Křeč mocichtivé hlouposti

20. 4. 2011 / Luděk Prokop

Přestřelka mezi vládnoucími koaličníky na blíže neodhadnutelný časový interval končí. Idea jednotlivých koaličních stran - urvi co se dá na úkor druhého - musí ustoupit do pozadí. Na čas bude opět diktovat koaliční konání jednotná idea zaměřená vně - urvěme společnou rukou nerozdílnou co půjde, na úkor beznadějně neschopných občanů náležících do středních a nižších vrstev, .

Nastává čas zklidnění slovních rvaček v koalici, nastává čas lízání utržených ran, čas smíření.

Velmistr zákeřnosti, manipulátor zachraňující národ před dluhy, na kterých má vlastní podstatný osobní podíl, se nemůže vynadivit, na co všechno přišel jemu podřízený analytický útvar kolem transakcí pod vedením ministra, koaličního kolegy Vondry, při českém předsednictví EU. Nezbývá mu než vyzývat Vondru k rezignaci, ačkoli tím vlastně nic špatného nemyslí.

Následné mediální rubačce mezi VV a ODS pak Kalousek se stranou přikrášlenou šlechtickými mimikry, s TOP 09, s nadhledem přihlíží. S blahosklonným vědomím, že TOP 09 vyjde ze šarvátek nedotčena. Spoléhání na zapomětlivost beznadějně neschopných občanů, ochotně vždy připravených na vlastní oškubání, funguje stoprocentně. Dávno tomu, co vedle pochybností o armádních zakázkách vyšuměla aféra s vadnými padáky, vzdor smrtelným nehodám. Dávno tomu, co vyhasla kauza nejasných okolností ve věci vlastnictví nemovitostí manželky ctihodného Kalouska. Dávno tomu, co osobní kauzu s bytem překřičel, zatímco neúprosně, vytrvale a halasně poukazoval na byt Standy Grosse. Kalouskovy fabulace ohledně nahrávání z jednání novinářské sešlosti, s následnou mystifikací, jsou takřka zapomenuty pod náporem řady sdělení blonďaté poslankyně o nahrávání a úmyslném lhaní, kdy pravda a lež se dokonale prolínají.

Na zapomětlivost občanů podepřenou selektivním počínáním sdělovacích prostředků, koordinovaně a do zblbnutí omílajících prohřešky jedněch a programově vynechávajících jakékoli připomenutí prohřešků druhých, se ministr financí může skutečně spolehnout a čekání na svatozář může být opodstatněné.

Koaliční roztržky a mediální přestřelky dosáhly takových rozměrů, že se nad nimi musel pohoršovat i arbitr morálky, v zahraničí reprezentant všeobecně kultivujících se národních vlastností, sám prezident Klaus. Nicméně rozumím požadavku na připravenost druhého kroku, před přijetím demise a návrhu na odvolání ministrů.

Nyní tedy nastává čas, kdy se naplňuje moje předpověď vyslovená před týdnem. Situace gradovala do fáze ohrožení společné ideje a společných zájmů vládní koalice, takže nezbývalo než dopracovat se k souzvuku, k dohodě. Sebezáchovný pud z hlediska udržení moci a možností kořistit zvítězil nad lží a nenávistí. Na obětní oltář je připravován nesympatický Tluchoř, vedle již upečené blondýny. Nepochybně po zásluze.

Po siláckých řečech ve větru klátící se třtinu připomínajícího premiéra ohledně širší obměny vlády má odejít z vlády jediný ministr. A sice Bárta. Notabene dočasně, do očištění svého jména. Očista by mohla trvat jen půl roku. No není to k popukání? Pro Radka Johna je tvořeno korupcí silně zavánějící místo protikorupčního místopředsedy vlády. Nedivme se, když po poli začne běhat polonahý muž a křičí, že žijeme v Matrixu.

Stále ale je čemu divit. Právě dnes, a sice nebetyčné hlouposti a bezbřehé aroganci vlády. Aroganci a neskonalému pohrdání nejen opozičními stranami, nejen opozičními poslanci, ale především a zejména občany i vlastními voliči. Po vzájemném napadání a urážkách, po vzájemném obviňování, ultimátech a vyhrožování, to všechno chtějí sehrát jakoby k ničemu, co by stálo za řeč, vůbec nedošlo. Z proklamované širší obměny vlády a odvolání dvou ministrů odchází pouze jeden, který podal demisi. Pro vyhazovaného ministra vnitra bude zřízena pozice místopředsedy vlády pro koordinaci boje s korupcí, což samo o sobě je cynickým výsměchem, protože zřízení nové pozice samo o sobě smrdí korupčním jednáním na sto honů.

A aby toho nebylo málo, do pozice ministra vnitra je nominován Kubice. Nevadí aféra kolem těžce zneužité "předvolební" zprávy očerňující předsedu konkurenční strany.

(Někteří diváci viděli v TV, jak ministr Langer po odchodu na WC nechává zprávu otevřenou na stole k dispozici. Aby se později vyšetřovalo a nevyšetřilo, kdo vlastně tuto zprávu umožnil zveřejnit).

Nominování Kubiceho by se dalo považovat za hloupou provokaci, za krátkozrakou stupidní snahu ponížit opoziční poslance a předvést jim, jak jsou proti vládní sebrance, přes všechny její vnitřní problémy a třenice, zcela bezmocní. Koneckonců, pravicoví voliči se silnějším žaludkem mají důvod pro zasmání. Co by ale některým pravicovým voličům ke smíchu být nemuselo je to, že pro odchod Víta Bárty měl být stěžejní onen tak často omílaný obří zádrhel a veleproblém. A sice propojení Víta Bárty s firmou ABL. Přestože Vít Bárta z firmy oficiálně odešel a nebyl ministrem vnitra nýbrž dopravy. Dokonce to vadilo i u ministra vnitra Johna, který údajně důrazně a opakovaně s firmou ABL neměl vůbec nic, ale vůbec nic společného. Nyní, u Kubiceho, najednou firma téhož či podobného ražení jako je firma ABL, firma jejíž je Kubice spolumajitelem, pranic a vůbec nevadí. Jalové ohánění se jakýmisi výňatky z jakéhosi manuálu ABL na věci nic nemění.

ODS v čele vládní koalice již dvakrát nedokončila volební období. Mohlo by se to stát dobrou tradicí, když už jsou její voliči v tak širokém měřítku nepoučitelní. Pravda, možná jim prokazatelné lumpárny a lhaní nevadí, stejně jako to, jak většinu z nich hodlá tahle koalice oškubat.

Voliči VV na tom budou asi hůře. Zrovna když se ukazuje, že Vít Bárta mohl mít v mnohém pravdu. Zrovna když v době jeho odcházení je nakázáno sundat cedule na dálnici. Cedule ukazující na šlendrián a na to kdo, která firma je tvůrcem šlendriánu. Počin uznávaný markantní většinou občanů. Nyní, kdy nastal reálný vzestup volebních preferencí a kdy nejen přívrženci VV se začínali přiklánět k tomu, že na VV byla ušita pořádná bouda, zejména ze strany ODS. To ona v tuto chvíli uplácá koaliční smír za pár stříbrných a pro předsedu směšně vynalezený korupční ďolík, jehož název je typický protimluv.

Na výsost arogantní koaliční dohoda byla upečena. Je otázkou, jak dlouho vydrží - a hlavně, jak dlouho hodláme praktiky nynější vládní koalice tolerovat. Jak dlouho hodláme tolerovat nejen předváděné praktiky, ale především a hlavně záměry této koalice. Záměry vedoucí ke zdražení základních potravin, k vyvedení tří procent z průběžného důchodového systému do fondů, ke zvýšení cen léků, tepla, vody, ke zvýšení spoluúčasti pacientů na úhradě zdravotní péče, k zavedení školného. Záměry vedoucí k tomu, aby na náš úkor bylo možné nadále předražovat státní zakázky ve prospěch "přátelských" firem, nadále korumpovat a nadále vymýšlet a živit protikorupční instituce. Pravda, je to jen na nás, občanech - a proto se toho tak bojím. Protože jestli to se děje a připravuje a téhle vládě jen tak projde, tak už jí projde úplně všechno.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.4. 2011