31. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 3. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

RUSKO: Moskva je znepokojená hrozbou, kterou válka představuje pro kulturní památky na území Iráku
Ministr kultury Michail Švidkoj poslal americkému velvyslanci v Rusku seznam ohrožených památek. Jsou mezi nimi i ruiny Babylónu, kulturní památky Mezopotámie, asyrské a sumerské paláce, starověká centra měst Ur, Uruk, Lagaš, Nipur a Bagdád.
RAKOUSKO - Vídeň: Američané se bojí Baradeje
Ředitel Medzinárodní agentury pro atomovou energii - MAAE - Muhammad al-Baradei v pondělí uvedl, že mandát zbrojních inspektorů OSN hledajících v Iráku zakázané zbraně je stále v platnosti a očekává, že po válce sa vrátí do Bagdádu s plnými pravomocemi. Spojené státy se oproti tomu vyjádřily, že jejich představou po válce je "spíše limitovaná" činnost zbrojních inspektorů OSN...
IRÁK: Američané zastřelili sedm iráckých žen a dětí v autobusu
Američtí vojáci zahájili střelbu na vozidlo, které u jejich kontrolního stanoviště odmítlo zastavit. V incidentu, k němuž došlo poblíž Nadžafu zhruba 150 kilometrů jižně od Bagdádu, bylo zastřeleno celkem sedm iráckých žen a dětí. V automobilu bylo podle amerických zdrojů 13 žen a dětí. Bez zranění vyvázly pouze čtyři osoby. Oznámilo to dnes americké velení v Kataru.
ČTK: Plánovači války se bojí slunečních bouří
Američtí vojenští plánovači, kteří ladí postupy jednotek a navádění střel a raket proti iráckým cílům, se nejvíce bojí slunečních bouří. Úzkostlivě sledují předpovědi o erupcích, které mohou elektricky rozbouřit vyšší vrstvy pozemské atmosféry a překazit spojení se satelity, které krouží vysoko v kosmu. Na neporušenosti údajů závisí přenos zakódovaných zpráv, obrazů ze zásahů nepřátelských cílů a určování polohy. Data musejí procházet ionosférou, která je elektricky neklidnou částí ovzduší ve výši asi 50 kilometrů, a pokud se ztratí i jen malá část, nastávají chyby nebo v horším případě oslepnou "chytré bomby" naváděné na cíl z kosmu.
Plné znění článku Vlastimila Milého ČTK
IRÁK -Bagdád: Začalo nové bombardování centra Bagdádu.
Nejméně pět mohutných explozí dnes večer otřáslo centrem irácké metropole. Dva z výbuchů se ozvaly z oblasti, kde se nachází prezidentský palác. Na střed Bagdádu dopadlo nejméně deset raket. Prezidentský komplex dostal přímý zásah. Hoří v komplexu hotelu Palestine.
USA - Washington (ČTK) / PROPAGANDA : Příslušníci rodiny iráckého prezidenta Saddáma Husajna se snaží opustit zemi, prohlásila dnes mluvčí amerického ministerstva obrany Victoria Clarkeová. "Získali jsme náznaky, podle kterých členové Saddámovy rodiny opouštějí zemi, nebo se jí pokoušejí opustit," tvrdí mluvčí. "Od chvíle, kdy koalice bombardovala na začátku války Saddámův generální štáb, Saddáma nikdo neviděl stejně jako nikdo nezahlédl jeho syny."
"Jedna věc je naprosto jasná, je to konec iráckého režimu," konstatovala Clarkeová.
ITÁLIE: Prohlášení 4000 sebevražedných útočnících, s nímž přišel irácký mluvčí, je podle italského ministra zahraničí Franco Frattiniho "hrozivým důkazem, že existuje skutečně těsné propojení mezi fundamentalismem, extremismem, stoupenci terorismu a Saddámem Husajnem". Italská vláda patří k rozhodným stoupencům americké intervence do Iráku, i když neposkytla své vojáky, ale pouze využívání vojenských základen na území země pro takové operace, jako je zásobování či doplňování pohonných hmot.
LAS nemá konkrétní plán na podporu Sýrie
Generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá dnes v Aténách vyjádřil znepokojení nad případným rozšířením války v Iráku, což by mohlo destabilizovat Blízký východ.
Músá řekl, že LAS nemá konkrétní plán na podporu Sýrie, kterou Spojené státy obviňují, že podporuje teroristické skupiny a režim Saddáma Husajna, a o níž Izrael tvrdí, že možná ukrývá irácké zbraně hromadného ničení.
"To, co denně vidíme v televizi, neustávající bombardování Bagdádu, je těžké přijmout pro kteréhokoli Araba," zdůraznil bývalý egyptský ministr zahraničí.
"Situace je již dosti těžká s válkou v Iráku, představte si ale, jak by byla nebezpečná, kdyby se rozšířila i jinam. Region již ovládá obrovský hněv a pobouření kvůli tomu, co se děje v Iráku a v Palestině," dodal.
IRÁK / PROPAGANDA: Očekávání se naplnilo... Konečně je někdo uvítal.
Několik set obyvatel jihoiráckého města Shatra dnes vítalo americké vojáky. Podle rozvědky zde měl být bratranec iráckého prezidenta Saddáma Husajna Alí Hasan Madžíd, kterému Saddám svěřil velení jižní fronty. Madžíd, řečený chemický Alí, ale dopaden nebyl. Večer, když jednotky vjely do města, znělo volání: Vítejte v Iráku. "Tady nejsou žádné problémy, jsme rádi, že vidíme Američany," řekl podle agentury ČTK jeden mladík. Cílem bombardování byly objekty patřící straně Baas. Místní lidé z rozvalených budov vynášeli nábytek...
BRITÁNIE / BLAMÁŽ: Diletantská manipulace státního tajemníka
Státní tajemník na britském ministerstvu obrany Adam Ingram se v pondělí před poslanci snažil upřesnit "chemické zbraně", které se podařilo objevit v sobotu při bojové akci proti irácké armádě. Ingram nejprve na dotaz jednoho poslance reagoval ujištěním, že spojenečtí vojáci objevili "sklad chemických zbraní a dalších 'komponentů' spojených s jadernou, biologickou a chemickou hrozbou".
Pak se ale opravil a upřesnil, že šlo "jednoduše o chemickou a biologickou hrozbu".
Režim iráckého prezidenta Saddáma Husajna má "kapacitu" takové zbraně použít, usoudil Ingram. "A právě proto jsme v Iráku," zdůraznil, aby ospravedlnil anglo-americkou intervenci do Iráku.
Dodal, že "je jen otázkou času", než spojenecké síly "naleznou v Iráku chemické a biologické zbraně". Minulý čtvrtek britský ministr obrany Geoff Hoon oznámil, že britské jednotky učinily v Iráku "významné nálezy", které "naprosto jasně dokazují, že irácké jednotky jsou připraveny použít" zbraně hromadného ničení. Následně však ministr připustil, že tyto důkazy "nejsou úplně přesvědčivé", protože nebyl nalezen žádný materiál, který by bylo možné použít k "útočným" záměrům.

Fakticky šlo o prostředky protichemické ochrany uskladněné v objektu obsazeném iráckou jednotkou ve městě Násiríja asi 350 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Jak už v sobotu informovalo americké velení, příslušníci námořní pěchoty objevili přes 300 kombinéz protichemické ochrany, přes 300 plynových masek, injekce atrofinu a dvě vozidla chemické očisty".
IRÁK: Dva britští vojáci, kteří odmítli bojovat v Iráku, byli dnes přepraveni do kasáren, kde sídlí jejich jednotky. Podle obhajoby nelze vyloučit, že těmto vojákům hrozí válečný soud. Advokát, který zachoval anonymitu, aby tak zabránil identifikaci svých klientů, pouze sdělil, že jde o dva profesionální vojáky. Oba svým velitelům sdělili, že odmítají bojovat ve válce, která "působí civilní oběti". Oba vzbouřenci jsou prý příslušníky 16. letecké brigády, která operuje na jihu Iráku.
NĚMECKO: Prezident Rau kritizuje Bushe
Poprvé přímo a nezvykle ostře dnes kritizoval amerického prezidenta George Bushe za iráckou válku jeho německý protějšek Johannes Rau. V německé zpravodajské televizi n-tv napadl také Bushovy výroky o božím poslání, které prý vede jeho počínání.
Americký prezident podle Raua dospívá k "obrovskému nedorozumění", jestliže hovoří o boží misi, která ho pohání k válce. "Jde o zcela jednostranné poselství George W. Bushe. Nesdílím názor, že nějaký národ dostane boží pokyn, aby osvobodil národ jiný."
Nikde v bibli se nevyzývá ke křížovému tažení, připomněl Rau.
RAKOUSKO - Vídeň: Britskou vládou kritizované novináře z BBC brání tiskový institut
Mezinárodní tiskový institut IPI odsoudil nejnovější pokusy britských ministrů napadat informování veřejnoprávní rozhlasové a televizní stanice BBC o irácké válce. Ředitel IPI Johannes Fritz konstatoval, že BBC "má nejen právo, ale také absolutní povinnost informovat o této válce. Pro veřejnost je nepostradatelné, aby získala bezpočet názorů v zájmu pochopení toho, co se v Iráku děje." Politikům vzkázal, že je "chybné a také nezodpovědné" kritizovat za války média "jen proto, že se jim nelíbí, co vidí na obrazovkách". Britská vláda podle něj musí akceptovat, že nikoli politikové, ale odpovědní činitelé BBC jsou nejkompetentnější rozhodovat, co do zpráv patří a co ne.
IRÁK : Američané vypověděli novináře za prozrazení polohy jednotek
Americké ministerstvo obrany vypovědělo z Iráku dalšího amerického novináře, který se provinil tím, že v televizním vysílání prozradil umístění jednotky, u níž se právě nalézal. Postižen byl tentokrát známý korespondent zpravodajské televize Fox News Geraldo Rivera.
V pátek ze stejného důvodu minulý týden vypověděl reportéra Philipa Smuckera který pracuje pro americký list The Christian Science Monitor.
IRÁK - Bagdád: od naší zpravodajky
Arabské televizní stanice uprostřed nedělní noci vysílaly živé vysílání exploze Ministerstva informací, které už po čtvrté bylo zasaženo raketou. Ohromný požár v podobě ohnivé koule stoupal vysoko k nebi a přízračně ozařoval Bagdád. V budově bylo hodně písemnosti a hořlavých prepážek z umělých hmot. V těsné blízkosti Ministerstva informací jsou obytné domy, které musely být postiženy následky nezvládnutelného požáru. Krátce nato umlkla irácká televize, její provoz se obnovil až v 10.30 SEČ.
Zpravodaj satelitní televize Abu Dhabi : Vzhledem k tomu, že toto ministerstvo je prázdné, zpravodaj to komentoval tak, že irácký lid to chápe tak, že jde jen o pustopusté ničení, na kterém spojenci mají zájem proto, aby po válce americké firmy mohly co nejvíce zničený Irák obnovovat.
IRÁK : TV Abu Dhabi / INFO-WAR: V jihoiráckém druhém největším městě Basra invazní armáda provádí razie. Vojáci zuřivě hledají partyzánské aktivisty, útočící proti nim. S obyvateli se při nich jedná velmi surově, v kleče jsou spoutáváni. To vyvolává velký hněv lidu. Na druhé straně obyvatelé usilují o samostatné hloubení studen. Na záběru bylo ve spojitosti s touto činností místo s rozsáhlou hlubší louží, z které lidé radostně odnášejí nádoby s vodou.
ČESKO - vláda: Irácká opozice by měla českým nevládním organizacím sdělit, jaká forma humanitární pomoci by byla pro irácký lid nejvhodnější. Představitele exilového opozičního Iráckého národního kongresu v Praze Muvaffaka Fattúhiho o to dnes požádal vicepremiér Petr Mareš. "Je potřeba získat maximum informací, údaje od irácké opozice jsou jedna z možností," řekl Mareš, který je se zástupci Iráckého národního kongresu v dlouhodobějším kontaktu. Poradcem Petra Mareše pro otázky menšin (včetně irácké) a mj. i kontaktu s neziskovým sektorem je Iráčan Majid Majed, o jehož dlouhém "boji" s českou cizineckou policií psaly před časem Britské listy.
ČESKO - Hrad: Klaus napsal Bushovi
"Jsem přítel Spojených států a Američanů. V současné době zkoušek se hodnota přátelství projevuje nejen slovy, ale především činy. Pokud jde o iráckou válku, Česko se jí ale po boku Američanů a Britů neúčastní. Podporuje však Spojené státy v boji proti terorismu." V dopise, který zaslal americkému prezidentovi Georgi Bushovi, to uvedl jeho český protějšek Václav Klaus. Vláda navíc jedná o tom, jak do Iráku poslat vojenské lékaře, aby opět nebyli ve válce.
ČESKO- MZv: Podle současného mandátu mohou čeští vojáci zasáhnout i v případě odstraňování následků katastrof. U protichemického praporu se předpokládalo, že katastrofou přitom bude třeba hořící ropný vrt. "Pro lékaře může být katastrofou i něco jiného," řekl ministr zahraničí. Posouzení, zda konkrétní situace splňuje podmínky k nasazení jednotky, je podle Svobody na českých velitelích v oblasti. "To nechme na nich. Buď za to dostanou válečné kříže, nebo půjdou před soud," poznamenal s nadsázkou.
ČESKO - Litoměřice: Kdo chce dát lidem svobodu, nesmí do nich střílet
Na 200 středoškoláků z Litoměřicka dnes pochodovalo na protest proti válce v Iráku ulicemi Litoměřic. Iniciátory pochodu byli studenti litoměřické Střední pedagogické školy J.H. Pestalozziho. Pochod má podle ní být i inspirací pro ostatní občany, aby také projevili veřejně svůj názor.
IRÁK: Iráčtí vojáci v minulých 36 hodinách zabili 43 Američanů a Britů, zničili čtyři nepřátelské vrtulníky, dvě bezpilotní letadla, 13 tanků a šest obrněných vozů. USA uvádějí od začátku války 46 a Britové 25 mrtvých. Na tiskové konferenci v Bagdádu to dnes řekl irácký ministr informací Muhammad Sahháf.
KUVAJT: brtiský analytik označil záznam bombardování iráckých letišť za blamáž
Britský vojenský analytik Paul Beaver dnes vyslovil pochybnosti nad videozáznamy, kterými spojenci dokumentovali nedávné zničení iráckých letadel.
Na snímcích jsou údajně boje neschopné staré cvičné stroje vystavené k bombardování jako atrapy. "Překvapuje mne, že to použili v televizi, protože pro cvičené oko to jsou zjevně letouny zastaralé o dvě až tři generace," řekl.
Na černobílých snímcích rozpoznal explodující stará britská letadla typu Hawker Hunter a ruský MiG a stroj Suchoj. Letadla stála před zásahem uprostřed dráhy a podle Beavera je Iráčané vědomě vystavili pro nepřátelské bomby.
"Považovali jsme je za objekty ke zničení a budeme se dále zaměřovat na cíle, abychom podkopali (irácké) vedení," řekl mluvčí amerického velení.
Atrapy byly použity už za války v Jugoslávii v roce 1999.
Irák za 12 dní bojů ani jednou nenasadil letectvo. Americký brigádní generál Vincent Brooks si to vysvětluje tím, že Iráčané si jsou vědomi nesrovnatelnosti techniky a že vědí, že "pokud odstartují, zemřou".
Vojenský analytik obeznámený s vybavením irácké armády Britským listům řekl, že Irák je vybaven MIGy různého typu, včetně MIGů 29, nicméně je deponoval po dobu války v "neutrální" zemi neboť si byl vědom silné převahy invazních leteckých svazků a nechtěl své stroje vystavit nebezpečí zničení.
RUSKO - Moskva: Irácký velvyslanec v Rusku Abbás Chalaf popřel, že by irácká armáda měla jakékoli protitankové rakety typu Kornet. "Veškeré tyto dezinformace mají ospravedlnit nezdary amerických a a britských agresorů v Iráku," řekl.
UKRAJINA : Předseda ukrajinského parlamentního výboru pro bezpečnostní a brannou politiku Georgij Krjučkov dnes kategoricky popřel zprávu amerického časopisu Newsweek, že ukrajinští obchodníci se zbraněmi prodali protitankové rakety ruské výroby Iráku.
EU - Athény: Šedesát poslankyň různých politických směrů z parlamentních výborů pro rovnost žen ve společnosti členských zemí Evropské unie dnes podepsalo v Aténách mírovou deklaraci, ve které válku v Iráku označuje za palčivý neúspěch mezinárodní diplomacie. Válka je podle signatářek velkou katastrofou pro všechny, kteří jsou přímo či nepřímo zapojeni do konfliktu. Text vyzývá mezinárodní společenství, aby především rychle zajistilo prostřednictvím OSN a nevládních organizací potřebnou humanitární pomoc iráckému lidu. Vyjádřily přesvědčení, že ženy prokázaly schopnost nacházet mírová řešení.
IRÁK - Al Jazzera, Al Arabiya / INFO-WAR:
Z tiskové konference Náží Sabrího, iráckého ministra zahraničí:

Kolonialisté se chytili do vlastní pasti jejich představ o vedení agrese proti našemu lidu. Statečný irácký národ jim způsobuje velké ztráty, jde o stovky mrtvých, zraněných a zajatých, které se každým dnem zvyšují. O zajaté je postaráno podle islámských zákonů a v souladu s Ženevskými konvencemi. Zmatené informace, vydávané americkým vojenským vedením, jsou ve světě předmětem ironie. Americká administritiva se podřizuje sionismu a nátlaku magnátů. Izrael tuto válku vyvolal a má z ní největší prospěch. Jedná se o sionisticko-americko-britskou agresi, vládci USA v ní představují zájmy Izraele a svých firem a chtějí ovládnout arabské bohatství. Čím dříve se spojenecká vojska stáhnou, tím méně budou mít ztrát. Kdo podlehne mylným představám, skončí v ohni našeho boje. Spojenečtí vojáci v naši poušti najdou jen smrt, bude jejich velkým pohřebištěm. Odevzdáváme se do vůle Alláha a nevzdáme se, buď zvítězíme nebo padneme.
Celý arabský svět je rozezlen z válečné agrese proti Iráku.V histori dojde jednou k tomu, že USA a Británie za ní jednou těžce zaplatí. Irák nenapadl žádnou okolní zem a ani na ně nevyvíjel žádný nátlak. Proto tyto země podporují Irák svým postojem proti agresi. Spojenci chtějí rozdělit Irák, to bylo už cílem britské kolonializace, trvající více než 30 let až do roku 1952. Ponechali nám toto dědictví, o kterém dnes znova sní. Střetli se však s jednotností lidu, všichni bojují jako jediný celek. Arabské národy mají ohromně kladný postoj, oficiciálni postoje se většinou k němu přibližují. Přichází k nám mnoho dobrovolníků ze všech arabských zemí a jsou zacvičováni pro partyzánský boj. Je pro nás ctí, že chtějí bránit lidskou důstojnost. Doufáme, že OSN nepodlehne zločincům, stojícím mimo zákon a páchajícím kruté zločiny proti lidskosti. Amerika chce vojensky přeměnit všechen národ na její otroky, ale spojenci neodejdou živí. Hrdinný islámský národ se brání a bude bránit ve své vlastní zemi. Evropské národy a celý svět je proti zločinné agresi, vede ji jen americká mafie. Lež je jejím zlatým zákonem, nyní se však americké vedení stalo samo obětí svých lží. My patříme k arabským neutrálním zemím. Doufáme, že evropské země si dobře uvědomují, že USA chce nadvládu i nad Evropou.
Al Jazeera: Myšlenka jordánského politického analytika, Hánýho Chasawana, z jeho krátkého rozhovoru: "Sionistická lobby ovládla americkou administrativu a způsobila rozsáhlý konflikt."
Poznámka editora BL:Propagandu by měli dělat ti, kteří ji umějí... Neobjektivní zahleděnost do "svého schématu" vidění historie je nejhorší v zahraničně politické analýze jakéhokoliv konfliktu. Domnívám se, že Izraelci mají v tuto chvíli největší strach od vzniku svého státu. Protože jestli je tato "podivná válka" k někomu nepřátelská, tak jsou to - povětšinou liberální a demokratické - americké židovské kruhy. Až na výjimky nepodnikají v sektorech ropy, dobytka, strojírenství a zbrojní výroby, dolar padá, ropa jde v zhůru, o služby nikdo nejeví zájem... To není situace, ze které by se "New York jewish community" stejně jako "Erec Jisrael" mohli radovat. Ohrožení izraelské svrchovanosti syndromem "židovského nepřítele" v této válce je otázkou týdnů. Radikalizace arabského světa proti Izraeli je nyní to, co překrývá vinu hlavního viníka. Všiml si někdo v poslední době, že by zazněl z Izraele "protiirácký" hlas? Izrael mlčí, a mlčí strachy o svou budoucnost. Ta ale není stejně jako tato válka v jeho rukou, ale v rukou klanu Bushů, a to nejsou potomci národa Davidova. Naopak.
IRÁK - AL-JAZEERA: Irák podal zprávu Kofi Annanovi o masakru, ke kterému došlo při raketovému útoku na lidovou tržní třídu al-Šuali v Bagdádu, na jeho následky zemřelo už 60 civilistů.
IRÁK - AL-JAZEERA: Vesnice Zafránija, vzdálená 30 km jižně od Bagdádu, byla bombardována
Následkem toho došlo k jejímu velkému zničení. Není ještě známo, ke kolika civilním obětem došlo.
IRÁK - AL-JAZEERA: Američtí důstojníci tvrdili, že obsadili Basru
Zpravodaj se nemůže přesvědčit o současném stavu, včera probíhaly velké boje, také o most Zubeir. Opírá se o očité svěděctví jeho obyvatel, že město obsazeno nebylo a odpor je silný. Spojenecká vojska se vyhýbají středu města, z obavy z irácké partyzánské dobrovolnické obrany, nejsou v ní řádné vojenské jednotky. Během vysílání bylo slyšet protileteckou palbu. Bombardování trvá už 9 dní a soustřeďuje se na civilní instituce. Čím déle bude trvat, tím více bude obětí mezi civilisty.
EGYPT: Prezident Husní Mubarak dnes vyzval k mírovému řešení irácké krize, aby se předešlo velké tragédii. "Obávám se, že tato válka bude mít hrozný dopad a povede k zesílení terorismu. Je možné, že až skončí, budou namísto jednoho stovky Usámů bin Ládinů," řekl a vyloučil zároveň, že by jeho země zavřela Suezský průplav válečnému loďstvu koalice vedené USA, jak požadují demonstranti v Egyptě. Vysvětlil, že Egypt se smluvně zavázal, že zachová neutralitu kanálu a umožní volné proplutí všem lodím v mírových i válečných dobách, pokud nebude ve válce se zemí, odkud loď pochází.
JAPONSKO: Z nejnovějších průzkumů v Japonsku, kde vlád podporuje válku s Irákem, vyplývá, že odpor obyvatel vůči invazi sílí. V Japonsku válku odmítá 65 %t lidí, zatímco krátce po zahájení konfliktu to bylo 59 %.
ČTK: Proč americko-britské invazní jednotky v Iráku nikdo nadšeně nevítá?
Co se pokazilo, ptají se američtí vojáci, které v Iráku navzdory očekávání nevítají obyvatelé jako osvoboditele od diktátorského režimu Saddáma Husajna. Co je špatně a proč sílí nebezpečí, že nakonec budou invazní jednotky v očích iráckých obyvatel představovat stejné zlo jako samotný Saddám?
Kde se stala chyba? Vzbudily Spojené státy příliš velké naděje svým přesvědčením, že válka se odbyde rychle a prakticky beze ztrát, protože se vší nejvyspělejší americkou vojenskou technikou bude hračka svrhnout irácké vedení, aniž se ublíží civilistům? "Naše vojáky bude vítat výbuch radosti," sliboval náměstek amerického ministerstva obrany Paul Wolfowitz. Ale na výbuších, které americké a britské jednotky v Iráku vítají, nic radostného není.
Plné znění reportáže ČTK
INDONĚSIE - Jakarta: Předseda nejvyššího indonéského parlamentu Amien Rais dnes vyzval OSN, aby postavilo amerického prezidenta George Bushe a jeho spojence před tribunál pro válečné zločiny za vedení války proti Iráku. "Jako Slobodan Miloševič je nyní souzen v Haagu, také Bush může čelit stejnému obvinění jako válečný zločinec," řekl Rais poté, co předal úřadu OSN v Jakartě dopis s žádostí. Indonésie je zemí s největším počtem muslimů na světě a ostře kritizuje vojenskou operaci vedenou USA proti Iráku. Téměř každý den protestují v ulicích indonéských měst statisíce lidí. Skupina místních lékařů se rozhodla odletět do Iráku a ošetřovat zraněné civilisty.
BRITÁNIE - DEMENTI: Britské ministerstvo obrany dementovalo nedělní informaci o údajném zajetí iráckého generála v bojích u Basry.
IRÁK / INFO-WAR: Britská námořní pěchota zužuje obklíčení Basry; Britové prý už jsou v předměstí Abú Chasib, při postupu zničili mnoho iráckých tanků T-55 a zajali stovky iráckých vojáků. Cílem zůstává podnítit v Basře povstání šíitského obyvatelstva.
Poznámka editora BL: Což se zjevně daří, soudě podle toho, s jakou úporností se Saddámem utlačovaní šíitští obyvatelé Basry brání vstupu invazních jednotek už od začátku války a s jakým nadšením očekávají při stávajících zásobovacích problémech nastolení americko-britské představy o demokracii ...
IRÁK - Hindíja: V centrálním Iráku se američtí vojáci dnes probojovávají do města Hindíja, boje se odehrávají i u tamního mostu přes řeku Eufrat. Město vzdálené jen 80 kilometrů od Bagdádu hájí elitní Republikánská garda; na 15 jejích členů zde bylo zabito a několik desítek zraněno.
NEWSWEEK: Irák nakupuje protitankové střely od ukrajiských obchodníků
Během posledních měsíců před začátkem války nakoupil Irák až tisícovku ruských protitankových raket typu Kornet, z toho 500 od ukrajiských obchodníků. Uvedl to dnes americký časopis Newsweek, podle nějž tato koupě značně znepokojuje americké vojenské činitele zvláště poté, co Iráčané jižně od Basry zničili dva těžké tanky M1 Abrams. Podle Newsweeku zničily tyto dva "prakticky nepřemožitelné" tanky právě rakety typu Kornet odpálené z iráckého džípu, který se k americkým vojenským vozidlům přiblížil během písečné bouře.
OSN - FAO: Organizace OSN pro výživu a zemědělství nakoupila přes 120 000 tun mouky jako potravinovou pomoc iráckým obyvatelům. Jedná se o první krok FAO po páteční výzvě OSN, aby mezinárodní společenství vytvořilo fond 1,3 miliardy dolarů na pomoc Iráčanům, jejichž zásobování potravinami narušila válka. K iráckému obyvatelstvu se má dopravovat z Turecka přes irácký Kurdistán, který je nezávislý na Bagdádu, a z Kuvajtu přes irácký Umm Qasr.
ČESKO - Svoboda má OPĚT jiný názor, než vláda:
Ministr zahraničí Cyril Svoboda chce, aby česká polní nemocnice vyjela na Blízký východ pomáhat v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda, podobně jako do Afghánistánu. Novinářům řekl, že tento postoj bude prosazovat na dnešní schůzi vlády a bude také požadovat, aby ministerstvo obrany v tomto duchu materiál přepracovalo. Nemocnice by podle Svobody měla být v Kuvajtu.
Páteční rezoluce OSN o obnovení programu ropa za potraviny pro Irák se i podle mínění prvního náměstka ministra obrany Jaroslava Škopka může stát základem pro vyslání 7. polní nemocnice k humanitární misi do oblasti. Škopek to dnes řekl na tiskové konferenci na ministerstvu obrany, zdůraznil však, že jde o jeho osobní názor. Druhou možností, jak nemocnici poslat, je podle něj i využití současného mandátu protichemické jednotky v Kuvajtu. "Rozvinout ji (nemocnici) v Kuvajtu v nějaké vyčkávací poloze, a pak ji na základě konkrétní žádosti vyslat do konkrétního místa," vysvětlil.
Ministr obrany Tvrdík je podle zdrojů BL nemocen a byl po celý víkend na jednotce intenzivní péče. Na sjezdu ČSSD nebyl přítomen.
Na financování se mají zřejmě podílet i Británie a USA, platily by nejspíš tu část nákladů, o kterou se výdaje na nemocnici zvýší jejím vysláním do ciziny, včetně přepravy. Spolu s personálem nemocnice plánuje armáda vyslat i stovku členů prostějovské skupiny speciálních sil k ochraně nemocnice.
"Nemůžeme pořád být ti mlhaví, že s tím (konfliktem) nemáme nic společného, že to je agrese, ale nemocnici tam posíláme," uvedl šéf české diplomacie. Dosud se mluvilo o tom, že by mohla působit v jižním Iráku, a to i přesto, že se ČR vojenské britsko-americké invaze neúčastní. Podle dřívějšího vyjádření ministra zahraničí Cyrila Svobody však Česká republika stojí na straně spojenců.
Svoboda o svém postoji k nemocnici i o postoji české vlády ke konfliktu v Iráku informoval české velvyslance na jejich dnešní poradě v Praze.

Poznámka editora BL: Svoboda riskuje koaliční roztržku a začíná Špidlu vydírat. Problém je, že ani operace "Trvalá svoboda" nemá mandát OSN a podle mezinárodního práva je agresí. Sociálně demokratické ministry zavázal nyní sjezd jejich strany k podpoře vojenských akcí pouze s madátem OSN, kteréžto stanovisko prosazuje i prezident Klaus. Ten jako nejvyšší velitel ozbrojených sil České republiky může vetovat rozhodnutí lidoveckého ministra obrany a za jásotu sociálních demokratů jej pak může čerstvě znovuzvolený předseda ČSSD, premiér Špidla odvolat z funce. Věřím, že by prezident Klaus vyhověl žádosti Špidly bez váhání i bez průtahů. Ministrem zahraničí by pak mohl premiér navrhnout poslance Laštůvku, který je spoluautorem sjezdového usnesení, odsuzujícího válku v Iráku bez mandátu RB OSN.
BRITÁNIE - Londýn: Státní tajemník pro britskou armádu Adam Ingram prohlásil, že nyní "dochází k okamžiku, kdy musíte jednotky nechat, aby si odpočinuly, a zásobit je." "Nejedná se však o nějakou pauzu," zdůraznil. "Když se podíváte, co se dělo v noci na dnešek, rozhodně nejde hovořit o pauze. Konflikt pokračuje," dodal tajemník.
IRÁK / britský tisk: Invazní armáda se začala zakopávat ve svých pozicích
Spojené státy trvají na tom, že válečný plán je ve správných kolejích , Generálové se zakopávají na dlouhou válku, to jsou některé ttiulky pondělního britského tisku. Už v neděli ráno hlásili zpravodajové z Iráku, že jednotky se připravují na dlohodobý pobyt na jednom místě - zakopávají se, zaminovávají okolí svých táborů a jejich vojáci jsou toho názoru, že ofenzíva se přeruší až na 40 dnů. Americký ministr obrany Rumsfeld i Franks popřeli , že vojska čekají na posily. Přito Američané i Britové čekají, neboť lodě, vezoucí techniku pro otevření severní fronty z Turecka se po neúspěšném diplomatickém jednání s tureckou vládou a parlamentem musely vydat ke Kuvajtu, americké jednotky zprovozňují rafinerie na jihu Iráku a budují z Kuvajtu ropovod pro plynulé zásobování svých jednotek pohonnými hmotami. Přesná technika tanků i vozidel má v pouštních podmínkách vysokou poruchovost, někde se nedostává i náhradních dílů. "Embedded" reportéři tiskových agentur i sami vojenští velitelé jižně od Bagdádu už ale přerušení ofenzivy až na několik týdnů a ženijní práce přiznali. Termín "embedded" používá americká strana pro označení "nesvobodných" reportérů, ("umístněných" , "ubytovaných") u jednotlivých invazních jednotek
BRITÁNIE - Londýn: Britská vláda kritizuje BBC za "příliš přátelský postoj k Iráku"
Předseda labouristů John Reed dokonce BBC označil za "přítele Bagdádu". Vláda televizi vyčítá, že "spojence" a "Saddáma" kladou na stejnou úroveň. Šéf BBC obvinění odmítl s poukazem na objektivitu zpravodajství. Hlavní korespondent BBC Andrew Marr vládě vyčítá, že každého, kdo usiluje "o vyváženost" zpráv z Iráku obviňuje z přátelství k irácké diktatuře. Vláda prý zuří, že může rozhodovat o tom, kam novináře pošle, nikoliv už o tom, CO VIDÍ...
IRÁK - Bagdád: V bombardované budově ministerstva informací bylo umístěné pozemní vysílací pracoviště irácké státní televize, ta nyní umlkla.
Iráčané, kteří nemají atelitní televizní příjem, mají na svých televizích zrnění. Irácké zdroje v Bagdádu dávají současný technický výpadek do souvislosti s nočním bombardováním. Už jednou se totiž tak stalo po první americké vlně náletů na Bagdád, poté začala televize opět vysílat. Satelitní vysílání irácké televize pokračuje nadále bez poruch - znamená to tedy, že byly zasaženy pouze pracviště odbavující signál, případně elektrické rozvody, nikoliv režie či studia.
IRÁK - Násirája: Američané se pustili do dalšího kola bojů o Násiráju
Až doposud americké jednotky námořní pěchoty používaly taktiku obklíčení strategických měst a invazní sledy pak pokračovaly v tažení na Bagdád. V Násiráji se ale křižují dvě klíčové cesty, které potřebují Američané využívat pro zásobování svých jednotek směřujících k irácké metropoli. Zatím Američané postupují na jižním předměstí města. Invazní armáda se odhodlala k taktice "dům od domu", kde ovšem její technologická převaha ztrácí v mnoha případech na významu a do popředí se dostává znalost místních podmínek, případně podpora místního obyvatelstva.
IRÁK - KALAK: Invazní letadla útočí na frontové linii mezi Kurdy a iráckou armádou na severu země. 40 km od Mosulu se americké stíhačky zaměřily na město Kalak, odkud se po půnoci místního času (22.00 SEČ) ozvaly výbuchy a poté letecký útok pokračoval až do 06.00 SEČ .
USA -- Washington - 12:00 SEČ - od našich zpravodajek:
Powell dává Sýrii a Iránu na vybranou, aby se rozhodly mezi terorismem a mírem
Colin Powel ve svém proslovu opětně výstražně varoval Sýrii z dodávek zbraní Iráku. Řekl doslovně, že Sýrie může podporovat umírající režim, pokládají to však za terorismus, za který Sýrie zaplatí. USA se bude angažovat za Izrael, za jeho svobodu a proti ohrožení jeho samostatnosti, aby měl první místo v oblasti a jsou pyšní na to, že stojí na jeho straně.
Powell k tomu obě země vyzval na setkání k 54. výročí založení Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (American Israel Public Affairs Committee). Opakoval a zesílil tak obvinění a výhružky, která proti Sýrii a Iránu vznesl tento pátek ministr obrany USA Rumsfeld.
Podle Powellových slov si vláda v Damašku může vybrat, zda "bude pokračovat v přímé podpoře teroristických skupin a umírajícího režimu Sadáma Hussejna, nebo zda zvolí jiný, nadějnější kurs". "Tak jako tak, je to Sýrie, kdo nese odpovědnost za svá rozhodnutí a činy", prohlásil Powell.
V době vydání této zprávy v Britských listech není dosud k dispozici oficiální stanovisko syrské strany. Damašek se však již v pátek ohradil proti obviněním ministra obrany USA s tím, že USA se takovým postojem snaží zakrýt své dosavadní vojenské neúspěchy, stovky zabitých iráckých civilistů a materiální škody, které způsobily armády spojenců. Pozici Sýrie podpořil také generální tajemník Ligy arabských států Amre Musa, když řekl, že taková obvinění nemají žádný (reálný) základ.
Sýrie je trnem v oku americké administrativě, která po desetiletí řadí Sýrii do seznamu zemí podporujících terorismus. Sýrie otevřeně vystupuje proti vstupu spojeneckých vojsk do Iráku, které označuje za nelegitimní akty agrese a okupace, a snaží se sjednotit řady arabských zemí v opozici proti této válce. Sýrie také nezakrývá svoji podporu libanonské parlamentní straně Hizbulláh, kterou syrská vláda vnímá jako představitele legitimního osvobozeneckého boje proti izraelské okupaci.
BRITÁNIE: Bývalý britský ministr zahraničních věcí a donedávna šéf Dolní sněmovny odvolal svůj požadavek, aby byla britská vojska stažena z Iráku. V neděli Cook otiskl v týdeníku Sunday Mirror ostrý útok na válku proti Iráku, avšak posléze svůj názor modifikoval a zdůraznil, že nejhorší situací by bylo, kdyby nyní zůstal Saddám Husajn u moci. Dodal, že "britská vojska musejí vykonat svou práci".
IRÁK - Shatra - us.: Spojené státy zaútočily na město Shatra.
Američané dostali informace od tajných služeb o tom, že ve městě je irácké velení jižní fronty a nachází se zde i velitel Ali Hasan al-Madžíd, známý pod prezdívkou Chemický Ali.
USA / IRÁK: Washington popírá i útoky na iráckou ropnou společnost South Oil Co. v Basře.
IRÁK: Britové bojují s iráckými polovojenskými jednotkami u Basry. Komanda Britské královské pěchoty bojují s příslušníky iráckých polovojenských jednotek. Podle velitelství v Kataru se irácká jednotka "pokusila opustit Basru směrem na západ."
USA / IRÁK: Washington "nemá žádné informace" o sestřelení dvou vrtulníků. Nevím o ničem, co by pravdivost této informace potvrzovalo" řekl představitel Pentagonu. Reagoval tak na tiskovou konferenci iráckého ministra informací as- Sahháfa.
IRÁK - Bagdád a Mosul: Bombardování pokračuje a "život jde dál"
od zpravodajky BL
Silné bombardování Bagdádu pokračovalo i dnes v noci od 3.00 SEČ, ranní záběry televizních kamer ukazovaly dým stoupající z několika míst ve městě. Cílem útoku byl mj. palác prezidentova syna Kusaje na západním břehu řeky Tigris a opět okolí ministerstva informací a ministerstvo samé, kde jsou mj. umístěny televizní a rozhlasové vysílače. Irácká televize však přesto vysílá a podle reportérky libanonské televizní stanice "Future" se očekává, že se část práce ministerstva přesune do hotelu v Bagdádu, ve kterém jsou ubytováni zahraniční žurnalisté a který je vybaven pro pořádání tiskových konferencí. Spojenecká letadla údajně neopouští bagdádskou oblohu, Bagdáďané se však včera a předevčírem vrátili ke svému "normálnímu" životu", největší provoz byl na tržištích (sobota je první den po "víkendu", kterým je v muslimských zemích pátek, pozn. BL). Irácké velení organizuje okružní jízdy" pro novináře na místa, kam byly směřovány útoky, a jedna z těchto cest potvrdila, že ta samá místa se stávají terčem opakovaných útoků, kdy v momentu pohybu novinářů na místě předchozího útoku bylo místo opět zaměřeno.
Zpavodaj stanice al-Džazíra z Mosulu brzy ráno v pondělí hlásil, že jak centrum města, tak jeho okrajové čtvrti byly cílem leteckých a raketových útoků, které začaly krátce po 5.00 SEČ. Jako zvláštní vyzdvihl skutečnost, že mnohdy ze zasažených míst nestoupá žádný dým a vyslovil domněnku, že na těchto místech jsou používány neexplodující ničivé bomby. Z neznámého důvodu údajně také nebyla v Mosulu zaznamenána činnost protiletecké obrany.
BRITÁNIE - Londýn: Průzkumy veřejného mínění
Podle průzkumu Daily Telegraph považuje 54 % Britů válku v Iráku za správné řešení blízkovýchodní krize. 56 % se domnívá, že konflikt se protáhne na několik měsíců.
KATAR - as Sajlija: Při "havárii helikoptéry na jihu Iráku zahynuli tři američtí vojáci a jeden se zranil. Podle velitelství v Kataru "nebyla helikoptéra sestřelená".
USA - Washington: Průzkumy veřejného mínění
55% Američanů si myslí - podle průzkumu The Time / CNN - že Washington byl "příliš optimistický" ve svých odhadech války v Iráku. 46% se domnívá, že válka potrvá od 4 měsíců do 1 roku. Názor, že válka bude trvat 1-3 měsíce, vyjádřilo 320% respondentů. Při ztrátě 500 vojáků by stále válku podporovalo 47 % dotázaných, při ztrátě 1000 vojáků 47 %, při ztrátě 5000 už ale jen 34 %. Ztráta 1000 Iráčanů by znamenala pokles podpory války na 50%, při ztrátě 5000 iráckých obyvatel by znamenal nesouhlas s válkou u 40%, souhlas 40%. 62% považuje za legitimní vítězství zajetí nebo prokázanou smrt Saddáma Husseina. Telefonický průzkum pracoval se vzorkem 1014 respondentů.
USA / IRÁK - Rumsfeld / INFO-WAR: Vojáci potřebují vždy vědět, proč či za co bojují
Spojené státy nenašly prozatím v Iráku žádné zbraně hromadného ničení, protože vojenské jednotky se ještě nedostaly na území, na kterém se nacházejí...
Podle Donalda Rumsfelda jsou zbraně na území Bagdádu a Tikrítu. Rumsfeld to vyvozuje zřejmě proto, že ve vesnici poblíž Tikrítu se narodil Saddám Hussein.

připravují Štěpán Kotrba, Milan Krčmář a Jan Čulík

                 
Obsah vydání       31. 3. 2003
31. 3. 2003 Nevědí, co dělají, ani proč to dělají
31. 3. 2003 Chápe Západ, jak tato nenáviděná válka mění arabský svět?
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
31. 3. 2003 O válečné propagandě
31. 3. 2003 Al Jazeera vysílá 'neodpovědně'
31. 3. 2003 Vláda ČR navrhuje jak řešit porušování mezinárodního práva Karel  Mašita
31. 3. 2003 Jsme svědkem toho, že Tony Blair zešílel?
31. 3. 2003 Blairova politika je sérií selhání
31. 3. 2003 Důvěrně známé východisko pro Irák: Budoucností je minulost
31. 3. 2003 IRÁK: Co se dostává na povrch dění Petr  Kužvart
31. 3. 2003 Zjišťování cílů v Iráku - radary SAR Stanislav  Kaucký
31. 3. 2003 Operace Iraqi Freedom - přehled jednotek a velení Zdeněk  Brousil
31. 3. 2003 Úhly pohledu a střet civilizací Dominik  Lukeš
31. 3. 2003 O víkendu v médiích: Invaze do Iráku ve stínu sjezdu ČSSD Josef  Trnka
31. 3. 2003 Hra na právní stát, aneb kolik arbitráží nás ještě čeká Mojmír  Náplava
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2003 IRÁK: Co se dostává na povrch dění Petr  Kužvart
31. 3. 2003 Chápe Západ, jak tato nenáviděná válka mění arabský svět?   
31. 3. 2003 O válečné propagandě   
31. 3. 2003 Nevědí, co dělají, ani proč to dělají   
31. 3. 2003 Blairova politika je sérií selhání   
31. 3. 2003 Jsme svědkem toho, že Tony Blair zešílel?   
31. 3. 2003 Důvěrně známé východisko pro Irák: Budoucností je minulost   
31. 3. 2003 Úhly pohledu a střet civilizací Dominik  Lukeš
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
31. 3. 2003 Al Jazeera vysílá 'neodpovědně'   
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná   
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Vízum do kráľovstva nebeského   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra