Jak ukřižovali Lotyšsko

16. 6. 2009

Lotyšsko míří ke krachu argentinskou cestou, varuje v deníku Daily Telegraph Amrose-Evans Pritchard.

Argentina měla v letech 1999 a 2000 obchodní přebytek. Pak byl revalvován americký dolar a to zlikvidovalo argentinský export. V roce 2001 se argentinská ekonomika zmenšila o 5 procent, málo, ve srovnání s Lotyšskem, jehož ekonomika se právě zmenšila o dvacet procent.

Přesto došlo v Argentině rychle k chaosu. V prosinci 2001 zakázal prezident Fernando de la Rua výběr peněz z bank. Konala se celostátní stávka. Koordinované davy zaútočily na supermarkety.

17. prosince nařídil argentinský preizdent dvacetiprocentní škrty ve veřejných výdajích (Přesně takové škrty právě schválil lotyšský parlament.) Vyvolalo to tři dny nepokojů. De la Rua zavedl výjimečný stav. Policie ztratila kontrolu. 20. prosince bylo usmrceno asi 20 osob. Prezident, obléhaný zuřivými davy, uprchl vrtulníkem. Po pěti prezidentech za čtrnáct dní zrušila Argentina vazbu své měny na dolar, v jehož důsledku se občané Argentiny dostali do pasti dluhů. Dolarové hypotéky - 90 procent hypoték v zemi - byly zákonným rozhodnutím proměněny v hypotéky v místní měně. Zahraniční věřitelé přišli o 70 procent svých investic.

Země se zotavila, jak se děje, když se zastaví sebevražedná deflační politika. Věřitelům se to nelíbilo.

Lotyšsko je, jak se zdá, už docela daleko na této cestě. Tři z osmi lotyšských europoslanců, zvolených minulý týden, jsou prokremelští.

Pokud bylo účelem rozhodnutí pobaltských vlád přidržovat své měny v těsné vazbě na euru, a tak své země více včlenit do EU, tato strategická hazardní hra se nepovedla. Vyvolalo to obrovské množství ruského iredentismu. Dává to Moskvě záminku zasáhnout, kdykoliv se jí zachce.

Lotyšsko propouští třetinu učitelů. Sociální stát je rušen. Důchody lidí, kteří chodí do zaměstnání, budou sníženy o 70 procent. Platy lékařů, zdravotních sester a policie (!) budou sníženy o dvacet procent. Nezaměstnanost stoupla za rok z 6 na 17 procent a dál roste. Podpora v nezaměstnanosti pro většinu lidí skončí na podzim. "Je načase vyjít do ulic,!" řekl odborový předák Valdis Keris.

Proč tedy Riga trvá na pevném vztahu místní měny k euru? Centrální banka přišla o desetinu svých rezerv za čtrnáct dní. Jistěže devalvace bude pro lotyšské střední vrstvy s hypotékami v eurech či ve švýcarských francích bolestivá, ale i současná deflace je bolestivá.

Mezinárodní měnový fond poradil Lotyšsku už loni, aby se vzdalo měnové vazby na euro. Brusel to zakázal. Důvodem, samozřejmě, bylo, zabránit řetězové reakci ve východní Evropě i zabránit tomu, aby západoevropské banky přišly o své úvěry investované do východní Evropy ve výši 1,6 bilionů dolarů.

Lotyšská společnost byla obětována, aby se získal čas pro nefunkční systém evropské měny. Lotyšsko se stalo mučedníkem projektu Evropské unie.

Až si Lotyši uvědomí, čeho se stali obětí, zmizí mnohem víc než jen zatracená vazba na euro.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.6. 2009