochopení celé situace. Více než na osobní bytovou situaci jednotlivých lidí, kteří dům demonstrativně obsadili, tento čin odpovídá na celospolečensky špatnou bytovou situaci v kontrastu s velkým množstvím léta neobývaných zdevastovaných nemovitostí a spekulací s nimi. Dalo by se argumentovat, že šlo reagovat legální cestou, nicméně squatting odpovídá zároveň ještě na jednu důležitou otázku -- "co dělat, když zákony nefungují?"

Praxe zchátralých domů z Paříže

16. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Vzpomínám, že na významnějších bulvárech v Paříži musejí majitelé podle zákona každý pátý nebo desátý rok nechat nově restaurovat a vymalovat fasádu domu, jinak mají problémy s městskou správou.V Británii vás policie přijde napomínat už tehdy, když nesekáte v přední zahradě před domem trávu.

Obvodnímu soudu pro Prahu 2

17. 9. 2009 / Pavel Čižinský

vyjádření obhájce ve věci trestního stíhání osob podezřelých ze spáchání trestného činu neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru dle § 249a trestního zákona při squatterské demonstraci na domě čp. 434 v Praze 2 ulice Na Slupi č. 8

Squatting, tedy užívání neužívaných objektů, obecně by neměl být trestným činem. Skutková podstata trestného činu neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru dle § 249a odst. 1 trestního zákona, zní: „Kdo neoprávněně obsadí nebo užívá dům, byt nebo nebytový prostor jiného .............“ Objektem trestného činu, tedy účelem a smyslem tohoto ustanovení, je chránit vlastnické právo majitele výše uvedených objektů.

Komentář (Trestní zákon, Šámal, Púry, Rizman, 6.vydání, 2004, díl II. str. 1461) k tomu poznamenává: „Objektem trestného činu podle § 249a odst. 1 je především vlastnictví domu, bytu nebo nebytového prostoru, pokud jde o výkon některých oprávnění s jejich vlastnictvím spojených. Jde především o oprávnění je užívat (ius utendi popř. ius utendi et fruendi) a disponovat s nimi (ius disponenti)“.

Průmyslová výroba potravin ohrožuje podmínky přežití

17. 9. 2009

Takže implikace závislosti zemědělství na syntetických dusíkatých hnojivech jsou doslova otřásající: Způsob, jakým si obstaráváme obživu, dramaticky přispívá hned ke dvěma destruktivním procesům --- ke změně klimatu a k ničení ozónosféry --- jež mohou planetu učinit pro lidi doslova neobyvatelnou.

KD│ V probíhající debatě o tom, zda by trvale udržitelné zemědělství bylo schopno "nakrmit svět", je důležité nepřehlédnout, co se děje s ekosystémy v důsledku běžné praxe průmyslového zemědělství --- a to jak v konkrétních oblastech, tak v globálním měřítku. Výroba a distribuce kalorií tažená fosilními palivy, umělými hnojivy a jedy možná řeší některé krátkodobé problémy; ale současně vytváří jiné, dlouhodobé, které lze jen velmi těžko řešit, napsal Tom Philpott na serveru Grist.

Zelená Sahara

17. 9. 2009

Objevil se zde moc krásný článek s názvem "Zalesni poušť, ochlaď Zemi". Hned v úvodu se píše, že: "Po více jak století vědci občas snili o proměně Sahary v zelenou plochu s vnitrozemským mořem a velkými rozlohami orné půdy".

Já bych si dovolil říci, že nejenom snili, ale byly i vážně míněné pokusy. Již v letech šedesátých a sedmdesátých, kdy hydrogeologové našli pod Saharou a Arabským poloostrovem velké zásoby sladké podzemní vody, OSN sponzorovalo některé více či méně rozsáhlé projekty, na kterých participovali i odborníci z tehdejšího Československa. Namátkou vzpomenu, píše Petr Nešvara:

Zalesni poušť, ochlaď zemi II.

17. 9. 2009 / Antonín Hubený

Chtěl bych krátce reagovat na článek "Zalesni poušť, ochlaď zemi". Nechci se míchat světovým vědcům do řemesla, ale zalesnění písečných oblastí bylo vymyšleno a ověřeno už před téměř 200 lety a co asi mnohé překvapí, stalo se to na Moravě. Jižně od Bzence vznikla vlivem lidské činnosti (masivní těžba dřeva a pastva) rozsáhlá poušť, zvaná Moravská Sahara. Ještě v 18. století zde mohl poutník spatřit nefalšované pouštní duny, vytvořené z písků naplavených řekou Moravou.

Zalesni poušť, ochlaď Zemi

16. 9. 2009

"A beginning is the time for taking the most delicate care that the balances are correct."
Frank Herbert: Dune

KD│ Po více jak století vědci občas snili o proměně Sahary v zelenou plochu s vnitrozemským mořem a velkými rozlohami orné půdy. Teď si někteří výzkumníci myslí, že nalezli způsob, jak tento nápad uskutečnit pomocí výsadby lesů kolem pouště - a zpomalit tak postup změny klimatu, napsal Mason Inman na serveru ScienceNOW.

Poznámky a otázky pro Štěpána Kotrbu

16. 9. 2009

Reakce na článek Štěpána Kotrby "Neodůvodněná tolerance už k fašismu vedla"

1. Za koho ve svém článku vlastně mluvite? Argumentujete jako mluvčí nějaké skupiny (ve které, jak lze dovozovat, jste vy a není v ní "cizinec" a "pedagog" Jan Čulík), ale tuto skupinu ve svém článku nejmenujete. Opravdu mě to zajímá. Podle vaší dikce taková skupina existuje a vy máte právo jejím jménem mluvit, napsal čtenář, který se představil jako Petr Novotný.

Hudba budoucnosti

17. 9. 2009 / Michal Z. Čenko

Když tak přemýšlím za tichého, digitálního a letního času nad úspěchy, kterých jsme za těch 20 let dosáhli, tak mne naplňuje určitá hrdost. Ne, nemyslím to nijak ironicky.

Když si vzpomenu, jakými jsme byli naivními hlupáky v Listopadu 1989, tak musím připustit, že jsme se od té doby stali mnohem zkušenějšími a moudřejšími. Také ovšem vychytralejšími a morálně zkaženějšími. Někteří jsou možná většími hlupáky než předtím, ale celkově, myslím, že jsme na tom mnohem lépe.

Diskuse k diskusi a vypíjení "barů"

17. 9. 2009 / Milan Dubský

Lidé chtějí a mají volit. Ale nechtějí volby opakovat tak, aby zvolili stejné strany, stejné tváře, stejné politiky. Dosavadní političtí matadoři toho neudělali dost ke spokojenosti občanů. Proto nejde o opakování voleb, ale musí jít o volby nové, jiné, jež přinesou změnu na české politické scéně.

Jde ovšem i o nové programy a nejenom o zájmové tahání peněz ze státního rozpočtu, porcování medvědů, protože ani doposud stranami vyhlašované programy stejně nebyly naplňovány. Občané chtějí změnu. Když někdo chce změnu, musí ovšem také vědět jakou. Čím to kritizované a nevyhovující nahradit a legitimizovat.

POZVÁNKA

Literární podvečer

17. 9. 2009

V pátek 18.září se v Galerii Lapidarium, Rámová 6, Staré Město bude konat literární podvečer: Zpěv na cestu (lyrickoepická báseň inspirovaná projevem indiánského náčelníka Seattla). Přednášet budou Lubomír Brožek (autor), Ernesto Čekan a Kateřina Ryšavá. Všichni zájemci jsou srdečně zváni. Bubínky a jiné rytmické nástroje s sebou!

Pozvánka na besedu: Benedikt XVI. a společenská role současného papežského úřadu

17. 9. 2009

dovolujeme si Vás pozvat na veřejnou debatu "Benedikt XVI. a společenská role současného papežského úřadu", která se koná v pondělí 21/9/2009 od 17 hodin v budově ČSVTS (sál č. 217) na Novotného lávce 5 v Praze 1.

V panelové diskusi vystoupí:


Václav BĚLOHRADSKÝ, filosof;
Petr BAHNÍK, katolický tradicionalista;
Jan JANDOUREK, kněz starokatolické církve, sociolog a publicista;
Pavla JONSSONOVÁ, kulturní teoretička;
Ondřej SLAČÁLEK, politolog;
Ivan Odillo ŠTAMPACH, katolík a religionista;
Mikuláš VYMĚTAL, evangelický farář.

Pozváni byli mj. také zástupci Pražského arcibiskupství a Katolické teologické fakulty UK. Akci pořádá nakladatelství Grimmus, vydavatel titulu Antiratzinger.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2009

1. 9. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 771.45 Kč, příjem z reklamy byl 3000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 8. 2009 částku 7846.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a