V úterý se konalo další velké shromáždění íránských protivládních demonstrantů

16. 6. 2009

Informoval o tom ve svém podvečerním zpravodajství mj. rozhlas BBC od svého reportéra v Teheránu, který sice uvedl, že mu a jeho kolegům íránské úřady v podstatě zakázaly vycházet z kanceláře a informovat o "nelegálních" demonstracích, jenže, jak dodal, přímý přenos z protivládní demonstrace vysílala íránská televize, takže byl reportér schopen o jejím průběhu informovat prostřednictvím íránského oficiálního televizního vysílání.

Reportér BBC uvedl, že se v úterý konala i provládní, proahmadínežádovská demonstrace, avšak dodal, že její účastníci nebyli zdaleka tak spontánní a nadšení jako účastníci protivládních demonstrací; z provládní demonstrace bylo prý na první pohled zjevné, že byla oficiálně naorganizována.

Trhlina v režimu

16. 6. 2009

KD│Dosavadní úspěch íránského nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího nikdy nevyplýval z jeho autority náboženského učence. Je mnoho jiných šíitských kleriků, kteří jsou v tomto ohledu před ním. Také mu příliš často není připisováno osobní charisma, napsal Dieter Bednarz pro SpiegelOnline.

Chameneího moc vychází spíše z jeho schopností stratéga. Od okamžiku, kdy byl v roce 1989 zvolen do funkce takřka nedotknutelného vůdce, prokázal výraznou schopnost nadbíhat svým politickým oponentům a vyhýbat se tak otevřenému konfliktu. Málokdo tak houževnatě usiluje o konsensus jako právě Chameneí.

Íránské úřady zatýkají reformisty

16. 6. 2009

Server Al-Arabíja s odvoláním na íránskou zpravodajskou agenturu Fars informoval o oznámení íránského ministra zpravodajských služeb, že bezpečnostní síly uvěznily 26 osob "podezřelých ze zapojení" do organizace povolebních nepokojů. Ještě v neděli bylo zatčeno celkem 170 lidí.

Domácí vězení bylo dnes uvaleno na Saída Hadžarjana a Alího Abtáhího, blízké spolupracovníky bývalého reformního prezidenta Mohammada Chatámího. Abtáhí je bývalým viceprezidentem. Mnoho dnes uvězněných však patří spíše k příznívcům Míra Hosejna Musávího.

Íránský server Press TV kromě toho informoval o zatčení dalšího z předních reformních politiků, Behzada Nabavího.

Zdroje: ZDE

Osudný den

16. 6. 2009

Robert Fisk, známý reportér deníku Independent, byl svědkem odvahy milionu demonstrantů, kteří ignorovali hrozby, střelné zbraně i krveprolití a požadovali pro Írán svobodu

Byl to íránský osudný den odvahy. Milion Íránců demonstrovalo pochodem z náměstí Revoluce na náměstí Svobody před očima teheránské brutální tajné policie. Davy zpívaly a skandovaly, smály se a posmívaly se svému "prezidentovi".

Sedm lidí zabito, přesto dnes v Íránu proběhnou další protesty

16. 6. 2009

KD│Sedm lidí bylo včera během protestů proti prezidentu Ahmadínežádovi zabito při útoku na postavení provládních ozbrojených jednotek nedaleko náměstí Azadí. Ahmadínežád dnes přece jen nakonec odlétá do Ruska na návštěvu, kterou včera odložil (má se zúčastnit klíčového jednání ŠOS v Jekatěrinburgu - KD). S odvoláním na rádio Pajam to oznámil server satelitní televize Al-Arabíja.

BBC: V Teheránu protestovaly "statisíce, možná miliony lidí"

15. 6. 2009

"Byl to neuvěřitelný pohled. Obrovský dav, statisíce, možná i miliony lidí se otevřeně postavily na odpor vládě, která jim nařídila, aby se neshromažďovali," informoval reportér BBC Joy Leyne z Teheránu. Podle něho to byla největší politická demonstrace v této islámské republice za posledních třicet let. Charakterizoval ji jako "politické zemětřesení".

Zdroj ZDE (též fotografie)

Íránské povstání má své oběti

16. 6. 2009

Povolební politické nepokoje v Íránu si vyžádaly první oběť, když policie začala střílet na stoupence poraženého prezidentského kandidáta Hosseina Musávího, kteří neposlechli zákazu politických shromáždění a demonstrovali v centru Teheránu.

Za střelbu zřejmě nesou odpovědnost ozbrojenci z milice Basiji, která podporuje ortodoxního prezidenta Mahmuda Ahmadinežáda. Ke střelbě došlo, zatímco v centru Teheránu demonstrovaly statisíce lidí a požadovaly, aby byly volební výsledky z minulého pátku zrušeny.

Studentská moc v Íránu?

16. 6. 2009

Koordinované série studentských demonstrací ve všech velkých městech v Íránu během roku 1978 vedly začátkem roku 1979 k pádu režimu šáha Rézy Páhlavího. Je obtížné usuzovat, zda najdou studenti tentokrát obdobnou výdrž, ale jejich postoj bude zřejmě klíčový. Írán je mladá země. Polovina jeho obyvatelstva je mladší 25 let. Je také výjimečná tím, že 60 procent studentů na vysokých školách jsou ženy.

Manipulace, či revoluce?

16. 6. 2009 / Jan Čulík

Štěpán Kotrba projevuje v tomto článku - na rozdíl od západních médií - cynickou střízlivost a spekuluje, že současná íránská "revoluce" je zmanipulována zvenku, zřejmě zejména Američany, pro jejich "zlovolné cíle". (Američané samozřejmě podvratné akce v Íránu platí, to je známo.) Jenže kde je hranice mezi skutečnou vůli lidu a "americkou manipulací"?

Podotkněme, že Štěpán Kotrba v Teheránu není přítomen a spekuluje zpovzdálí - dám osobně přednost úsudku nestora britských reportérů na Blízkém východě Robertu Fiskovi, který je v Teheránu přítomen a o němž není možno říci, že by byl placen - nebo třeba jen nakloněn - americkému "imperialismu" - ostře kritické postoje vůči americké zahraniční politice projevil v mnoha svých článcích.

Nepodávejte ruku prasatům, hrozí nákaza

16. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Zajímavé srovnání nabízí "pandemie" prasečí chřipky a politické nepokoje. "Vepřový mediální virus", jak někdo vtipně nazval "prasečí" chřipku, náhodně propuká bez jakékoliv logiky v evropských školách či u pasažérů letadel při mezikontinentálních letech. Masy jsou ubezpečovány, že nebezpečí je minimální. Počet nakažených je také minimální. Počet mrtvých je ještě menší. Infekce ovšem zachvátila politiku. Radikalizace a extremizace ke xenofobii náchylné společnosti v Evropě a z toho vyplývající neklid v ulicích je masovým fenoménem. A tato epidemie má za sebou už první řadu mrtvých.

Americké impérium bankrotuje

16. 6. 2009

KD│Tento týden znamená konec dolaru jako rezervní měny. Znamená začátek strašného období ekonomického a politického úpadku Spojených států. A signalizuje poslední tažení amerického impéria. Je po něm. Už se nevrátí. A to co přijde po něm bude velmi, velmi bolestivé, napsal Chris Hedges pro Truthdig.

Barack Obama a zločinecká třída na Wall Street, jíž pomáhají korporátní média pokračující v roznášení nejapných klepů a kýčovitých řečí místo zpráv, zatímco čelíme největší hospodářské krizi v našich dějinách, nás možná oklamali, ale zbytek světa o našem bankrotu ví. A tyto země jsou ztraceny, pokud budou pokračovat v podpoře inflačního dolaru a financování masivních federálních rozpočtových deficitů, které nabobtnaly přes hranici dvou bilionů a které platí americkou imperiální expanzi v Eurasii i náš systém kasínového kapitalismu. Mají nás po krk. Dá se od nich čekat ekonomický nátlak.

Musáví a Karúbí se v Teheránu zúčastnili zakázaného shromáždění

15. 6. 2009

KD│Opoziční kandidáti pátečních prezidentských voleb Musáví a Karúbí se dnes zúčastnili úřady nepovoleného protestního shromáždění v Teheránu, na němž se sešly řádově tisíce lidí mladšího i staršího věku. Podle dosavadních zpráv mají zatím třídenní nepokoje přinejmenším jednu oběť zastřelenou při násilném střetu u jedné z místních základen milicí Basij, která byla vypálena.

Musávího dopis voličům

15. 6. 2009


Drazí spoluobčané,

dostávám z celé země zprávy o stížnostech na vyhlášené výsledky posledních voleb. Jsem si jist, že příčinou těchto reakcí není má osoba, ale obava z nového způsobu politického života, který byl naší zemi vnucen.

Činy, jichž jsme byli v těchto několika dnech svědky, nemají v Islámské republice obdoby.

Pokud lidé současné události sledují s pocitem starosti, je to kvůli jejich hluboké starosti, že skvělé úspěchy jejich revoluce jsou ohroženy.

Ti, kdo s pomocí mnoha přestoupení vyhlásili neuvěřitelné výsledky prezidentských voleb, se nyní snaží tyto výsledky stvrdit a zahájit nové období dějin naší země.

Co ukazuje na zfalšování íránských voleb a jak k němu pravděpodobně došlo

15. 6. 2009


KD│Juan Cole, prezident Global Americana Institute, uvádí následující indicie pro tvrzení, že íránské prezidentské volby byly zfalšovány:

1) Tvrdí se, že Ahmadínežád získal v Tabrízu 57%. Jeho hlavní oponent Mír Hosejn Musáví je Azerem pocházejícím z provincie Ázerbájdžán, jejímž hlavním městem je Tabríz. Musáví podle všeho dostupných dokladů měl větší podporu ve městech a je populární ve své domovské provincii. Jím pořádaná shromáždění byla velmi hojně navštěvována. Takže tvrzení, podle nějž v azerském městském centru získal Ahmadínežád tak výraznou převahu, prostě nedává smysl. V posledních volbách Azerové hlasovali dokonce i pro málo významné prezidentské kandidáty pocházející z této provincie.

Hamás a Fatah zakládají Výbor pro usmíření

16. 6. 2009 / Jana Ridvanová

EXKLUZIVNĚ PRO BLPo víkendovém setkání palestinských představitelů parlamentu v Gaze a na Západním břehu se zástupci evropských parlamentů, kteří apelovali na nutnost navázání nějaké formy spolupráce mezi Fatahem a Hamásem, se včera v Ramalláhu a Gaze poprvé sešel Výbor pro usmířeni. Výbor, ve kterém zasedli zástupci Hamás i Fatah chce zmírnít napětí mezi oběma stranami a připravit tak půdu pro nové kolo dialogu.

Britští poslanci proti radaru

16. 6. 2009

ČTK│ Protiraketový štít, který chtějí Spojené státy postavit v České republice a v Polsku, by mohl poškodit zájmy NATO, kdyby vznikl proti vůli Ruska, uvedli včera podle agentury Reuters poslanci ze zahraničního výboru britského parlamentu.

iHNed: Poslanci proti "štítu" v Evropě ZDE

Vztahy mezi generacemi

16. 6. 2009 / Petr Sak

první část statě "Děti a mládež na počátku mediální a informační společnost" publikované v čísle 5/2009 Česko-slovenské pediatrie

Je banální pravdou, že každá generace si stěžuje na mládež. Stále je vzpomínáno, jak určitý druh hudby, s kterým se ztotožnila mládež a který společností nebyl přijímán či dokonce budil pohoršení, se s odstupem času stál součástí většinové kultury. Avšak již se nezmiňuje, že je daleko více hudby, která neprojde tímto sítem a natrvalo propadne. Někdy je snaha této generační distanci dávat jiné výklady, např. politické. Postoj společnosti k rock and rollu v Československu padesátých let bývá interpretován politicky jako reakce na kulturu kapitalismu. Avšak v samotném USA byl rock and roll odmítán stejně silně a byl vyvíjen silný tlak k omezení jeho šíření mezi mladou generací a Beatles byli v USA prvotně vnímáni i jako komunistická ideologická diverze. John Lennon byl prominentním objektem sledování zpravodajských služeb USA.

Klinika gerontologická a metabolická jako léčebna pro srpy a kladiva

16. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

reakce na čtenáře Petra Herouta v článku "Proč se rozhořčovat nad srpem a kladivem?" polemizujícího s článkem Štěpána Kotrby "Provokace komsomolců už delegitimizují každého, kdo by se jich zastal"

Už jednou jsem na tuto neustále vznášenou otázku odpovídal. Bylo to v článku "Mene tekel, ať jsi pták, anebo z pekel". Pokrok se obrací do budoucnosti, vylučuje návrat zpět a všechny revanšisty odkazuje do propasti dějin. Společnost svobodných, rovnoprávných občanů, společnost politicky a hospodářsky pluralitní (cit. program KSČM "Naděje pro ČR", přijatý na VI. sjezdu KSČM v květnu 2004) se nevystaví na portrétech Stalina, ani máváním prapory bývalého Sovětského svazu.

Herout tvdí o v Lidicích provokujících mladých stalinistech, že jsou to "revolucionáři". Opravím ho. Jsou to hlupáci, kteří zaměňují revoluční činy za revoluční kecy. Skutky za karikující gesta. Kvalitativní posun - onen pokrok, který má být vlastní každé "správné" revoluci, se u těchto "verbálních revolucionářů" nedostavuje. Zbytek je absence myšlení, vkusu i kultury. Trapná, celou levici dehonestující fraška.

Některá americká města budou muset být velkou měrou zbourána, mají-li přežít

16. 6. 2009

Čtvrtě desítek amerických měst bude zřejmě muset být úplně zbouráno jako drastické "zeštíhlování, aby přežily" podle návrhů Obamovy vlády jak bojovat proti hospodářskému úpadku. Americká vláda zkoumá pilotní projekt ve městě Flint, v jednom z nejchudších amerických měst. Jeho součástí je likvidace celých čtvrtí a návrat pozemků do přírody.

Místní politikové jsou přesvědčeni, že se město musí zmenšit až o 40 procent. Jeho klesající počet obyvatel a místní služby je potřeba soustředit na realističtější, podstatně menší území. Obamova vláda nyní chce realizovat tento plán po celých Spojených státech. Projekt se má soustředit na 50 amerických měst, nedávno identifikovaných ve studii Brookings Institution jako města, která se budou muset podstatně zmenšit, mají-li přežít.

Jak ukřižovali Lotyšsko

16. 6. 2009

Lotyšsko míří ke krachu argentinskou cestou, varuje v deníku Daily Telegraph Amrose-Evans Pritchard.

Argentina měla v letech 1999 a 2000 obchodní přebytek. Pak byl revalvován americký dolar a to zlikvidovalo argentinský export. V roce 2001 se argentinská ekonomika zmenšila o 5 procent, málo, ve srovnání s Lotyšskem, jehož ekonomika se právě zmenšila o dvacet procent.

Poroučíme větru, dešti?

Biosrážky?

16. 6. 2009

V pondělí večer vysílal rozhlas BBC ve vědeckém seriálu "Frontiers (Hranice)" pozoruhodnou analýzu o nejnovějším výzkumu, z něhož možná vyplývá, že bakterie, které rostou na listech plodin, způsobují déšť. Podle pořadu není vyloučeno, že v současné době používané příliš intenzivní zemědělské metody, anebo intenzivní používání pesticidů, které zamezují šíření bakterií, vede k šířícímu se suchu. Na této problematice pracují vědci na Univerzitě v Montaně v USA a ve francouzském Avignonu.

KRIZE LITERATURY

Puzení psát jako antistressová terapie frustrovaných

16. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Jednou z múzických terapií v PL Bohnice a dalších léčebnách je i kreativní psaní. Pod vedením terapeuta pacienti literárně tvoří, a pak si ve skupině sdělují své dojmy. Prostřednictvím prací je pak možné pracovat na korekci či rozvoji sebepojetí pacienta. Okamžik, kdy textem okouzlený redaktor neodhadne, že autor potřebuje psychiatra a nikoliv nakladatele, je ten okamžik, který startuje krizi literatury.

Co dnes v Čechách vychází za knihy: Je to nějaké ubohé

15. 6. 2009 / Jan Čulík

Podobně jako každého půl roku jsem zasedl, abych objednal nové české knihy pro glasgowskou univerzitní knihovnu. Vybírám to, co může být pro studenty zajímavé: novou prózu, literárně vědné a literárně historické publikace, sociologické knížky, díla, jimiž autoři analyzují českou historii, totožnost, kulturu a současnost.

"Opálený" Berlusconi cestuje do USA

16. 6. 2009

Mnozí Italové mají obavy, že se tam zase znemožní, konstatují internetové stránky BBC. Loni v listopadu po Obamově zvolení totiž Berlusconi prohlásil, že Obama je "mladý, krásný a opálený". Mnoho Italů to považovalo za urážku a poslalo do amerického listu New York Times omluvné dopisy. Nyní se Berlusconi vyjádřil, že jede do Washingtonu "sám opálený".

Berlusconi neumí anglicky a vládnou obavy, že se v Americe zase ztrapní. Naproti tomu jiní pozorovatelé se domnívají, že setkání s Obamou může Berlusconimu prospět v jeho nynější situaci v Itálii, kdy je obviňován, že zneužil armádní letadlo pro soukromé účely, že zorganizoval nahou či polonahou party, na níž mj. vyfotografovali i Topolánka, a že - jak ho obviňuje manželka - udržuje poměr s nezletilými dívkami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Obama varoval americké lékaře ohledně reforem zdravotnictví

16. 6. 2009

Americký prezident Barack Obama řekl na shromáždění lékařů, že ostře stoupající náklady na americké zdravotnictví by mohly vést k bankrotu americké ekonomiky.

Celé Spojené státy by "mohly skončit jako automobilka General Motors", pokud nebude americké zdravotnictví zreformováno, řekl Obama na výročním zasedání Americké lékařské asociace.

Gordon Brown "nechá vyšetřovat iráckou válku", ale "tajně"

16. 6. 2009

Britský premiér Gordon Brown oznámil, že bude zahájeno "nezávislé vyšetřování", jak se Británie dostala do války v Iráku, avšak bude se konat tajně. Opoziční strany i mnoho labouristických poslanců požaduje nezávislé vyšetřování britské role ve válce v Iráku už od r.2003.

Vyšetřování bude zahájeno v červenci a potrvá nejméně rok, takže jeho výsledky budou zveřejněny až po příštích všeobecných volbách, řekl Gordon Brown v Dolní sněmovně za velkého a hlučného nesouhlasu a posměchu především konzervativních poslanců. Vyšetřování prý podle Brown nebu "nikoho obviňovat".

Že by přece jenom předzvěst Sexmise...II.?!?

16. 6. 2009 / Ladislav Žák

Po více než dvou letech, kdy jsem lehkovážně žertoval v příspěvku „Že by přece jenom předzvěst Sexmise...?!?“ nad programem „Dívčích válek“ spočívajícím v tom, že muži se stanou požíváním estrogenu z pitné vody nejprve sami sobě nepřáteli a později upadnou zcela do područí žen, přistál v mém počítači text Jiřího Patočky, profesora toxikologie na Zdravotně sociální fakultě JU v Českých Budějovicích. Tentokrát text pojednává o léčivech a jejich zbytcích, které pronikají do našich vod, včetně pitných, komplexněji a tvoří něco jako přehled toho, co se podařilo ve světě i u nás doma ve vodních trubkách, tocích i nádržích najít. Při pohledu na níže uvedený abecední seznam je třeba se zamyslet nad tím, zda ještě musíme vůbec chodit do lékárny a utrácet tam naprosto chaotické poplatky, když dostáváme podle našich vědců takto výživný farmaceutický koktejl doslova s každým douškem vody.

Mládí uprostřed Evropy

16. 6. 2009 / František Řezáč

Mozartovi bylo třiadvacet, když skládal koncertantní symfonii číslo 55 Es dur pro housle a violu (KV364) a některým hráčům úvodního koncertu festivalu Uprostřed Evropy (Mitte Europa) ve Vogtlandském Adorfu nebylo věru více. Nadšené obecenstvo ocenilo dlouhým potleskem jejich výkon v evangelickém kostele sv. Michaela při úvodním koncertu festivalu, který se koná v příhraničí Saska, Bavorska a Čech letos již po osmnácté. Také krásný věk.

Kusy a volby

16. 6. 2009 / Beno Trávníček

Ze zpráv: ... v ... bude propuštěno 2.500 pracovníků; v ... bude snížen stav o 20% úředníků ...

Jestli by o něčem měly být podzimní volby, tak o tom, aby lidé přestali být počítáni na kusy... podívejme se do volebních programů našich stran, zda tam nějaká bude mít, že to, co ji zajímá, je jedinec ... i ten případně ne zcela "vyvinutý" - do: za každou cenu úspěšného podnikatele, finančního kejklíře či třeba zaměstnaneckého patolízala.

Schovej babičce její občanku

15. 6. 2009 / Milan Neubert

Zvoleným názvem příspěvku rozhodně nechci vyzvat zejména mladší generaci k bezpochyby zajímavému a fakticky beztrestnému ztížení výkonu všeobecného volebního práva starší generací. Napadl mne však bezprostředně po přečtení Škabrahova příspěvku "Tahhle země není pro starý" na stránkách Britských listů.

Martinu Škabrahovi se nepochybně podařilo vydloubnout z rozbředle vypadající reality jeden z klíčových faktorů, které určují současné vnitrospolečenské vazby a celkovou společenskou atmosféru, a to nejen u nás, ale i v ostatních evropských zemích.

Ve většině kultur pracovaly a pracují obě pohlaví

15. 6. 2009 / Darina Martykánová

Vzhledem k nesmírné pracovní vytíženosti nebudu polemizovat s celkovou vizí pana Groha, i když by mě zajímalo, jestli by si život ptáka ve zlaté kleci, který tak oslavuje, přál také sám pro sebe. Já osobně spíš fandím ambiciózním a nezávislým Turkyním a Iránkám, které nejsou ochotné prodat svobodu za pár zlatek... Nicméně si neodpustím vyvrátit jeden velký historický nesmysl: Groh píše: "V historickém pojetí nejen muslimů je práce záležitostí muže a starost o chod domácnosti výsadou ženy".

John Ging, vedoucí  operací Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě United Nations Relief and Works Agency v Gaze

V Gaze byla zničena infrastruktura vzdělání, míru i byznysu

15. 6. 2009 / John Ging

projev vedoucího operací Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě United Nations Relief and Works Agency v Gaze během návštěvy delegace národních parlamentů zemí EU pod vedením Miloslava Vlčka na Blízkém východě zaznamenala a přeložila zvláštní korespondentka Britských listů z Gazy Jana Ridvanová

EXKLUZIVNĚ PRO BLZákladním problémem posledního kola konfliktu v Gaze je nečestnost. Když se dopracujeme čestnosti, tak se nám možná podaří dostat se i k pravdě v její původní podobě. Potom budeme moct učinit rozhodnutí a buďte si jistí, že budou v souladu s mezinárodním právem. Ne palestinským, ne izraelským, ale mezinárodním právem. Až poté můžeme začít dělat zásadní a rychlé kroky, které povedou ke stabilitě a bezpečnosti a nakonec i k míru mezi lidmi na obou stranách. Bohužel po dlouhý čas propaganda fungovala a pravda se vytratila. Než jste do Gazy přijeli, tak jste o ní slyšeli mnoho věcí. Dnes jste měli možnost vidět vše na vlastní oči.

Proč se rozhořčovat nad srpem a kladivem?

15. 6. 2009

Tímto reaguji na článek pana Š.Kotrby,který se rozhořčil nad tím, že v Lidicích mladí lidé použili Leninův portrét či symboly srpu a kladiva. V souvislosti s tím si maně vzpomenu na příhodu v Alpách, kde mladí lidé rozvinuli vlajku SSSR při jízdě na lanovce a lyžaři na sjezdovce nebyli tak rozhořčeni, jako by byl pan Kotrba, ale naopak s nadšením tento symbor proletariátu pozdravovali, připomíná Petr Herout. Škoda, že panu Kotrbovi stejně tak jako excesy revolucionářů nevadí bobardová.ní Jugoslávie žoldáky NATA, stejně tak lhaní pana Tvrdíka, když v našem parlamentu lživě argumentoval na podporu přepadení Iráku a není mu špatně, když v této souvislosti někdo vystavuje vlajky USA nebo NATA.

Pozn. JČ: Proti gustu žádný dišputát: každý má samozřejmě právo považovat symboly bývalého Sovětského svazu za přijatelnější než symboly USA a NATO; já osobně bych za sebe rád jen připomenul, že Spojené státy jsou demokracií a NATO demokratickým svazkem států, kdežto Sovětský svaz byl totalitní, monarchistický imperialistický stát. To samozřejmě neznamená, že Spojené státy - stejně jako každá větší mocnost - neprosazují sobecky na mezinárodní scéně své zájmy; jenže je možno je za to v Americe kritizovat, nikdo vás za to nezavírá, jak tomu bylo v někdejším Sovětském svazu.

Zakazování extremistických symbolů, ať pravicových, či levicových, je ovšem útokem na demokracii. V demokratické společnosti musí mít občan právo vyjadřovat jakkoliv odporné názory. Rozlišuje se mezi právem názor vyjádřit a výzvou k akci, ("Zabte židy, Romy!"), která je porušením zákona.

Česká republika zoufale zápolí s hranicemi demokracie; důkazem pro to je i absurdní kriminalizace názorů trestním paragrafem o pomluvě. Znovu a znovu přicházejí důkazy, že se tento zákon zneužívá k omezování svobody slova.

O darwinismu v českých školách

Jako v Jiříkově vidění

15. 6. 2009 / Boris Cvek

Převádění mystérií eucharistie nebo stvoření na instrumentální úroveň vědeckého poznání je ve své podstatě čirá blasfemie.

Nikdy jsem nebyl nějaký plamenný obhájce darwinismu, který by se podle mého názoru jako každá teorie měl vyvíjet a postupně být nahrazen něčím lepším. Jisté ovšem je, že diskutovat o vědecké teorii, je-li ještě přijatelná či nikoli, lze ve vědě pouze na základě vědeckých argumentů.

Gustave Moreau: Svatý Jiří

Svatý Jiří

15. 6. 2009 / Přemysl Janýr

Článek o české nenávistnosti obecně a vůči Romům speciálně zjevně píchl do citlivého místa. Lea Bradáčová mi to vrátila, že jsem naopak já nenávistný vůči Čechům, za což ji Michael Volný obvinil z negramotnosti. Luděk Toman její obvinění naopak rozšířil o mé paranoidní vidění světa a jistá zlá, krutá a prolhaná Češka u mne a Tomáše Krystlíka, který se připojil článkem o českých historických lžích, diagnostikovala mindrák z češství. Václav Vlk st. svérázný způsob vyrovnávání se s minulostí rozvedl hned na několika portálech, jak mne s gustem informují přátelé.

Postavení rentiérů ve společnosti

15. 6. 2009 / Michal Kesudis

V sobotu 16. května 2009 jsem speciálně vypraveným vlakem českých drah, plným odborářů, kráčel vagón za vagónem a snažil sebrat co nejvíce podpisů pod petici občanské iniciativy Ne základnám. S výsledkem jsem byl spokojen. Ze všech oslovených občanů jen několik málo jich odmítlo podepsat. Dokonce i ti, kdo s výstavbou vojenské základny cizí mocnosti na našem teritoriu souhlasí, svůj podpis připojili, protože v petici nejde o základnu, ale o právo zaručené ústavou „právního státu“. Lidové hlasování. Referendum. Nuže v tom vlaku, jsem při pochůzce narazil na občana, který svůj podpis připojit odmítl se zdůvodněním, že se jej problém netýká, protože je starý a dlouho už na světě nepobude.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2009

13. 6. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2009 přispělo celkem 257 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 92 324 04 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 5. 2009 částku 60 385,44 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a