30. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 8. 2006

středa 19.45: Jan Egeland, komisař OSN pro humanitární otázky, obvinil Izrael z "naprosto nemorálního" používání tříštivých bomb v Libanonu.

Pracovníci OSN, kteří odstraňují nevybuchlé bomby, nalezli dosud celkem 100 000 nevybuchlých, rozházených kazetových bombiček na 359 různých místech v Libanonu, řekl Egeland. "Devadesát procent úderů s tříštivými bombami bylo provedeno v posledních 72 hodinách konfliktu, kdy jsme už věděli, že dojde k dohodě," konstatoval. Egenald dodal, že bude trval 12-15 měsíců, než budou tříštivé bomby odstraněny, a že každým dnem jsou jimi zraňováni a usmrcováni lidé.

"Tříštivé bomby kontaminovaly velké oblasti - mnoho domovů, mnoho farem i polí," řekl Egeland. Charakterizoval tyto nové statistiky jako "šokující informace". Dodal: "Ten problém bude pokračovat mnoho měsíců, možná i let. Každým dnem jsou lidé mrzačeni, zraňováni a zabíjeni těmito zbraněmi. Nemělo se to stát."

Podrobnosti v angličtině ZDE

30. 8. 2006

Znečištění sulfáty usmrtilo statisíce Afričanů. Uděláme to znovu?

Naše ekologické exkalace, z Evropy a z Ameriky, způsobily sucho, které v sedmdesátých a v osmdesátých letech usmrtilo v Africe statisíce lidí.

Paul Crutzen, laureát Nobelovy ceny za chemii za rok 1995, je odborníkem na chemii atmosféry, který zjistil, jak vzniká ozón ve vysoké atmosféře a jak je ničen.

Tento měsíc zveřejnil Crutzen článek v časopise Climatic Change. Argumentuje, že reakce světa na globální oteplování je dosud "nesmírným zklamáním". Na to, aby se koncentrace kysličníku uhličitého v atmosféře stabilizovala, je zapotřebí globálního snížení emisí CO2 o 60 - 80 procent. Avšak v současnosti je to pouze "zbožné přání". Tak je nutno začít uvažovat o alternativách.

Crutzen navrhuje, aby se začala používat obří děla nebo balóny, jejichž prostřednictvím by se stratosféra, 10 km nad povrchem země, naplnila sírou,píše George Monbiot v deníku Guardian.

30. 8. 2006

Mark Hill býval poručíkem v íránské armádě. Když žádal v Británii v roce 1989 o politický azyl, moc se mu líbila věznice, kde ho Britové uvěznili. Bylo to daleko lepší vězení než tábor pro válečné zajatce v Ramadi, kde byl vězněn během irácko-íránské války.

Když ho nemučili jeho iráčtí věznitelé, strávil týdny posloucháním řevu jiných mučených osob.

30. 8. 2006

Myslím, že KDU-ČSL padla do docela jiné pasti, než si kdo myslí. Sleduji asi rok internetové novinové větve a pozoruji, že se v ČR prosazuje ideál "americké demokracie", tj. demokracie dvou partají, případně se střídajících u moci a v úřadech. Musím říci, že jako pracující člověk nemám moc času sledovat, "hú iz hú", ale z nadávek vznášených z americké internetové pravice na Clintona a z nadávek světové levice na Bushe, je to jasné.

30. 8. 2006

Strážník městské police, kterého police zadržela spolu s členy krajně pravicového Národního odporu u izraelské ambasády, se chce soudit pro pomluvu. A to přesto, že ho (bez jakéhokoliv obvinění) sledovalo protiextremistické oddělení policie. Prý na něj nic neměli... Milan Tobiáš tvrdí, že jej média neprávem označují za neonacistu a extremistu. On nic, on muzikant. On jenom v civilním oděvu stál a filmoval demonstraci. "Označení mé osoby za extremistu nebo dokonce neonacistu je lživé. Jsem dokumentarista, podobné akce pouze natáčím a fotím a píšu o nich." Dokonce tvrdí, že by se chtěl nyní stát novinářem. Proč ne? Vedle Tomáše Feřteka z Reflexu, který popírání holocaustu na stránkách městského strážníka Tobiáše hodnotí jako "lehkou protižidovskou xenofobii" by se autor překladu jakési Uty Hartwig vyjímal docela dobře.

30. 8. 2006

Voltaire kdysi řekl, "nesouhlasím s Vámi, ale do smrti se budu bít za Vaše právo říct to". Městský policista Milan Tobiáš byl vyloučen z řad pražské městské policie za účast na víkendové demonstraci před izraelskou ambasádou. Předem chci upozornit, že zde nehodlám a nebudu podporovat či obhajovat neonacisty, i když takové reakce vůči sobě samozřejmě čekám. Podívejme se však na celý případ bez ideologického balastu. Dotyčný se v civilu účastnil legálně povolené demonstrace (znovu opakuji, pomiňme to, co byla většina účastníků zač) za což je následně propuštěn, vyšetřován, propírán a stigmatizován v českých médiích.

30. 8. 2006
polemická reakce na článek Ondřeje Šlechty "Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny?"

Ne, svoboda slova opravdu není pro všechny stejná.

Stejně jako není svoboda účasti na rozličných demonstracích pro novináře "ve službě" i "mimo službu"; stejně jako není svoboda slova pro policisty, státní zástupce či soudce k vykřikování vlastních názorů na projednávané případy; stejně jako není svoboda slova pro policisty či vojáky k prosazování politických názorů organizováním se na pracovištích či prosazování odborových požadavků stávkou; stejně jako není svoboda slova pro obecního úředníka k vyjadřování vlastního názoru na rozhodování samosprávného orgánu obce; stejně jako není svoboda slova pro žurnalisty včetně mluvících hlav ke kandidatuře v politice; stejně tak není svoboda slova pro pracovníky PR agentur při zveřejňování jejich názorů v médiích. To vše jsou kolize, které ve většině sice zákon explicitně nezakazuje, zakazují je ale profesní etické normy, zaměstnavatelé či stavovské organizace. Porušení těchto norem je přinejmenším chucpe.

30. 8. 2006
tiskové prohlášení KDU-ČSL

Miroslava Mencová, pražská městská tajemnice KDU-ČSL

Vzhledem k množícím se dotazům ohledně členství Milana Tobiáše v KDU-ČSL sděluji: Milan Tobiáš byl členem KDU-ČSL od listopadu r. 2001. Poté, co byl začátkem srpna t. r. vyškrtnut z kandidátky do ZHMP a Městské části Praha 10 pro názorové neshody, ukončil své členství v KDU-ČSL ke dni 9. 8. 2006. V současnosti tudíž není členem KDU-ČSL.

30. 8. 2006

Členem KDU-ČSL byl Tobiáš i ve chvíli, když na svých webových stránkách zveřejňoval vlastní překlad propagandistickéhoh článku nacisty Reinharda Heydricha o svatováclavské tradici či jiné, historicky relativizující výroky vlastní, jako například tento: "Problém v soužití a vyhnání Němců je právě v roce 1918 a v tehdy nastolené protiněmecké politice, tento stát směl vzniknout z posvěcení zednářů jako dýka v zádech Německa". A členem byl KDU-ČSL byl i ve chvíli, kdy přijal místo na kandidátce monarchistické Koruny české do zastupitelstva Prahy 10...

Pak teprve z KDU-ČSL odešel. Sám... Teprve před třemi týdny.

30. 8. 2006

Obava ze žaloby za pohrdání soudem

Americký deník New York Times zablokoval britským čtenářům přístup k článku, zveřejněnému v USA o údajných londýnských teroristických spiklencích. List se totiž obává, že by zpřístupněním tohoto článku lidem v Británii spáchal trestný čin pohrdání soudem.

Podle zákona, kriminalizujícího pohrdání soudem, nesmí sdělovací prostředky informovat ani veřejně spekulovat o případu, který je sub judice - který projednává soud - až do konečného vynesení rozsudku. Mnohokrát se v Británii stalo, že pokud tisk toto ustanovení porušil, proces s obžalovaným se nemohl konat, protože obhájci právem poukazovali, že "tisk nastolil zaujatou atmosféru a soudní proces by nebyl férový". (Zajímavé, že v českém prostředí, třeba v případě Karla Srby, si nikdo takové servítky nebere - viz například nedávný článek časopisu Respekt před novým procesem se Srbou.)

Článek, který si čtenáři NYT v Británii nepřečtou, má titulek: "V britském případě týkajícím se terorismu, vycházejí na veřejnost nové údaje". Článek tvrdí, že obsahuje nové informace o vyšetřování osob, které byly v Británii zatčeny začátkem srpna, že prý připravovaly atentáty na transatlantická letadla.

NYT, "Details emerge in British terror case" "ZDE

NYT, Times Withholds Web Article in Britain" ZDE

30. 8. 2006

Jako člověk, který se vyhýbá cestě do Londýna a jezdí tam opravdu jen, když musí, a kdykoliv se to stane, uvízne na 40 minut v nepohyblivém vozu metra mezi stanicemi, jsem poněkud pobaven na zprávou, že 2000 mezinárodních turistů hlasovalo, že "Londýn má nejlepší systém veřejné dopravy na světě", píše Jan Čulík. Stejně pobaveni by byli i každodenně, zoufale trpící občané ve veřejné dopravě - nyní například postižené stávkou.

Jak se kdysi vyjádřil jeden kritik z britských občanských řad: Co kdyby Tony Blair přestal organizovat vojenské invaze do cizích zemí a pokusil se odstranit chaos v londýnském metru...

I středeční list Guardian ironicky poznamenává, v článku nazvaném "Ta nejlepší zpoždění světa", že takové vítězství by jistě pobavilo cestující, kteří letos v červencových vedrech museli vytrpět ve vozech londýnského metra teplotu 47 stupňů a v autobusech 52 stupňů. Je to, jak poznamenává deník, téměř dvojnásobek teploty 27 stupňů, která je podle Evropské unie nejvyšší přijatelnou teplotou pro převážení dobytka.

30. 8. 2006

Zveřejnění osvobozujícího rozsudku Městského soudu v kauze údajných machinací firmy Certos při zadávání zakázek na ministerstvu zahraničních věcí odhalilo podvod policistů. Soud i státní zastupitelství však nechalo od března 2006 trestnou činnost policistů bez jakékoliv pozornosti. Stíhání směřovalo nejen proti pracovníkům Certosu, ale i proti tehdejšímu generálnímu sekretáři Srbovi a mediální štvanice, která případ provázela, se nevyhnula tehdejšímu ministru zahraničí Janu Kavanovi (ČSSD). Ten byl hlavním cílem mediálního útoku "novinářů" Mladé fronty Dnes.

Psáno pro deník Metro, ve zkrácené podobě vyšlo 30. 8. 2006 PDF

30. 8. 2006

V roce 1989 napsal americký politolog Francis Fukuyama esej 'Konec historie?'[1], která vzbudila ohlas ve světě i u nás. Někteří správně pochopili titulek eseje jako provokativní otázku. Jiní Fukuyamu povýšeně poučovali, že se vynoří nové otázky a že historie bude pokračovat. To se kupodivu i stalo. Je to důkaz, že historii lze někdy předvídat. O to se zde pokusíme v tomto článku.

30. 8. 2006

Boj za lidská práva je ušlechtilý, jenže se zvrací v protiklad ušlechtilosti tam, kde se stává živností. Názvy řemesel mívají v češtině koncovku --ař, proto tuto kategorii živnostníků označuji jako "právaři". Před několika dny jsem hovořil s přítelem, významným českým porodníkem, členem ministerské komise, která dostala za úkol přezkoumat případy žen, jimž byla údajně proti jejich vůli provedena sterilizace. Celou kauzu zhodnotil jako velmi pochybnou.

30. 8. 2006

Nad křižáckým hradem Beaufort vypínajícím se u libanonské řeky Lítání už bombardéry s šesticípou hvězdou přestaly vykreslovat po obloze bílé čáry, opačným směrem už nesviští přebytky z raketových skladů někdejší sovětské armády s přimalovaným zeleným půlměsícem. Zatím. Když tam pomocí vyhledávače Googole nahlédneme a spatříme okem družice přes mraky domy, auta na silnicích, zasněženou horu Hermon a pestrou mozaiku polí, ještě víc vynikne, o jak miniaturní přelidněné území se zde desítky let lidi řežou.

30. 8. 2006

Masakr v Beslanu nebyl dle posudku experta zahájen/způsoben explozemi bomb teroristů, ale palbou ruských ozbrojených sil. K tomuto názoru dospěl expert na požáry a exploze profesor Jurij Saveljev, jenž je členem komise vyšetřující teroristický útok v kavkazském městě Beslanu. O jeho závěrech píše ruský deník "Nová gazeta" a polský deník "Gazeta Wyborcza".

30. 8. 2006
Tisková zpráva iniciativy Ne základnám

Iniciativa Ne základnám reaguje na informace uveřejněné v MF DNES, podle kterých má být na českém území vystavěna "pouze" základna s radarem.

Iniciativa opakuje, že z bezpečnostního a dalších hledisek je zcela totožné, zda bude na americké základně na českém území pouze radar, nebo i rakety. V důsledku bychom se v obou případech zapojili do kontroverzní zahraniční politiky USA, nad kterou bychom ale neměli žádnou kontrolu. Zapojili bychom se tím také do tzv. Války proti terorismu, v rámci níž již zemřely desetitisíce nevinných civilistů a která zjevně nevede ke snižování teroristických hrozeb, ale naopak.

29. 8. 2006
ANALÝZA

V listopadu 2005 klub Peace for Izrael informoval (po demonstraci neonacistů u německého velvyslanectví na podporu popírače holocaustu Ernsta Zündela) o článku člena KDU-ČSL Milana Tobiáše, který vzápětí zveřejnilo hned několik neonacistických webů. Podařilo se zjistit, že jde strážníka městské policie Milana Tobiáše, který slouží na Praze 10. Na základě upozornění klubu Peace for Izrael vyšel v týdeníku Týden článek pod názvem Nahnědlý lidovec. Nic víc se ale nedělo a Tobiáš klidně v řadách městské policie sloužil dál.

Neschopné "protiextremistické" oddělení státní policie, stejně jako neschopné vedení policie městské či státní zastupitelství neudělaly nic. Nic neudělala ani "křesťanská" strana KDU-ČSL, které byl neonacistický strážník Tobiáš členem. V lidové straně to však není jediný případ spojení s antisemitismem - na začátku 90. let spolupracovala s křestanskou organizací, která byla antisemitsky zaměřena. "Úkolem nás okrskářů je přispívat k ochraně pevných základů, na nichž se život každého občana Prahy 10 vyzdvihne nad horizont běžného rozhledu a poznání" vysvětluje své poslání Milan Tobiáš. Teď se ovšem Tobiáš opět "proslavil". Při nedělní provokaci neonacistů z organizace Národní odpor před izraelským velvyslanectvím byl strážmistr specialista Milan Tobiáš společně se skupinou neonacistů zadržen Policií ČR. Teď už nešlo nic ututlat. Co udělají se svým členem "křesťané", není jasné. Tobiáš pro jistotu kandiduje za monarchistickou Korunu českou do zastupitelstva Prahy 10. Jako člen KDU-ČSL... "Zkoumavý a nepředpojatý pohled do minulosti může jen pomoci k pravdivému poznání a dá-li Bůh, i k slibnější budoucnosti," tvrdí dnes už bývalý městský strážník. A v jiném článku zase praví: "Skutečný vůdce je člověk, který ostatní nemusí převyšovat intelektem, penězi ani společenským postavením, nýbrž energií a svými činy."

30. 8. 2006

Server českých extremních nacionalistů, "Národní tisková agentura", zveřejnil pozvánku na přednášku vydavatele amerického katolického časopisu Culture Wars E. Michaela Jonese , o vlivu judaismu na husitské hnutí. Druhým přednášejícím bude profesor historie na St. John's University v New Yorku John C. Rao. Ohlášen je ze spolku Roman Forum / Dietrich von Hildebrand Institute a jako bývalý prezident Una Voce America. Téma přednášky - Novus Ordo Seclorum a "válka proti terorismu".

Americký ultrakonzervativní vykladač "slova božího" Michael Jones si libuje v interpretaci evangelia sv. Jana se speciálním zaměřením na objasnění úlohy "oi iudaoi", "revolučního žida", nejlépe dle biblického citátu Jn 8,44 : "Váš otec je ďábel a vy chcete dělat, co on žádá. On byl vrah od počátku a nestál v pravdě, poněvadž v něm pravda není. Když mluví, nemůže jinak než lhát, protože je lhář a otec lži." . Autor, jehož texty o revolučním židovi do češtiny překládá Katolík Revue je propagován nacionalistickými extremisty a přednášet bude v Muzeu policie České republiky.

29. 8. 2006
Otázka je, zda bychom měli přijmout goebbelsovsko-ždanovovskou doktrínu, že má stát právo určovat, co je historická pravda, a trestat veškeré odchylky od ní, například tedy popírače holocaustu. Jak jsem napsal tehdy a rád to zopakuji i teď, je hrubou urážkou paměti obětí holocaustu přijímat doktrínu jejich vrahů.

Je více než symbolické, že odporné desetiletí osmdesátých let bylo zahájeno vraždou jednoho arcibiskupa, který byl "hlasem bezmocných", a skončilo vyvražděním šesti vedoucích latinskoamerických intelektuálů, jezuitských kněží, které usmrtil elitní prapor, který už za sebou zanechal krvavou stopu obvyklých obětí, prapor, který byl vyzbrojen a vycvičen lidmi, kteří jsou nyní ve Washingtonu, anebo jejich bezprostředními učiteli. Z tohoto hrůzného období se můžeme také poučit sami o sobě. Málokdo na Západě vůbec ví, jak se ti zavraždění intelektuálové jmenovali. Představme si, kdyby se totéž tehdy stalo v Československu. Zavraždění intelektuálové by byli slavní a byli by uctíváni po celém světě. Mezinárodní rozhořčení by nebralo konce. Toto poučení není jedinečné, ani není nevýznamné.

Ideální formou společenské kontroly je komunita izolovaných jedinců, soustředěných jen na své úzké zájmy a nemajících organizace, jejichž prostřednictvím by získávali informace, rozvíjeli a artikulovali své myšlenky a konstruktivním způsobem jednali ve prospěch společných cílů. S použitím mnoha známých mechanismů se dnešní společnost tomuto ideálu kontroly blíží nebezpečným, ale nikoliv nezvratitelným způsobem.

Britský deník Independent publikoval rozhovor s Noamem Chomskym. Otázky mu kladli čtenáři z celého světa. Z rozhovoru vybíráme:

policista č. 232 098 a Kateřina Jacques
29. 8. 2006

Advokát obviněného policisty Tomáše Čermáka Jaroslav Janeček tvrdí, že poslankyně za Stranu zelených (SZ) Kateřina Jacques svůj konflikt s Čermákem předem naplánovala. "Cílem promyšleného útoku bylo zviditelnit se před volbami," prohlásil Janeček. Právník prý má pro své tvrzení písemné důkazy, které získal od některých členů Strany zelených, píší pondělní Hospodářské noviny.

Právník obviněného policisty může mít možná i pravdu. Protože je velmi zvláštní, že na adresu mailnglistu Strany Zelených odeslal den po incidentu předseda strany Zelených Martin Bursík email, jehož obsah hovoří o až příliš racionálním uchopení situace do rukou stranických plánovačů. Poděkování jakoby náhodou přítomné stranické fotografce za pořízené fotografie, které se okamžitě dostaly do ČTK, jakoby náhodou přítomným stranickým právníkům za pomoc a ostatním za součinnost nevyznívá několik hodin po incidentu jako náhoda. Zvláště, když Bursík upozorňuje, že "jsme ve vrcholu volební kampaně a nerozmyšlená politická prohlášení by mohla celou věc dostat do jiné polohy než zdrávo." Petra Kolínská pak v dalším mailu upozorňuje ostatní, aby Bursíkův email neodesílali dál... Jediný, koho Bursík neznal jménem, byl fotoreportér Britských listů Michal "Wolf" Vlk, který pořídil z incidentu řadu snímků i videozáznam, které dokazovaly, že se událost seběhla poněkud jinak, než se zelení pokoušeli tvrdit okamžitě poté...

plné znění dopisu předsedy Martina Bursíka členům Strany Zelených ZDE

Michal "Wolf" Vlk: incident na Palackého náměstí FOTOGALERIE

Policejní násilí na Prvního máje TÉMA BL
Detail fotografie dokazující, že služební odznak policista v době zásahu měl a strhla mu jej napadená
2. 5. 2006

Informace, pocházející od samotné napadené i dalších svědků, že policista, který se vůči ní dopustil násilí, nebyl označen služebním číslem, není pravdivá. Stressová situace dotyčné ale omlouvá. Z fotografií, které na místě pořídil Michal Vlk, zřetelně vyplývá, že služební odznak strhla napadená policistovi sama, když se na zemi bránila.

Tiskové prohlášení Strany zelených : Vyjádření svědka Karla Jecha k brutálnímu zásahu policie proti zeleným 1. 5. 2006 ZDE

Fotografie dokazující, že služební odznak policista v době zásahu měl a strhla mu jej napadená ZDE
28. 8. 2006

Skutečnou mocí pro totalitní vládu už není jen cenzura. Je to schopnost dovolit svým občanům, aby si hledali, co chtějí -- a pak si to zapamatovat.

Pokaždé, když používáte internetový vyhledávač, vaše hledání je uloženo v obří databázi. Chtěli byste, aby byly informace o tom, co zrovna vy, jmenovitě, vyhledáváte, zveřejněny? Pro tisíce zákazníků americké firmy AOL se toto právě stalo realitou.

V březnu letošního roku použil muž, žijící na Floridě, který rád sleduje portugalský fotbal, vyhledávač k řešení svých problémů. Hledal útěchu v alkoholismu, protože mu manželka byla nevěrná. Do vyhledávače vepsal dotazy (s gramatickými chybami) "manželka mě už nemiluje" "jak zabránit rozvodu" "jak se bránit alkoholismu" a "poruchy erekce".

Je to jeden z příběhů desetitisíců uživatelů internetu, které byly nyní zveřejněny, když firma AOL nyní omylem publikovala údaje o tom, co během předchozího čtvrt roku vyhledávalo na internetu prostřednictvím Googlu jejích 650 000 zákazníků (jde o 23 milionů hledání).

Ivana Odarčenková
29. 8. 2006

Pražský magistrát zakázal pochod, jehož účastníci chtěli protestovat proti válkám, zbrojení, terorismu a případné americké protiraketové základně v České republice. Úřad vydal zákaz kvůli tomu, že pochod by mohl způsobit problémy v dopravě, řekla včera ředitelka odboru občansko-správních agend Ivana Odarčenková. Organizátoři se podle Jana Bednáře z Humanistická aliance proti rozhodnutí Magistrátu odvolají. Informaci přinesl deník Právo.

Demonstrace byla ohlášena na 5. výročí útoků proti WTC, 11. září večer. Účastníci by měli jít z Karlova mostu přes Malostranské náměstí a Nerudovou ulicí na Hradčanské náměstí. Podle úředníků pochod vede přes dopravní trasu na Malostranském náměstí.

Argument o problémech v dopravě, tlumočený úřednicemi pražského Magistrátu je ovšem zástupný. Většina protiválečných pochodů, které kdy směřovaly k americké ambasádě, vedla přes Malostranské náměstí a zakázána nebyla. Byly to například demonstrace proti válce v Iráku, proti MMF, proti NATO či proti bombardování Bělehradu. Ivana Odarčenková se se svými kolegyněmi na Magistrátu nechvalně zapsala do análů porušování zákona úředníky i v případě protizákonného vymáhání pokuty za nespolupráci na sčítání lidu od redaktora Britských listů v roce 2002, protizákonného vymáhání pokuty od aktivisty Mikuly za "zpupnost" vůči policejní perlustraci či naopak povolením neonacistického "pochodňového" průvodu pražským Židovským městem v roce a jeho následným zákazem policií až po masivním protestu židovské obce a Židovské liberální unie.

29. 8. 2006

29. srpna jsme si připomínáme výročí hurikánu Katrina, který loni postihl jih Spojených států. Velké škody byly způsobeny větrem, který dosahoval na moři až 280 km/ h, na pevnině kolem 250km/h. a vodou z oceánu a nedalekého jezera, která zaplavila většinu města New Orleans. Čtyři hráze ochraňující město se protrhly a selhaly i odvodňovací kanály. Na některých místech města dosahovala voda až 7,6 metrů. Ve vodě plavalo ohromné množství odpadků, nafta, různé toxické látky a potom i tlící těla lidí a zvířat.

29. 8. 2006

Nedostatečné státnictví Tonyho Blaira a jeho bojácná podlézavost vůči Georgi Bushovi jsou příčinou pokračující krize v Iráku a celosvětové hrozby terorismu, řekl bývalý americký prezident Jimmy Carter britskému deníku Daily Telegraph.

29. 8. 2006

Michal Viewegh: Vybíjená

Michal Viewegh, Vybíjená, Petrov, Brno, 2004, ISBN 9-788072-271917, 222 stran

V pořadí čtrnáctá Vieweghova knížka přináší pomyslný zlom v autorově tvorbě. Jde o zlom tematický i strukturní.

Zastavím se u samotného titulu, protože hraje ve významově-tematické výstavbě románu klíčovou roli. Arthur Schopenhauer ve svých úvahách postuloval, že název by měl být shrnutím, jasně čitelným jménem textu, aby čtenář hned od začátku tzv. věděl do čeho jde, když se pouští do čtení. Tento požadavek Vybíjená splňuje bezvýhradně. Nezavádí recipienta úmyslně na špatnou stopu, ale metaforicky pojmenovává klíčovou dimenzi knihy. Autor naplňuje pojem vybíjené přinejmenším dvojím obsahem. V prvním řádu jde o význam doslovný, referující k dětské hře s balónem. V metaforické rovině je pak přenesen na život postav románu, přičemž vybití znamená smrt.

28. 8. 2006

Protikalouskovské vzepjetí v KDU-ČSL, kterého jsme byli svědky v uplynulých dnech, odhalilo jednu mimořádně pozoruhodnou, zcela a neuvěřitelně iracionální část české politiky: v zemi, která je členem NATO a chystá se na předsednictví EU, za evropské politické situace v r. 2006, může být obava z nástupu jakési blíže nedefinované totality a z této "obavy" plynoucí antikomunismus jediným politickým "programem" významné části českého politického spektra!

28. 8. 2006

Moderní politická strana dokáže pružně analyzovat skutečnost

Článek Luboše Záloma, stoupence extremistického hnutí "objektivismus" Ayn Randové, v němž autor odsuzuje "pragmatismus Miroslava Kalouska" a chválí, že si KDU-ČSL udržela ideologickou čistotu, je nesmírně zajímavou výzvou k diskusi. Definuje totiž přesně to, čím by politika neměla být a čím v českém kontextu skutečně je: soubojem několika těžce znepřátelených klanů, jejichž postoj ke skutečnosti není založen na racionální, otevřené analýze měnících se faktů, ale na zakonzervované, nepružné ideologii, jejíž podstatou je emocionální náklonnost.

Radar SBX  foto: US Army
28. 8. 2006
Radar SBX foto: US Army

Systém protiraketové obrany USA je velmi složitý, rozprostřený systém s vysokými nároky na toky obrovských objemů informací mezi jejími prvky na Zemi, na moři, ve vzduchu i v kosmu. Aby mohla být cizí raketa úspěšně zasažena a zničena včetně jejich oddělených bojových hlavic, musí spolehlivě fungovat všechny prvky systému. Jestliže by jeden z prvků selhal, selhal by i celý systém.

Podle posledních náznaků by v České republice mohl být postaven jeden z "obřích"radarů, nutných k zajištění funkce antiraket zbraňového systému. Radar XBR (a jeho verze SBX) má být jedním z klíčových a nepostradatelných senzorů systému protiraketové obrany USA.

Stanislav Kaucký: Cizí protiraketová základna v Česku? ZDE

MfD cituje 29. 8. 2006 Stanislava Kauckého: Protiraketový radar může ohrozit letadla ZDE
6. 8. 2006

V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita
30. 6. 2003 Za přípravu vraždy dostal Srba osm let Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 1. 2003 Jaké petice jsou přípustné   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Máme v české politické oboře do předčasných voleb odtroubeno? Miloš  Dokulil
28. 8. 2006 KDU-ČSL nemůže porušit své předvolební sliby Boris  Cvek
28. 8. 2006 Když Bůh dělal čas Pavel  Kopecký
28. 8. 2006 Pragmatismus Miroslava Kalouska Luboš  Zálom
28. 8. 2006 Ideologická neústupnost za každou cenu? Jan  Čulík
28. 8. 2006 Antikomunismus jako (jediný) program Stanislav  Křeček
28. 8. 2006 Nechci komunismus Britských listů!   
27. 8. 2006 Test logického myšlení Bohumil  Kartous
26. 8. 2006 Jak Miroslav Kalousek chtěl zničit KDU-ČSL atd. Boris  Cvek
25. 8. 2006 Takže: ČSSD pohřbí vládu, která ještě není? Miloš  Dokulil

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 Státní zástupkyně ví o podvodných machinacích policistů v kauze Srba, ale mlčí Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Robert Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR či premiéra   
10. 8. 2006 ČKA v roli řezníka Ladislav  Žák
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   

Český film RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Dobrý člověk stále žije -- Jan Špáta Martin  Štoll
10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 Lze odstranit globální oteplování vystřelováním síry do atmosféry?   
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2   
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 V Iráku jsou vězněny nevinné děti   
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Když se kácí les, padají třísky? Veronika  Valachová
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 V zápalu boje: svůj ke svému Pavel  Pečínka
30. 8. 2006 OSN odsoudila izraelské tříštivé bomby   
28. 8. 2006 Nasrallah lituje rozsahu nedávné války v Libanonu   
26. 8. 2006 Většina Izraelců "chce, aby Olmert odešel"   
26. 8. 2006 Americký podnikatel obžalován za šíření televize organizace Hizbullah v New Yorku   
25. 8. 2006 Mohou evropská vojska stabilizovat Blízký východ? Josef  Brož
24. 8. 2006 Al Džazíra pět let po 11. září   
24. 8. 2006 Nový Blízký východ nebude podle Bushova gusta   
23. 8. 2006 Analýza: Americké intervence posílily Írán   
23. 8. 2006 Amnesty International obvinila Izrael z válečných zločinů   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 Protiraketová základna jako pomník Petr  Frish
30. 8. 2006 Ne radarům   
28. 8. 2006 V Česku se nerozhoduje jen o základnách, ale o roli naší země v celosvětových procesech Alois  Matuška
28. 8. 2006 Protiraketová obrana USA: XBR a SBX radary Stanislav  Kaucký
25. 8. 2006 Záludnost referenda o protiraketové základně Milan  Valach
24. 8. 2006 Nejsme komunistická iniciativa   
24. 8. 2006 Protiraketová základna: Poslanec Jan Vidím (ODS) chlácholí veřejnost Jakub  Rolčík
23. 8. 2006 Americká protiraketová základna a právo občanů Milan  Valach
23. 8. 2006 Nelžeme   
22. 8. 2006 Jsme pro základnu!   

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu