10. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 5. 2002

Poté, co se současní spolupracovníci Britských listů Tomáš Pecina a Štěpán Kotrba zdiskreditovali neprofesionální medializací nesmyslného osobního sporu (za což se čtenářům omlouváme) hledáme nové spolupracovníky.

Britským listům se za šest let své existence podařilo to, co se v současnosti nepodařilo snad žádnému časopisu: shromáždit rozsáhlou, inteligentní a vlivnou čtenářskou obec. Novináři a intelektuálové si po pádu komunismu stěžovali, že když už není nic zakázáno, "slovo ztratilo váhu", občan se přestal zajímat o podnětné myšlenky a vrhl se na povrchní, únikovou zábavu. Argumentuji, že to není úplně pravda a Britské listy to do určité míry dokázaly: slovo neztratilo váhu, informujete-li otevřeně, upřímně, zajímavě a neúplatně o důležitých věcech. V současnosti mají Britské listy přibližně šest až sedm tisíc čtenářů denně a celkový dosah čtenářské obce třicet až čtyřicet tisíc čtenářů měsíčně. Během domácích či zahraničních krizí se počet čtenářů zvyšuje: během televizní krize koncem roku 2000 se více než zdvojnásobil proti normálnímu průměru, během války o Afghánistán, během celého loňského podzimu se ztrojnásobil až zčtyřnásobil. - Jiný pozorovatel tento týden poznamenal: "Pracuji se spoustou lidí, kteří čtou Britské listy denně - nedovedete si představit, jak obrovskou čtenost máte například u lidí z FAMU, u pracovníků tištěných sdělovacích prostředků a mezi politiky." Lidi Britské listy čtou, protože v nich nacházejí, co v českém jazykovém prostředí jinde není.

Hledám spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji. Chci se pokusit napravit trapas, způsobený spolupracovníky, další vlastní prací ve veřejném zájmu.

(PS. Šéfredaktor z časopisu samozřejmě nikoho nevyhazuje: snaží se list řídit co nejliberálněji. Tomáš Pecina se rozhodl odejít dobrovolně, z vlastní vůle. Britské listy zůstávají oběma dosavadním spolupracovníkům otevřeny - chtějí i nadále publikovat podnětné, kontroverzní myšlenky - i když zastává šéfredaktor názor, že v důsledku nynější trapné epizody a způsobu, jak oba reagovali, by si Tomáš Pecina i Štěpán Kotrba, měli v zájmu vlastní pověsti i pověsti časopisu dát od zveřejňování svých textů v BL po určitou dobu nyní pauzu.)

Šéfredaktor

PS. Tomáš Pecina oznamuje, že se rozhodl přestat vykonávat funkci správce serveru Britských listů, redakční systém nedopracuje do konečné podoby, (jde o vyhledávání a některé jiné funkce) a upozorňuje veřejnost, že od nynějška nenese žádnou odpovědnost za případné výpadky a jiné technické nedostatky na serveru Britských listů. - Funkci správce redakčního systému přislíbil převzít jiný počítačový odborník, Dominik Joe Pantůček.

Sloupek

Znalci poměrů v Lidovém domě se upřímě chechtají. Vztah Štěpána Kotrby a ČSSD je totiž kontroverzní. Jeho "neotřelé vystupování" a někdy upřímně "všeználkovská" snaha mluvit do všeho (od školství přes informatiku bezpečnost, zahraniční vztahy, politologické analýzy apod.) mu vynáší nejen příznivce, ale především ostré protivníky uvnitř politické strany s názvem ČSSD.

V análech sociální demokracie je o tom dokonce oficiální usnesení z nejvyšších míst. Svého času se Kotrba pustil do vydávání měsíčníku Pražský demokrat a vysloužil si oficiální odsouzení vedení sociální demokracie s tím že Pražský demokrat škodí sociální demokracii a sociální demokraté ho měli zakázáno číst - Kotrba ty noviny šířil zadarmo, a proto byl vydán oficiální příkaz, ať ze všech organizací strany jsou okamžitě tyto noviny hozeny do koše.

Nemyslím, že Kotrbova náklonnost k jistým sociálně-demokratickým myšlenkám a hodnotám (spíše než k politické straně jako takové), smíšená se špetkou levičáckého anarchismu a porcí exhibicionismu, by dělala z Britských listů stranické periodikum. Kotrba si vždy dokáže zachovat odstup jak od představitelů ČSSD tak i od konkrétní stranické politiky. A nejenom to, nezřídka konkrétní politické kroky a konkrétní politiky ČSSD napadá (a to často velmi hrubě - vzpomeňme jeho výlevy vůči Březinovi na stránkách BL).

Každý redaktor má své názory, vyznává své hodnoty a čtenář to po té delší době už stejně ví. Kotrba i s jeho anarchisticko levičáckými výlevy zkrátka patří ke koloritu BL. Ostatně stejně jako jeho nynější ideový oponent Pecina. S jejich názory může čtenář nesouhlasit, ale bude si je číst. To, že si tito dva pánové - obrazně řečeno - "dají před volbami do držky" je sice směšné, ale vůbec to nesouvisí s ohrožením zaměření BL jako nestranického deníku.

Obdivuji bezmezné nadšení "táty" Čulíka, který tu kládu BL už táhne kolikátý rok a teď musí řešit žabomyší volební rvačku svých redaktorů ve vzdálené on-line redakci.

(Z Fóra Britských listů)

10. 5. 2002
Rozhašení redakce BL mě velmi mrzí. Existenci BL považuji za velmi důležitou, ať si na ně nadává každý, jak chce. V kontrastu k tomu, jak omezeně nás české čtenáře informuje a podněcuje většina domácích tiskovin, si BL velmi cením. Ale to, že redakce fungující z větší části na dobrovolnosti, nemůže najít v rozepři shodu a řešení, znám z několika dalších organizací. Jako by tam, kde chybějí peníze, nefungovala dobře pravidla. Nad prací a osobními vztahy se musejí vznášet pravidla, vymezení kompetencí, která plynou ze společně stanované a přijaté mise, poslání, cíle. A to si patrně nepořídíme dost pevně a promyšleně, když spoléháme na tvořivost, poctivost, dobrovolnost. Ne že by lidi v těchto strukturách nebyli poctiví a třeba tvořiví, ale při nárazu na ledovec se takové lodi ponoří a utopí. Zavést propracovaný záchranný systém by je patrně donutila předem jen pojišťovna a akcionáři. Je možné, že jako lidi nejsme dost emancipovaní, abychom udrželi v chodu i spolek bez byrokracie a peněz? Tím nemyslím redaktory BL, ale Čechy a možná lidi vůbec - připadá mi, že větší vliv na svět mají instituce, v nichž jsou lidi odcizeni svým vlastním vztahům a zájmům.
10. 5. 2002
Petiční akce proti praktikám firmy NIKE, pořádaná skupinou revoluční mládeže REVO, se uskuteční 11. května 2002 od 15h v Pasáži Světozor ve Vodičkově ulici v Praze.

Zatčením pěti aktivistů a brutálním zásahem policistů skončila loňská petiční akce proti praktikám firmy NIKE, která se uskutečnila 12. května 2001 v pasáži Světozor v Praze v rámci Světového dne proti NIKE, pořádanému britskou kampaní No Sweat a United Students Against Sweathops v USA. Petice byla zaměřena proti zaměstnávání 12tiletých dětí a nelidským podmínkám, ve kterých jsou nuceni pracovat zaměstnanci v zemích třetího světa. - Toto je tisková zpráva hnutí revoluční mládeže REVO. - O neuvěřitelném rozsudku soudkyně Podlipné nad Radkem M., odsouzeným navzory důkazům na videozáznamu (neboť subjektivní "svědectví policisty má větší právní sílu než videozáznam"), jsme psali v BL zde.

10. 5. 2002
"Je-li hledání odpovědí základním úsilím lidstva, jeho údělem je být mateno dalšími a dalšími otázkami. Lidstvo se neustále snaží najít na světě smysl tím, že usiluje o to, definovat univerzální pravdy a absolutní principy. Tuto cestu podniká každá generace. Žádná nikdy nedospěje k cíli." - Vražda pravicového holandského politika Pima Fortuyna, k níž došlo v pondělí 6.5., otřásla Evropou. Fortuyn, okázalý politik, který dokázal obratně využívat sdělovacích prostředků a který se zaměřoval proti muslimům a chtěl zastavit veškeré přistěhovalectví do Holandska, byl zastřelen šesti kulkami před rozhlasovou stanicí v holandském městě Hilversum asi patnáct kilometrů jihovýchodně od Amsterodamu. Citujeme z redakčního komentáře listu Guardian k této vraždě, který vyšel 7.5. (v angličtině je zde).
10. 5. 2002
"Před několika lety předpověděla jedna moje přítelkyně, francouzská historička, vzestup významu Jeana-Marie Le Pena ve francouzské politice. Nikoliv kvůli nacismu, Evropské unii či Spojeným státům, které Le Pen také nemá zrovna moc rád. Ale kvůli tomu, že se domnívala, že Francouzi začnou dříve nebo později protestovat proti rychle rostoucímu počtu severoafrických přistěhovalců ve Francii. Víte, on se nás nikdo neptal, zda je tady chceme, řekla. My Američané bychom se tak nevyjadřovali. Jsme národ přistěhovalců." - Americká novinářka konzervativního zaměření Anne Applebaumová (jejím manželem je polský politik Radek Sikorski, takže má Appelbaumová povědomí o komunismu i o životě ve střední Evropě) srovnávala v listě Washington Post (anglická verze viz zde) postoj Evropanů a Američanů k rasismu a přistěhovalcům. Článek shrnujeme.

10. 5. 2002
Nedávné vydání časopisu Time se obšírně věnovalo problematice pedofilie mezi katolickými kněžími i možnostmi nápravy. Z obsáhlého materiálu jsme pro české čtenáře přeložili a upravili zpověď pedofilního kněze, jehož Time nazývá otec X.
9. 5. 2002
V Českej republike vyvolala polemika okolo nákupu nových stíhačiek takmer politickú krízu, v ktorej zaznievali neraz argumenty ďaleko od racionálnych. Ani pod Tatrami ale nie je situácia vzušných síl vôbec dobrá. Armáda si síce ponechala moderné ruské stíhačky MIG-29, ale nedávno musel priznať minister obrany Jozef Stank otrasný údaj, že sotvy štvrtina z nich je bojaschopná. Aj iné stroje lietajú neraz len cenu "kanibalizácie", teda vyberania dielcov z ostatných exemplárov. Kto sa na tejto katastrofe v modrom priživuje - politicky aj ekonomicky ?
10. 5. 2002
Z článku pana Sedláčika Pitomec stojí vedle blbce je mi trochu zle:
10. 5. 2002
Karel Čermák
Můj nebožtík otec absolvoval větší část svého školního vzdělání ještě za starého Rakousko-Uherska a rád vzpomínal na to, jak předmětem výuky v hodinách zpěvu byl nácvik rakouské státní hymny ve čtyřhlasém provedení. On zpíval třetí hlas a po prvních dvou slokách "zachovej nám, Hospodine, císaře a naši zem" a "císaři po boku vládne císařovna spanilá" se vždycky nejvíc těšil právě na tu třetí (nebo už čtvrtou?) sloku "čeho nabyl občan pilný, vojín zbraní zastávej". No a jelikož můj otec nebyl žádný militarista, nýbrž spíš naopak pacifista, nemohla jeho slabost pro třetí sloku spočívat v ničem jiném, než v navyklém smyslu pro zavedený pořádek, v němž občan žije, je pilný a nabývá, kdežto vojín se ho zbraní zastává proti každému, kdo by takový rozumný řád porušoval." - Publikujeme na doporučení Jaroslava Štemberka druhý úvodník Karla Čermáka z Bulletinu advokacie z loňského září, který nezastaral.
10. 5. 2002

Pod vyzývavě obnaženými
Haluzemi nemravné břízy
Myslel jsem včera odpoledne
Na rozechvělý vlhký klín ...

10. 5. 2002
Předvolební atmosféra v Česku je plná výkřiků o krizi, pestrobarevných vizí a nejrůznějších definic reality. Tyto pojmy mohou pomoci poodhalit závoj každodennosti... Málokteré slovo je v politice tak znehodnocováno inflací častého užívání, jako výraz "krize". Každý, i ten nejmenší problém se v ústech opozičních politiků a dryáčnických novinářů mění v dramatickou krizi. Změna dostává barvy katastrofických scénářů. Krize ale opravdu mohou existovat, byť se pod tento střechový pojem schovává velice pestrá směs událostí. Výsledkem zmatku je, že lze jen obtížně oddělit pocit krize od krize samotné.
10. 5. 2002

Mili kolegove ucitele,

v kvetnu vznikl novy vzdelavaci web, ktery ma pomahat ucitelum zakladnich a strednich skol ve vyuce vsech predmetu. Jeho pracovni verze je k nahlednuti na adrese www.volny.cz/eucebnice - od zari by měla byt k dispozici verze konecna.

Pokud byste se chteli na vzniku a tvorbě tohoto webu podilet svymi prispevky (staci je posilat ve Wordu), potom je tato zprava urcena prave vam! Budeme vdecni za jakekoliv ohlasy, ktere povedou k vylepseni tohoto webu. Pokud znate nekoho z vaseho okoli, koho by tento web zajimal, informujte ho prosim o jeho existenci. Hledame spravce pro jednotlive predmety, zatim je obsazena pouze cestina, i obcasne dopisovatele.

10. 5. 2002

Pietní uctění památky básníka v den výročí jeho tragického skonu pořádá v úterý dne 14.5.2002 v 17 hod. na Olšanských hřbitovech Společnost Viktora Dyka.

(Jak najít hrob: -z Vinohradské tř. naproti zast. tramvaje č. 11, na poloviční cestě mezi st. metra A Flora a Želivského- od hlavního vchodu jít rovně až k prvnímu "náměstíčku, tam se dát doleva, hrob se nachází u cesty napravo asi po 30 m.)

11. 5. 2002

Před několika málo lety se v okresním týdeníku Mělnicko objevila výzva ke sbírce na vyplacení místa posledního odpočinku Viktora Dyka.

Ctitel básníkova díla se ocitl na hřbitově v okamžiku, kdy tam probíhalo jakési necitlivé vyměřování. Nelenil a zjistil: hrob nebyl od r. 1986 placen, a tak v době, kdy se ve zboží proměňuje vše, včetně věcí v životě člověka posledních, nenechal běh věcí náhodě a za pomoci regionálního tisku pomohl zjednat nápravu.

Prý žádné nebezpečí nehrozilo, ale co kdyby?

Hrob malíře Jakuba Schikanedra takto "zmizel".

V případě operní pěvkyně Podvalové se nenašel nikdo, kdo by zabránil penězchtivé neoprávněné osobě z širšího příbuzenstva jednat proti poslední vůli umělkyně. Hrobka na Vyšehradském hřbitově změnila majitele.

9. 5. 2002
Na prvního máje jsem se šel podívat na shromáždění "anarchistů". V předchozích letech jsem toho dne navštěvoval své oblíbené komické představení - setkání penzistů na Letné - ale každoročně si všímám, že stále ještě žijících sympatizantů komunistů ubývá, a tak jsem se vydal hledat zábavu jinde...

Jak se v důsledku Američany inspirovaného procesu "globalizace" nevyhnutelně zvětšuje propast mezi bohatými a chudými zeměmi, sílí proti tomu lidové hnutí. Od prvních demonstrací v Seattle v roce 1999 přes protesty ve Washingtonu, v Melbourne, v Prase, v Seoulu, v Nice, v Barceloně, v Quebec City, v Göteborgu a v Janově se podstatně rozvinulo.

Vzhledem k tomu, že se mi líbí možnosti, které vznikají v důsledku současné globalizace (jako například nákup zboží z jiných zemí (vyrostl jsem v Brazílii za vojenského režimu, kdy jsme byli nuceni kupovat jen domácí, nepříliš kvalitní zboží) a myslím, že je daleko praktičtější jít nakupovat do nákupního střediska či hypermarketu než běhat po městě po nejrůznějších obchodech. Protesty proti těmto možnostem mi vadí.

Zcela však chápu kritiku antiglobalizačního hnutí, zaměřenou proti vykořisťování chudších zemí nejmocnějšími zeměmi. Souhlasím s touto kritikou. Mám také potíže s amorálním postojem dogmatu volného trhu. Jsem proti tomu, aby levné zboží vyráběly děti. Avšak usilovat utopicky o zastavení (podle mě přirozeného) procesu globalizace a navrátit se do minulosti, například do světa bez automobilů, je nejen naivní, je to utopie. To, co potřebujeme, jsou automobily, které by neznečišťovaly životní prostředí, nikoliv návrat ke koňským potahům.

Protestní hnutí dneška musejí zaujmout realističtější, lépe organizovaný přístup. A měla by se hodně poučit z historie.

9. 5. 2002
Karel Čermák
Mýlí se každý, kdo by si myslel, že si v dnešním úvodníku přečte fundovanou etnografickou studii z mých dlouholetých výzkumných pobytů mezi domorodci na Východním Timoru, přičemž zvláštní zřetel bude věnován povinnosti mlčenlivosti advokáta, která u dutolebých platí absolutně vůči soudu a vztahuje se vůbec na všechno, co advokát ví, (arg. a contr.: nikoliv na to, co neví), kdežto u prasohlavých platí naopak vůči klientovi a je doplněna všeobecnou oznamovací povinností přímo kmenovému náčelníkovi. Tato zcela opačná právně teoretická východiska vedou naštěstí k velmi podobným výsledkům, neboť zatímco dutolebý advokát hájí zájmy svého klienta tím, že trvale mlčí jako ryba a u soudu postává jako oleandr, prasohlavý si svého klienta nejdřív práskne a pak mu už poskytuje celkem standardní právní služby, spočívající v tom, že mu nic neřekne.

"Přiloženě zasílám dva úvodníky od Karla Čermáka, které byly publikovány v Bulletinu advokacie (na internetu jsou k dispozici ve formátu pdf na http://www.cak.cz/ v rámci celého příslušného čísla Bulletinu, zejména pro ty, kteří mají pomalé připojení by možná bylo vhodné převzít je do BL). Jsou sice oba ze září minulého roku, ale myslím si, že mají delší časovou platnost a váží se k tématům v BL diskutovaným," napsal Jaroslav Štemberk.

9. 5. 2002
Vážený pane Čulíku,

Musím odpovědět na Váš článek "Odmítáme pojem kolektivní viny..."_ (BL 6.5.2002), v kterém mi připisujete "protiněmectví" a svou vlastní pozici představujete jako zjevenou pravdu.

Píšete m.j.: "Už jsem psal v Britských listech, že nesouhlasím s protiněmectvím Bořivoje Čelovského, které, jak se zdá, motivuje jeho kampaň za osvobození českého tisku ze zahraničních rukou. Je neférové odsuzovat Němce na základě pojmu kolektivní viny. Pan Čelovský to musí vědět. Co má moje šestnáctiletá dcera, protože je částečně Češka, společného s komunistickým útlakem v někdejším Československu? Co má dnešní dvacetiletý či třicetiletý Němec společného s hitlerovským nacismem?"

Odpovím nejdříve na Vaši neférovou otázku:

9. 5. 2002
Chystá se obří aukce britských komerčních rozhlasových a televizních stanic, neboť britská vláda se rozhodla radikálně liberalizovat zákony, které upravují vlastnictví sdělovacích prostředků, napsal včera radostně deník The Times, majetek mediálního magnáta Ruperta Murdocha, (mezinárodního Vladimíra Železného), jehož tiskové impérium se tedy nyní chystá koupit (méně významný) celostátní britský terestrický televizní okruh Channel 5. Jakákoliv mediální firma na světě, včetně amerických gigantů AOL Time Warner či Walt Disney Company bude mít možnost vlastnit britské regionální komerční televizní stanice, které dohromady vytvářejí vysílací proud třetího (komerčního) terestrického britského televizního okruhu, píše list. (Těchto stanic je šestnáct, což dosud zaručovalo, aby žádný jednotlivý majitel nemohl nepřípustně ovlivňovat televizním vysíláním celou zemi.) Návrh nového mediálního zákona zveřejnila britská ministryně kultury Tessa Jowellová. Konstatovala, že britská média jsou už příliš dlouho příliš přísně regulována a příliš silně chráněna před konkurencí. Uvedla, že vláda chce britský mediální trh liberalizovat, ale zároveň udržet základní záruky, "na ochranu rozrůzněnosti a plurality našich médií", řekla ministryně. Účelem liberalizace mediálního prostředí je zřejmě umožnit britským sdělovacím prostředkům, aby si v globalizačním prostředí našly mezinárodní podnikatelské spojence a odolaly tak v sílící mezinárodní konkurenci.
8. 5. 2002

V reakci na žádost o informace o majetkových změnách v redakcích českých, zejména regionálních listů, jsme dostali tento dopis:

Vážená paní Pilařová,

nezlobte se, ale na analýze spolupracovat nemohu. Ve smlouvě se zaměstnavatelem, společností Vltava - Labe - Press, máme poskytování informací tohoto druhu zakázáno.

Děkuji za pochopení.

(Jméno a adresa pisatele jsou redakci známy.)

Avšak informace o některých listech v zlínském kraji jsme přece jen dostali. Viz níže. Z výše uvedeného dopisu a z níže publikovaných svědectví je zřejmě docela dobře možné extrapolovat, jaká je asi situace i jinde. - Upozorňujeme i na článek o nynější liberalizaci regulace britských médií, která však nedosahuje "liberalizace" české (v každé britské lokalitě musejí podle zákona existovat tři na sobě nezávislé mediální hlasy).

Jaroslav Formánek podnětným způsobem navrhuje na zdejším Fóru (viz níže), že by bylo záhodno spojit se s korespondenty tisku malých zemí Evropské unie a zjistit, jakým způsobem se tyto země brání proti hegemonii velkých členských zemí Evropské organizace. Zároveň by bylo záhodno jednat i s novináři v samotném Německu, zda firmy jako Vltava - Labe - Press neporušují v České republice svým zdejším monopolním postavením německé zákony. Z ČR to přece dosud nikdo nezkoumá.

9. 5. 2002
Na dotazník Daniely Pilařové odpovídá jejich šéfredaktor.
10. 5. 2002
Shrnujeme první údaje z vyplněných dotazníků Daniely Pilařové o osudu regionálních novin.
10. 5. 2002

Informace pro čtenáře a sponzory

V důsledku sbírky na investigativní práci Britských listů, zahájené začátkem roku 2001, po krizi v České televizi, během níž BL informovaly nezávisle o vývoji v tomto českém veřejnoprávním médiu, se vybralo do března 2001 od několik stovek drobných sponzorů celkem 435 000 Kč. Tato částka financovala provoz Britských listů od února 2001 do listopadu 2002. Byla použita na investigativní práci Tomáše Peciny a na vytvoření nového redakčního systému, který uvedl Tomáš Pecina, jednatel OSBL, do provozu v říjnu 2001 (prozatím v beta verzi, např. bez vyhledávání). Jednatel OSBL z částky platil také jednorázové projekty a práci na vytváření archívu Britských listů, bez něhož nemůže být vydán slibovaný CD ROM. Tato nesmírně rozsáhlá práce (jde o zpracování více než 10 000 článků) dosud není dokončena a zřejmě potrvá ještě čtvrt roku.
11. 5. 2002
Tuto reakci publikoval Tomáš Pecina na fóru a požádal šéfredaktora BL o její zveřejnění přímo v čísle. Jan Čulík se k ní vyjadřuje pod čarou. Považuje nyní tuto diskusi za ukončenu a nebude už dál zveřejňovat v BL k této věci žádné další příspěvky.
10. 5. 2002
Zde je vyjádření redaktora Britských listů, jež je zároveň jeho posledním článkem v deníku. (TP)

Poznámka šéfredaktora Jana Čulíka: Toto je text, který si Tomáš Pecina vydal o své vůli a bez předchozího vědomí a souhlasu šéfredaktora listu. Jan Čulík nesouhlasí s Pecinovým rozhodnutím medializovat své osobní spory se Štěpánem Kotrbou a už vůbec ne s publikací těžko ověřitelných tvrzení, které Tomáš Pecina má z druhé či třetí ruky. Šéfredaktor to považuje za neetické. Učiní vše, co je v jeho silách, aby osobní spor obou dosavadních dobrovolných spolupracovníků nebyl dále v tomto listě medializován a čtenářům se omlouvá za nyní dramatickým způsobem projevenou neprofesionalitu svých dosavadních spolupracovníků. Pokusí se vytvořit nový redakční tým.

8. 5. 2002

Vrátil jsem Štěpánu Kotrbovi přístup k redakčnímu systému, který mu odebral Tomáš Pecina. Pro dosud neinformované čtenáře: mezi spolupracovníky BL Tomášem Pecinou a Štěpánem Kotrbou vznikl ostrý osobní spor. Tomáš Pecina právem poukazoval na vážné nedostatky v některých materiálech Štěpána Kotrby, nabízených k publikaci (vypadaly v předvolebním období jako PR pro sociální demokracii), neprávem však o své vůli zabraňoval Kotrbovi v přístupu do redakčního systému. Oba spolupracovníci BL se zachovali neprofesionálně, když si nedokázali tento interní spor vyřešit mezi sebou, takže vyvřel i na stránky Britských listů. Přitom jde o legitimní a závažnou otázku, kde přesně vzniká hrozba, akutní zejména v manipulativním českém prostředí, že se nezávislý list zdiskredituje, pokud vznikne - třeba jen mimoděk - podezření, že jeden z jeho redaktorů usiluje o publikaci PR. Něco takového si BL nemohou dovolit. (K této "bouři ve sklenici vody" viz zde a zde.)

Obnovený přístup má ŠK pod (nikoliv ve sdělovacích prostředcích zrovna nezvyklou) podmínkou, kterou budou, doufám, dodržovat oba členové redakce, že totiž o tom, co a v jaké formě se má v listě publikovat, a kdo má mít přístup do redakčního systému, rozhoduje - přirozeně v případech sporů po rozsáhlých konzultacích s kolegy - šéfredaktor. Na celou kontroverzi se dívám stoicky...

Princip č. 1: Až do všeobecných voleb nebudeme publikovat žádné materiály od členů redakce, které by bylo lze interpretovat jako podporu pro nějakou českou politickou stranu, tedy ani další fotografie z předvolebních akcí politických stran. Po volbách budeme zveřejňovat fotografické seriály z akcí politických stran pouze po zralé úvaze, bude-li mít akce výraznou nezávislou zpravodajskou hodnotu. - Je to, samozřejmě, běžná, civilizovaná, novinářská zásada. Pochybuji, že byste chtěli číst časopis, který by bylo lze obviňovat, že nadržuje nějaké politické straně.

Jan Keller
12. 6. 2002

Přinášíme čtenářům Britských listů poslední část čtení na pokračování. Po devět týdnů jste zde nacházeli jednotlivé kapitoly z knihy Jana Kellera Politika s ručením omezeným, s podtitulem Proměny moci na prahu 21. století. Kniha se příští týden bude stěhovat do nově zřízené sekce KNIHOVNA.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako první svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-27-0, 144 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem autora i vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, přístupnému z níže uvedeného obsahu, který se bude dynamicky rozšiřovat.

V archivu naleznete on-line rozhovor Jana Kellera se čtenáři Britských listů, fotogalerii, pořízenou u příležitosti vydání této knihy v říjnu 2001 i autorův životopis.

  Úvod   5.  Politika na okraji globalizace
Globalizace jako velké vyprávění
O čem mlčí vyprávění
Státy létat nedokáží
Ironie dějin
Prostor pro demokracii
 
 1.  Moderní politika - dělení pokladu
Čím ospravedlnit moc státu?
Kde jsou meze státní moci?
Jak mít užitek ze státní moci?
   6.  Postmoderní politika
Guláš jako program
Politika jako tombola
Politika svádění
Postmoderní politik
 
 2.Politika a virtuální ctnosti
Simulacrum v moderním provedení
Nacionalismus jako virtuální domov
Karikatura komunity
Uctívání státní moci
Privilegium neprivilegovaných
   7.  Politika ve světě sítí
Politika ve věku organizací
Vítězné tažení sítí
Politika v síti
Nedůvěřivý volič
 
 3.  Politika tolerovaná experty
Čím více moci, tím méně kontroly
Expertní vědění a veřejné mínění
Poradenská společnost
Experty nikdo nevolí
Demokracie versus technokracie
   8.  Politika v nejisté společnosti
Špatné recepty na bezpečí
Nejistota jako styl života
Je modernizace lékem na nejistotu?
Program TINA
 
 4.  Politika a jiná rizika
Neviditelný vetřelec
Chybějící pojištění
Plnění norem
Dělba zla
Předpotopní politika
   9.  Dilemata občanské společnosti
Dilema ziskovosti
Dilema organizovanosti
Dilema sítí
 
5. 7. 2002
Vladimír Nálevka, Miloš Mendel, Oskar Krejčí, Stanislav Komárek, Zdeněk Zbořil, Ivo T. Budil, Martin Hekrdla, Bob Fliedr, Tomáš Halík

Posledním dílem Čtení na pokračování ze sborníku Evropského literárního klubu s názvem Střet civilizací ? a podtitulem Dominance Západu, nebo dialog světových kultur ukončujeme deset týdnů trvající prezentaci této knihy.

Je věnovaná aktuálním politickým, ekonomickým, kulturním a geografickým problémům soudobé civilizace, závažným celospolečenským otázkám, jak je v zostřeném světle vnímáme především po tragických teroristických útocích na mocenská a ekonomická centra Spojených států amerických v loňském roce. Do popředí se vynořuje nové geopolitické uspořádání zeměkoule, které by mělo obnovit narušenou rovnováhu sil, kdy po zániku bipolárního světa hrozí nekontrolované světové konflikty. V minulosti se zánikem Západu zabývali N.J. Danilevskij, O. Spengler nebo A. Toynbee. Světovým bestsellerem se však stala až práce amerického politologa Samuela Huntingtona, který se obává, že s koncem studené války skončila západní fáze mezinárodní politiky a do popředí se posunula konfrontace Západu s ostatními civilizacemi v podobě ničivých válečných konfliktů. Naopak jeho protihráč F. Fukuyama v eseji "Konec dějin?" tvrdí, že nastává epocha definitivního vítězství kapitalismu a liberalismu, a tím i konec dějin. S předkládanými názory a myšlenkami polemizuje deset odborníků z našich vědeckých a vysokoškolských pracovišť, nezávislých novinářů a publicistů. Všichni odborníci si v knize kladou otázku, jak je možné nadcházející konflikty řešit. Zda je možné mezi technicky vyspělým a bohatým Západem a okolním světem vést smysluplný dialog, který by měl přispět k trvalejší harmonii politického vývoje jednotlivých krizových regionů a k celosvětově udržitelnému míru.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako třetí svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-31-9, 192 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, a budou přístupné z níže uvedeného obsahu.

 Úvod  Vladimír Nálevka  Konec dějin a střet civilizací 
 1.  Miloš MendelStřet civilizací ve světle vědy
Střet civilizací jako produkt vědecké postmoderny
Obecné slabiny paradigmatické metody
Konkrétní slabiny paradigmatické metody
    Západní civilizace
    Slovansko-pravoslavná civilizace
    Konfuciánská civilizace
    Islámská civilizace
Skutečné příčiny střetů
 
 2.  Oskar Krejčí  Hrozivé proroctví
Rytmus politické teorie
Nejasné pojmy
Kultura versus ideologie
Doktrinální rozpor
Rizika historiografie
Soužití civilizací
 
 3.  Stanislav Komárek  Prorokovali proroci... 
 4.  Luboš Kropáček   Model spíše varovný
Alternativa: jediná univerzální civilizace
Alternativa: dva světy
Islámský okruh
Křesťanský pohled
 
 5.  Zdeněk Zbořil  Střed a střet civilizací  
 6.  Ivo T. Budil   Střet kultur a vzpoura proti modernitě 
 7.  Martin Hekrdla  Postmoderní sociální konflikt
Sociální zdroje "boží pomsty"?
Boží stíny jediného světa
Problémy s modernizací
Vzpomínky na budoucnost
Čtení událostí
 
 8.  Bob Fliedr   Když odnikud někam, tak jinudy
Muslimové a války protestantů s katolíky
Oltář je dál než trůn
Střetávání dialogů
Svoboda a náboženství
Sňatek Východu a Západu
 
 9.  Tomáš Halík  Nový světový řád" a náboženství 
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2002 O historii českého tisku - první informace   
10. 5. 2002 Čeho nabyl občan pilný, vojín zbraní zastávej Karel  Čermák
10. 5. 2002 Nacionalismus, přistěhovalectví a rasismus: Evropa neví, co si o sobě myslet   
10. 5. 2002 Zpověď pedofilního kněze Jan  Lipšanský
9. 5. 2002 Dutolebí a prasohlaví Karel  Čermák
9. 5. 2002 Etatismus versus globalizace: mohou být anarchisté nadějí lidstva? Fabiano  Golgo
9. 5. 2002 Němci měli kolektivní odpovědnost za válečné zločiny Bořivoj  Čelovský
9. 5. 2002 Jak to dopadlo s Jihlavskými listy Petr  Klukan
8. 5. 2002 Nic o historii majetkových změn českých regionálních deníků se nedovíme? Jan  Čulík
7. 5. 2002 Francouzské prezidentské volby: Chirac 81,55%, Le Pen 18,45% Josef  Brož