ČTK: Obama informoval Fischera, že USA ustupují od radaru

17. 9. 2009

Spojené státy podle neoficiálních informací opustily myšlenku na vybudování evropského pilíře protiraketové obrany v České republice a Polsku. O půlnoci o tom českého premiéra Jana Fischera telefonicky informoval americký prezident Barack Obama. Delegace zástupců amerického ministerstva zahraničí a obrany dopoledne jedná ve Varšavě, pak se přesouvá do Prahy. Česká strana se na jednání bude snažit o to, aby v platnosti zůstaly dohody o vědecké či vojenské spolupráci domluvené na okraj dvou hlavních radarových smluv, zjistila ČTK z diplomatických zdrojů.

V noci na dnešek tak Obama telefonicky informoval premiéra Fischera o tom, že Spojené státy od projektu ustoupí. Premiérův mluvčí Roman Prorok pouze potvrdil, že Fischer s Obamou telefonoval a o obsahu hovoru informoval prezidenta Václava Klause. Do Prahy dorazí po obědě delegace USA vedená náměstkyní ministryně zahraničí Ellen Tauscherovou, která nyní jedná ve Varšavě.

Podle agentury AP by dnes americký ministr obrany Robert Gates měl mít tiskovou konferenci, jež by se měla týkat právě plánů ohledně protiraketové obrany. V pátek by se s ním měl setkat ministr obrany Martin Barták, který je tento týden v USA na pracovní návštěvě.

Celý článek na serveru České noviny:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.9. 2009