28. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 5. 2002
"Není nic trapnějšího, než když o sobě mocní tvrdí, jak se jim křivdí. Bělošské Jihoafričany, kteří si stěžují na pozitivní diskriminaci černých občanů, jako by býval apartheid meritokracií, je nutno litovat i kritizovat. Čelní podnikatelé, kteří si razantně zvyšují platy a pak si stěžují, jak je jejich podnik poškozován zákonem o minimální mzdě, si zaslouží odsouzení i psychologické poradenství. A stejné je to s vládou v Bílém domě, které nyní spadl hřebínek a je celá zmatená, že se prezidentu Bushovi v Evropě dostalo tak nepřátelského přijetí. Americká nelibost irituje, ale zaslouží si vysvětlení."

"Proč ti lidé v západní Evropě proti tomu Bushovi tolik protestují," zeptal se mě v neděli v Praze kdosi po zhlédnutí českých televizních zpráv. Ano, pro toho, kdo sleduje česká média, jsou tyto protesty jistě docela nepochopitelné. Včera je analyzoval komentátor listu Guardian, jehož argumentaci shrnujeme (plný text v angličtině je zde.) (JČ)

Sloupek

"Je jen několik málo adres v celé republice, které mají podobnou prestiž jako Průhonice," uvedla ve svém inzerátu v Annonci - Nemostránky č. 5 společnost Central Group a.s., která nabízí "exkluzivní parcely na prestižní adrese". Firma v inzerátu sděluje, že koupě parcely ve vyhlášené lokalitě je nyní před vstupem země do Evropské unie jednou z nejbezpečnějších investic a že tato exkluzivní lokalita na jihu Prahy, je znakem vybraného společenského postavení. Osobní zkušenost, kterou jsem tam nedávno udělal, je ale zcela opačná. Přestože má firma na mysli bezpečnost investice, o tu svoji jsem se tam docela bál...

Po letech jsem totiž navštívil známý průhonický park, jehož rozlehlost s množstvím zeleně nabízí Pražanům příjemnou vycházku. To by ale nesmělo být zacpané auty všechno, na čem se dá jenom stát. V Průhonicích je v sezóně lidí jako na jarmarku a lze jen obtížně hledat místo k zaparkování. Nakonec jsem nechtěl ani to, jen se autem někde otočit a rychle zmizet.

Při couvání na jednom z exkluzivních prostranství (aniž bych vjel na soukromý pozemek) jsem jemně drcnul do popelnice. Málem jsem to zaplatil životem. Těžko identifikovatelný chlap (bývalý vekslák, taxikář, "světskej" a nebo snad unavený "burzovní makléř?") doslova vyskočil zpoza rohu svého exkluzivního domu a pustil se do mě velmi exkluzivní češtinou. A protože nereprodukovatelnou snůšku hrubostí, urážek a sprostot nejtěžšího kalibru doprovázely i zaťaté pěsti, rezignoval jsem na jakékoliv vysvětlování (vstoupíme přece brzo do Evropské unie člověče!) a z místa rychle ujel.

Za sebou jsem nechal vzorek pneumatik a běsnící postavu, pravda společensky velmi vybraného obyvatele ještě exkluzivnější lokality.

28. 5. 2002
Jeden kurdský uprchlík si v táboře Sangatte nedaleko francouzského přístavu Calais sešil rty na protest proti vážnému přeplnění tohoto tábora. (Informace v angličtině naleznete např. zde.) Pětadvacetiletý Azad Hasan si jehlou a černou nití sešil koutky úst, čímž připomněl hromadnou hladovku, kterou uspořádali věznění žadatelé o azyl v Austrálii, když si tam na protest proti podmínkách ve vězeňských táborech nedávno sešilo rty asi 70 osob.
28. 5. 2002
Americká FBI "mohla učinit daleko více a zabránit útokům z 11. září, avšak nereagovala na jasné varovné důkazy", protože bylo vyšetřování "sabotováno" vnitřními spory uvnitř FBI a kariérismem, podle interního memoranda FBI, které bylo ve Spojených státech zveřejněno včera. Tento obviňující dokument, který poslal respektované pracovnice FBI z Minneapolis Coleen Rowleyové řediteli FBI Robertu Muellerovi zpochybňuje tvrzení prezidenta Bushe, že prý neexistovalo před 11. září dostatečné množství důkazů na to, aby bylo možno zabránit útoku na Světové obchodní centrum. (Podrobnosti v angličtině viz zde. Na tomto místě je také text memoranda Coleen Rowleyové.)
28. 5. 2002
Nad Českou republikou se v posledních letech nejspíš vznáší jakási divná magnetická anomálie, která brání politikům a nejvíc asi jejich "hlídacím psům" - novinářům, vidět, mluvit a psát skutečně objektivně a fundovaně o všech závažných problémech. Tedy jít do jejich nejhlubších příčinných souvislostí. Totiž: jak jinak si lze vysvětlit tak povrchně sledovaný nesmírně závažný jev, jako je korupce v české justici. Ano, v justici, tedy nejen u soudců, ale též u státních zástupců, advokátů a často i u nejvyššího "dozorce" tuzemského právního prostředí: Ministerstva spravedlnosti. Názorným příkladem tohoto jevu je páteční "velký materiál" Mladé fronty Dnes o korupci při zapisování do obchodních rejstříků u krajských soudů ČR.
28. 5. 2002
Bydlím v menším městečku ve středních Čechách asi 30 km od Prahy. Pracuji v Praze v oboru IT a mívám potřebu se za pomoci modemu připojovat do práce i mimo pracovní dobu - většinou o víkendech. Až do této chvíle má pevná linka na hlasové hovory fungovala bezproblémově (pokud nepočítám, po kolika nekonečných letech bylo vyhověno žádosti o zavedení). A hle, poté co jsem se připojil modemem zapůjčeným z práce, zjistil jsem, že maximální rychlost připojení je 9600bps, což je prakticky nepoužitelné. Dovolával jsem se tedy Telecomu o pomoc. Tam mi suše sdělili, že nemám žádné koncové zařízení přihlášeno, a tudíž jsou jim mé problémy lhostejné. Má námitka, že modem je zapůjčen a že si svůj nebudu kupovat, dokud linka nebude fungovat, jim logická nepřišla. Tím to skončilo. Já jsem odmítal utratit zbytečně peníze a Telecom odmítal bez přihlášení konkrétního zařízení se problémem zabývat.
28. 5. 2002
Nedávno rozhodla Vláda SR o privatizácii troch slovenských rozvodných energetických podnikov (ZSE, a. s., SSE, a. s., VSE, a. s.) a o ich predaji zahraničným záujemcom. Tomuto kroku predchádzala fragmentácia pôvodne jednotnej elektrizačnej sústavy SR na niekoľko častí, v ktorej prenosy elektrickej energie od napäťovej úrovne 110 kV až po rozvod 220 V konečným užívateľom bola zverená do pôsobnosti troch energetických podnikov, a to Západoslovenských, Stredoslovenských a Východoslovenských. Tento krok Vlády SR bude mať závažné hospodárske a spoločenské dôsledky.
28. 5. 2002
Musím se omluvit, že jsem zveřejnil nepřesnou informaci a nesprávně jsem napsal, že syn Jany Dědečkové "porušil v Americe zákon tím, že tam začal pracovat bez pracovního povolení". Nesprávně jsem interpretoval informaci od Ireny Válové, kterou jsem od ní dostal, když se chystala navštívit Janu Dědečkovou v jejím penzionu v Krkonoších a udělat s ní rozhovor pro časopis Redhot (který tam posléze také vyšel). Paní Válová se zmínila o tom, že mladý Dědeček se vydal do Spojených států za prací, ale byl vrácen a že - i když Jana Dědečková věděla o úmyslech svého syna, přesto si proti jeho deportaci stěžovala na americkém velvyslanectví v Praze. Všimněte si, že paní Dědečková napsala: "Můj syn nejel do USA za účelem pracovat. Ale jako každý mladý kluk měl představu, že projede Ameriku a cestou si přivydělá, aby nás tolik nezatěžoval."

Znamená to tedy, že měl v úmyslu v Americe pracovat?

27. 5. 2002
Protestuji proti nepravdivému tvrzení v článku Fabiana Golga, že byl můj syn vyhoštěn ze Spojených států, protože tam pracoval. Byl zatčen při příjezdu už hned na letišti, do USA se vůbec nedostal.
27. 5. 2002
Rozsah provozu internetové kavárny Plíživá kontra, odlehlost naší oblasti, neexistence obdobných případů a postup Policie ČR mě utvrzují v tom, že hlavním záměrem není odhalení sotwarového pirátství v bezvýznamné firmě, ale likvidace nezávislého jesenického týdeníku a svobody názoru v okrese Jeseník.

Od 1.2.2001 jsem jako fyzická osoba otevřel první a dosud jedinou internetovou kavárnu a klub pro mládež v Jeseníku pod názvem Plíživá kontra. Náplní klubu je nezávislá a menšinová kultura pro mládež - divadla malých forem, výstavy, koncerty akustické hudby a promítání 16 mm filmů. Na provozování mám řádnou licenci, stejně jako na provoz pohostinství a internetové kavárny. Současně jako jediný majitel firmy Jesenický týdeník s.r.o. vydávám jedenáctý rok nezávislé regionální noviny Jesenický týdeník, jako jeden ze dvou posledních týdeníku v českých rukou na Moravě. Vždy jsme se vyjadřovali nezávisle na jakékoliv politické či ekonomické moci, včetně názoru na postupy a praktiky Policie ČR, díky čemuž musel i v našich poměrech odejít policejní ředitel Mohyla vybírající desátky od svých podřízených a kryjící šlendrián v policii. Neoblíbenost u .mocných a nezávislost Jesenického týdeníku u čtenářů je všeobecně známá v postkomunistické společnosti pochopitelná. Ve středu 22.5.2002 nám jesenická policie ČR pod dohledem mně tehdy neznámé firmy Software Security (SWS) zabavila 6 PC ze 7 v naší internetové kavárně Plíživá kontra v Jeseníku. Důvodem bylo údajně nelegální užívání software. Nikdo se však neobtěžoval sdělit, co obsahovalo trestní oznámení a co vlastně hledají.

27. 5. 2002
Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace - analyzujme stav společnosti. Ne všechna západní média jsou dobrá, ale studujme tamější dobrou praxi - proč v některých případech a v některých zemích dokáží být sdělovací prostředky kvalitní? - Příspěvek, přednesený na osmém Salonu kritického myšlení, na téma "Média jako překážka v komunikaci?" který se konal o minulém víkendu v Litoměřicích.
27. 5. 2002

Na konferencích nebývá ani tak nejdůležitější, co se tam odpřednáší v referátech, nejvýznamnější je navázání či upevnění už existujících lidských kontaktů, Angloameričané tomu říkají psychologickým termínem "bonding". Tak na víkendovém litoměřickém, osmém "Salonu kritického myšlení" uspořádaném na téma "Média jako překážka v komunikaci", bylo pro mě asi nejcennější mnohahodinové klábosení se známými na nejrůznější témata.

Přítomen byl i jeden význačný český spisovatel, moderní klasik, který normálně žije v zahraničí a do České republiky přilétá jen na léto. Bavil společnost u našeho stolu do pozdních nočních hodin. Mimo jiné chválil to, co považuje za pozoruhodnou tolerantnost české společnosti. Přiznal však, že má v rodině zkušenost s rasismem:

"Moje dcera pracuje ve Světové zdravotnické organizaci a má za manžela Inda; s ním má desetiletého syna. Říká mi: 'Tatínku, nezlob se, já bych strašně ráda jezdila do Čech, ale já nemůžu.' Vydala se do Prahy jednou a zašla s desetiletým synem do jakési luxusnější restaurace. Objednala si tam - česky - knedlíky. Číšník jí odpověděl: 'Ty knedlíky jsou pro německé turisty. A dávejte si pozor, ať se to vaše cikánský dítě tady chová slušně.'"

27. 5. 2002
Minulý týden zveřejnil Jan Čulík svůj sloupek o tom, že čeští pivovarníci zřejmě nepovažují za své potenciální klienty ženy, jak vyplývá z reklamy Chlapi sobě. Je třeba ovšem dodat, že když už se výrobci piva snaží vyjít v reklamě vstříc i ženám, dělají to většinou velmi amatérsky a nevkusně.
28. 5. 2002
Autor polemizuje s představou některých autorek v Britských lisech (ale i jinde), že euro-feminismus spojený s euro-sterilismem se ujme v reklamě na české pivo dříve, než v české společnosti. Ženy mají rády muže, muži mají rádi pivo. Rozvodovost přesáhla v loňském roce 60% ženatých, ve spotřebě alkoholu jsme však na jednom z prvních míst...
14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

Jan Keller
12. 6. 2002

Přinášíme čtenářům Britských listů poslední část čtení na pokračování. Po devět týdnů jste zde nacházeli jednotlivé kapitoly z knihy Jana Kellera Politika s ručením omezeným, s podtitulem Proměny moci na prahu 21. století. Kniha se příští týden bude stěhovat do nově zřízené sekce KNIHOVNA.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako první svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-27-0, 144 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem autora i vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, přístupnému z níže uvedeného obsahu, který se bude dynamicky rozšiřovat.

V archivu naleznete on-line rozhovor Jana Kellera se čtenáři Britských listů, fotogalerii, pořízenou u příležitosti vydání této knihy v říjnu 2001 i autorův životopis.

  Úvod   5.  Politika na okraji globalizace
Globalizace jako velké vyprávění
O čem mlčí vyprávění
Státy létat nedokáží
Ironie dějin
Prostor pro demokracii
 
 1.  Moderní politika - dělení pokladu
Čím ospravedlnit moc státu?
Kde jsou meze státní moci?
Jak mít užitek ze státní moci?
   6.  Postmoderní politika
Guláš jako program
Politika jako tombola
Politika svádění
Postmoderní politik
 
 2.Politika a virtuální ctnosti
Simulacrum v moderním provedení
Nacionalismus jako virtuální domov
Karikatura komunity
Uctívání státní moci
Privilegium neprivilegovaných
   7.  Politika ve světě sítí
Politika ve věku organizací
Vítězné tažení sítí
Politika v síti
Nedůvěřivý volič
 
 3.  Politika tolerovaná experty
Čím více moci, tím méně kontroly
Expertní vědění a veřejné mínění
Poradenská společnost
Experty nikdo nevolí
Demokracie versus technokracie
   8.  Politika v nejisté společnosti
Špatné recepty na bezpečí
Nejistota jako styl života
Je modernizace lékem na nejistotu?
Program TINA
 
 4.  Politika a jiná rizika
Neviditelný vetřelec
Chybějící pojištění
Plnění norem
Dělba zla
Předpotopní politika
   9.  Dilemata občanské společnosti
Dilema ziskovosti
Dilema organizovanosti
Dilema sítí
 
5. 7. 2002
Vladimír Nálevka, Miloš Mendel, Oskar Krejčí, Stanislav Komárek, Zdeněk Zbořil, Ivo T. Budil, Martin Hekrdla, Bob Fliedr, Tomáš Halík

Posledním dílem Čtení na pokračování ze sborníku Evropského literárního klubu s názvem Střet civilizací ? a podtitulem Dominance Západu, nebo dialog světových kultur ukončujeme deset týdnů trvající prezentaci této knihy.

Je věnovaná aktuálním politickým, ekonomickým, kulturním a geografickým problémům soudobé civilizace, závažným celospolečenským otázkám, jak je v zostřeném světle vnímáme především po tragických teroristických útocích na mocenská a ekonomická centra Spojených států amerických v loňském roce. Do popředí se vynořuje nové geopolitické uspořádání zeměkoule, které by mělo obnovit narušenou rovnováhu sil, kdy po zániku bipolárního světa hrozí nekontrolované světové konflikty. V minulosti se zánikem Západu zabývali N.J. Danilevskij, O. Spengler nebo A. Toynbee. Světovým bestsellerem se však stala až práce amerického politologa Samuela Huntingtona, který se obává, že s koncem studené války skončila západní fáze mezinárodní politiky a do popředí se posunula konfrontace Západu s ostatními civilizacemi v podobě ničivých válečných konfliktů. Naopak jeho protihráč F. Fukuyama v eseji "Konec dějin?" tvrdí, že nastává epocha definitivního vítězství kapitalismu a liberalismu, a tím i konec dějin. S předkládanými názory a myšlenkami polemizuje deset odborníků z našich vědeckých a vysokoškolských pracovišť, nezávislých novinářů a publicistů. Všichni odborníci si v knize kladou otázku, jak je možné nadcházející konflikty řešit. Zda je možné mezi technicky vyspělým a bohatým Západem a okolním světem vést smysluplný dialog, který by měl přispět k trvalejší harmonii politického vývoje jednotlivých krizových regionů a k celosvětově udržitelnému míru.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako třetí svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-31-9, 192 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, a budou přístupné z níže uvedeného obsahu.

 Úvod  Vladimír Nálevka  Konec dějin a střet civilizací 
 1.  Miloš MendelStřet civilizací ve světle vědy
Střet civilizací jako produkt vědecké postmoderny
Obecné slabiny paradigmatické metody
Konkrétní slabiny paradigmatické metody
    Západní civilizace
    Slovansko-pravoslavná civilizace
    Konfuciánská civilizace
    Islámská civilizace
Skutečné příčiny střetů
 
 2.  Oskar Krejčí  Hrozivé proroctví
Rytmus politické teorie
Nejasné pojmy
Kultura versus ideologie
Doktrinální rozpor
Rizika historiografie
Soužití civilizací
 
 3.  Stanislav Komárek  Prorokovali proroci... 
 4.  Luboš Kropáček   Model spíše varovný
Alternativa: jediná univerzální civilizace
Alternativa: dva světy
Islámský okruh
Křesťanský pohled
 
 5.  Zdeněk Zbořil  Střed a střet civilizací  
 6.  Ivo T. Budil   Střet kultur a vzpoura proti modernitě 
 7.  Martin Hekrdla  Postmoderní sociální konflikt
Sociální zdroje "boží pomsty"?
Boží stíny jediného světa
Problémy s modernizací
Vzpomínky na budoucnost
Čtení událostí
 
 8.  Bob Fliedr   Když odnikud někam, tak jinudy
Muslimové a války protestantů s katolíky
Oltář je dál než trůn
Střetávání dialogů
Svoboda a náboženství
Sňatek Východu a Západu
 
 9.  Tomáš Halík  Nový světový řád" a náboženství 
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2002 Odpadkový kôš Vladimíra Železného na predaj ? Lubomír  Sedláčik
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
28. 5. 2002 Exkluzivní vyhazov na prestižní adrese Jan  Paul
28. 5. 2002 Jak mi Český Telecom neumožnil připojení k internetu Richard  Kába
28. 5. 2002 Korupce v české justici a další tabuová témata v českém tisku Karel  Mašita
28. 5. 2002 Kurdský žadatel o azyl si v Sangatte sešil rty   
27. 5. 2002 Než začne Evropa kritizovat USA, měla by se podívat sama na sebe   
27. 5. 2002 Policejní razie v internetové kavárně a klubu Plíživá kontra - útok na svobodu tisku? Miroslav  Chovanec
27. 5. 2002 "Dávejte si pozor na to cikánský dítě, ať se tu chová slušně" Jan  Čulík
27. 5. 2002 Noční můra v Sangatte