Masakr v Beslanu "vyvolaly ruské bezpečnostní jednotky"

30. 8. 2006

Masakr v Beslanu nebyl dle posudku experta zahájen/způsoben explozemi bomb teroristů, ale palbou ruských ozbrojených sil. K tomuto názoru dospěl expert na požáry a exploze profesor Jurij Saveljev, jenž je členem komise vyšetřující teroristický útok v kavkazském městě Beslanu. O jeho závěrech píše ruský deník "Nová gazeta" a polský deník "Gazeta Wyborcza".

Expert na základě vypovědí svědků a důkazu konstatoval, že první explozi v beslanské škole nezpůsobila nálož umístěná teroristy, ale střely odpálené z postavení obsazených ruskými bezpečnostními silami.

K prvnímu výstřelu došlo v 13.03 a byla to střela odpálená na střechu tělocvičny, která na střeše způsobila požár. Pak měly ruské bezpečnostní síly odpálit další střelu, která prorazila stěny tělocvičny a způsobila uvnitř explozi. Tento závěr potvrzují i očití svědci, kteří potvrdili, že k první explozi nedošlo v budově tělocvičny, ale na její střeše.

Závěry experta na požáry a exploze profesora Jurija Saveljeva jsou v rozporu s tvrzením oficiálních míst Ruské federace a vrhají nové světlo na tajemné okolnosti kolem teroristického útoku v kavkazském Beslanu.

Profesor Jurij Saveljev publikoval část svého odborného textu o tom ,kdo zahájil masakr v Beslanu v moskevském deníku "Nová gazeta". Marina Litwinowicz, šéfka internetového portálu "pravda o Beslanu" zastává názor, že celá 700 stránková zpráva profesora Jurije Saveljeva ohrožuje postaveni mnoha vlivných osob v ruském bezpečnostním aparátu. Portál "pravda o Beslanu" byl založen pozůstalými po obětech beslanského masakru.

Expert profesor Jurij Saveljev odmítá spekulovat o důvodech, které vedly ruské bezpečnostní síly k vyprovokování beslanského masakru. Ale moskevský deník "Nová gazeta" zastává názor, že důvodem byla skutečnost, že později zavražděný čečenský prezident Aslan Maschadov byl na cestě do Beslanu, aby vyjednával s příslušníky teroristického komanda o propuštění civilistů.

Ruští představitelé se podle deníku "Nová gazeta" nejspíše obávali dopadu takového jednánií na přítomnost ruských sil na Kavkaze. Kromě toho by se v tom případě ukázalo, že ruské obviňovánií čečenského prezidenta Maschadova z naplánování akce bylo pouze lživou propagandou.

Článek deníku Gazeta Wyborcza ZDE

Shrnutí připravil Lukáš Lhoťan

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.8. 2006