31. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 3. 2003

O víkendu v médiích: Invaze do Iráku ve stínu sjezdu ČSSD

Zároveň ale i sjezd pod jejím vlivem. Ve Šponě však invaze ještě dominovala, volba předsedy strany se teprve připravovala. Zastoupení ČSSD nicméně nechybělo. Vladimír Laštůvka stojí evidentně na straně odpůrců použitého řešení, jeho hodnocení však zaznívala racionálně, střízlivé, bez afektu: "Skončil jaltský model. Transatlantická vazba je klišé. Neexistuje globální svět bez Ameriky, neexistuje globální svět bez Evropy." Nijak zvlášť objevné, ale věcně odpovídající.

Ustálenou frází se v poslední době rychle stala věta: "Naše vojska stojí na správné straně." Jako argument ji také použil druhý besedník a předseda ODS Mirek Topolánek. Nelze přesně vyložit, jak byla myšlena, protože podle mandátu vlastně nemáme být momentálně na ničí straně. Poněkud nekorektně se tak do zdůvodňování vsouvá připomenutí naší příslušnosti k NATO. Konec konců, jinak se v nedělní partii nevyjadřoval ani Pavel Svoboda z KDÚ-ČSL na otázku, proč zastupitelské sbory a vláda povolily přelety amerických a britských letadel naším vzdušným prostorem. Taktně při tom zamlčel skutečnost, že NATO tentokrát není agresorem a současní ad hoc spojenci ji vedou na vlastní účet. (Který se následně chystají předložit "neakceschopné" OSN.)

V tomto ohledu se překvapivě razantně zachoval sjezd ČSSD, který přijal rezoluci, ve které vpád do Iráku odsoudil (Špidla a Gross se zdrželi hlasování) . Na účet hyperambiciózních a militantních jedinců dokonce Jan Kavan poznamenal, že pokud by se jejich představy měly naplnit, stali by se naši vojáci početně čtvrtou nejsilnější jednotkou v oblasti. Sjezd dal přednost textu, za nímž má autorsky stát senátor Richard Falbr, před opatrnějším konceptem Libora Roučka. Kolegové z pravicovějších stran ve vládě to komentují vyhýbavě, stejně jako prohlášení staronového předsedy, případně potvrzeného místopředsedy Grosse (a dalších), že více než dosud bude nutné, aby respektovali dohodnutý program. Podle moderátora Podzimka to měl předseda US-DEU Mareš příhodně komentovat: "Nevím, co z těchto výroků vyplývá. Budeme se jimi zabývat, až z nich něco vyplývat bude."

Ostatně i Jiří Rusnok v Sedmičce označil mnohá podobná vyjádření o inventuře všeho možného za chlácholení delegátů s tím, že bude pokračovat rozplizlost politiky a mlžení. V poslední době vůbec tlačí hodně na pilu. Tím nemám na mysli pouze jeho překvapivou, a jak on sám říká - spontánní, kandidaturu na post předsedy ČSSD, ale zejména celkovou vlastní prezentaci. Vytváří si image politika nezávislého na vlastní straně, přijatelného též pro ostatní. Dokumentuje to třeba jeho nedělní výzva, aby politici kopali méně ve stranických trikotech a více v národním dresu (když všichni tvrdí, že mají stejný zájem). Výzva nepochybně s dobrým obsahem, v našich podmínkách však pohříchu idealistická. O jistém respektu, který si získal, svědčí i skutečnost, že jeho nedělní oponent Vlastimil Tlustý se s ním do křížku nepouštěl, a když byl Rusnokem "nachytán na hruškách,", ani se nebránil.

Sjezd potvrdil pana Špidlu ve stranické funkci, opravdovým vítězem se však stal Stanislav Gross, který se neukvapil, ale kryt vlastních zad pro futuro postupně posiluje. Ke spokojenosti a semknutosti členstva je daleko, potěšen je však imaginární pan Brusel, který měl sjezdařům "diskrétně" vzkázat: "Zachovejte alespoň zdánlivou jednotu!"

                 
Obsah vydání       31. 3. 2003
31. 3. 2003 Nevědí, co dělají, ani proč to dělají
31. 3. 2003 Chápe Západ, jak tato nenáviděná válka mění arabský svět?
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
31. 3. 2003 O válečné propagandě
31. 3. 2003 Al Jazeera vysílá 'neodpovědně'
31. 3. 2003 Vláda ČR navrhuje jak řešit porušování mezinárodního práva Karel  Mašita
31. 3. 2003 Jsme svědkem toho, že Tony Blair zešílel?
31. 3. 2003 Blairova politika je sérií selhání
31. 3. 2003 Důvěrně známé východisko pro Irák: Budoucností je minulost
31. 3. 2003 IRÁK: Co se dostává na povrch dění Petr  Kužvart
31. 3. 2003 Zjišťování cílů v Iráku - radary SAR Stanislav  Kaucký
31. 3. 2003 Operace Iraqi Freedom - přehled jednotek a velení Zdeněk  Brousil
31. 3. 2003 Úhly pohledu a střet civilizací Dominik  Lukeš
31. 3. 2003 O víkendu v médiích: Invaze do Iráku ve stínu sjezdu ČSSD Josef  Trnka
31. 3. 2003 Hra na právní stát, aneb kolik arbitráží nás ještě čeká Mojmír  Náplava
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech