Gordon Brown "nechá vyšetřovat iráckou válku", ale "tajně"

16. 6. 2009

Britský premiér Gordon Brown oznámil, že bude zahájeno "nezávislé vyšetřování", jak se Británie dostala do války v Iráku, avšak bude se konat tajně. Opoziční strany i mnoho labouristických poslanců požaduje nezávislé vyšetřování britské role ve válce v Iráku už od r.2003.

Vyšetřování bude zahájeno v červenci a potrvá nejméně rok, takže jeho výsledky budou zveřejněny až po příštích všeobecných volbách, řekl Gordon Brown v Dolní sněmovně za velkého a hlučného nesouhlasu a posměchu především konzervativních poslanců. Vyšetřování prý podle Brown nebu "nikoho obviňovat".

Konzervativci zdůraznili, že vyšetřování mělo být zahájeno už dříve a mělo by se konat verřejně. Liberální demokraté britského premiéra obvinili, že se snaží "utajit cestu", která vedla k válce.

Vyšetřování bude zkoumat období od července 2001 do července 2009. Bude ho vést vysoký státní úřední sir John Chilcot (70), řekl Brown. Vyšetřování musí být podle Browna tajné z důvodů národní bezpečnosti a proto, že nesmí poškodit akceschopnost britské armády. Svědci, vyslýchaní tajně, budou moci "mluvit zcela otevřeně".

Šéf Konzervativní strany David Cameron řekl v parlamentě, že hrozí nebezpečí, že veřejnost dospěje k závěru, že vyšetřování bylo "zmanipulováno, aby vláda nemusela čelit žádným nepříjemným závěrům". Mnoho osob proti rozhodnutí konat vyšetřování tajně protestovalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.6. 2009