Uighurští muži, nevinně věznění v Guantánamo dvanáct let, cestují na Slovensko

31. 12. 2013

Dvanáct let věznění končí nyní pro tři nevinné Uighury, kteří odcestovali z americké věznice v zálivu Guantánamo na Slovensko, oznámilo v úterý americké ministerstvo obrany a ukončilo tak vážnou chybu z éry po 11. září.

Tito tři muži, Yusef Abbas, Hajiakbar Abdulghuper a Saidullah Khalik, nezosobňovali pro Spojené státy žádnou teroristickou hrozbu. Uznalo to americké ministerstvo obrany už r. 2008 za Bushovy vlády. R. 2008 nařídil americký federální soudce, aby byli propuštěni, a s tímto rozhodnutím souhlasil i Obamův panel z r. 2009. Muži však byli vězněni dál v důsledku složitého politického, byrokratického a diplomatického procesu.

Nyní došlo k diplomatickému řešení, když se Slovensko uvolilo dovolit posledním Uighurům z Guantánama "dobrovolně se usadit" na slovenském území. Nový tiskový mluvčí Pentagonu, admirál John Kirby, poděkoval veřejně Slovensku za jeho "humanitární gesto". V americkém vězení v zálivu Guantánamo je stále ještě zadržováno 155 osob, proti většině z nichž nebylo vzneseno žádné obvinění.

Tito tři Uighuři, spolu s dalšími šestnácti, byli omylem zajati ve východním Afghánistánu. Uiguři jsou etnickou turkickou menšinou v Číně a vysvětlili, že odešli do Afghánistánu, aby se vyhnuli čínskému útlaku. Byli předáni Američanům Afghánci, kteří za zajaté "teroristy" tehdy dostávali od americké armády finanční odměnu.

Na začátku jejich věznění byli uigurští muži americkými vyšetřovateli brutálně vyslýcháni. V září 2002 bylo dovoleno čínským činitelům, aby navštívili Guantánamo. Podle svědectví předloženého r. 2009 americkému parlamentu, byli uigurští vězni podrobováni spánkové deprivaci, mrazu a byli drženi na samotkách.

Když americkému ministerstvu obrany konečně došlo, že Uighuři nejsou pro USA bezpečnostní hrozbou, americké ministerstvo zahraničí si uvědomilo, že chybu nemůže napravit deportací Uighurů zpět do Číny, protože by se tam stali obětí mučení a dalšího porušování lidských práv.

V Guantánamo byli posléze zadržováni mimo ostatní vězně v jiném režimu, nebyli ale svobodní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obama Guantánamo pravděpodobně nezavře

23.7. 2015

Zatímco si Barack Obama užívá politických vítězství, když se jeho vyjednavačům podařilo dosáhnout dohody s Iránem a kdy Nejvyšší soud USA potvrdil platnost jeho zdravotní reformy, jeden z hlavních předvolebních cílů jeho administrativy - zavřít vězni...

Obsah vydání | Úterý 31.12. 2013